Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szuperfétis

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vörösök (szocialisták és kommunisták) emberemlékezet óta mindig azzal riogatják a népet, hogy a technológiai fejlődés eltünteti a munkahelyeket. A vörösök mennyiségben az ipari forradalom óta léteznek az újkori történelemben, azóta, ha bármilyen technológiai fejlődés…..
Szuperfétis 2013.11.26 21:46:16
@Dörnyei József: Nézd. Nem akartalak letámadni, ha így jött le bocs. Viszont az erős hogy az IT szektor alapján akarsz egy gazdaságot jellemezni. Nyilván Kínának nagy szüksége van a kimüvelt ész szakosodott a tudását kamatoztatni képes emberekre akikre támaszkodva a tömegtermelés alá képes magas hozzáadott értéket helyezni. Itt van amikor fejet hajtok a Kínai zsenialitás előtt, hiszen mi azt a szintet ahol már nem a bérekkel kellene versenyezni hanem a gazdaságunk "olcsóJános" szegmenseit lecserélve "ujító tüz" magasabb hozzáadott értékre az már a 2000 res évre datálható. Ehez a Kínai gazdasági szakembereknek gratulálni tudok bár!! Az is igaz hogy olyan droid bázissal rendelkezik aki a magyar fizetéseknek a felét harmadát keresi, olyan mezőgazdasági ágazattal ahol a "muzsik" a magyar bérek 20-30% ával, stb stb. Nekünk ez nem adatik meg. És ami nagyon fontos, nekünk be kell tartani minden ENSZ és WTO s szabályt az Eu sokról nem is beszélve ami meg duplázza a költségeket. Illetve mi nem szakadhatunk ki a közegünkből, itt élünk az Eu ba, 90% ban Eu s árakkal, ami nagyban befolyásolja a lehetőségeinket. De én még is azt mondom hogy pontosan ezért van lehetőségünk a kibontakozásra.
A képlet egyszerü. Minden erőnkkel a magasabb hozzáadott értékek felé kell haladni. Pld kellenek a multik, de nem szabad pénzzel támogatni. Lehet 100év adókedvezménnyel, és ami a legfontosabb amit támogatásnak nekik adtunk azt inkább a beszállítói háttérre költsük. Nem fogunk autót gyártani még egy jó darabig biztos nem, de legyünk képesek olyan részterületek alkotni ahol nélkülönözhetetlenek az az partnerek vagyunk. Pld mint a Bosch, aki 1 autót nem gyártott még, de sok autóba gyárt adagolót stb stb.
Nem a felsoroltak a lényeg hanem az elv.
De akad sok olyan komparatív előnye az országunknak amit meg kellene ragadni és kifejleszteni olyan szintre ami már komoly lehetőséget jelent a posztindusztriális társadalmi és gazdasági szakaszba átlépni. Nincs más megoldás, mert a bérverseny az csak lefelé lehetséges. Az pedig mindent visszafog ami fenntartható fejlődést jelenthetne a mai globális kapitalista világban. A másik, hogy le kell számolni a ciklikus fejlődéssel. Nem lesz olyan konjunktura mit ami nemrég lecsengett, az az csak hatalmas veszteségekkel lehet egy nagyon kevés hasznunk a hullámzásból. A lényeg, a hozzáadott érték emelkedésével növekvő GNI ben jelenlévő export vagy import kiváltása. Csak a GNI ben jelentkező külker egyenlegével szabad a béreket emelni, mert különben csak el kell inflálnunk ami minden tekintetben romboló. A fogyasztás oltárán nem szabad a beruházásokat feláldozni, de !!!!! Fordítva sem, mert a fogyasztás visszaesése az a kkv k kinyírása aminek a helyébe csak a nyugati multik fognak betörni. Ugyanis egy kkv nak adott esetben egy 20-30% os fogyasztás csöki bukó, egy multinak aki jelen van még 30 országban ez semmi. Ha megöljük a kkv t, vajon kinek a zsebébe fog a bukón kívüli 60-70% piaca ami már nem tartotta el a kkv t az ölébe hullani? A lényeg hogy ha magasabb hozzáadott érték fejlődik és főleg az exportban vagy az import kiváltás területén, akkor megszünik a folyamatosan romló cserearányunk és a javulás mértékét egyből lehet beruházás támogatás vagy! Célzottan a míg magyar termékeket többletben fogyasztani képes társadalmi rétegek felé kiközvetíteni hogy indukálják a fogyasztást.
