Regisztráció Blogot indítok
Adatok
luci weiss

0 bejegyzést írt és 138 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Peter Wynn Kirby etnográfus, aki a Troubled Natures: Waste, Environment, Japan című könyv szerzője, a New York Times hasábjain a japán tudományos célú bálnavadászatról rántja le a leplet. A nagy hazugság a japán bálnavadászat hátterében A hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ)…..
Ahogy a világban, úgy Magyarországon is érvényes az a trend, hogy a magasabb iskolai végzettség és az ateizmus korrelál. Mint tudjuk, egy korreláció esetén 3 lehetséges magyarázat van. 1) A magasabb iskolai végzettség segíti elő az ateizmust. Itt akkor a magasabb iskolai…..
luci weiss 2014.08.16 00:04:42
@Brendel Mátyás:
"amit idéztél én nem irtam" - elnézést, ezt az idézetet tényleg nem így kellett volna megoldanom

"intelligens ember pedig tudja, hogy igazolatlan dolgokban hinni nem helyes. itt jön képbe az intelligencia" - attól tartok, az intelligencia valami egészen más
luci weiss 2014.08.16 00:22:01
@á.k.:
"ezzel nem igazoltad azt, hogy amit ezután fogunk megismerni az majd az istent tartalmazó világképet fogja igazolni" - a fizikában, biológiában várhatóak elgondolkodtató felfedezések.
Úgy van megalkotva a világ, hogy Isten létezése pusztán a tudományra támaszkodva ne legyen eldönthető.

Isten létezése nem azt jelenti, hogy akkor valamelyik (melyik?) vallásnak 100%-ig igaza van. A nagy vallások mind magukban hordoznak igazságmagvakat, de magukon hordozzák az emberi hiedelmek, kultúra és történelem, hatalmi harcok nyomait is.
luci weiss 2014.08.16 00:33:21
@á.k.:
"A valóság mibenléte nem szabad akarat kérdése, a valóság nem attól függ, hogy ki hogyan dönt róla. A valóság nem demokratikus." - nem is állítottam ilyet, hogy ettől a döntéstől függne Isten létezése. A szabad akaratból hozott döntés inkább a jövőt befolyásolja - persze ha eltekintünk a lineáris időszemlélettől, akkor sok minden megtörténhet.. :)
A "The L word" (magyarul csak "L" címen fut) sorozatról el kell ismernem, jelentős hatással volt rám, annak ellenére, hogy persze előjön benne a sorozatokra jellemző összes gyerekbetegség. Mindenesetre mind a hat évadot egyhuzamban (esténként és reggelenként egy-egy epizódot)…..
luci weiss 2014.03.11 13:01:09
@Brendel Mátyás:

" 4) Az idézet szerint Jézus tiltakozott: "Miért mondotok engem jónak?" "

Nem tiltakozott, kérdezett: "Miért mondasz engem jónak?" (Tudod, hogy én vagyok az Isten?)
luci weiss 2014.03.11 14:25:47
@Brendel Mátyás: Azt képzelsz bele, ami jólesik, az attól még nem lesz ott.
Az utóbbi évtizedekben, különösen az utóbbi években sorra jelennek meg olyan felmérések, cikkek, sőt könyvek is, amelyek a vallás és az ateizmus demográfiájáról szólnak, és egyre több olyan adat van a kezünkben, amelyekből lassan, de egyre nagyobb biztonsággal egy olyan kép…..
luci weiss 2014.02.06 11:20:29
@Brendel Mátyás:

Megtéréskor a függőségtől való megszabadulás fizikai elvonási tünetek nélkül.
luci weiss 2014.02.06 18:22:05
@Brendel Mátyás:

"én nem tudok arról, hogy a hitnek jelentős hatása lenne a drogfüggőségben a megvonási tünetek enyhítésében"

Nem a hitnek általában van hatása rá, hanem a megtérésnek, és nem enyhíti a tüneteket, hanem fizikai elvonási tünetek nélkül szabadíthat meg a függőségtől.
luci weiss 2014.02.07 23:28:20
@Brendel Mátyás:

