Regisztráció Blogot indítok
Adatok
plc3 (törölt)

0 bejegyzést írt és 162 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mára bebizonyosodott: annak idején rosszul látott, hazudott vagy túlságosan részeg volt a történelem süllyesztőjében azóta nyomtalanul eltűnt Keleti György, amikor - bár senki nem kérdezte - azt próbálta bizonygatni, mennyire nincs értelme fenntartani a vasúti közlekedést a…..
plc3 (törölt) 2010.12.13 13:26:01
@fourgee:

A módszer egyszerű:

Az egyébként is lerobban vonalon alkalmazz egy lehetetlen menetrendet, ami senkinek sem jó, majd végezz utasszámlálást.
plc3 (törölt) 2010.12.13 13:28:32
@MingiMongi:

"Viszont ha 2-en vagyunk, akkor már jelentősen olcsóbb autóval menni."

Ez a másik baj, a tarifák már magasabbak mint tőlünk nyugatra. Nem értem, hogy miért jó, ha egy vonat félházzal közlekedik? A költségek akkor sem nőnek számottevően, ha olcsóbb jegyekkel megtöltöm, a bevételek viszont biztosan magasabbak lesznek.
plc3 (törölt) 2010.12.13 14:11:57
@Yeager:

Ezt mind értem, de egyrészt nem vagy szalonképes, másrészt nincs igazad, haramadrészt a vasútról beszélünk nem a korrupcióról.
Hitelkárosultak blogja Erste saga 2010.08.27 11:13:00
Olvasónk billentyűzetet nem kímélve panaszkodik a bankban uralkodó kaotikus állapotokra.Erste-ügyfélként én is Fundamentával kombinált, CHF alapú kölcsönt vettem fel, és a többiekhez hasonlóan bedőlés előtt áll a hitelem.Az Erste Bankkal kötött jelzáloghitelem törlesztő…..
plc3 (törölt) 2010.08.27 23:00:50
@kisQtya:

"Azért szidja, mert az általa befizetett adóból fogják helyreütni a balf@szságot."

Mint már mondottam volt:

1. az ügyben erősen bűnösök a bankok és az állami pénzügyi felügyeletek is.

2. A baj már megtörtént. A balf@szság állami helyreütése valószínűleg olcsóbb mint a dolog szociális következményeit finanszírozni.
plc3 (törölt) 2010.08.27 23:04:38
@delle:

"Azt viszont nagyon nem tudom érteni, h jópáran eleve úgy vették fel, h már akkor látszott, h alig tudják fizetni, de az igényeikből persze nem adtak le, most meg azt várnák, hogy az adózók fizessék helyettük.
Az, h a hitelesek 1-2% bukja a kéglijét az nem egy egetrengető dolog, ilyen az élet, de ne egy ország fizesse az ő felelőtlenségüket és álmodozásukat."

Mint már mondottam volt:

1. az ügyben erősen bűnösök a bankok és az állami pénzügyi felügyeletek is.

2. A baj már megtörtént. A balf@szság állami helyreütése valószínűleg olcsóbb mint a dolog szociális következményeit finanszírozni.

3. Az élet kockázattal jár, nem hiszem, hogy az általad említett hitelesek csak azért hazardíroztak volna, hogy az állam megsegítse őket. Biztos van köztük hülye is, de az mindenhol van.
plc3 (törölt) 2010.08.27 23:14:58
@kisQtya:

:-)
Egy gyakorló nyelvtanár levélírónk posztja az iskolai nyelvoktatás problémáit tárja elénk. A hibákat nem elsősorban a diákok motiválatlanságában, hanem sokkal inkább a nyelvtanárok felkészületlenségében, illetve az alacsony óraszámban látja.Kedves Ellenőrző Blog,Gyakorló…..
plc3 (törölt) 2010.08.18 13:27:16
@goex:

"Sokszor olyan hibákat amiket senki nem korrigál."

helyesen: olyan hibákat _amelyeket_ senki sem korrigál
Csatlakozás     Tisztelt Blog vezető!   Először lépek önnel kapcsolatba egy érdekes dilemma miatt. Megerősítést vagy cáfolást várnék öntől egy olyan esetben, amit én mint diákként dolgozó élek meg egy munkahelyen. A munkahely egy diákszövetkezeten keresztül…..
plc3 (törölt) 2010.08.09 20:58:30
@Babette_:

Én nem személyeskedek.
plc3 (törölt) 2010.08.09 22:33:07
@az igazi Sipi:

"mert nem ertesz hozza..

de neked nem is dolgoznek, mert az olyan fonoknel nincs rosszabb, aki beleugat abba is amire embert vett fel mert talajhulye hozza..:-)"

Ezzel kapcsolatban ki kell, hogy ábrándítsalak, nagyon is jól értek hozzá, magam is csináltam, de ezt itt úgy sem tudom neked bebízonyítani. Aki pedig azt hiszi bármely munkakörben, hogy neki a munkaidő egy részében semmit sem kell csinálnia a nagyot téved és ne csodálkozzon, ha egyszer megfelelő intézkedések történnek. Ha teszem azt a rendszergazda az idő nagy részében unatkozik mert ő olyan jó ("a gép forog, az alkotó pihen :-)", hogy nincs semmi dolga akkor csak addig legyen ott amíg szükség van rá, az idő többi részében dolgozzon máshol/fizesse más. Nálunk ez már így megy.
plc3 (törölt) 2010.08.09 22:42:37
@Róóbert:

"Én nem lennék elégedett egy olyan informatikussal, aki napi 16 órában, folyamatosan harcol az elemekkel. Az jó esetben azt sem tudja mit csinál. Az informatikus terméke a folyamatosan működő rendszer, nem a folyamatos hibaelhárítás. (legalábbis nálunk)"

Ez így van, de egy "folyamatosan működő rendszer" nem kíván meg egy állandóan jelenlevő unatkozó informatikust.

Vagy nálatok a kazánszerelő/villanyszerelő is állandóan a cégnél van?! :-)

Arról nem is beszélve, hogy a munkák jórészét táveléréssel is meg tudja csinálni.
Csatlakozás   Kedves MHT! A helyzet, amiről kérdezni szeretnék nem vet fel jogi aggályokat, elsősorban lelki természetű. Tudom, hogy egy vérbeli hr-snek az ilyen jellegű problémákra is megoldást kell kínálnia, de nem tudom, hogy a ti stábotokban van-e olyan aki a munkajogi…..
plc3 (törölt) 2010.08.08 23:52:22
@ne most:

Kérdés, hogy mi az a rendszeres? Heti, havi hány "túlóra"? És ha kifizették akkor miért perelsz?! Itt mindeki ügyvédről beszél mintha az egy fennálló munkaviszony esetén alternatíva lenne! Nem az. Utólag perelhetsz a ki nem fizetett túlórákért, de sajnos a munkavállalók zöme aláír minden fiktív papírt, amivel később a munkáltató bizonyíthatja, hogy törvényesen járt el.

A dolog fő oka egyébként a fekete munkabér. A fekete bér miatt nincs egyértelmű és mindenre kiterjedő munkaszerződés és egy olyan zsarolási potenciál áll fenn a munkáltató részéről (nem fizeti ki a fekete részt), amivel szinte mindent el tud érni, minden papírt alá tud iratni. A magyar munkaerőpiac megtisztításának azzal kellene kezdődnie, hogy a munkavállalók nem fogadják el bérük egy részének feketén történő kifizetését.
plc3 (törölt) 2010.08.09 00:07:54
@doktorkotász - Orbánné dr. Kotász Viktor a piktor:

Kedves Despota! Nem kellene ezt a kommentet kimoderálni már csak az IRL adatok miatt is?!
 A Munkahelyi terror blog online aláírásgyűjtésbe kezd, amelynek célja, hogy a Magyar Országgyűlés végre törvényes keretek közé kényszerítse a munkaadókat.  Mindenki találkozott már olyan álláshirdetéssel, amely versenyképes fizetésről, kiváló előrelépési…..
plc3 (törölt) 2010.08.08 15:18:22
@Despota: többször is írtam (tegnap este és ma délelőtt) és válaszoltak is rá! Sem az eredeti kommenteket sem pedig a válaszokat nem látom! Te látsz a mostani néhányon kívül olyan kommentet amit én írtam, illetve válaszokat rá?
plc3 (törölt) 2010.08.08 15:21:20
@Despota: igen ebbe!
plc3 (törölt) 2010.08.08 15:31:12
@Despota: Igazad van, kösz! Bocs!
Elég a kamu álláshirdetésekből, a kormánynak lépnie kell! Csatlakozz!!!    Több, mint fél évig próbálkoztam az álláskereséssel, tegnap számoltam össze a beadott pályázataim számát (278 db) ebből összesen 34 visszajelzést kaptam, melyben benne vannak az…..
plc3 (törölt) 2010.08.08 11:01:45
@Fehérszakál:

Már többször elhangzott: sokszor fontos oka van annak, hogy a munkáltató neve nem jelenik meg egy hirdetésben. Ilyen például az, ha a munkakör be van töltve és nem akarják, hogy az állást éppen betöltő munkatárs megtudja mi készül.
Ilyen lehet az is, ha egy cég kiszervezi a munkaerőkeresést és csak azokkal akar közvetlenül fogalalkozni akik az első szűrőkön átmentek. (Ha megadná a nevét akkor sokan közvetlenül keresnék!).
És persze ilyen lehet az is, ha a cég olyen rossz hírű vagy olyannal fogalalkozik (pl. MLM) amiért nem akarja felfedni legalábbis elsőkörben a kilétét!
plc3 (törölt) 2010.08.08 11:20:55
"Kb. így szólna a kérdés:

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a munkaviszony létesítésére irányuló hirdetésekre (álláshirdetésekre) vonatkozóan olyan törvényt alkosson, amely a hirdetés szerinti munkavállalót alkalmazni kívánó vállalkozás számára kötelezően előírja, hogy minimálisan és magyar nyelven az alábbi adatokat tartalmazza:
1. A munkáltató egyértelműen azonosítható (cégszerű) megnevezése;
2. A munkáltató címe;
3. A munkáltató postacíme;
4. A munkáltató telefonszáma (ha van);
5. A munkáltató legalább egy elektronikus levélcíme;
6. A munkakör pontos megnevezése;
7. A munkakör egyértelműen világos, szabatos leírása,
8. A napi, a heti és a havi munkaidő (számmal, órában)
9. A munkaviszony jellege;
10. A próbaidő;
11. A 8. pont alapján a munkáltató által ajánlott legkisebb és legnagyobb havi bér számokkal, pénznemben megadott összege;
12. A 8 . pont alapján a havi béren kívüli juttatások felsorolása és számokkal, pénznemben megadott összege;
13. A munkavégzés helyének település (nagyvárosokban kerület vagy városrész) szerinti megnevezése;
14. .... "

Ez egy vicc barátom!!! Neked fogalmad sincs a munkaerőpiacról!!!

ad 1. Mi van, ha a munkakör betöltött? Az állást éppen betöltő munkatárssal mi lesz? Mondjanak fel neki amikor a hirdetés megjelenik vagy ne? Ha megtudja, hogy újat keresnek helyette akkor vajon dolgozhat tovább egy bizalmi munkakörben? Nyilvánvaló nem! És, ha nem akkor addig amíg a pályáztatás befejeződik ki fogja elvégezni a munkát?!

ad 2. Mi van, ha a munkáltató fejvadász cégre akarja bízni a munkaerő toborzást és csak az első szűrőkön túljutott pályázókkal akar fogalalkozni? Ezt ezentúl nem lesz szabad?

ad 3. Mi a munkakör egyértelműen szabatos leírása? Csináltál már valaha munkaköri leírást? Mi az, hogy "egyértelműen világos, szabatos leírása"? A munkaköri leírást a munkáltató készíti, új pozíciók esetén sokszor nem is tudva pontosan, hogy mire van/lesz szüksége! Azonkívül a munkaköri leírás bizonyos határok között módosítható anélkül, hogy a munkavállalóval közösen elfogadnák.

ad 4. A munkáltató által ajánlott legkisebb havi bér a legtöbb esetben irreálisan alacsony lesz!

