Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kriszta D

0 bejegyzést írt és 160 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A határátkelés egyik legnehezebb része, amikor az ember (jó esetben rövidebb, rosszabb esetbnen hosszabb) időre kénytelen elszakadni a partnerétől. Hogy mindezt hogyan éli túl egy kapcsolat, az nagyon sok mindentől függ. A mai posztban erről is szó lesz, hiszen Liping (a Szecsuán…..
Kriszta D 2016.03.04 12:06:59
@diggerdriver: A tavkapcslat ugyanolyan arányban karos a parkapcsolatra mint az együttlét. +1 :D
Ha már legutóbb Portugáliában jártunk, arra gondoltam, hogy akkor maradjunk is az Ibériai-félszigeten, és intézzünk ügyeket sok magyar kedvelt nyári úticélján, Spanyolországban. Biztosan akadnak jó páran, akikben egy-egy jól sikerült nyaralás után felmerült, meg kellene…..
Kriszta D 2016.03.03 12:26:18
@LittleG (uk): Allitolag azert, mert a jo eghajlatu, jo adottsagu orszagokban az embereknek sose kellett osszefogniuk, hogy pl. kozossegileg tuleljek a durva teleket (mint az eszaki orszagokban), vagy megvedjek magukat a tengertyol (hollandia), ezert individualista tarsadalmak alakultak ki, ahol mindenki csak a sajat erdeket nezi. Plusz valamiert ezekben a tarsadalmakban nagyon megy az irigykedes-armanykodas-egymas hatba tamadasa minden szinten, van naluk is boven urambatyam ugyintezes es intezmenyi hierarchia minden mennyisegben.
Nyilván nem Ádám az egyedüli, akinek eszébe jutott már, hogy vissza kellene költözni Magyarországra. És nyilván nem ő az egyedüli, aki arra jött rá, hogy ez egyelőre nem jó ötlet. De miért nem? Kiderül a posztból. (Korábbi írásait itt, itt és itt találhatjátok…..
Kriszta D 2016.01.08 11:35:23
@Sanz: Hello Adam! csak most olvastam a posztot (errefele most kezdodik csak az ev...:P )

Par eve en is voltam hasonlo cipoben, tenyleg ez a tarsas magany nagyon le tudja huzni az embert. Kb 3 ev nyuglodes utan aztan arra jottem ra, hogy teljesen felesleges masoktol elvarni, hogy majd jonnek es a tarsasagukkal feldobjak az eletemet, es lehet, hogy a helyszin nem a legmegfelelobb szamomra, de azt sem hibaztathatom a sajat nyomoromert. Mondjuk nekem meg sem fordult a fejemben a hazateres, mivel otthon valahogy sosem talaltam a helyem.

Vegul nem a korulmenyeim valtoztak, hanem elkezdtem mashogy viszonyulni a kornyezetemhez. Mondjuk en alapbol szeretek egyedul lenni es vannak hobbijaim, amikkel lefoglalom magam, ugyhogy nem igazan van szuksegem tarsasagra ahhoz, hogy jol erezzem magam - inkabb az volt a bajom, hogy annyira sok idot kell eltoltenem olyan emberek kozott, akikkel annyira nulla volt a kapcsolatunk, hogy ugy ereztem, csak raboljak az idomet amit ertekesebben tolthetnek el magamban.

De mindegy, a lenyeg, hogy egyszercsak rajottem, hogy nem fogok orokre ott maradni, ahol voltam. Es ettol egyszerre ugy ereztem, hogy pont ezert ki kellene hasznalnom az idot es megismerni annyi mindent a kornyezetemben, amennyit csak tudok. Elkezdtem tobbet setalni, jobban odafigyelni a reszletekre korulottem es nyitottabban viszonyulni a kornyezetemhez. A szokasos idojarasos small talk helyett jobb kerdeseket kerdezni es ezaltal erdekesebb beszelgeteseket folytatni emberekkel (pl. Did you have a good weekend? helyett azt kerdezni hetfon reggel a kavegep mellett hogy What was the best thing you did this weekend?). Uj hobbikba kezdeni (pl en ilyen language exchange csoportba jartam...).

Amikor a varosban jartam, mindig elkepzeltem, hogy hogyan mutatnam be valakinek, aki fontos nekem, milyen helyekre vinnem ezt vagy azt a csaladtagomat vagy baratomat, ha itt lennenek velem - csakhamar azt vettem eszre, hogy evekig vakon elsetaltam egy csomo erdekes dolog mellett, amik most kezdtek csak feltunni nekem.