"a hitnek jelentős hatása lenne a drogfüggőségben a megvonási tünetek enyhítésében
ha van, ez sem igazol és nem cáfol semmit. vannak különböző szerek, amiknek ilyen hatásuk van. és vannak drogok is, amelyeket pont erre a célra fejlesztettek ki, pl az LSD"

Azt mondod, Isten ugyanolyan fizikai hatást tud gyakorolni az élő szervezetre, mint különböző kémiai vegyületek? Figyelemre méltó.
A Sunday Assembly (Vasárnapi Gyülekezet) kezdi meghódítani a világot, és kitörve Kelet-Londonból, a szervezők már nemzetközi turnéra indultak. A kezdeményezés lényege, hogy közösséget szervezzenek a templomba nem járó ateisták, agnosztikusok számára, és vasárnaponként egy…..
luci weiss 2014.02.06 22:26:31
@Brendel Mátyás:

Igen, erről van szó: Isten olyan univerzumot teremtett, ahol szükségszerűen megjelenik az élet.
luci weiss 2014.02.06 22:53:24
@Brendel Mátyás:

Ha a véletlen hozná létre az univerzumot, nulla lenne a valószínűsége, hogy az általunk ismert atomos élet számára élhető legyen. Ezzel szemben van egy Isten által teremtett univerzumunk, melyben szükségszerűen megjelenik az élet. Ennyire egyszerű.
luci weiss 2014.02.06 23:10:29
@Brendel Mátyás:

"miért nem olyan természettörvényeket teretmett a kurva hülye istened, amelyben 1 az élet kialakulásának valószínűsége?"

Ez egyébként miért egy ilyen fontos kérdés?

"miért nem olyan természettörvényeket teretmett a kurva hülye istened, amelyben 1 az élet kialakulásának valószínűsége?"

Talán megint az a fránya szabad akarat, hogy ne sérüljön.
Ateista Klub A buddhista pokol 2014.02.01 09:46:05
A thaiföldi buddhista pokol témapark bejárata, a két mohó, örökké éhes, bolyongó szellemmel Buddhista pokol?! Az meg mi a halál?! Én se tudtam eddig, hogy van ilyen, illetve nem is feltételeztem. Ugye a buddhista vallás a reinkarnációban hisz, abban természetes lehetőség lenne az…..
luci weiss 2014.02.06 18:11:52
@Brendel Mátyás:

Ez nem hit, hanem a jelen állapotból a legvalószínűbb forgatókönyv, a jövő.
luci weiss 2014.02.06 18:33:58
@Brendel Mátyás:

Már sokszor leírtam, a világ nem lineáris logika szerint működik. A látható dolgoknál sokkal összetettebb folyamatok eredményeképp alakul. Rá kell hangolódni. Pusztán racionalitással nem fog menni. Persze vannak látható dolgok is. Végi kell nézni az utolsó 100 év történelmén, és a jelen kor tendenciáin.
luci weiss 2014.02.06 20:08:00
@Brendel Mátyás:

"" Pusztán racionalitással nem fog menni."

azt állítottad, hogy "a jelen állapotból a legvalószínűbb forgatókönyv""

A jelen állapot átlátása se megy pusztán racionalitással.
A legvalószínűbb se a lineáris logika szerint következik be.

"ami nem racionális, az a hit"

Vagy kvantumfizika.

"én racionális ember vagyok"

Nem ez a gond, hanem az, hogy CSAK racionális.
"Meghalt a bűneitekért, és visszajött az agyatokért." Mára már nem csak az ateisták, de a hívők józanabbik fele is elfogadja az evolúciót, mint az élővilág kialakulásának igaz leírását. És talán a nagyobbik fele, bár ez közel sem biztos. Mindenesetre az európai országok…..
luci weiss 2014.02.06 11:45:07
@Avatar:

"Persze ha az Atya és Jézus egyek, akkor elég fura, hogy a saját jobbján ül"

Ugye milyen furcsa a lineáris logikának?
Pedig te is Isten része vagy, és üldögélhetsz saját jobbodon.
Különös eszmerendszer a kereszténység. Attól olyan sajátos és furcsa, hogy minden egyes kijelentése, dogmája éles, feloldhatatlan ellentétben áll valamely más nézetével. Ezek az ellentétek a eszmerendszer alapjaiban figyelhetők meg, és olyan ordítóak, hogy értelmes embernek…..
luci weiss 2014.01.23 02:30:17
@Brendel Mátyás:

""Az utóbbi kétszáz évben hányféle atommodellt fogadott el a tudományos módszer igaznak. Elég sokfélét. Ezek melyike volt az objektív valóság? Egyik se."

ezek közül mindig mindegyiket helyes volt igaznak mondani, és csak azt volt helyes igaznak mondani azokkal az információkkal, amelyekkel rendelkeztünk."

