Regisztráció Blogot indítok
Adatok
terepmacsek

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyakran felvetett kérdés, és Dawkins sok helyen, például az Isteni téveszmében is foglalkozik a kérdéssel, hogy  kell-e tisztelni a vallásokat. Leginkább egy ateista hívő vita kapcsán merült fel ez ismét. Kapcsolódik ez ahhoz a kérdéshez is, amelyet Dawkins belief in belief…..
terepmacsek 2013.12.02 19:19:29
@Brendel Mátyás: "Egyébként is a Kozmosz elég csúnya és rendezetlen."
Ezzel a zárómondattal teljes mértékben egyetértek. Sőt megtoldom: Az ember és teljes biológiai környezete eléggé elüt a kozmosz általános rendjétől. Nem kivételes, de igencsak pihe-puha a világegyetem általános környezetéhez képest. Ha végiggondolnánk, hogy mi minden területen kell(ene) igen-igen szűk sávokban biztosítani azt a rengeteg külső feltételt, ami kellene az emberek (és állatok-növények-gombák) továbbéléséhez, hát sorolhatnám, de csak rá kell nézni a NASA költségvetésére és az elért eredmények elég minimális voltára.

Azt hiszem, az eléggé evidens, hogy - ha a Földet valaki/valami teremtette -, akkor az szépen keresett egy kis eldugott zugot, és ott kialakított egy jól elzárt melegházat.

És innen jön egy vallásos okfejtés: Itt létrehozott sok-sok milliárd fajta-féle állatot-növényt-gombát, ezeket évmilliókig tenyésztette, hogy fosszíliák legyenek, aztán a közepébe belerakta az embert (kissé furcsán, de hát ilyen volt az ízlése), majd MEGTILTOTTA az embernek, hogy erről az egészről tudomást szerezzen, de mégis adott neki szabad akaratot, kíváncsiságot, unatkozást (hogy legyen szabadideje), jutalmat a halál után (hogy imádtassa maga-magát), és büntetéseket a halál előtt és után (hogy azért mégse legyen olyan jó, az a melegház).
Mindezt eléggé a zsidó-keresztény világkép alapján mondtam, de mondhattam volna a mohamedán, a keleti (buddhista, hindi stb) vallások alapján is, sőt sok letűnt, újabban kialakult és majdan kialakuló vallások alapján is.

És hogy jön ez ide?