Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Judit in pixels

29 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mikor nyolc éve ideköltöztünk, és észrevettük, hogy sok-sok állat élőhelyére építkeztünk, eldöntöttük, hogy ezeket az élőhelyeket beillesztjük majd a kertbe, és azon leszünk, hogy minél több állattal tudjunk együttélni. Először értelemszerűen a legnagyobbakat vettük észre, hattyúkat meg fácánokat,…..
Ennivaló kert Felébredt a kert 2024.04.02 10:33:37
Először arra gondoltam, mekkora közhely ilyet írni, hogy tavasszal felébred a természet, de ahogy elmerengtem felette, végülis oda lyukadtam ki, hogy ez hatalmas dolog, az ember várja, és megnyugszik, örül, mikor bekövetkezik a rügyfakadás, és katasztrófa lenne, ha elmaradna. Szóval ünnep ez, és…..
  Idén nagyon gyorsan beindult a természet, még ki sem élveztem igazán a hunyorok szépségét, már virágzik is a 'Tête à tête' nárcisz, a rozmaring, a barackfák, a holdviola, és a meténg is, pedig mindegyikre kicsit később számítottam. Az aktuális kedvencem továbbra is a Viburnum farreri és az alá…..
  Sokáig húztam-halasztottam, aztán végül nekiálltam a Cseresznye-ágyást is rendbetenni. Először is lássuk, mi hogyan viselte a telet: a varjúhájak itt nagyon szépen teljesítettek télen, a szalmagyopár (Helichrysum italicum) meg valósággal világított a sok száraz növény között a borongós időkben,…..
Ennivaló kert Kifelé a télből 2024.02.29 09:30:00
Csicseregnek a madarak, nyílnak az első virágok és még a böjti szelek se zavarnak annyira, mert gondolatban már a tavaszban járok, és a kerti nézelődéseim alatt igyekszek fejben tartani, hogy hányféle tennivalót osztottam ki magamnak. Az kert összképe nem valami fényes ilyenkor, de olyan sok-sok…..
Ennivaló kert Februári virágok 2024.02.27 13:29:34
Ezen a télen semmi említésre méltó nem történt, legfeljebb annyi, hogy sötét és tottyadt-szottyadt volt a kert, úgyhogy már januárban elkezdtem visszavágni a varjúhájakat és a füveket is, mert nem az ilyenkor elvárt teljesítményüket nyújtották. Na de most! Végre kezd lélekemelő lenni a látvány: ha…..
Ennivaló kert Kicsi örökzöldek 2023.12.31 09:17:00
Na mit szeret a közép-európai ember, na mit? Az örökzöldeket, azokat nagyon szereti. Jönnek-mennek a gondolatok a fejemben, és egyszercsak eszembe jutott, hogy télen még sosem voltam a malonyai arborétumban, pedig elvileg ez az időszak lenne ott a fő attrakció, merthogy Közép-Európa legnagyobb…..
Ennivaló kert Dér 2023.12.29 10:11:38
Amíg tart a dér, nagyon magazinos errefelé minden. Szép színek, formák, textúrák, téli kert meg ez a jó seszínű hátteret adó házunk.   Csak sajnos, mikor legutóbb lehullott 10 cm hó, a füvek meg az Artemisia összenyomódtak és lefeküdtek, hát ez a fele az ágyásnak már nem magazinos, bár a dér…..
Ennivaló kert Köd 2023.12.22 09:31:00
Szeretem, mikor jégkocka az üvegház A friss Barackfa-ágyásunk, háttérben a Fanyarka-ágyás   A kiserdő széle A Téli ágyás (Fanyarka-ágyás) teszi a dolgát, jól néz ki, csak még nagyon hézagos...
Olyan hosszú volt az ősz, olyan sokáig lehetett kint szöszmötölni, hogy fel sem tűnt, hogy megérkezett valami télféle. A felismerést először is késleltette, hogy a lombok sokáig zöldek maradtak. Októberben általában már szép tarka-barka szokott lenni a kert, és november 17-re szokott lehullani az…..
Ennivaló kert Első hó 2023.12.19 11:07:03
Attól tartok ez már nem a tél velejárója, csak ritka ajándék pár pillanatra, nem is emlékszek már, hogy hány éve volt olyan utoljára olyan, hogy a lehullott hó napokig megmaradt volna. Ez is elolvadt a nap közepére sajnos. A képek november 26-án készültek...
Ennivaló kert Téli ágyás 2023.11.17 09:17:00
Korábban már írtam, hogy beindult egy láncreakció: elkapott a tettvágy, a fűszerágyást felszámoltam, a helyére zöldségeskertet takaró sövényt terveztem, az üvegház előtti rész pedig hirtelen ágyássá alakult, ami így fest most: Jelzőlámpa színű Amelanchier lamarckii Vitex agnus-castus 'Blue…..
