Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Amazonian

39 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tanulságok és tapasztalatok egy évnyi amazonos melós lét után. Így zárul le az Amazonian blog. Egyszer minden jónak vége szakad. Ez igaz erre a blogra, és a fantasztikus amazonos "karrieremre"  is. A család hazaköltözött már, az én indulásom is közeledett, amihez hónapokkal…..
Amazonian 2015.07.20 17:35:25
@háromláb: Köszönöm, hogy megtiszteltél a figyelmeddel.
Amazonian 2015.07.26 21:50:47
@Ildikó Sima: Szia Ildi, kétszeresen kollégám :) örülök, hogy tetszettek az írásaim, főleg mivel bennfentes vagy :) Sok sikert kívánok neked, de már az is óriási eredmény, hogy állandó szerződést kapsz, nem is gondolják itthon, hogy ez milyen nehéz és milyen hatalmas dolog még az angoloknak is, hát még egy bevándorlónak. Remélem, megtalálod, amiért kimentél, de mindenképpen jó tapasztalat. A.
A technológiákba és saját nagyságukba szerelmes kreatívok valójában értéktelen kommunikációs alkotásokat díjaznak a világ legnagyobb reklámos eseményén Cannes-ban, az igazán jó megoldások viszont esélytelenek, hogy díjat nyerjenek. Ezt állítja Tom Goodwin, a Havas Media…..
Amazonian 2015.06.26 12:35:15
@Bitter Brunó: Nem szeretném védeni a Grammy-t :), nem példaként hoztam fel, csak érzékeltetni szerettem volna, mennyire visszás, hogy ugyanazzal a névvel egyszer csak tök más teljesítményt jutalmazok.
Szerintem viszont igenis - sajnálatosan - létező jelenség, és ez alól Cannes sem tudja magát kihúzni, hogy ügynökségek, fejlesztőcégek átnyomnak az ügyfélen valami nagyon trendi (általában vmilyen technológiai újításra épülő) ötletet, marha sok pénzből (legalább is ahhoz képest aránytalanul sok pénzből, hogy valójában mennyire fontos a megbízó életében, vagy ahhoz képest, hogy végül mennyi embert érnek el vele) megcsinálják, és nagyjából 5 embert érdekel az egész. De ez nem baj, mert csinálnak egy irtózatosan jó promóvideót róla (jellemző, hogy már külön oktatják is, hogy kell olyan promóvideokat csinálni, amivel jobbak az esélyeid díjat nyerni), betolják az összes kreatív versenyre, hülyére nyerik magukat díjjakkal, a szakma el van ájulva, az ügynökség döngeti a mellét egy díjjal, hogy így újabb ügyfeleket szerezzen, és ezt az egész bulit a bepalizott ügyfele finanszírozta meg.
Ennek kapcsán azt is érdemes megjegyezni, és erre az eredeti cikk írója is utal, hogy a díjat egy ügynökség viszi el, miközben minimum még egy szereplő aktív közreműködése, gondolkodása, értékes gondolatai kellenek egy jó kreatív termékhez: az ügyfélé.
Hogy a technológia igenis fontos Cannes-nak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a fesztival kreatív igazgatója az egri Médiapiacon tartott előadásában a tavalyi CL tanulságaként kiemelt három szavából az egyik a technology/big data volt.
Autóshow: fontos különbség, hogy nem keverik a kategóriákat. Vannak koncepcióautók, amik a jövő útjait mutatják, de azokat nem díjazzák, nem rangsorolják, és vannak megvalósult modellek, amikről viszont objektív eladási adatok alapján megállítható, mennyire voltak sikeresek.
Amazonian 2015.06.26 17:12:20
Minden melós álma, hogy állandó státuszú állást kapjon. Nekem ez már csak hab volt a tortán. Bár ha tudom, hogy ilyen bonyolult lesz a felvételi folyamat, lehet, hogy sikítva menekülök.  Korábbi posztomban már beszámoltam nektek az Amazon személyzeti stratégiájáról. Ahogy…..