Rajottem, hogy az eletben tobbet nem leszek ennyire szabad, es ezt ki kell hasznalnom.

A masik meg, hogy azt nem ertem (foleg ilyen esetben, amikor hianyszakmaban dolgozik az ember, mint te is...), hogy miert gondolod, hogy csak 2 dologbol lehet valasztani? Anglia vagy otthon? Amikor olyan nagy a vilag, es egy szakmaval es angol nyelvtudassal nyitva allnak a kapuk! Szamomra kicsit mindig meglepo azt olvasni, hogy mennyien vegallomasnak tekintik Angliat, amikor nekem mindig is inkabb egy ugrodeszka volt. Par evet jo ott lehuzni, de aztan a nyelvtudassal es munkatapasztalattal siman lehet valogatni, mas orszagokat is kiprobalni! En a helyedben a hazamenetel helyett inkabb azon gondolkodnek, hogy nem 'hogyan vissza', hanem 'merre tovabb'?
Diákként, feleségként, anyaként, barátnőként: megannyi szerepben éltem és élem meg a beilleszkedést, a holland valóságot – írja mai szerzőnk, az egyébként pszichológusként dolgozó Zsófia. Írása a Menjek/Maradjak csapat segítségével jutott el hozzánk, akik most…..
Kriszta D 2015.12.04 14:04:00
@Evain: "...postás simán beadja az online boltban vásárolt cuccost a szomszédhoz,"

... Es legalabb hagy egy cetlit is, hogy melyiknel hagytra!
Plusz nem csak reggel jar a 'sima' postas, hanem tobb muszakban, este is. Es nymon lehet kovetni hol jar a csomag, ha az ember rendelt valamit online.

Osszehasonlitasul, az olasz postanak 6 het alatt sikerult kezbesitenie egy kepeslapot amit az olasz baratnom kuldott nekem Torinobol Milanoba - a csomagszallitas es ajanlott levelek kiszallitasa aranyosan nagyobb kihivas nekik. otthonrol egy level honapok alatt jon ide es a neten rendelt cuccok kiszallitasara is ra kell szamolni par hetet meg akkor is, ha futarszolgalat hozza...

Nem csak ettol, hanem az egesz poszttol jo kis honvagyam lett most Hollandia utan! :)
Mindig csodálattal olvasom, milyen szenvedéllyel tudnak a kutyások írni a kedvenceikről, az ilyen posztok éppen emiatt mindig nagyon érdekesek szerintem. Korábban volt már írás arról, milyen kutyásnak lenni Németországban, Angliában és Új-Zélandon (még inkább: milyen kutyával…..
Kriszta D 2015.10.27 12:17:11
@Kendall: Teljesen egyetertek veled, szerintem is jobb menhelyrol orokbe fogadni allatot! Arrol nem beszelve, hogy a 'meno' kiskutyak milyen gyakran beltenyesztettek, es tele vannak genetikai hibaval. Meg ha egeszsegesek, akkor is van valami fajtara jellemzo 'tipushibajuk', es sajnos emiatt elofordulhat hogy egy ido utan sokat szenvednek es nem is elnek olyan sokaig.
Kriszta D 2015.10.27 15:22:27
@Én és Énke: gratulalok! hat a joisten csak nem ver bottal, remelem majd egyszer visszakapod ezt meg az elettol... meg azt is, hogy a szomszed is olvassa ezt es legkozelebb valaki normalisra bizza a kutyajat.

Kulonben csak tajekoztatasul hadd jegyezzem meg, hogy a kutyat nem sznobsagbol eteti az ember kutyatappal, vagy mert nem tudja masra elkolteni a penzet, hanem mert az egy ALLAT aminek nem ugyanarra a taplalekra van szuksege, mint nekunk (sot, egy csomo minden amit eszunk az szamara eppenseggel akar mergezo is lehet...). Hidd el, hogy minden kutya szivesebben enne maradekot, csak a felelos allattartok fel tudjak merni hogy azzal az allat varhato elettartamat roviditenek meg...
Kriszta D 2015.10.28 11:24:18
@sellőlány: megvan, jol van :)
Határátkelésre sok ok miatt vállalkozhat az ember, a mai poszt szerzője, Noorci és családja például elsősorban a gyerekek miatt költöztek Bécsbe, mert azt szeretnék, ha a szívükben magyar, de sokat látott és tapasztalt, sok nyelven beszélő, felvilágosult európai polgárok…..
Zsuzsanna még ugyan Magyarországon van, de nagyon elszántan készül arra, hogy a lánya után költözik Hollandiába. Ami külön megkapó a történetében, az az elszántság, és hogy próbál nem kapkodva, hanem a lehetőségeket végiggondolva dönteni. Talán ti is tudtok neki segíteni,…..
Kriszta D 2015.10.22 11:44:57
@wuaaa: Na én meg ezektől a reakcióktól kapok lábrázást. Hadd ne menjek bele részletekbe, csak megjegyezném hogy a nyúl NEM rágcsáló, és ha jól van tartva, ugyanolyan ragaszkodó, barátságos, kedves házállat tud lenni, mint a kutya. Hallgat a nevére, követi az embert mindenhova és igényli a simogatást meg a játékot. Kivéve, hogy kevesebb vele a gond, mert természetéből adódóan tiszta, szagtalan, hangtalan és nyugodtan szabadon lehet engedni a lakásban, nem tesz tönkre semmit. Csak a kábeleket kell elrejteni előle.
Kriszta D 2015.10.22 14:25:40
@jewel79bp: Nekem elég könnyen ment, ráböktem a lakásra hogy akkor ezt kivenném, amúgy van egy kutyánk. Nem volt vele semmi gond.

