Regisztráció Blogot indítok
Adatok
chonka

2 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van a szocfóbomnak egy része, ami nem igazán akar javulni az évek során, ez pedig a váratlanul betörő ismeretlen vendégsereg előli menekülés. Ennél a helyzetnél tulajdonképpen az introvertáltságom egybefonódik a fóbiámmal, egyik sem szereti, mikor a szüleimhez általam nem…..
chonka 2016.03.28 10:25:37
@mandulazöld: a bocsánat kérés pont hogy nem játék. Szerintem passzolna ide. Ugyanis nem látom milyen jogon húzod rá a saját életedet Kaisáéra, amikor a kettő nem passzol és milyen jogon állítasz olyat rólam is hogy nem élek, szeretek beteg lenni, keserítem a szüleim életét, és sajnáltatom magam. Egyik sem igaz, de mivel te lehet valahogy így nézhettél ki annak idején, egyértelműnek veszed, hogy mások is. Ezen a ponton tévedsz és ezért háborít fel, amit írsz.

Helyesebb lett volna végig úgy fogalmaznod, hogy "Van, aki ilyen és ilyen...." aztán majd ha gondolom magamra ismerek, de ne erőltesd már rá senkire. Nem vagy minden tudó.
5 Ways to Make Small Talk More Meaningful..
Örökös súlyproblémáim vannak. Elolvastam egy tucat weblapot, egy rakat e-book-ot a fogyókúra, meg diétázás témában és arra a konklúzióra jutottam, hogy valami olyan kell motiváljon a súlyvesztésre, ami életem végéig stabilan belülről motivál és az nem a tetszeni akarás, vagy hogy beleférjek…..
Fennforgás van a munkahelyemen, elég nagy. Annyira nagy, hogy napi ügyeleteseket kell állítani, én is be lettem osztva. Érdekesen ellentétes reakciót váltott ki ez a helyzet bennem és főnökömben. Én pánikoltam, ő örült, mint majom a farkának, mert történés van végre. Ezer…..
chonka 2014.10.08 06:42:41
@Kognitív Teknősbéka: Igen-igen, egyetértünk, de azt eldönteni, hogy miben tudok még fejlődni és mit kellene végleg elfogadnom, na az piszok komoly dilemma. Például jelen pillanatban rövid 1 perces előadás-részletet kell tartsak. És a problémám, hogy ha nem láttam volna a többi kb. 10 főt, hogy ők hogyan tartják, akkor biztos, hogy nagyobb önbizalommal ugrok neki az egésznek. (Bár volt már, hogy pont segített, hogy láttam mások hogyan birkóznak meg a feladattal...) És nagyon rossz/nehéz belátni, hogy mások jobbak, és jövök én az átlag alatti képességeimmel. Ez az elfogadás dolog mivel hihetetlen nehéz, ezért inkább úgy döntök fejlődök. És végül MINDENBEN így döntök, és voilá egy kupac görcs leszek. :D Tehát valahogy szelektálni kellene.
chonka 2014.10.12 23:58:22
@Kognitív Teknősbéka: Köszönöm szépen :) Ez a lebukás dolog nagyon passzol ám rám. Sokat hallottam régen ettől-attól, hogy milyen okos vagyok. Aztán kialakult bennem, hogy ennek meg kell felelni, és csak le ne bukjak! Rengeteg módszerem is lett szerintem, amivel a külvilágnak mutatom, és elhiszik.:)) De tök nagy teher ilyesmit cipelni és butaság is, igaz?. Csak bizonyára szeretem a fix dolgokat, amihez tarthatom magam, meg ami alapján definiálhatom magam... Ami nem fix, az bizonytalan, az bonyolult...
Már többször szóltak, hogy húzzam ki magam, ne legyek púpos meg görnyedt. Pedig ez valójában egy védekezési mechanizmus. Azt üzenem a világnak, hogy „Ne bánts, Te nyertél, csak hagyjál békén!” Persze nem tudatos, mert nem direkt akarok Quasimodo módjára kinézni. Ugyanígy…..
Új telefonom van, amibe egy telefonszámot se sikerült átmentenem, így elég gyér az ismert számok listája. Tegnap délután már keresett egy számomra ismeretlen szám, de nem hallottam, így nem vettem fel. Aztán ma reggel egy megbeszélés közben sikerült megint hívnia, amikor ismét…..
chonka 2014.05.11 00:47:41
@Dexter007: Szerintem ha ez lehetséges lett volna, akkor ez az első dolga. Mármint, Kaisa írja mindig, hogy mindent minden szögből, úton-módon megvizsgál, körbejár és mindent megtesz csakhogy elkerülje/könnyítse a szorongós szitut ;) Aztán lehet tévedek...
Új munkahely, rengeteg új ember, és természetesen egyből felmerül az ebédelés problémája. Sokan kijárós közösségeket alapítottak már, 3-4 fős csoportokban mennek, és már van kedvenc helyük. Vannak, akik mindig körbeérdeklődnek, kinek van kajája, kinek nincs. Én eddig mindig…..
Mint minden szociális fóbiában szenvedő, nekem is elsődleges célom, hogy megszabaduljak ettől, elhagyjam a szorongást, megszűnjön a rettegés,kijussak a fényre, a szabadba… De mégis mit tehet egy szocfóbos? Mit tettem én eddig a gyógyulásért? Nem javaslatokat akarok adni, inkább…..
avagy mi a teendő, ha a két legnagyobb fóbiánk egymásra talál? Úgy kezdődik a történet, hogy tegnap chipset ettem... Nem, ennél sokkal korábban kezdődött... rossz géneket kaptam, ennek és az általános iskolai fogászatnak köszönhetően legyőzhetetlen fóbiám alakult ki a…..
Azt mondják, hogy a halálos beteg miután felismerik a betegségét különböző lelki stádiumon megy át, a tagadástól a depresszión át egészen az elfogadásig. Én is felfedeztem bizonyos szakaszokat az életemben, amióta velem van a szociális fóbia. Nyilván nem minden ember megy át…..
chonka 2014.01.11 10:41:13
Hú nagyon tetszik, így még nem is vizsgáltam magam.

