Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cutman

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fundman Venném a CIG Pannóniát 2013.07.09 10:20:49
  A CIG Pannóniával kapcsolatban általában negatívak a magyar befektetők érzései. Ha ránézünk, a cég grafikonjára megállapíthatjuk, hogy nem igazán lehetett eddig sok pénzt keresni a vállalat részvényeivel. Azt is tudjuk, hogy azért elég sok probléma van mostanában a…..
cutman 2013.11.19 11:39:23
A biztosító véleményem szerint ha valamibe be is fektetett, az biztos, hogy nem az ügyfélszerzés volt, hanem az operáció kialakítása. A valóság inkább az, hogy a biztosító többé-kevésbé felélte működési költségek formájában a tőkeemelésből befolyó összeget. Ez viszont nem tett ki 30-40 mrd ft-ot az elmúlt években. Valójában az ügyfél első két éves díjfizetése fedezte a megszerzésének költségét, ilyenformán maga az ügyfél "fizetett" azért, hogy megszerezzék ügyfélnek,magyarán azért, hogy legyen UL biztosítása. A biztosító ugyanis az első évek befizetéseit nem tartalékolja le, hanem elhatárolja kezdeti egységekként, amit szerzésre és működési kltsg-ekre fordítja. Ezért is "van már tulajdonképpen pénzénél" két év után. Tehát, az hogy a biztosító befektetett 30-40 mrd ft-t, szerintem nem helytálló kijelentés, mintahogy az is erősen véleményes, hogy egy UL biztosítás az éves prémium kb. 160-180 százalékát éri. Szerintem bőven 100 százalék alatt. A fix kltsg-ek előtt lehet kb 50 százalék, míg a költségek után akár még 30 százalék alatt is lehet. Ettől függetlenül, a CIG jó befektetésnek tűnik. A jelenlegi piaci árfolyam mélyen a becsült EV alatt tartózkodik. Ez utóbbi az elmúlt másfél évben jelentősen emelekedett a működési kltsg-ek csökkentése és az alacsony hozamkörnyezet következtében. Az EV kb. 300-350 Ft lehet részvényenként, ami 40 százalékkal több mint a mostani paici ár. Hosszú távon tehát, ha hiszünk abban, hogy a részvényár a belső értékhez tendál, sokat kereshetünk a CIG-en. Ehhez viszont kell, hogy a piac elhiggye a CIG képes tartósan növekedési pályára állni és nyereséges maradni. