Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FüziMedve

441 bejegyzést írt és 377 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A pünkösdfürdői strandon egy óbudai szervezésű sportnapba a Római SE is beszállt, melynek keretében egy viszonylag kötetlen úszóversenyt hoztak össze a pokoli hőségben vízközelbe menekült, nagy számú, többnyire kocaúszó kategóriájú érdeklődő számára. Egyetlen hossz - 50 m - volt a tét tetszőleges…..
A Balaton-átúszás idén egyetlen szempontból volt fontos számomra: hogy részt vegyek rajta. Minden más aspektusa még velem kapcsolatban sem magamról szólt. Ez a változás tavaly a Velencei tóúszás alkalmával kezdődött. Ennek kétszer a 3 és egyszer a 1,5 km-es távját egyaránt…..
Új! Galéria... Régóta terveztem, hogy elutazom Horvátországba egy tengeri versenyre, a Krk sziget és Crikvenica közötti 3,5 km-es távolság pedig ideálisnak látszott életem első sós megmérettetéséhez. A versenyt hagyományosan mindig augusztus 15-én rendezik, ami idén péntekre esett, így csütörtök…..
Múlt hét szombaton végre elérkezett az idő (és a jó idő), hogy átússzuk a Balatont. Sose értettem, hogy miként képes több mint 7000 ember beszervezni egy ilyen programot szombatra úgy, hogy csak csütörtök délben tudja meg, hogy meg lesz tartva. Nyilván úgy, ahogy én is: a Balaton-átúszást ezrek…..
FüziMedve 2014.08.07 16:19:37
Hadd meséljek el valamit...
Van egy nagyon jó fej fickó, talán Te is hallottál már róla, Szijártó Ferinek hívják, velem kb. egyidős, ugyanilyen önképző amatőr volt, mint én. Hozzávetőleg egy időben is kezdtünk BÁ-zni, talán még azonos körüli is az átúszás-számunk, és ez neki is több, mint ahány éve nyomja. Sokáig előttem járt pár perccel, és ő is elég korán, tőlem függetlenül kezdett nyomulni a másfél órára. Kettőnk közül ő volt az abszolút esélyes erre, egészen közel volt és hosszú éveken keresztül képes volt hozni ugyanazt a szintet. Hogy mennyire akarta... Leborotválta a szőrt a karjáról, lábáról a BÁ előtt, kopaszra nyírta magát, fényképeken elemezte az úszósáv kanyarjait, szűk fürdőgatya, stb., mindent a legapróbb részletekig megbeszéltünk, hogyan lehetnénk gyorsabbak, - de én igazából végig a holdárnyékában voltam... Egy nagy közös hibánk volt: bár külön edzettünk, de mindketten erőnléti edzéseket csináltunk. Ezen majdnem elbuktunk! Mivel erőben ő volt a jobb, ő került előbb a tűzhöz: már 2001-ben 1:32-t úszott, aztán: 2002 - 01:31:18, 2003 - 01:31:15, 2004 - 01:31:27, nem akármilyen pechszéria! Ebben az utolsó három évben összesítve is csak 4 perccel maradt el... Aztán 2006-ban még egy 01:32:47, majd úgy tűnt, elengedi a fonalat: 2007-ben csak 01:37:56, 2008-ban 01:38:12. Biztosnak látszott, hogy feladta, ráadásul ekkor már fordult a kocka is, én már másodszor kerültem másfél órán belülre, nem is kicsivel, de 2009-ben számomra teljesen váratlanul feltámadt és mindent beleadott: 01:30:31!!! Hihetetlen...Kilométerenként 6 másodperc, azaz 6 méter hiányzott neki. 2010-ben még egy lapáttal rátett az edzésekre, megdöntötte a saját legjobb 200-as és 400-as időit, nagyon készült, aztán becsapott a villám: elmaradt a BÁ… Talán ezen tört meg, nem tudom... 2012: 01:40:18, 2013: 01:39:24, 2014: 01:43:09, most már biztos, hogy vége. Nem beszéltem vele évek óta, de látom, hogy ez már csak hagyományőrzés nála, befejezte a versenyzést. Innentől kezdve az egész lehet nagyon kellemes érzés neki, lehet, hogy én is ilyen leszek nem sokára, talán már az is vagyok, nem tudom, de van egy nem jelentéktelen különbség köztünk: nem hiszem, hogy képes kizárni mindenféle keserűséget magából akkor, ha visszagondol a korábbi évekre. Nem hiszem, hogy ne adott volna bele mindent a legjobb tudása szerint, tehát ez látszólag meg is nyugtathatná, de pont a testi-lelki erőfeszítés áll nagy kontrasztban azzal, hogy hosszú időn keresztül olyan közel állt a célhoz, mégsem tudta elérni. Az én legszebb BÁ-s emlékeimet ellenben éppen ezek az évek jelentik, gondolatban újra meg újra átélni azokat a pillanatokat, ez még most is leírhatatlan belső boldogságot jelent számomra, minden akkori edzéskartempó sokszorosan kamatozik ennyi év elteltével is!
