Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tamás Mágel

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jobbegyenes A Kúria árulása 2013.12.16 20:03:35
A magyar igazságszolgáltatást rengeteg jogos kritikai érte az elmúlt évtizedekben. Se szeri, se száma a bicskanyitogató ítéleteknek. Azt már megszokhattuk, hogy az állami milliárdokat elsikkasztók legtöbbször fütyörészve sétálhattak ki a Markó utcából egy-egy felmentő…..
Tamás Mágel 2013.12.19 13:23:17
Számomra az egész devizahitel történetben inkább a szintén jelentős kamat(felár) kockázat viselése illetve a referenciakamatláb/kamatfelár meghatározás gyakorlata vet fel rengeteg kérdőjelet. A lakossági szerződésekben sok esetben nem explicit módon rögzîtették a kamatláb meghatározásának módját mint pl. egy konkrét referenciakamat + felár legyen mondjuk pl. a 3 havi chf libor + 3% megadásával (mint ahogyan ez viszont a vállalati hitelezés során nagyon is bevett gyakorlat). A bankok sokkal inkább csak valami általános változásra hivatkozva hagyták nyitva a kamatláb változtatásának lehetőségét (csak felfelé természetesen). Itt sajnos idevonatkozó konkrét jogszabály hiányában a bankok szabadon alakîthatták ki a szerződési gyakorlatukat kihasználva azt, hogy az átlag lakossági ügyfélnek fogalma sincs a bankközi referenciakamatokról. (ha tud valaki ilyen konkrét jogszabályt abból az időszakból, kérem hivatkozza azt) Hiába is keressük a bankok honplapján a megfelelő referencia adatsorokat.

Tehát lényegében ez törvényhozói/hatósági mulasztás eredménye amit természetesen a bankok kőkeményen kihasználtak.

Nagy kérdőjel számomra illetve utólagos jogi értelmezés kérdése hogy a fenti általános változásra való hivatkozás elegendő e mind a referenciakamat mind a kamatfelár tekintetében.

A kamatfelár tekintetében azon az elvi állásponton vagyok, hogy annak növekedése a forrásoldalon a bank üzleti kockázata is egyben, hiszen a bankok jellemzően rövid futamidőre (3 és 6 hó) görgetve refinanszîrozták (5-10-15 év) a hosszú lejáratú hitelkihelyezésüket és az ebből adódó futamidőtranszformációból normális kamatfelárgörbét feltételezve igenis profitáltak a likviditási rizikóért cserébe. A profitot a futamidőtranszformációbol zsebre tenni de kockázatot továbbterhelni az ügyfélre úgy érzem nem épp etikus.
Tamás Mágel 2013.12.20 12:12:31
@TheElf: változó kamatozású hitelnek tényleg van elterjedt gyakorlata az eu-ban a lakossági hitelezésben is de nem a változtatható kamatozású hitelnek. Nagy különbség hogy míg előbbiben előre leírt szabályok szerint változhat a kamatláb, utóbbit kénye kedve szerint változtathatja a bank általános körülményekre hivatkozva.