A többi előírás lehet életszerű, de az általam kifogásoltak nem azok és nem is lesz belőlük semmi.
plc3 (törölt) 2010.08.08 11:23:41
@Animacs: Igazad van. Például én azt szoktam ilyenkor kérdezni (e-mail, telefon), hogy "Én Vcsésen lakom, mit gondol mennyit kell majd utaznom naponta erre a munkahelyre?" Eddig mindig őszintén válaszoltak.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! A jelenlegi munkáltatómnál dolgoztam 2008.09.01. óta, határozatlan időre kötött munkaszerződéssel, ügyintézőként ! Az ügyvezető 2009 márciusában csinált még egy céget teljesen más munkaterületen: aszfaltjavítás. Akkor bele…..
plc3 (törölt) 2010.06.14 09:13:54
@nyíregyházi betti:

"A tértivevény az igazi. Azt nem lehet letagadni."

De lehet nem átvenni. Ügyvédi vélemények szerint bizonyos esetekben jobb az ajánlott levél mert ott mindegy, hogy mi lett a levél sorsa, te elküldted és kész, van papírod arról, hogy feladtad.

Az át nem vett tértivevényes levél viszont pont azt bizonyítja amit nem szeretnél tudniillik, hogy a címzett nem kapta meg.
plc3 (törölt) 2010.06.14 09:25:50
@MPL firstlady:

és gondolod, hogy olyan nehéz a "nem kereste" jelzést elérni a tértivevényen? Elég hozzá ha a cég valóban nem megy el a postára a levélért, de a postással is lehet "beszélni".
w Apa mosdik, anya szül 2010.06.11 04:30:00
Jó pár éve nem hallottam már azokról a debil jehovistákról, akik nem engedélyezik a vérátömlesztést se maguknak, sem a gyereküknek, mert nekik van egy olyan hiedelmük, hogy az nem ér. Viszont egyre zajosabbak azok, akik egy másik egészségügyi téveszmét hirdetnek, tudniillik,…..
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, és nem tudom, hová fordulhatnék. A problémám a következő: Egy európai üzletlánc alkalmazottja vagyok már harmadik éve lassan, középvezető beosztásban. A munkahelyi hierarchia a következő:NAGYFŐNÖK, Középvezetők (ketten…..
plc3 (törölt) 2010.06.09 17:06:13
@_Molly:

Még mindig nem érted: nem rólam van szó, hanem arról, hogy a cégek döntő többségénél sem üzemi tanács, sem pedig szakszervezet nincs. Ez tény. Ha te ezzel nem vagy tisztában nem tudom, hogy mit okoskodsz itt.
plc3 (törölt) 2010.06.09 17:55:06
@Strici:

"1. Valóban demokratikus társadalomban igenis van közöm ahhoz, hogy mit művel a főnököm."

Közöd van hozzá, de kérdés, hogy milyen közöd és hogyan. Mindenekelőtt abba e helyzetbe kell kerülnöd, hogy meghalgassanak és bizonyítanod is kell az állításodat.
Egyébként a társadalom valóban demokratikus, de egy cég nem feltétlenül. Egy cégnél végső soron úgy gyakorolod a demokráciát, hogy ott hagyod őket.

"2. Az Mt. szerint minden esetben megilleti a dógozót a felelősségre vonási eljárás során a védekezés joga."

Ez így van, de csak annyit ér, ha igazad van, hogy egy közös megegyezés esetén többet tudsz kicsikarni vagy ha jogszerűtlenül mondják fel a jogviszonyodat akkor esélyed van a bíróságon. Egy munkahelyi konfliktushelyzetben csak nagyon-nagyon ritkán segít a védekezés joga.
plc3 (törölt) 2010.06.09 19:27:20
@Strici:

"Nekem vontak így vissza írásbeli figyelmeztetést, amikor megkérdeztem a főnökömet, járt-e már munkaügyi bíróságon, mert fog. Megértette."