Az rendben van, hogy a saját kis szabályainak megfelelően jár el a tudomány, de engem inkább az objektív valóság érdekel.

"Itt se tud választ adni"
ne hazudj, tud, most írtad, hogy hányszor adott választ"

Pardon.
luci weiss 2014.01.23 02:31:57
@Brendel Mátyás:

A két témáról rendelkezésünkre álló információmennyiség gyökeresen eltérő voltát próbáltam érzékeltetni, ezek szerint sikertelenül.
luci weiss 2014.01.23 02:50:46
@Brendel Mátyás:

A vallás sokféleségéből nem az következik, hogy ezek kitalációk lennének, vagy Isten nem létezne. Mint ahogy az atommodellek sokféleségéből sem következik, hogy a fizika bárgyúság volna, vagy netán nem is létezne az atom.

Igen, sok problémája és hiba van a vallásokban, de változnak, fejlődnek, csak lassan.

A vallásokról függetlenül ismereteink Istenről (és a világról) exponenciálisan nőnek. Előbb-utóbb össze fog érni a tudomány és a teológia.
Egy érdekes cikk akadt a kezembe a minap, amely arról szól, hogy Robert Zolitsch a német püspöki konferencia vezetője Freiburgban a konferencia összejövetelén beszédében azt állította: "Isten nélkül egy népnek hiányzik a centrum; egy Isten nélküli nép olyan, mint egy üres…..
luci weiss 2014.01.23 00:49:23
@Brendel Mátyás:

Nem ész, szellem. A szerelem is Isteni eredetű, természetesen :)
luci weiss 2014.01.23 01:52:35
@Brendel Mátyás:

"maradjunk az általad hivatkozott kvantummechanikánál és relativitáselméletnél, és ott is a tudományos elméletnél"

Nos, akkor elmagyarázhatnád a kétrés kísérletet a saját szavaiddal, hogy mit tart róla a tudományos elmélet. Tehát: elindul egy foton (részecske, 1 db) fénysebességgel. A rés előtt, ha nincs megfigyelés alatt, eltűnik az anyagi részecske, hullámként átmegy a réseken, interferenciát hoz létre, majd visszaváltozik anyaggá. Ha megfigyelés alatt van, nem alakul át hullámmá, csak az egyik résen megy át, nem lesz interferencia. Két dolog kéne ugye megmagyarázni:
1. a hullám-részecske átalakulást
2. a résnél történt megfigyelés hatását

"és még mindig nem voltál képes definiálni, egyáltalán mi a te istened, miből áll"

De, már megtettem.
luci weiss 2014.01.23 02:14:57
@Brendel Mátyás:

"az egzakt tudomány kiváló eszközökkel rendelkezik a legkaotikusabb jelenségek leírására is"

A tudomány már a háromtest problémánál kidől.
Ateista Klub A csodás születés 2013.12.23 09:27:11
A katolikusok némi határozatlanság után az i.sz. iv. századtól fogva egyre elterjedtebben december 25-én ünneplik Jézus születése napját. Én nem erről fogok írni,hiszen tudja a fene, hogy mi történt, de olyan nagyon rendkívüli dolgot hinni nincs okunk. Valószínűleg egy bizonyos…..
luci weiss 2014.01.13 18:42:03
@Brendel Mátyás:

"mije végtelen?"