Létezik persze szerencsefaktor is, pl. nekem egyetlen évben volt reális esélyem szenior OB-t nyerni, akkor, amikor ehhez a korábbi évekhez képest mérsékelt idő is elég volt 200 gyorson – mégis ez a mérsékelt idő is csak egy hatalmas és azóta is megközelítetlen egyéni csúccsal sikerülhetett, sehogy máshogy, de ezt a lehetőséget akkor alaposan meg is ragadtam, az én részemen nem múlott. Kétségtelen, hogy pont jókor voltam jó helyen, de a saját faktoromat is éppen akkorra járattam a csúcsra, ez csak így jöhetett össze.
Szijártó Feri is dolgozott eleget éveken keresztül, de köztetek döntő különbség van: Te az elejétől kezdve azt a jó utat járod (ráadásul kiváló érzékkel megáldva), amire én is csak mindegy 15 év késéssel találtam rá, Feri pedig talán már soha… Ő olyan naturálisan úszott, hogy ha a Te technikáddal csinálta volna, már vagy féltucatszor becsúszott volna a másfél óra alá. És én sem csak háromszor, ha korábban kezdem…
Óriási az, amit csinálsz, nem ismerek Nálad hatékonyabban edző igazi amatőrt a lehetőségeidhez és a rászánt lelkierődhöz képest. Lehet, hogy én bizonyos időszakokban intenzívebben csináltam Nálad, konkrétabban jelöltem ki célokat, lelkesebb, motiváltabb voltam ezek elérésében, és néha majd’ belehaltam, amikor egy-egy nagy cél nem sikerült, de az origódra tekintettel Hozzám viszonyítva Te eddig mindent töredék idő alatt értél el. És most már komoly szinten is tartasz.

folyt.
FüziMedve 2014.08.07 16:20:27
Ha továbbra is ilyen nagy a vízéhséged, az edzéskedved, akkor figyelj oda, hogy néha váltsd be kemény valutára. Próbálj meg olyan versenyeket kinézni, ahol olyan távon és körülmények között úszhatsz, amely optimális Számodra, és jó referencia is. Ezalatt az összehasonlíthatóságot értem: olyan versenyeket vagy távokat, amelyeket a következő alkalommal is beterveznél, amikor pl. majd a premier idők megdöntése lehet a cél, tehát ahol konkrétan mérhető a fejlődésed.
Apropó, célok: most már lassan tényleg eljött az ideje kimondott célokat bevállalni  Közbejöhet mindig bármi, de nem szabad, hogy ez tartson vissza a nagy álmoktól, a vis maiorral majd elég akkor foglalkozni, ha beesik! Tessék kinyitni bátran a szádat, pl. hogy igen, jövőre másfél órás BÁ, egy órás Öböl… Nem ám az, hogy „de jó, újabb PB, és ismét túlzuhantam egy határon, megint csavarunk egyet a teljesítmény százalék számlálón…”. Most már szedd össze a bátorságot és valamit előre mondj, hogy mi lenne az álmod, természetesen olyasmi, ahol MOST MÉG nem tartasz, ami álomszerű lenne, de amitől nem is vagy olyan messze már, hogy mindenképpen legyints rá! Az a jó, ha reálisan még inkább nem hiszed el, hogy sikerülhet, minthogy igen, de azért kissé már felháborítana, ha valaki azt mondaná, ááá, ezt úgysem csinálod meg soha!
Ferinek volt ilyen álma, és ezért én őt mértéktelenül becsülöm. Annak ellenére, hogy a legjobb időinket illetően több mint kilenc perc az én javamra, ha kiszámolnám csak azoknak az időknek az átlagát, amikor a másfél órára hajtottunk, nagyon egálszagú eredmény jönne ki. Neki sajnos nem sikerült, mégis bátran vállalta hangosan is, hogy bizony neki kell ez a cél. Talán ezért jobban is becsülöm őt, mintha megcsinálta volna. Ez az álom nélkül meg sem közelítette volna azt, amire valójában képes volt, soha nem lett volna olyan intenzív, soha nem úszott volna olyan időket sem, amilyeneket sikerült neki.
Ami nekem még hiányzik Belőled, az egy kis szív, egy kis temperamentum. Az elbukás kockázatát is felvállalva néha tudni kell odacsapni arra az asztalra, hogy a fene egye meg, én ezt meg tudom csinálni és nekem ez kell is, el fogom venni, el tudom venni. Hidd el, még az esetleges kudarcok is nagyobb hajtóerők lesznek, mintha ki sem tűzted volna a célt.
