Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Péter Tajthy

0 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bizonyára sokan kezükbe vehették már pártunk és kormányunk legújabb propagandaanyagát, azt a füzetet, mely tartalmában és küllemében is mindent elmond arról, milyennek képzelnek bennünket azok, akik az adónkból ilyen kiadványokat készítenek. A kék füzet címkéje büszkén hirdeti, hogy a magyar…..
Több mint két évvel vagyunk a magánnyugdíj-pénztári rendszer szétverése után. A Ténytár a kezdetektől nyomon követte a változtatásokat, így most a megmaradt magánnyugdíjpénztárak 2013-as hozamainak nyilvánosságra kerülése apropóján összegezzük, ami az elmúlt három…..
Péter Tajthy 2014.01.14 17:29:49
@Online Távmunkás:
Bakker: a kezelési és működési költségeket a számládra befizetett összegből azonnal levonják. Köze nincs a nettó hozamokhoz.
Szerintem Te a vagyonkezelési díjakra gondolsz, csak nem azt írod. Illetve később már azt írod, csak belekevered a kezelési és működési költségeket is. Az egyik előre jelentkezik, a másik a kezelt vagyon arányában (így a vagyon növekedése során egyre csökken).
Ismereteim szerint a vagyonkezelési költségek NEM voltak kirívóak, nemzetközi összehasonlításban. Ezt az MNB tanulmányai is bizonyítják.
Na, mennyivel voltak a piaci árnál drágábbak azok a vagyonkezelési díjak? Mi az, ami pofátlanul magas?
Péter Tajthy 2014.01.14 17:41:21
@Online Távmunkás:
Ilyen az, amikor a portfolió 50-80 %-a államkötvény, míg a többi (kötvény, részvény, stb.) piaca összeomlik.
Ha 2008. szeptember elején minden részvényedet és kötvényedet eladod és bankba teszed / állampapírba fekteted, elérhetted volna akár az állampapírok hozamának 100 %-át is. Ha tudtad volna, hogy jön a Lehmann Brothers-csőd. És akkor mindenki Téged csodálna.
De senki nem tudta, pontosan mi jön, mikor és milyen hatással fog járni.
Én kockázatkezeléssel foglalkoztam annak idején egy nagy multinál a bázeli központban. Augusztusban figyelmeztettük a felsővezetést, hogy nem tudjuk mi jön, de valami várható, vigyázzanak a jövő évi költségvetéssel. Mindenki lesöpörte az asztalról. Csak decemberben (miután bedőlt Ukrajna) kezdtünk figyelmet kapni, és állandósultak a krízis-megbeszélések.
Ha tudtad volna, áttehetted volna a növekedési portfoliódból klasszikusba vagy kiegyensúlyozottba (a nyugdíjpénztárad magától nem teheti meg), de a Lehmann csődje után néhány héttel már szinte mindegy volt, addigra a veszteségek legnagyobb része már bekövetkezett.
Mostanra viszont a veszteségek nagy részét ledolgozta a (nemzetközi) piac, ezért volt durva rossz lépés 2010-ben likvidálni a portfolióban lévő pozíciókat.
Péter Tajthy 2014.01.14 19:59:44
@Online Távmunkás:
A kérdés annak idején pont az volt, hogy egy amerikai sub-prime krízis (ahogy az egész elkezdődött) hogyan és miképpen érinti a világ többi részét.
Erre a válasz a Lehmann Brothers csődjéig nem igazán volt egyértelmű. Egy darabig még utána sem.
Európát 2008 szeptemberéig nem igazán érintette.
Ráadásul jó termés volt és mi mezőgazdasági cégként, ugye...
Hogy ezt lefordítsam Ukrajna esetére, a sub-prime krízis idején a hrivnya még erősödött is (a 2007. év végi 5 hrivnya / USD-ről 4,5 környékére 2008. júliusra), és ebből kifolyólag minden értékesítő "bullish" volt.
A káosz 2008. őszén tört ki, amikor meredeken felfelé ívelt a hrivnya, januárra elérte a 8-8,5 UAH/dollár szintet (én ugyan mintha 12-re is emlékeznék, de ennek nem találtam nyomát az Oanda-n, lehet, hogy nem hivatalos árfolyam lehetett - csak annyiért lehetett hrivnyát kapni 2008. decemberében).
A cikk pont 1998-2011-ig hasonlítja össze a hozamokat. Ezért jó.
From: v.attila@mtva.hu To: h.arpad@kormany.hu Subject: felavattuk bazdmeg! Kedves Árpád! Mint láthattad A Tévében, az előzetes egyeztetéseknek megfelelően levezényeltük a Félmilliomodik akciót. Remélem minden stimmelt kívülről, és a Vezér is kielégítőnek találta a népnemzeti…..