A türelme, többek között :)
hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9gtelen
"A végtelen kifejezés több elkülöníthető, a teológiában, filozófiában és a matematikában előforduló fogalomra utal. A teológiában Isten végtelen természete képességeinek határtalanságára utal, nem mennyiségbeli végtelenségre."
luci weiss 2014.01.13 19:41:19
@Brendel Mátyás:

"na most itt lehet így is fogalmazni, meg úgyis, lehet azt mondani, hogy egy növénynek, állatnak vagy gépnek is van némi intelligenciája, de nincs. pont ezért növények, állatok, gépek, és nem személyek. röviden erre lehet azt is mondani, hogy nincs intelligenciájuk"

Nocsak, azt fogadjuk csak el a tudományból, ami nekünk tetszik? Továbbra is fenntartom, hogy az intelligenciát nem lehet kizárólag személyhez kötni:
en.wikipedia.org/wiki/Collective_intelligence
www.mrns.hu/hirek/a-kollektiv-intelligencia
en.wikipedia.org/wiki/Group_intelligence
stb.

"minden esetre isten nem állat, nem gép, nem növény, és ha szerinted csak annyira kevés az intelligenciája, mint ezeknek, akkor ne ezt nevezd már definitív jellemzőének, te marha!"

Én nem állítottam ilyet, ez a 'szalmabáb' érvelési hiba.
hu.wikipedia.org/wiki/Szalmab%C3%A1b_%C3%A9rvel%C3%A9s

"részben fiktív dolgokat neveztél istennek"

A definíció azért kell, hogy tudjuk, miről beszélünk. Azután majd lehet róla társalogni, ki mennyit tart belőle létezőnek, vagy nem létezőnek.
A sötét anyagnak is van definíciója, utána mehet a vita róla, hogy létezik-e.
www.csillagaszat.hu/univerzum_szerkezete/20131111-lux-sotetanyag.html
"még nem ismerjük annyira a Világegyetemet, hogy az alapján kiválaszthassuk a jó elméletet" - ez legalább egyenes beszéd.
luci weiss 2014.01.13 19:54:03
@Brendel Mátyás:
Nem állítottam, hogy Istennek annyira kevés az intelligenciája, mint egy állatnak, egy növénynek, vagy egy gépnek. Ezt te írtad. :)
Kezdem azzal, hogy az elmefilozófia miért is fontos az ateizmus szempontjából. Bár az, hogy fontos, világos, hiszen ateista-hívő viták nagyon sokszor futnak ki erre a kérdésre, és gyakran itt el is vesznek.:) 1) A halál utáni életben való hit nagy mértékben támaszkodik a…..
luci weiss 2014.01.06 18:47:49
@zoli0506: És az angol wikit akkor kik szerkesztik? El se merem képzelni :)
en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum
luci weiss 2014.01.06 19:54:47
@Koós István:

"Zoli506 nem közvetlenül, valamilyen közös gondolat vagy nézet alapján vont párhuzamot a nácik és FMR között, ahogy a wiki meghatározza a náci kártyát"

Pont fordítva, ez nem lenne náci kártya: "A fasiszta vagy a náci tartalmak fasisztának vagy nácinak nevezése természetesen nem a náci kártya kijátszása, hanem politikailag is korrekt minősítés"

Ellenben: "A náci kártya - azaz a náci jelző indokolatlan használata vita közben"
"FMR idejön, elkezd vitatkozni, de a viszontválasznál közli, hogy nem osztott lapot, és egyébként sem áll szóba" - ez csak egy szimpla megsértődés, orrfelhúzás, hisztimiszti - ami ugyan csúnya dolog, de adott esetben minden emberrel előfordulhat. Nyomokban sem tartalmaz a náci emberiségellenes bűnökhöz vezető ideológiát, gondolatmenetet.
"Mivel a nemzetiszocializmus nevében súlyos, emberiség elleni bűntetteket követtek el, az úgynevezett náci kártya kijátszása alkalmas a vitában részt vevő fél megbélyegzésére"
luci weiss 2014.01.12 19:57:04
@Brendel Mátyás:
"most ez az eset van, mert zoli pont a totalitáriusság miatt példálózott a Harmadik irodalommal"