Ez aztán olyan dolgot fog Hozzád tapasztani, amit semmilyen technika, állóképesség, kreativitás nem pótol, viszont ezeket egy szinttel feljebb viheti.
Úszni Kék Backwaterman 2014. 2014.07.13 11:07:15
Új! Galéria... De tényleg, kinek van kedve kivárni, mire végre rendeznek egy rendes nyílt vízi úszóversenyt Magyarországon? A Balaton-átúszást minden csütörtökön elhalasztják, hol a szélre, hol a hideg vízre való tekintettel. A többi versenyt meg gyakorlatilag meg se próbálják rendezni. Épp ezért…..
Úszni Kék Szimulált nyílt víz 2014.06.11 14:24:17
Már két napja az előrenézéssel küzdöm megint: a tavalyi mintát követve (4 levegőnként oldalváltás és előrenézés) a legjobb 4000 m százas részidejénél két másodperccel rosszabb százakkal (ez tavaly 1:46 / 100 m volt, most 1:42) úszom kb. egy órát. A tapasztalat ugyanaz,…..
FüziMedve 2014.06.20 13:20:39
Erre a napra nagyon vártam, több okból is, de elsősorban a testemből való szabadulást vártam tőle. Le akartam számolni a mozgáskorlátozottság érzésével, szabadon akartam mozogni újra egy versenyen. Erre jó lehetőség mutatkozott, hiszen bár medencében még sok mindent…..
Úszni Kék Végre 2013.07.28 19:54:24
Lementem a Dagályba. Nem érdekelt, mekkora tömeg lesz az ötvenesben, akartam úszni egy hármasat. Kerestem egy üresebb pályát és nekiindultam... Négyszáznál 6:30-at mutatott az óra. Ejha! Lassítani kell, különben végem lesz! Megpróbáltam lassítani, de 800-nál még mindig azonos…..
Úszás 2008- Felkészülési hét 2013.07.26 12:55:08
Péntek van, mostantól vasárnap reggelig már csak regenerálódás a program. Már a BÁ másnapján átmozgattam magam kétszer ötszáz méterrel, majd azóta három napon is két-kétezres penzumot tudtam le, megtoldva összesen három óra gyógytornával. A borzalmas szombati emlékek…..
Úszás 2008- Eldőlt 2013.07.09 13:59:59
Kis csúszással, de végre időt szakítottam a talán legfontosabb lépés megtételére a Balaton-átúszás felé. A feladat: a már leszabott polifoam csíkból és a régi térdrögzítőmből álló kombó használhatóságának nyíltvízi tesztje, és ennek függvényében lehetőleg két…..
Az Átúszás (így, nagy kezdőbetűvel) az évek során hozzánőtt a gondolkodásomhoz, beírta magát az öröknaptáramba, az életembe. Mióta először átúsztam, minden évben beterveztem, igyekeztem úgy alakítani mindent, hogy ez semmiképpen se maradjon ki, akármilyenek is a…..
Úszni Kék Összesen négy 2013.07.18 17:23:24
Úsztam 2500 méter szimulált nyílt vízit, most nem négyesével, hanem hármasával váltva a légvételi oldalt, és csak minden második váltáskor előrenézve. Így nem fáradtam annyira, viszont cserébe teljesen lassú lett: 17:26, 17:43, 8:59, összesen 44:09. Ezután szaunáztam egy…..
FüziMedve 2013.07.19 10:54:11
Nem jött össze sajnos egyetlen alkalom sem, amikor időt tudtam volna szakítani egy nagyobb erőnléti úszásra, és mivel eldőlt, hogy e hétvégén rendezik a Balaton-átúszást, az már biztos, hogy ez így is marad. Nem tényező a dologban, de ellenben a gyógytornán nagyon odateszem…..
Úszni Kék Megint 2013.07.13 23:07:35
Eredetileg 3 km-nek indultam neki, de annyira fárasztott az előrenézés, hogy csak egy fél BÁ lett belőle. Idők: 17:20, 17:35, 10:47 (600), összesen 45:43. Rá kell jönnöm, miért fáraszt ennyire az előrenézés! Vagy ennyit számít a hidrodinamika kis mértékű romlása?..
Úszni Kék Előrenézés 2013.07.06 20:47:01
Még mindig a nyílt víz mumusával, a gyorsúszás közbeni előrenézéssel küzdök. Gondoltam, megyek 4x800-at a múltkor kikísérletezett "kutya kettő" úszással... neki is mentem az elsőnek, de ahogy tempósabban kezdtem úszni, rögtön éreztem, hogy ez pontosan ugyanaz, mint a hosszú…..