Az angol melósok nem túl kreatívok, amikor meg kell oldani egy problémát. Meg egy kicsit tesze-foszák is. Szerencsére az Amazonban vannak hivatásos problémamegoldók. Világ életemben olyan embernek tartottam magam (vagy legalább is szeretem magam ilyennek látni), aki megoldja a…..
Amazonian 36. Magyarok az Amazonban 2015.05.18 09:00:00
Hiába az ellenségkép kreálás. Az angolok nem utáltak, az emigráns magyarok nem voltak beszarva, akármivel is fenyegettek a brit pártok a választási kampányokban. Az amazonos magyarok csak azért nem alkottak egy egységes csoportot, mert ritkán futottak össze egymással…..
A melósnak valahogy jól esik, ha a főnökök veszik a fáradtságot, hogy néha elmondják, mit tervez a cég a következő időszakra. Ez még akkor is igaz, ha egyébként nem is feltétlenül értik, hogy ez miért fontos számukra. Pedig van ennek értelme, és ezt tudják az Amazonban is,…..
Amazonian 3. Második felvonás. 2014.09.29 09:29:25
Szóval függöny fel. Indul a második nap, szerda. Felvetem Zsoltinak az NI szám és a proof of address kérdéskört. Lazán leint. Ahogy mondtam, nem egy parázós típus. NI száma neki van, még 2004-ben kapta. A proof of addresst meg majd megoldja. Oké, gyerünk az Assistba. Magabiztos…..
Amazonian 2015.05.07 20:54:15
@gabuschka: Szia, köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik. Kommentelj bátran, én meg megpróbálok válaszolni rájuk. :) Jó szórakozást!
Mosolygós "konyhás néni", kényelmetlen székek, egyszerű berendezés, egyenkaja. Néhány menő tech-cégtől eltekintve így néznek ki a céges étkezők. Nem kivétel az Amazon menza, más néven cantine sem, de itt persze nem a cég slough-i központjában lévő dolgozói étkezdére…..
Amazonian 33. Amazon "kütyük" 2015.04.27 09:00:00
Sokan gondolják az Amazonról, hogy egy tech-cég, ezért nyilván a logisztikai központjai is mindenféle csúcstechnológiával vannak felszerelve és nagy fokú gépesítettség jellemzi. Nos ők tévednek. Profi szervezettség van, de a munkák többségét emberek végzik. A sajtóban persze…..
Amazonian 2015.04.28 11:56:17
@Eltévelyedés: Mivel Jeff az Amazon cloud szolgáltatásainak köszönhetően éppen múlt pénteken gazdagodott 5 milliárd dollárral, a cég értéke pedig aznap növekedett 25 milliárd dollárral annak ellenére, hogy továbbra is masszívan veszteséges, szerintem Bezos bácsinak még nagyobb kedve lett innoválni. :)
Hogy kerül egy orosz származású lett kereskedelmi búvár a walesi Amazon raktárba? Ennek a története tulajdonképpen elég átlagos, de a lényeg, hogy Igor ott volt. Nem csak nagyon sokat segített nekem különböző trükkökkel, tippekkel, de mivel elég vicces figura is, a napjaimat is…..
Ha a csomagolásnál arra panaszkodtam, hogy sokat kell egy helyben állni, kipróbálhattam egy olyan munkát is, ahol meg rengeteget kellett gyalogolni. Nem ám csak úgy komótosan sétálgatni, hanem tempós léptekkel menni. Ez várt arra, akit pickernek, azaz árukiszedőnek osztottak be. A…..
Az eddig leírtak alapján nehezen hihető, hogy az Amazonban tapasztalt nehéz fizikai munkát idősebb emberek is el tudják végezni. A cég azonban tudja, hogy ezeknél az embereknél komoly tapasztalat halmozódott fel, és ez megér nekik annyit, hogy könnyíti számukra a munkát. Több…..
Amazonian 29. Az Amazon titok 2015.03.30 09:00:00
Az ismerőseim rendre azzal a kérdéssel találnak meg, hogy mitől jobb az Amazon, mint a többi webshop. Mi a titok? Nem nevezném magam nagy Amazon szakértőnek, de a bent látottak alapján, illetve eredeti szakmám révén szerzett tapasztalatok segítségével összefoglalnám, hogy…..