Szerintem nekem is volt egy 7-8 évnyi "mély szocfób szakaszom", amikor még nem tudtam nevén nevezni a bajom. Ez így általános sulit, meg a gimnáziumi éveimet takarja, amik emiatt nem a kedvenceim. Olyan hardcore "bulizós szakaszom" nem volt, de olyan mindenképp, mikor megjátszottam magam, hogy elfogadjanak, mert "ember így nem él" mondta nekem többek között anyám. De nem tetszett, mert senki nem ismert meg engem rendesen és ez fájt.

A "védőburok fázis" gimi utolsó évében jelent meg. Kerültem mindenkit, szülőt, testvért, barátot... Naplót írtam, novellát írtam (később kiderült, hogy a főszereplő egy tipikus introvertált egyén) és próbáltam védeni magam minden kritikától, ami csak érhet és duzzogtam magamban.

Aztán jött igen "a szembesülés", amit nem is magamnak köszönhetek, hanem tesómnak. Ezt szinte azonnal felváltotta a "terápiás fázis", amiből hamar kiábrándultam, mert rájöttem, hogy maradéktalanul sosem gyógyulok meg... Sosem leszek partiarc és sosem fogok szorongás nélkül beszélni idegenekkel, sosem leszek bőbeszédű ésatöbbi... Én pedig partiarc akartam lenni, mert azt hittem az az egyetlen elfogadott embertípus.

Jöhetett volna a "depressziós fázis", de inkább teljes környezetváltásra szántam el magam. Új város, új emberek. És tök jól éreztem magam a bőrömben, de még mindig voltak szocfób gondok.