Úszás 2008- Az igazi esély 2013.07.05 15:18:18
Úgy tűnik, a szerencse az én oldalamra állt a tekintetben, hogy legalább egy hét türelmet kaptam még a felkészülésre, köszönhetően BÁ rendezésnek a hétvégére várható labilis időjárási kilátások miatti halasztására. Igen, ha csak egészen miniben is, de ez már elég…..
Úszás 2008- Szabad gondolkodni 2013.06.30 22:24:32
Mélyen megrögzött véleményem, amely érvényes lehet talán az élet bármely területére is, de a sportra egészen biztosan, hogy ha az ember oktat, számos jellemzővel és ismerettel kell rendelkeznie, hogy a tudását, elhivatottságát és tapasztalatait át tudja adni az alanyoknak, de…..
FüziMedve 2013.07.03 09:49:00
Nem azért szántam rá magam, mert így nagyobb "dicsőség" teljesíteni a távot. A jelenlegi állapotom egy akadály, ami néhány nappal ezelőtt kétséget kizáróan megoldhatatlannak tűnt a BÁ részvétel szempontjából, éppen ezért teljesen nyugodt voltam, mert nem volt miről gondolkodnom. Aztán egyszer csak eszembe jutott, hogy nem kizárt, hogy van egy ösvény, ami a térdem pillanatnyi állapota és felépülése szempontjából megnyugtatóan biztonságos, nem üti sem a rehab protokollt, sem az orvosi utasításokat (ugyanis ezek lényegében a lábam használatáról szólnak, én pedig nem csak hogy nem tervezem használni a lábam, még az önkéntelen mozdulatok ellen is védem), és mindezek mellett lehetővé teszi számomra, hogy ne hagyjam ki ezt a BÁ-t. Tulajdonképpen ennyi! Az már egy külön balszerencse, hogy ugyan a lehetőséget lehet, hogy meg tudom teremteni, de ez egyben nagy teher is lesz. Erre ugyanúgy fel kell készülnöm lelkileg, de mi mást tehetnék? Sokkal kevésbé tudnám elviselni, ha tudom, hogy van lehetőségem, hogy kipróbáljam, hogy sikerülhet-e átúszni, de nem teszem, mintha élek a lehetőséggel, de félúton végkimerüléssel kiszállok.
Egyébként meg a nehézségeket mindig lehetőségként értelmeztem. Nem kerestem magamnak ezt a helyzetet, egyszerűen csak így alakult, és amellett, hogy az egészségem és a biztonságom mindennél előbb való, ha ennek a feltételeit meg tudom teremteni, ezen túlmenően a nehézség minden foka csak megerősít.
Úszás 2008- Terv 2013.07.02 22:46:49
A gondolkodás nem maradt eredménytelen, esélyesnek tűnő elképzelés kerekedett belőle. Még mindig egyfolytában emlékeztetem magamat, hogy a legfontosabb az, hogy megőrizzem a "képességemet" arra, hogy bármely ponton objektív döntést tudjak hozni, azaz egy adott…..
Úszni Kék Szimulált nyílt víz 2013.06.30 18:16:05
Ma különleges szerencsében volt részem: 75 percet úszhattam úgy a Dagály ötvenesében, hogy rajtam kívül nem volt senki a pályán. Így hát nyugodtan kísérletezhettem. Az elején a nyugis csúsztatással kezdtem, mondván, a nyílt vízen alig vagyok 20 percen belül, akkor meg mit…..
Úszni Kék Majdnem hármas 2013.06.26 11:26:56
A múltkor technikáztam, így most a tekerés következett. A szokásos három kilométernek vágtam neki, olyan tempóban, ami belefért, és a BÁ-n várható hullámzásra készülvén magasan vezetett kézzel, erős elfordulással. Az első kilcsiben jól ment a "hason hátúszás"…..
Igen, kifejezetten ez az érzésem a napokban... Persze nem minden azonos, sőt, ég és föld különbségek vannak bizonyos részletekben, és sok-sok év telt el azóta. De most talán érdekesebbek az egyezések. Miután 1992-ben önszántamból elkezdtem nagy eltökéltséggel…..
Úszni Kék Csillaghegyi 2013.06.11 12:48:04
A Dagály ma még zárva volt, így a Csillaghegyibe mentem úszkálni. Féltem, hogy sokan lesznek, de - talán a rossz idő hatására - elég kevesen voltunk a 33-asban. Normál, három kilométeres edzésnek mentem neki, de nem ment igazán jól. A vállaim és a bicepszem még mindig fájnak a…..
Úszni Kék Cetrend részidők 2013.06.04 13:00:06
Megjöttek a Cetrend részidők! Az összes résztáv egytől tíz kilométerig PB :)  1000 m 16:17 0:16:17  2000 m 16:50 0:33:07  3000 m 17:05 0:50:12  4000 m 17:17 1:07:29  5000 m 17:50 1:25:19  6000…..