Amazonian 2015.03.31 08:54:16
@DirtyHarry: Igazad van. Én is úgy szoktam blog tartalmat fogyasztani, hogy a posztokat nem olvasom el, hanem csak legörgetek a kommentekig, azokat olvasom végig, aztán beírok valami fergeteges okosságot.
Amazonian 2015.04.03 23:03:54
@DirtyHarry: Aha, a mások, az rajtad kívül még egy. Megnézem, te milyen sablont használsz a blogodban, és lecserélem arra.
Amazonian 2015.04.04 18:40:36
@DirtyHarry: Tudom, hogy nincs blogod. Utánanéztem. Azt hittem, megérted a finom célzást. Ugyé érzed, mennyire irónikus, hogy olyan valaki oktat engem blog írásra, aki még egy árva posztot sem írt. Kicsit unom is már a kekeckedésed.
A jó főnökök között is vannak kiemelkedő vezetők. Charlotte mindenképpen megérdemel egy külön posztot, mert egyrészt nagyon jó főnök volt, másrészt nagyon jó ember is. Ez a párosítás azért elég ritka. Az nem meglepő, hogy az Amazonban elég kevés nő dolgozik, hiszen ez…..
Januárban azzal a tudattal kezdtünk dolgozni, hogy most egy jó ideig biztosítva van a helyünk az Amazonnál. Hiba volt ez az elbizakodottság A nagy karácsonyi kirúgási hullám után lelazulva, némileg megnyugodva folytattuk melós életünket az Amazonnál. A hajtás napról napra…..
Mivel lehetőségem volt összemérni, milyen a vezetői mentalitás kis hazánkban, illetve Walesben, az Amazonban, úgy gondolom, megér az is egy posztot, hogyan irányítanak a "gyárban", milyen vezetők is dolgoznak ott. Rögtön az elején lelövöm a poént: nagyon ritka kivételektől…..
Amazonian 2015.03.10 09:40:59
@Jegkoko: Írok később erről részletesebben, de a rövid válasz az, hogy semennyire. Ahol napi 2-300.000 darab termék jön be, kb. ugyanennyi megy ki (karácsonykor ez 4-500.000/nap), ott napi 100-150 darab sérült áru nem tétel. Tudják, hogy véletlenek előfordulnak ott, ahol ilyen nagy a pörgés. Ha szándékos lenne, akkor azzal meg tisztában vannak, hogy úgysem tudják bizonyítani, az Amazon szava pont annyit ér, mint az enyém. Nem fognak izmozni rajta, annál sokkal elegánsabbak. Nekik egyébként is az a fontos, hogy ne legyen a polcon sérült cucc, ezért bátorítanak is, hogy ha valami sérült, ne tedd a polcra. A szakszervezet pedig baromi erős kint, nagyon meg kell gondolnia az Amazonnak, hogy min kezd el erőlködni, hogy bánik a melóssal, mit, mikor és miért szankcionál.
Ha egész nap árukkal dugig rakott polcok között mászkálsz az Amazonban, hát persze, hogy elkap a kísértés, hogy zsebre dugj valamit. Ezt azonban nem csak azért nem javaslom senkinek, mert a lopás csúnya dolog, hanem azért sem, mert nem éri meg a kockázatot. Ráadásul gyakorlatilag…..
Amazonian 24. Amazoniai gigolo 2015.02.23 09:00:00
Az egyik kedvenc szórakozásom volt az Amazonban az emberek, különböző karakterek figyelése. Talán egy kis pszichológus vér szorult belém, de szerettem tanulmányozni az embereket, és fejben megrajzolni a személyiségüket. Márpedig az tagadhatatlan, hogy ott vannak karakterek, érdekes…..
Amazonian 2015.02.25 17:25:07
@Jegkoko: Sajnos az előre megírt posztokból lassan kifutunk/kifutottunk (még 3-4 van talonban), és jelenleg heti egy további poszt megírására futja a szabadidőmből. Megértéseteket kérem. Annak örülök, hogy ezek szerint tetszenek az írások.