Hogy érthető legyen. PLD Mi répát akarunk exportálni, de cserébe Audit szeretnénk venni. Az az, a mindeni által előállítható répának nem fogunk folyamatosan bövülő piacot találni csak a bérek lenyomásával ami nem lehet cél. Viszont a magas hozzáadott érték Audiba gond nélkül beépítenek minden értéket növelő díjat. Az az folyamatosan romlik a cserearányunk még akkor is ha nem emelkednek a bérek. Ha nem emelkednek a bérek, akkor nem vagyunk képesek megtartani az agyainkat, nem tudunk a szolgáltatásokból megélni, és a belső fogyasztásunk sem emelkedik pedig az még bőven tudna hová. A lényeg a lépcsőzetesség. Ha fejlődik a hozzáadott érték, bővül autómatikusan a foglalkoztatás, bővülnek a beruházások, nőnek a jövedelmek, az az beindul a gazdaság, csak ez után szabad, de akkor kötelező adókat illetve a munkát terhelő adókat csökkenteni. Igen. Én is tudom hogy magas az redisztibució, és igen véget kell vetni nyuggerisztánnak. De nem lehet egyből adókat csökkenteni, mert ebben a gazdaságszerkezeti állapotban nem vagyunk fejlődőképesek. Az az, csak az import fogyasztás fedezetlen nyaklója lódul meg, aminek semmi értelme. Mert mielőtt beépülhetne a gazdaságunkba hopp, elillan nyugatra. Bocs ha nem voltam minden tekintetben érthető de remélem a koncepció az. Nem tudok minden kérdésre egy ilyen kis terjedelmü válaszban megnyugtató receptel szolgálni, bár fejben mindenre van logikus és a tényeket a magyar valóságot szem előtt tartó megoldást nyujtani.
Szuperfétis 2013.11.27 09:01:38
@Dörnyei József: Mint írtam, van gazdasági jellegü megoldás mindenre, bár azt hogy miként tudnám átverni a bürokrácián az csak akkor derülne ki ha szembesülnék az aktuális problémákkal. Minden esetre nem nagyon van más megoldás szerintem. Egy furcsa helyzetbe kerültünk.
A tőkének nagyon nem esik egybe az érdeke a magyar gazdaság fejlődési irányával, miközben képtelen a politika kinőni a rendszerváláskor kialakult rossz beidegződéseiből. Nyilván egyszerübb és népszerübb (bocs a hosszu "u ü " nem müködik) Pedig az nem fog menni hogy hol a tőkének hol az inaktívaknak nyaljuk a sejehaját mert mindíg a kibontakozni képes közép szívja meg. Viszont látni kell hogy egy hasonló szerkezet váltást nem oldhat meg a közép pusztán adócsökivel. A támogatás és a prioritások átcsoportosításával a fogyasztás aktuális hangolásával lehet állami eszközökkel indukálni.
pld 3 kulcsos áfa. Egy nagyon alacsony az élelmiszerek és a gyermek neveléssel kapcsolatos termékekre.(kb 5-10%) Egy általános, ami főleg a szolgáltatásokra jellemző (20%) És egy ami főleg az import termékeket takarja le 30%. Persze pontosan innen nem látom az arányokat. A lényeg hogy azt a réteget aki még képes több hazait fogyasztani, ne korlátozzuk ami beruházás orientációt jelent, míg az importot igyekszünk visszafogni hogy az esetleges béremelkedések ne okozzanak cserearány romlást-
Az szja t is ezen az elven osztanám 3 kulcsosra, támogatva a hazai fogyasztás bővülését és sz importot gyengitve. Ez szerintem alap, és ehez nem kell a szocrendszerhez sem nyulni. A A nyugdíjakat szintén a fogyasztási szokások és lehetőségek szemelőtt tartásával vágnám, az az 90-100e felett adóztatnám.
Szintén azt célozva hogy a pénzelvonás ne a magyar gazdasági termelésben okozzon kiesést, az az a beruházás ne okozzon fogyasztás csökkenést a GNI ben.
A befolyt + jövedelmeket kettéosztanám.