Én azért költöztem repülővel mert nem egyszerre történt a költözés, a többi cucc később érkezett a költöztető céggel. Autóm nincs, ők meg háztól házig hozták elfogadható áron, úgyhogy nekem így érte meg.
Kriszta D 2015.10.22 14:28:44
@LittleG (uk): Angliába és Írországba állattal költözni úgy tudom más okból is külön téma, pl. úgy hallottam hogy nehezebb elintézni a papírmunkát és esetleg karanténba teszik az állatot mivel szigetország és rettenetesen félnek a behurcolható járványoktól. Mi csak a kontinensen mozgolódunk ide-oda, úgyhogy erről tudok nyilatkozni (és most pont Hollandiáról konkrétan) :)
Nyaralni nem csak nyáron lehet, vonhatjuk le a következtetést Puhacica mai posztjából, persze más kérdés, hogy valószínűleg ők sem olyan pihenésre készültek, mint ami végül lett belőle – de azért írása alapján így sem lehetett olyan rossz. Lássuk tehát, mi volt ez a valami…..
Kriszta D 2015.10.19 15:51:50
@puhacica: plusz ha ESETLEG nincs tokeletes strandido, Szardinian van egy csomo mas erdekesseg is, pl van nekik egy ilyen osi kulturajuk (nuraghi) es tele van az egesz sziget mindenfele bronzkori lelohelyekkel. Tenyleg van tobb ezer es folyton fedeznek fel ujabbakat. Ezen kivul lehet gyonyoru mediterran hegyekben turazni es van szuper falusi turismus is. De a legjobbak tenyleg a strandok, annyira gyonyoruek hogy az ember nem hisz a szemenek, altalaban Karib-tengeri kepeslapokon latni ilyeneket :)
A mai poszt különleges körülmények között született, egy segítséget kérő levélből indult (az érdeklődő most kezd dolgozni Hágában, és praktikus tanácsokat kért, különös tekintettel a lakhatásra), amire Kriszti olyan részletes választ írt, hogy úgy gondoltam, kár lenne,…..
Kriszta D 2015.08.31 14:03:56
@Gerusz: Igen szerintem inkabb csak Amszterdam horror, a tobbi varosban ki lehet fogni olcsobbat es jobbat is... Kulonben en is talalkoztam olyan ugynokseggel akik csak fix osszeget szamolnak fel (3-400 euro kozott), de ok nem talaltak nekem jo lakast sajnos.