Amazonian 2015.02.27 00:00:25
@Eltévelyedés: Hát köszi, könnyebb így, ha látom, hogy mire vagytok kíváncsik. :) A lopásokról lesz külön poszt, a többit megválaszolom több posztban, ahol kapcsolódik az adott témához.
Ahogy kezdett lecsengeni a karácsonyi csúcsszezon, mi, ideiglenes melósok egyre többet kezdtünk gondolni az ilyenkor könyörtelenül elérkező nagy kirúgási hullámra, amikor az Amazon megválik a feleslegessé vált munkaerőtől. Akinek egy kicsivel több esze volt, mint egy marék…..
Amazonian 22. Az Amazon hangjai 2015.02.09 09:00:00
Ebben a rövid kis posztban arra teszek kísérletet, hogy bemutassam nektek, milyen hangok vettek minket körül az Amazon FC-ben. Azért lesz rövid a post, mert valójában meglepően kevés zaj volt. Azt gondoltam, hogy egy ilyen üzemben biztosan sok gép van, emiatt pedig elviselhetetlen zaj…..
Amazonian 2015.02.10 09:01:07
@Eltévelyedés: Ha a személyes véleményemre vagy kíváncsi, akkor igen. :)
Amazonian 21. Ember tervez... 2015.02.02 09:00:00
Mindenkinek vannak tervei. Zsoltinak több is volt. Csak neki naponta új. És mindegyik világmegváltó, vagy ha az nem, legalább olyan, amivel zsírosra keresheti magát. Akik már az elejétől kezdve követik melós létem mindennapjait itt a blogon, tudják, kicsoda Zsolti. Akik csak most…..
Amazonian 2015.02.05 23:24:10
@Eltévelyedés: Mindig az alaptőke hiánya hiúsította meg a terveket.
Amazonian 20. Tejben-vajban 2015.01.26 09:05:00
A karácsonyi csúcsidőszak kezdetével az Amazon elindította a "Hogyan nyűgözzük le a melósokat?" hadműveletet. Meg kell mondanom őszintén, hogy minden kételkedésem ellenére meglepően jól működött.  Persze könnyű dolguk volt, mert - reklámszakmai kifejezéssel élve - a…..
Talán már nektek is feltűnt, hogy egyre korábban kezdődik a karácsony. Legalább is ha a kirakatokat nézzük. A kereskedők számára nyilván még ennél is hamarabb kezdődik a karácsony, hiszen nekik meg fel is kell készülni minderre. Ennek megfelelően November első hetében már az…..
Amazonian 2015.01.20 23:12:33
@Eltévelyedés: Köszi. :) Lesznek bennfentes infók, de külön postot nem terveztem rá, csak itt-ott belefűzöm a bejegyzésekbe, ahol aktuális. Ez az én piszkos trükköm arra, hogy rávegyelek benneteket az összes post elolvasására. :)
Amazonian 18. Who's the boss? 2015.01.12 08:40:20
Ez itt Paul. Vagy legalább is ahogy megláttam ezt a képet, Paul jutott eszembe. És hogy kicsoda Paul? Ő az egyik Amazonba kihelyezett Assist Recruitment képviselő, és a legjobb arc is köztük. Először is tényleg egy nagy mackó a pali, vidám, fiatalos arccal, kék szemekkel. Másrészt…..
Unalmas melóból nincs tehát hiány az Amazonban, de ahogy említette, van ott olyan végtelenül egyszerű munka is, amit egy közepesen szarul idomított csimpánz vagy bármelyik VV "hős" is el tudna végezni. Ez a csomagolás. Hogy ezt honnan tudom? Természetesen onnan, hogy ezt a melót is…..
Amazonian 2014.12.30 22:55:49
@Eltévelyedés: Ja, és még van vagy 30 post. :)
Amazonian 2015.01.03 23:35:57
@Jegkoko: Minden hétfőn egy post.
Amazonian 2015.01.07 08:50:06
@maxval bircaman szerkesztő: Azért a "jól fizető" némileg túlzó jelző. :)