Ez-e? "ha valaki úgy érvel, hogy egy demokratikusan megválasztott kormány válhat diktatórikussá, hiszen a náciknál is ez történt, az nem érvelési hiba"
Úgy tűnik, nem ugyanabban az univerzumban élünk.
Marquis de Sade-ról a legtöbb olvasó annyit tud, amennyi a szadista és perverz szexről szól. Kevesen tudnák pontosan elhelyezni a történelemben, nem tudnák megmondani, hogy a francia forradalom korában élt, és képviselő volt. Majdnem mindig mindennek ellenzéke volt, mindig börtönbe…..
luci weiss 2014.01.06 15:28:34
@Brendel Mátyás:
"ez egy kikezdhetetlen logikai dedukció"

Ezt most komolyan mondod? :)
Ehhez hiányzik egy feltétel, az, hogy Jézus nem jó.
Csak te szeretnéd odaképzelni ezt az állítást, ez sosem hangzott el.
luci weiss 2014.01.06 16:25:04
@Koós István:
"Senki sem jó, csak Isten, Jézus nem jó, tehát nem Isten"

Még mindig nem volt ilyen állítás: "Jézus nem jó", kár ismételgetni.

"Jézus egyszer Isten, egyszer nem az"

Isten része, mint minden ember. Ha egy korlátolt nézőpontból nézed, egyszer ez, egyszer az. Nem tudod beskatulyázni. Megállt a tudomány? Ha tudod egyszerre látni, akkor mindkettő.

"Viszont pokolra jut, aki szerint nem az"

Ez egy jogos kritika. Többször írtam már, hogy nincs pokol. A keresztény egyházak vezetőinél tudsz reklamálni ez ügyben. Ferenc testvér reméljük elgondolkodik ezen is. "A nagy tanítók mindegyike erőszakmentességet, az ítélkezés elhagyását és feltétel nélküli szeretetet hirdet."
Először is annyira rühellem a közhelyeket, hogy még a szokásos karácsonykriticizmust sem akarom itt reprodukálni, próbálok valami mást írni. A motiváció ehhez egy Facebookos flame, ahol ezt az egész kérdést gyorsan végigvitattuk valakivel, és rájöttem, van nekem erről…..
luci weiss 2014.01.03 18:06:48
@Brendel Mátyás: Akkor az alkalmazott matematika sem tudomány, nyilván :) Ne próbáljunk meg kettőt meg kettőt összeadni, hátha nem az jön ki belőle, aminek kéne :))
Ernst Haeckelről anno, a szocializmusban én annyit tudtam, hogy az NDK-ban volt pár "Ernst haekcel Strasse". Tehát biztos valami komcsi volt. Nos, nem. Korábban is élt, mint a létező szocializmus időszaka, és különösebben nem tartozott a korai kommunista-szimpatizánsok közé sem. A…..
luci weiss 2013.12.16 11:06:13
@Brendel Mátyás:
"
"1) az emberiség nagy része sok hülyeséget hisz"

Ez így van

"2) ellenben egyetlen istens sincs, akiben az emberiség nagy része hinne"

Az emberiség nagy része ugyanabban az istenben hisz, csak ez így általában nem tudatosul bennük..

"a jövővel az a gond, picinyem, hogy nem a jelen. most meg a jelen van. nekünk most a jelenlegit udásunk szerint kell dönteni"

Nem korlátoz senki abban, hogy mit használsz fel a döntésedhez. Minél több nézőpontot figyelembe veszel, annál megalapozottabban döntesz. Amikor nagy eredmények születnek, áltlában olyan emberek viszik véghez, akik úgymond "látták a jövőt" Tudósok, felfedezők, államférfiak, sikeres cégalapítók, stb.. Egyébként van olyan, hogy jövőkutatás..
luci weiss 2013.12.16 12:00:24
@szemet:

"Ezzel nagyon óvatos lennék" Azért raktam zárójelbe :)

"az elrendezések meg információ jellegű dolgok" Igen, erre gondoltam. Az információ határozza meg, hogy az energia éppen milyen formában van.
luci weiss 2013.12.16 13:38:16
@szemet:
"Ez így úgy hangzik mintha az információ valamiféle parancsnok lenne, netán kívülről jönne dirigálni az anyagi világot."

Úgy-úgy. A természeti törvények (fizika, kémia, stb..) elég keményen dirigálnak :) az élet se véletlenül alakul ki az elemekből, hanem némi információ szükséges hozzá..