Idojarashoz pedig itt a legeslegfontosabb weboldal: www.buie.nl/

Mi mindig ehhez merten idozitettuk a joves-menest, elegge megbizhato (es igen, csak 2 orara elore tudja megjosolni az idot, hosszabb tavu pontos elorejelzessel nem is erdemes probalkozni...)
Egészen meglepődtem, amikor Anikó pályázatának körülbelül feléig jutottam. A Határátkelő története, blogtörténelem szempontjából már egészen tetemesnek tekinthető, de Irakból még nem érkezett eddig írás. Úgyhogy most érdeklődéssel várom a véleményeteket, a…..
Kriszta D 2015.06.15 12:03:27
@Mr Long (UK): En nem is tudok semmirol, mi tortent? :/
Kriszta D 2015.06.15 12:09:16
@Mr Long (UK): Link? Es amugy valaki elmondhatna mi zajlik otthon a TVben, szombaton panikban hivott a csalad hogy jol vagyok-e mert Milanoban mik zajlanak az allomason - en tegnap es tegnapelott 2ben is voltam mert utazgattam kicsit, de semmi rendkivulit nem eszleltem a szokasos utazokozonsegen kivul (kiveve hogy a vonaton a szemelyzet pezsgot es cukorkat osztott az utasoknak, es ugy altalaban az EXPO miatt mintha hatekonyabb lenne a kozlekedes az allomasokon...).
A mai poszt legalább annyira szól Hollandiáról, mint Magyarországról (holott a Magyarország és én pályázatra érkezett), ami pedig külön érdekesnek és elgondolkodtatónak találtam benne, hogy mennyire az apró dolgok tudnak hiányozni: a kedvenc étterem, a fodrász, egy jó csapat.…..
A mai poszt azért elgondolkoztató, mert felhívja a figyelmet arra, mennyire félrevezethet minket az, ha egy-két esetből általánosítunk. Ezért arra kérlek titeket, ti se általánosítsatok Luna írása nyomán, ugyanakkor (bár a poszt nagy részével a magam részéről nem értek egyet)…..
Kriszta D 2015.03.02 10:38:23
@~~Babette~~: 'Nem egyszer megkaptam mar, hogy "szerencsed volt". ' - Milyen ismerős! Én ÁLLANDÓAN ezt hallom, ahányszor hazamegyek, de tényleg mindenkitől! Nyilván mindenhez kell szerencse is, de nekem ezt kb. úgy mondják, mintha én világ életemben csak nyugodtan üldögéltem volna a szerencsét várva, amíg az el nem jött és az ölembe nem pottyant minden...

Amikor viszont valami rossz történik, akkor meg a 'látod-látod, kellett neked elmenni, itthagyni a szép hazádat ahol mindened megvolt...?' a jellemző szólam.

Hát én igazából nem szoktam vitatkozni, higgyen mindenki amit akar :D
Miután a tegnapi poszt kapcsán elég sok kérdés merült fel, szerzője, Dóri nekiült és megírta Angliába kerülésének történetét, én pedig arra gondoltam, azzal a lendülettel ma közkinccsé is teszem. A történet nem most játszódik, hanem még az uniós csatlakozás előtti…..
Manapság egy külföldön tanulni vagy munkatapasztalatot szerezni vágyó fiatalnak a lehetőségeket elnézve nincs különösebben nehéz dolga. Az Európai Unió kifejezetten egyetemistáknak szóló mobilitási programjával a (most már) Erasmus+ -szal például akár három évet is kint…..
Kriszta D 2014.12.05 10:37:26
@diggerdriver: igen és mindenki az Oasistól a Wonderwallt énekli ÁLLLANDÓAN.:D
Kriszta D 2014.12.05 10:44:26
@pasztasuta: lehet, hogy én csak a kivételeket ismerem, de pl. én több olyanról tudok, aki az Erasmust pont arra használta, hogy tanuljon (pl. ott kutatta a diplomamunkájához a témát, vagy járt olyan előadásokra, amikre otthon nem volt lehetősége, stb.), illetve pár olyat is, akik aztán 'ottfejeltették' magukat a külföldi egyetemen...

Mondjuk azt a pár erasmusos hónapot én is pont ugródeszkának használtam a további külföldi kalandozásokhoz.

Persze a bulika a diáklét szerves része, kinek milyen mennyiségben és minőségben...
Kriszta D 2014.12.05 11:08:30
@pasztasuta: Nem vettem bántásnak :) És tény, hogy itt is jelent már meg olyan cikk, amiből másféle következtetéseket lehet levonni :P (Anna Bognaro, ha jól amlékszem...?)

Én UK-ben voltam - talán ezért nem is tűnt fel, hogy nagyon bulizósak lennének az Erasmusosok, mert ott a helyiek bőven túltettek ebben mindenkin...
Nehéz behatárolni a mai posztot, az biztos, hogy Ausztráliáról szól, nagyon élvezetes, és szerzője, O finoman szólva sem hagyományos módját választotta a határátkelésnek. Amiről egyébként most még nem is tudni, hogy meddig tart majd. Na, ennyi konkrétum talán elég is,…..
Nehéz mit írni a mai poszt elé, hiszen egyfelől elég lenne annyi, hogy Hinta, másfelől viszont arra kérnék mindenkit, mielőtt nekiáll kommentelni, olvassa el a posztot. Nem csak azért, mert így illik, hanem azért is, mert szerintem érdekes és árnyalja is a blog egyik állandó…..
A mai posztban nekem az a hihetetlen elszántság és pozitív életszemlélet tetszik igazán, amellyel Anikó hozzááll az élethez és a határátkeléshez. Persze lehet azt mondani, hogy könnyű neki, hiszen nem a semmibe indul el, várja valaki, ugyanakkor azt gondolom, céltudatosan…..
Kriszta D 2014.11.05 13:50:31
@Nitnitnit: Szia, nekem nagyon tetszett hogy megírtad a történetedet! 100%ban megértelek, főleg, mert kb. tavaly ilyenkor én is hasonló cipőben jártam!

