Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Donát Pájer

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok csodát láthattunk mostanság az e-könyv piacon, kezdve az Alexandra önlábonlövésétől a Telekom barokkos túlzásoktól sem mentes marketingcikkjéig. Vannak azért jó hírek is, bár nem feltétlenül a végfelhasználóknak. Mindkettő a diBook felől érkezett. Az első,…..
Donát Pájer 2013.12.21 11:40:57
Hadd éljek a kritikával, mert úgy érzem, hogy a cikk sok helyen csúsztat. Először is szeretném leszögezni, hogy nagyon örülök neki, hogy minél több hazai e-könyv kereskedő jelenik meg a piacon és az is jó, ha adott esetben ők győznek meg egy-egy új kiadót, hogy nyissanak az e-könyvek felé, azonban a piaci logikának ellentmond, hogy ezek a szereplők csupán egy áruházban árulják majd a tartalmaikat, egyszerűen bevételtől esnének el így. Ha nem mennek a nemzetközi értékesítők felületeire (iTunes, Google Play, Amazon, Barnes&Noble, Kobo) és a helyiekre is (Bookline, Libri, stb.) egyszerűen lemaradnak rengeteg potenciális vásárlóról.

Kezdjük az Amazonnal. A DiBook egyszerű kimenetet használ az Amazon felé, pontosan azt, amit bárki más is használhat a világon: a Kindle Direct Publishinget (kdp.amazon.com). Ebben nincs nagy varázslás, most az ünnepek túlterheltsége miatt átcsúsztak a magyar nyelvű tartalmak is az ellenőrzésen. Korábban is volt már ilyen, akkor pár hét után levették onnan. A magyar nyelvű könyveknél miért is szerepel "Language: English" metadata... ? Miért is kell ilyen trükközéssel rákeresni? Ha a magyar nyelvű köteteket listázom ki, akkor miért nem jönnek ki ezek a könyvek?

Ezt bárki meg tudja csinálni, például itt van a mi saját Szakítópróba című kötetünk:
www.amazon.com/Szak%C3%ADt%C3%B3pr%C3%B3ba-magyar-kiad%C3%A1s-Cora-Carmack-ebook/dp/B00HAYHGLU/ref=sr_1_7?s=books&ie=UTF8&qid=1387357566&sr=1-7
de ha a "magyar kiadás"-ra keresünk még néhány saját kiadású tartalmunk megtalálható:
www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=magyar%20kiad%C3%A1s

Egy fontos különbség van, hogy mi nem játszunk más kiadók jogaival és kockáztatjuk meg, hogy törlik a vásárlók eszközeiről a trükközéssel feltöltött könyveket.
Ohh és még valami, ami felett lehet, hogy elsiklott a DiBook: itt van például "Janikovszky: Felelj szépen, ha kérdeznek! kötete". 8 $-os listaár, rákattintok Magyarországról nézve máris 12,7 $, megveszem Magyarországról, akkor ez után az Amazon a listaár 35%-os jutalékát fizeti a Dibooknak, vagyis 2,8$-t. Ez a valós ár 22%-a (!) ebből vajon mennyit is fog megkapni a kiadó? :) Nem hiszem, hogy elégedett lenne majd a végeredménnyel...

A HVG a Jobs könyvet már elég régóta árulja az iTunes-on. Az Animus szintén elérhető az iTuneson is:
itunes.apple.com/hu/book/police/id782743618?mt=11&affId=2144719&ign-mpt=uo%3D4
itunes.apple.com/hu/book/burundi-hercegnoje/id782760914?mt=11&affId=2144719&ign-mpt=uo%3D4
itunes.apple.com/hu/book/facangyilkosok/id782757551?mt=11&affId=2144719&ign-mpt=uo%3D4
itunes.apple.com/hu/book/harom-masodperc/id782754080?mt=11&affId=2144719&ign-mpt=uo%3D4
itunes.apple.com/hu/book/mostohak/id782756069?mt=11&affId=2144719&ign-mpt=uo%3D4
Illetve a Google Play-en:
play.google.com/store/search?q=animus%20kiad%C3%B3

