Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Veerita

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napok óta kavarognak bennem a gondolatok. Össze vissza csaponganak bennem anélkül, hogy szokásukhoz híven összeállnának egy rendezett formába, hogy leírhassam őket. Ahhoz szoktam hozzá az elmúlt két évben, hogy a gondolataim napról napra rendezettebben keresik a helyüket, míg…..
Veerita 2013.12.29 22:59:11
"akkor felmerül a kérdés, hogy mi okozta azt? Miért kellett Luthernek fellépni olyan egyházi tevékenységek ellen, amelyet később maga az egyház is elvetett, és többé nem gyakorolt?"
-Igazad van.Nem akartam a történelmet Ádámnál és Évánál kezdeni:-), túl sokat kéne írnom... Mindenesetre 1517-es év egy fordulópont a sok közül ahogy az 1. és 2. vatikáni zsinat, a keresztesháborúk vagy a nagy egyházszakadás.
"Külön köszönöm, hogy katolikus gondolatokat is lehet itt olvasni."- Ez nagyon kedves Tőled :-)))...(tekintve hogy exkatolikus vagyok aki sikeresen kiközösítette saját magát)
hogy még mindig egyetemes azaz katholikus módon gondolkodom.
Hogy milyen Bibliát érdemes olvasni kérdéshez szólva itt van egy régi katolikus fordítás:
kaldibiblia.netii.net/
A Jegyzet nevű magyarázatokat érdemes elolvasni, viszont ajánlom figyelmen kívül hagyni a Jegyzet2 névvel futó, a múlt század harmincas éveiben kiadott magyarázatokat.
Azért nem jók a SZIT, Jeromos, Békés-Dalos, Káldi (20-as, 30-as évek) jegyzetei, mert modernisták, azaz nem a Szenthagyomány és hit szemszögéből magyarázzák az Írást hanem istentagadó-ateista-bibliakritikai szempontot adtak át az olvasónak és így a Bibliát a pogány népek mítoszaival egy szintre akarják süllyeszteni.
Nekem a Káldi a kedvencem (sajnos csak Újszövetségem van belőle) és amikor volt kedvem pár évvel ezelőtt és összehasolítottam jó pár verset a Káldi,Békés-Dalos, Károli, protestáns újfordítású között és az eredeti görög között, akkor a Káldi került ki győztesen.
Veerita 2013.12.27 19:58:17
Pár kérdésedre regálnék:
"Milyen hatással vannak az egyházak arra a közösségre, falura, városra, amelyben szolgálnak? "- Posztkeresztény korban élünk, Európa ezen a felén már majdnem 500 (1517 óta) éve hanyatlik...
"keresztény könyvesboltok polcai"- Tudtommal azért roskadoznak, mert nem fogynak, feltehetően a gazdasági válság miatt.
"És ki ismeri Istent? Az, aki krisztusi önfeláldozásban, mások megsegítésében, szolgálatában éli az életét."- Nagyon nem ilyen egyszerű..
Idézek egy katekizmusból:
"Az isteni létezés igazsága mellett létezik egy második igazság, Isten lényének megismerhetetlensége.
Isten hatalmas és ésszel fel nem fogható. Isten lénye minden értelem felett áll, nem csak az emberek, hanem
az angyalok számára is. Isten útjainak kifűrkészhetetlenségéről Pál apotol a rómaiakhoz írott levelében így szól: (Róm 11:33)
Az Úr mindig titkolta felsőbbrendűségét, ezért Angyal vagy ember képében jelent meg előttünk, hogy ne sértsen meg bennünket
erőtlenségünkben.(Jn 1.18) (Mt 11:27)
Isten lénye felfoghatatlan:
-természetünk korlátoltsága
-létezésének elérhetetlensége
-testünk korlátozottsága okán.
Mi, emberek, azt tudjuk Istenről, amit ő maga felfedett előttünk azért, hogy helyesen és a megváltásra törekedve higgyünk benne."
Később:
"A szerete külső forrása Isten, aki maga a szeretet. Ha szeretjük egymást, akkor ismerjük Istent. A szeretet belső forrása a mi jó szívünk.
Egy másik katekizmus így magyarázza:
"Istent valójában megismerni, a Szentháromság titkának mélységéig hatolni nem tudunk. Ha az ember szíve egy időre tiszta szeretetre gyullad is, nem fogadja be teljes mértékben az isteni szeretet lángját, mely
örökös és folytonosan ég. Istent szívvel ismerjük meg, mert szívvel ismerjük meg a szeretetet. De ha a szív nem tud behatolni és teljesen megismerni az isteni szeretetet, annál kevésbé tudja ezt megtenni az ész:
csak abban ismeri ki magát, amiről már a szív meggyőződött. Ha valamit tudunk Istenről, az azért van, mert maga Isten tárulkozik fel nekünk."
Máté 25: 31-46-t az utolsó ítéletkor kérik számon azoktól, akik ítéletre kerülnek.
"És vajon milyen kapcsolat van a szeretet ünnepe, és az ilyenkor látványosan megszaporodó öngyilkosságok között?"- Karácsony eredetileg templomi ünnep volt, aztán a kereszténység hanyatlásával, a protestanizmus erősödésével átalakult az ünnep és hogy a mai napig él, az annak köszönheti, hogy jó vásárlás-ösztönző. A hitetlenség terjedésével más értelmet adtak az ünnepnek (miután betiltani rosszabb megoldás mint átalakítani) és lett a Szeretet Ünnepe, szirupos giccs.
"Kereszténység! Hol keresselek?"- Valószínűleg ott, ahol még nem gondolnád, hogy keresned kéne...