Nem lesz könnyű dolgod, de ne hagyd, hogy a körülmények tönkretegyék a kapcsolatodat! És nagyon helyes, hogy a szakmádban keresel állást, ne is hallgass azokra, akik szerint először minden határátkelőnek kötelessége mosogatni, mielőtt 'rendes' munkája lehetne. Lehet, hogy időbe fog telni, de tarts ki mert a végén minden jól alakul majd!
Kriszta D 2014.11.05 13:54:54
@Nitnitnit: bocs, az előzőt véletlenül neked címeztem :)

Szerintem van különbség aközött, hogy az ember lánya 'fut a fiú után', vagy ad egy esélyt a kapcsolatnak. Szerintem a posztoló elég rendesen megfontolta, mindkét fél részéről történtek lépések és egy közös döntés alapján dolgozik. Nálam ez már nem a 'futás' kategória.
Kriszta D 2014.11.05 14:03:08
@Sanz: nálunk így volt. először én költöztem, aztán találtam munkát egy másik helyen, utána ő költözött utánam. Sőt, több ilyet is ismerek.
Ma ismét egy olyan történet következik, melynek az első fele még jó régen, több mint 3 éve jelent meg (a 27. poszt volt a blog történetében…), szóval folytatódik az a sorozat, melyben régi szerzők folytatják sorsuk elmesélését. Tünde akkor már egy ideje Amerikában élt, egy…..
A Health and Safety (Egészség és Biztonság) az elmúlt évtizedekben kiemelt témává vált az angolszász munkakultúrában, néha már-már az az ember érzése, hogy kissé túl is lihegik a dolgokat (ebben a témában ajánlanám Jeremy Clarkson munkásságát, aki jelentős utálatot…..
Kriszta D 2014.11.03 12:07:54
@geegee: nekem 6 különféle van. De csak mert úgy jöttek leárazáskor egy csomagban :) Különben én mindig azt használom ami éppen kéznél van, és utána jól elmosogatom.

Otthon nálunk például FA vágódeszkák voltak mindig, és soha nem lett semmi bajunk :)
Határátkelő Fő a rugalmasság! 2014.10.29 06:45:00
A mai történet legfontosabb üzenete számomra az, hogy milyen sokat számít a pozitív hozzáállás és a rugalmasság, különösen akkor, ha az ember külföldön próbál meg boldogulni. Zoltán története azért is érdekes (és számomra szívmelengető), mert a Határátkelő…..
Kriszta D 2014.10.29 14:52:16
@Mirjam2: Teljesen igazad van. Csak mindig úgy szíven üt amikor ilyen mértékű rosszindulattal kell szembesülnöm. Nehezen értem meg az ilyen emebereket, hogy hogy képesek ennyi energiát fektetni abba, hogy lehetőleg minél több mindenkit magukkal rángassanak a saját kis sötét nyomor világukba...
Kriszta D 2014.10.29 14:53:20
@Dragonlady (now in Indonesia): Én most ettem piros mangót Madridban, ott lehet kapni ilyen sarki kisboltokban, nem is drága. Valami eszméletlen finom volt!
Kriszta D 2014.10.29 15:27:19
@Muscari: Így van, ahogy mondod. Nálunk az Albert Heijnben készen csomagolva lehet kapnai a guacamole hozzávalókat (és így olcsóbb, mintha külön vennéd őket). Általában várni kell egy-két napot hogy az avokádó készre érjen, de megéri! Az egy baj, hogy a csomagban nincs koriander, azt külön kell hozzá venni...
A kérdés jó, a válasz pedig Szilvia mai írásában rejlik, aki persze nem csak erre felel meg, hanem bemutatja az országot is. Ma tehát egzotikus útra indulunk, ráadásul képekkel is, amiért külön köszönet a szerzőnek, akinek egyébként jó szívvel ajánlom a blogját…..
Ausztria egyike a legfontosabb migrációs célpontoknak, rengeteg magyar dolgozik a szomszédban, akár ingázóként, akár időszaki jelleggel, vagy állandóan, Egyikük, Péter, egy családi vállalkozás alkalmazottjaként írta meg tapasztalatait. „Talán a legfontosabb kérdésre egy…..