Egy ilyen szituáció után viszont ritkán van maradása az embernek annál a cégnél. Kirúgni ki lehet megfelelő indokkal is, írásbeli fegyelmeztetés nélkül.
Olasz fórum Ha a Vezúv elindulna 2010.05.03 11:00:00
Ha Németország megfázik, mi tüsszentünk – ezt tudtuk. De hogy egy izlandi vulkánkitörés ennyi galibát okoz, azt nem gondoltuk. Én legalábbis biztosan nem. Ezeknél a kapcsolatoknál még szorosabb, az a kapocs, amelyik a Vezúv és Nápoly – de főleg környéke – között van.…..
Levélírónk fia, Gergő kálváriáját írta meg nekünk, aki diszlexiás és disgráfiás, valamint egyéb területeken is fejlesztésre szorul. Levélírónk úgy érzi, hogy a tanárok kijátszák őt, valamint törvényt sértenek csak azért, hogy megszabaduljanak a fiától. Tisztelt…..
plc3 (törölt) 2010.05.02 21:48:06
@Cartman (ex Cartman):

"Igaza van annak, aki azt kezdte el firtatni, hogy megfelelő iskolát választottak-e elsőre a gyereknek"

Na és ki mondja meg (előre), hogy melyik iskola megfelelő? És ott melyik tanárok? Ki biztosítja, hogy tényleg oda kerüljön?
Nyerj Asus netbookot a Munkahelyi terror blog nyereményjátékával. Csatlakozz  facebook oldalunkhoz  és automatikusan részt veszel a sorsoláson.   A részletekért kattints ide   Tisztelt Olvasó Közönség!   Történetem…..
plc3 (törölt) 2010.03.30 12:55:05
@Adachale:

Nem két külön dolog, mivel ugyanannak a dolognak (munkaviszony megszüntetése) az alternatívái. Ha a közös megegyezéssel kevesebbet kapott mint ami rendes felmondás esetén járna akkor szerintem eredményesen hivakozhat megtévesztésre.
plc3 (törölt) 2010.03.30 12:57:36
@egy atlag:

és amennyiben a kommentelők nem írnának minden közhelyes baramoságot.
plc3 (törölt) 2010.03.30 12:59:03
@zoorka:

Ha nem írták alá a közös megegyezést akkor a munkaviszony sem szűnt meg.
Kedves Mindenki! Egy kis cégnél álltam alkalmazásban, és a bérezésem szerint x összegre voltam bejelentve, és y-t kaptam még mellé feketén. Ez volt a megállapodás. Pusztán azt nem közölték, hogy ebben az y-ban már benne van az adójóváírás havi lebontásban. Utalták is…..
plc3 (törölt) 2010.03.27 17:49:58
@CatMother:

:-)

Persze, hogy nem. Megfelelő motiváció nélkül tényleg nem megy. Na persze a megfelelő emberek megtalálása és a megfelelő motiváció elérése nem könnyű feladat.
plc3 (törölt) 2010.03.27 17:59:06
@CatMother:

Igen ez fontos meglátás. A pénz nagyon fontos, de egy csomó más dolog is számít.
w No megállj csak! 2010.01.21 07:00:00
„Egy gyerek fejlődését két dolog tudja tönkretenni, a kereszténység és a pornográfia.” Para-Kovács Imre, Klubrádió „Könyörülj meg Szűz Mária országán, hiszen az ateizmus miatt sokan nem tudják, mit cselekszenek. Add meg nekik a megtérés kegyelmét, hogy…..
plc3 (törölt) 2010.01.21 18:11:14
@ó jaj:

"Ez nyilván tükrözi az országos átlagot, azaz a magyarok kb 5%-a keresztény"

Bocs, az adófizetők 5%-a és a reformátusok is keresztények, talán katolikust akartál írni? Ennyire hülye vagy a témához.
plc3 (törölt) 2010.01.21 19:48:12
@Tóta W. Árpád:

Mintha ők ezt nem az Index címlapján tennék, hanem a saját maguk által maguknak szóló sajtóban. Te abból próbálasz megélni, hogy havonta írsz egy keresztényellenes cikket.

Amit pedig itt belinkeltél a katolikus egyháztól az remekül mutatja az egyház és a Te közötti szellemi szinvonalat és persze nem a Te javadra.

Látsz Te ebben a cikkben olyat, hogy az "újpogányság veszélyes a gyermekekre".

A cikk egyébként is a híveknek szól ("Napjainkban több olyan jelenség terjed a magyar hívek körében is...") nem pedig az egyéb világnézetűeknek (hol üti-vágja?!)

Ha valaki kínosan nem ügyel arra, hogy világnézetében ne sértsen valakit az nem szalonképes és W Te ilyen vagy.