Aztán jött egy "újabb felismerős fázis" az introvertáltságról, ami megmagyarázta nekem, hogy a terápia tulajdonképpen teljesen jól működik, de van egy alapbeállítottság, amin már nem lehet változtatni. És ez engem hihetetlen módon megnyugtatott. Aztán innentől úgy érzem beindult az "elfogadás szakasz"... De hosszú lesz, mert a világgal is ki kell békülnöm, nem csak magammal.
chonka 2014.01.12 12:19:45
@Daniellaaa: Nehéz volt-e? Nem is tudom, nem éreztem annak, viszont ismeretlen okból asztmás lettem. Azt mondják lelki okok miatt. (Vagy mert szimplán fővárosból kisebb városba költöztem?) Igazából jó társaságba kerültem, mert egyetemre jártam és vitt az az 1-2 jófej ember, akit találtam magamnak, na meg repültem a boldogságtól, hogy anyámtól elkerültem :) (Bár részben neki köszönhetem, hogy elkerülhettem úgyhogy hálás is vagyok...) De egy idő után (2-3 év) megint jöttek azok az ANGok és kezdett ott is minden rossz lenni... így megint váltottam, de visszanézve, meg tudtam volna velük birkózni, csak akkor még nem láttam, hogyan is kéne.
Szerintem MINDEN elfogadás kérdése. Legújabb helyemmel szemben nagyon kritikus vagyok, mert az előző nagyon jó volt, és nagyok lettek az elvárásaim. Megfigyeltem, amint kicsit lejjebb adok, máris jobban érzem magam. Ha a világgal/emberekkel szembeni elvárásomból is lejjebb tudnék faragni, akkor jobban tudnám érezni magam. Észrevételem szerint a boldog emberek azért boldogok, mert alacsonyabbak az elvárásaik minden irányba. Persze van egy határ, ami alatt már hülyeség elfogadni valamit... De nehéz ezt megtalálni, mert minden relatív és semmi sem vagy fekete vagy fehér (lehet klisé, de szerintem nagyon így van).
A minap beszélgettünk hárman arról, kit mi motivál vagy ijeszt meg jobban, ha számítanak rá, éreztetik vele, hogy fontos a munkahelyén, vagy ha nincs tétje annak, amit csinál? Szóba került, hogy nekem a Főnök többször is emlegette, hogy szeretné, ha mellette folytathatnám,…..
Elbúcsúztam a munkatársaimtól, így történt, hogy egy tanmese kellős közepén találtam magam. Anyám korú hölgy fejtette ki nekem életbölcsességeit, márpedig, hogy élvezzem az életet, amíg lehet, járjak el, bulizzak. Mindezt olyan intenzíven tolta az arcomba, hogy majdnem…..
Nagyon örülök, hogy rátaláltam Susan Cain Csend című könyvére. Igaz, hogy semmi újat nem írt, amire ne jöttem volna rá már magamtól is, ezek a gondolatok már az én fejemben is megfogalmazódtak, úgyhogy akár én is írhattam volna ezt a könyvet. Mégis más tollából olvasva…..
A cégnél van három ember, afféle csökkent munkaképességűek vagy mi. Mikor felvették őket dolgozni, gyakran engem jelöltek ki, hogy irányítsam őket. Eleinte ellenkeztem. Hogy irányíthatnék én bárkit is, mikor engem is irányítani kell? Végül belejöttem és a nyakamon maradtak.…..
chonka 2013.12.31 18:35:48
Utálok panaszkodni, mégis úgy érzem, hogy jót tesz, ha kiírom magamból a gondolataim. Nem vágyom sajnálatra, sem lelkesítésre, egyszerűen csak meg szeretném osztani, hogy mit érzek. Azt hiszem mélypontra kerültem, úgy érzem magam, ahogy már nagyon régen nem éreztem. Tizenéves…..