Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nagykarina

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokat lehet hallani a lakosság eladósodottságáról, különösen a deviza-alapú hitelekről. Egyéni hitelfelvevőként milyen szempontokat mérlegelne annak eldöntésére, hogy igénybe vegyen-e hitelt, milyen összegűt és milyen típusút? …..
nagykarina 2013.11.28 21:26:28
Egyet értek az eddig leírtakkal. A lakosság nagymértékű eladósodottságának okaként azért megemlíteném a bankok korábbi felelőtlen hitelezési technikáját is. Az egyes hitelek, hiteltípusok "reklámozásakor" jellemzően nem hívták fel a figyemet például arra, hogy az elsőre kedvezőnek tűnő devizehitelek felvétele milyen kockázatokkal jár (pl. árfolyamkockázat), hanem csak az előnyöket hangsúlyozták.
Véleményem szerint mindenképpen csak akkor szabad bármilyen hitelt felvenni, ha: elengedhetetlenül szükséges, ha biztos jövedelemforrás birtokában vagyunk (biztosnak tűnő munkahelyünk van), ha a havi bevételeink a meglévő kiadásaink (rezsi, megélhetés) mellett fedezni fogják a törlesztő részleteket. A hitel kiválasztásánál célszerűbb a forinthitelt preferálni (nincs árfolyamkockázat), el kell dönteni, hogy melyik banknál és milyen típusú hitelt veszünk fel (az interneten több olyan oldal van, amelyik a segítségünkre lehet a legjobb kondíciójú hitel kiválasztásában, pl. bankracio.hu, hitelkalkulator.hu, stb.), milyen futamidőt választunk (5 vagy 25 évre akarunk eladósodni). Ha rövid a futamidő, akkor magasabb a havi törlesztő részlet, ha hosszú a futamidő, akkor összességében jóval többet kell visszafizetni mint amennyit felvettünk. Ha már mindenképpen kell az a hitel, mérlegelni kell, hogy a szabadfelhasználású hitelek kamata (és a THM) sokkal magasabb (hiszen a banknak nincs biztosítéka arra, hogy visszakapja a pénzét) mint a jelzáloghiteleké (itt azonban mi járhatunk rosszul, ha nem tudjuk törleszteni a hitelt, mert a végén nem lesz hol laknunk). El kell dönteni, hogy fix vagy változó (piaci) kamatozású hitelt válasszunk. A fix kamatozású hitelnél a kamat a futamidő végéig, vagy bizonyos részéig (pl. 5 év) nem változik, így a kamatok (pl. jegybanki alapkamat) emelkedése nem érinti a törlesztőrészletünket, de a kamatok csökkenésével sem csökken a hitelünk kamata. A változó kamatozású hitelnek pont az a lényege, hogy a kamatok változásával hitelünk kamata is nőhet vagy csökkenhet. Azt azonban nehéz előre megjósolni, hogy 5 vagy 10 éven belül hogyan fognak változni a kamatok. A hitelfelvételnél érdemes azt is figyelembe venni, hogy a bank engedi-e a halasztott hiteltörlesztést, ha valamilyen nem várt esemény miatt átmenetileg nem tudunk fizetni. Ha a kiszámított havi részletnél tudunk többet fizetni, akkor érdemes lehet törlesztési biztosítást kötni, így a biztosító fizet helyettünk, ha mi nem tudunk (haláleset, rokkantság, munkanélküliség, táppénz).