Az áruházak közötti elmélkedésre reagálva, hogy magyar könyvet elsősorban magyar storeból fognak venni. Egyáltalán nem biztos. Nézzünk körül, a legtöbb ebook olvasó itthon Amazon Kindle, a legtöbb tablet (és okostelefon is) vagy Apple termék (iPad, iPhone) vagy valamilyen Google fejlesztésű Androidos eszköz. Egy kattintással az eszközre telepített áruházból ugyanannyiért vagy olcsóbban megvehetik a köteteket az olvasók, ráadásul az utána szinkronizálni fog az eszközeik között is. Várhatóan sem az Apple, sem a Google, sem az Amazon egyhamar nem fogja lehúzni a rolót, így nem fordulhat majd olyan elő, mint pl. amikor bezárták a magyar Songo zeneáruházat és hopp, egyszercsak a felhasználók nem tudták újra letölteni az anyagokat.
Donát Pájer 2013.12.21 12:39:42
@Dworkyll: Abban sem értek egyet, hogy a helyi direkt értékesítés több bevételt hozna... mi például nagykerként (vagy ügynökként ha jobban tetszik) a kiadóknak forintra pontosan ugyanannyit tudunk fizetni vagy még akár többet is, mint egy magyar értékesítő. Ide értem az iTunes áruházát, a Google Play-t, a Kobot-t a Barnes&Noble (Nook) áruházakat. Ehhez jön még a nagyobb volumen is, ami elsősorban az eszköz-áruház ökoszisztémákból adódik. Ha bármelyik kiadó szeretne így a nemzetközi áruházak felé nyitni, keressen minket bátran: info@content2connect.com -on.

Az Amazon az egyetlen szereplő aminél jelenleg a fent leírt KDP-s módszer működik csak, de már hosszú ideje tárgyalunk velük, hogy normál módon és rendes összegű kiadói juttatással tudjunk tartalmakat bevinni.

A hazafiasság kérdésével nem tudok vitatkozni, de ha van kényelmesebb, egyszerűbb, több funkciót adó (adott esetben olcsóbb) megoldás, ahol tudok e-könyvet venni, akkor önmagában a hazafiasságot nem látom akkora előnynek.

A DRM igazából csak akkor akadály, ha pl. egy magyar áruházban akarok megvenni egy könyvet, és azt rá akarom rakni a Kindle olvasómra vagy valami nem márkás olcsóbb eszközre. A nagyobb márkák mind kezelik az Adobe DRM-et is, illetve ha az eszközbe integrált áruházon veszi a fogyasztó a könyveket, a DRM-et észre sem veszi.
Ráadásul ha a kiadó a nemzetközi értékesítőknél terjeszti a könyvét DRM védelemmel akkor kisebb az esélye annak, hogy ellopják a könyveit. (Nyilván semmi sem feltörhetetlen, de legalább informatikai tudás kell hozzá.) Piaci tapasztalatok alapján a torrent oldalakra mindig hazai vízjelezést (puha DRM)-et használó áruházakból kerülnek ki a másolatok. Sokszor még a vevő neve is bennemarad.

Szívesen használnék magyar e-könyvolvasót... de igazából ilyen nincs. Minden ilyen eszközt valahol a távolkeleten gyártanak, pl. Kínában vagy Tajvanon.
Már Index anyánk is futott egy kört azon, hogy érdemes-e karácsonyra olvasót venni. Az én véleményem az, hogy olvasót venni mindig érdemes, ha még nincs, de ha lehet, ne karácsonykor, mert akkor túl nagy a kapkodás és a káosz. Ezzel együtt tény, hogy izgalmas újdonságok…..
Donát Pájer 2013.12.21 10:54:56
@csakb
a kedvenc kommentem az oldalról, egy korábbi origo-s cikk:
www.origo.hu/techbazis/20121011-bloff-lehet-a-szuperolcso-txtr-beagle-ekonyvolvaso.html
:D
Próbáltam tavaly Frankfurtban a Beagle-t, jópofa, de gyakorlatilag a technológia úgy néz ki, hogy csak telefonról lehet ráküldeni tartalmat és egyszerre 5 db könyvet tud tárolni... a magyarázat, hogy gyakorlatilag a telefon lapratördeli a szöveget és az oldalképeket küldi át az eszközre. Mindezt 20 000 Ft-ért nem éri meg megvenni. A black friday alkalmából rendeltem egy Nook olvasót USA-ból 39$-ért, még a magyar vámot és áfát kifizetve is 15 e Ft-ból kijött.. illetve itthon is lehet olcsóbb teljes funkciós e-könyvolvasókat venni 20 e Ft-tól