Ennivaló kert Apró mohakertek 2023.11.14 09:08:00
Még ősz elején, valamikor szeptemberben a gyerekek kezébe keveredett egy képeskönyv a miniatűr mohakertekről. Hatalmas inspirációt adott nekik, komoly arccal tanulmányozták, hogy melyik ötletet tudnák megvalósítani, aztán alapos mohakeresésbe fogtunk a faluban. Az én hozzáállásom a teljes…..
Legutóbb az újításokat akartam megmutatni, aztán a zöldségeknél kötöttem ki, na de most! Most megosztom a világgal, miken dolgoztam az ősszel.   A legelső dolog az északi oldal rendbetétele volt, ezzel el is ment pár hét, mert csak itt-ott pár órában tudtam vele foglalkozni. Az általunk északi…..
Sok-sok dolog történt ősszel, mondhatni fejlesztések meg újítások, zöldfelület-növelés, ilyesmi. A nyár mindig elszalad, és amíg kisebb gyerekek lesznek otthon, addig gondolom a forgatókönyv marad ez, hogy tavasszal megteszek minden tőlem telhetőt, és nyáron nem nyúlok a kerthez, egyedül a…..
Ennivaló kert Napi luxus 2023.11.03 08:58:47
Meg vagyok győződve róla, hogy luxusban élek. Minden reggel ez a látvány fogad: Sőt, a látvány évszakról-évszakra változik, tavasszal meglátni az első kis krókuszokat, de még inkább a recéshagymájú íriszeket a boldogság olyan foka, ami szavakkal nehezen leírható. Aztán apránként felkelnek az…..
Ennivaló kert Őszi képek 2023.10.07 09:24:00
  Színeződik a Nandina domestica   Nyáron, Olaszországban vettük ezt a mirtuszt, bízom benne, hogy túléli a telet. Jelenleg liszteskék borítják. Ennek a csöpp Nandina 'Obsession'-nek jó erős színe van. Persicaria 'Pink Elephant' Ceratostigma plumbaginoides Az ágyás szélében…..
Legutóbb levezettem, hogy miért számoltam fel a fűszernövényes ágyásunkat, de utólag eszembe jutott, hogy kimaradt egy jelentős indok: nem volt rá szükség. Írtam már korábban a házunk előtti Cseresznye-ágyásról is, ami, ha közelebbről megnézzük, fűszernövény- és vágottvirág ágyás. A füvek miatt…..
Miből legyen az 1 m magas örökzöld sövény? Ez a kérdések kérdése, és ahány pro érvem volt sok-sok növény mellett, akadt ugyanannyi kontra is, de végül sikerült leszűkíteni a kört.  A fűszerágyást nagyjából kipucoltam, a történet pedig a sövénnyel folytatódik. Szóval, ha egy napos, száraz helyre,…..
Ez a fűszerágyásom a közelmúltból:  Ez meg a fűszerágyásom hűlt helye jelenleg:   A két felvétel között nem sok minden történt, két dolog összesen: gondoltam egyet és felszámoltam. A felszámoltam része a dolognak sajnos azt jelenti, hogy jelentős része a komposztban végezte, de elmondom…..
Nyár közepére elfárad a Cseresznye-ágyás, a füveken csomókban állnak a magok, és július végére sok minden elvirágzott és elszáradt már, úgyhogy belenyúltam kicsit, hogy szebb képet nyújtson ősz végéig, amikor majd újra igazítok rajta egyet. Ez a "mit mikor KELL csinálni" hálás vitatéma, az egyik…..
Ennivaló kert A kezdetekről 2023.07.06 12:41:16
Elmesélem, hogyan kezdődött az egész. Szerettünk volna egy kertet az újonnan felépült ház köré, és két meghatározó tulajdonságra akartuk alapozni: legyen hasznos és szép. Ez első lépésnek nem rossz, azonban nem tudtam még, milyen arányban legyenek ezek jelen, milyen hangulata legyen és mi domináljon…..
Szerintem, ha a madarakat kérdezzük, a mi kertünk madárbarát. Nincsenek benne kihelyezett odúk, és telente sem etetjük őket tudatosan, de ha a puszta tényt nézem, hogy a madarak itt vannak és egyre többen vannak, azt kell mondjam, hogy ez egy madárbarát hely. A madárbarát helyek pedig…..
Ennivaló kert Fűvirágzás 2023.06.16 09:11:00
Nem tudom, hogyan csinálják, az egyik pillanatban még sehol semmi, mire meg újra arra járok, már teljes pompában lengedeznek a szélben. Most a legszebbek a díszfüvek (és a dísztelen füvek is a természetben), csináltam is gyorsan pár képet, mert olyan gyorsan elmúlik ez a látvány, és én minden évben…..
Ennivaló kert Mindennel mulcsozok 2023.06.14 08:45:57
Nekiláttam visszavágni szép sorban azokat a növényeket, amiknek lejárt az idejük, mert vagy elvirágoztak, vagy beadták a derekukat (szárukat?) ennek a sok esőnek, és csak fekszenek a földön. Minden levágott növényi részt ollóval nagyjából felaprítottam, és a még foghíjas ágyásokba szórtam…..