Úgy tűnik megélhetési keretényellenes van hiszen ezzel a témával igen "olvasottá" teheted a blogodat. Ez gondolom megérni.
plc3 (törölt) 2010.01.21 21:17:59
@Tóta W. Árpád:

"fogd már fel, hogy a vallás- és világnézeti szabadság mindig sértődésekkel jár"

Hát ahogy Te csinálod biztosan. Megint más elmondani a világnézetem, megint más vitatkozni róla és a harmadik dolog az amit Te csinálsz azaz úton-útfélen belekötsz bizonyos emberek világnézetébe és fennen hangoztatod. Mindenkinek meg van a maga, esetenként lesújtó véleménye más világnézetekről, de értsd meg végre, hogy ez Európában alapvetően szalonképtelen. Az pedig, hogy alapvetően csak a kereszténységet támadod az nem más mint gyávaság.
Minden évben nézni szoktuk az éjféli mise közvetítését a tévében. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy a szemfüles kameramannok által kiszúrt éppen elbóbiskoló vagy hülye arcot vágó embereken röhögjünk.Az éjféli mise ugyanis a legképmutatóbb dolgok egyike, amely a…..
Több mint egy évtizedet töltöttem a közigazgatásban köztisztviselőként. Másfél éve nem tudom visszakapaszkodni magam, pályázat, pályázat hátán.   Túlképzett, mást választottunk kísérőlevelekkel jönnek vissza sorra az anyagok. De ilyen még nem történt velem.…..
plc3 (törölt) 2009.12.29 11:30:26
@Marr: Azért szektort, illetve iparágat, munkakört váltani sem mindig okos döntés mert nem biztos, hogy vissza tudsz térni az eredeti munkádhoz.
plc3 (törölt) 2009.12.29 11:40:17
@Kono: Azért vannak (sajnos) más szempontok is, ilyen például a megélhetés, a család. Ha szükség sürget, akkor nem az önmegvalósítás a fontos, hanem a kereset. Egyébként egyetértek veled.
plc3 (törölt) 2009.12.29 12:08:39
TOMPA Security-e vagy? 2009.12.25 10:01:00
Az utóbbi hetekben kétszer is néztem nagyokat, hogy akkor most az hogyan van, hogy a világ leghatalmasabb embereihez csak úgy hozzá lehet férni fizikálisan, aztán onnan meg már tényleg csak a szándékon múlik mi fog történni. Obama papa azért stabilan ott van egy top10-es lista első…..
Úgy tűnik, lassan hétköznapi dologgá válik, hogy az ateisták és a hívők (elsősorban a katolikusok) hitvitája az utcán, illetve az utcán látható posztereken zajlik. Még el sem múlt az első nagy felháborodás, amelyet a Brit Humanista Szövetség szervezett, itt is van a…..
plc3 (törölt) 2009.11.22 20:43:30
@EMP: "Ez az érved eléggé sántít szerintem."

Ez nem érv ez tény. Ez egy jog, a szülő joga arra, hogy nevelje a gyerekét. Én nem láttam még olyan szülőt, aki saját meggyőződése ellenére nevelné a gyerekét.
BUKSZ Az egész H1N1 csak kamu 2009.11.17 15:05:00
Ha a magyarok túlnyomó többsége hallani sem akar a H1N1 vakcináról, akkor hogyan merülhet fel, hogy esetleg túl kevés oltóanyag jut a patikákba? Vajon a minket a történelem viharaiban oly sokszor remekül a mindenkori ellenkező irányba kormányzó szilaj szittya magyar virtus, esetleg…..
Az egyetlen magyarázat erre az Erste-vírusszpotra, ha egy velejéig gonosz konkurens csinálta, és utána valahogy még fel is töltött dolgokat az erste.hu/fiatalsag (te édes jó istenem) microsite-ra. Nem megyünk bele, olcsó volna – kakukktojásként van benne két remek…..
Továbbra is az ágyat nyomom, de nem maradtok ma sem levél nélkül. Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.Szép Napot!a munkaügyesünk erejét meghaladta a…..
plc3 (törölt) 2009.09.18 10:32:59
@russell: nem biztos, hogy meg tudja fizetni mert akkor meg nem lesz versenyképes. Sok munkáltató fizetne többet, ha megtehetné.