Az egyik felét támogatásokra, a k+f és innováció illetve az alap kutatások célirányosan stratégia mentén pályáztatnám. Csak élelmiszer és gépipari technológiai fejlesztésekre illetve a nevezett szektorok szorosabb és átjárhatóbb kötésének kialakulását célozva. A másik célzott terület esetén megalkotnám a célzott pályázható 5 évre szóló export és import kiváltó termelés (főleg az energetika ahol jelentős az Eu s pénz) területén. Főleg a legnagyobb komparatív előnyünkre geotherm energiára kihegyezve.
A cél nem a mennyiség hanem a minőség hogy minél hamarabb kialakulhassanak a szinergikus pályák amelyek sokkal hatékonyabban egymást erősítve lennének képesek kiemelkedve komparatív így magas hozzáadott érték bázist kialakítani.
Pld.
Elektromos autó!
Lehet hogy nem vagyunk a területen piacvezetők de nem is lényeg ha egy egy szegmensben emelkedünk ki felhasználva a mai tech lehetőségeit. Az az, pld a kis haszon gépjármvek szegmensét. A magyar egyetemek és főiskolák közt pályázat és a mai megalázó támogatások sokszorosa. Kifejlesztett késztermék ráépítve a meglévő elérhető kapacitásokra és sajátosságokra. Pld szemetes autó, kisteher flotta, taxi, stb stb Ezeknek a lényege hogy mivel telephelyesek nem kelle infrastruktura ami ma az elterjedés gátja az elektro autók esetében. Az az, elég a telephelyre egy kut.
Vagy a geotherm energia, aminek a létesítését őnkormányzati lehetőségekre osztanám hiszen az elsődleges hasznosítása a gáz kiváltása illetve csökkentése. De erre épülhet a gépgyártása hiszen már ma előnyünk van a területen a világgal szemben.
Az alkalmazása a kistelepülések közösségi ftése, a mezőgazdasági alkalmazása területén. pld Ha kellő számba müködne akkor komoly neszállítói lehetnénk a multi kerláncoknak. Az az, az állam allokál és a tőke klaszterezik . De sok más lehetőség is adott, csak ideje lenne az államnak meghatározni az irányokat mert nálunk sajnos nem müködik a kockázati tőke.
1% alá csökkent az infláció, a gazdaság stagnál, az alapkamatot a magas devizaadósság miatt nem lehet nagyon csökkenteni, az ország eleve nagyon drága. Deflációs veszély van, ami ellen nem lehet könnyen védekezni. Az infláció folyamatosan csökken. Nem vagyunk mi ehhez…..
A Medián legújabb felmérése szerint tolódtak az erőviszonyok a pártok között. A FIDESZ visszajött (esett) a már megszokott 48%-ra. Az MSZP marad 21%-on. A Jobbik visszaerősödött a szintén megszokott 16%-ára. Az Együtt 2014 továbbra is 6%-on vegetál. A DK feljött 6%-ra. Az…..
Szuperfétis 2013.11.22 13:30:51
@Dörnyei József:

"Minden dolgozó számára a kapitalizmus az ideális gazdasági forma. A szegényeknek is. Még akkor is, ha ezt nem fogják fel. "

Te meg azt nem érted hogy kapitalizmus ma már a klasszikus értelembe nem létezik. Globális kapitalizmus van az is haldokló állapotban. A klasszikus és a globális kapitalizmus feltételrendszerei nem azonosak és a gazdasági mechanizmusaik is teljesen másak. Ebből fakad a mai válság is . Hiszen egy messze nem olyan széles alappal rendelkező kapitalizmusra alakult rá az amugy is deregulációktól hemzsegő globális kapitalizmus.
A kapitalizmus alapjait törte össze.
Szerintem is a legjobb a kapitalizmus klasszikus modelléje, persze nem a faék neoliberalizmus hanem sokkal inkább az uj keynseni a mai állapotokra ültetve. Persze az sem tökéletes csak jobb.
Szerintem egy paradigma váltás előtt állunk és nem hinném hogy bármely gazdasági felfogás lefedné a reális problémák kezelhetőségi spektrumát.
Szuperfétis 2013.11.22 13:19:58
@Dörnyei József: Nézd, ez így leírva már messze nem támadható legfeljebb tárgyalható.
De ez így " A szavazóbázisa az elkeseredett és nem túl okos emberek tömege." nem igaz, provokatív és
félretájékoztató.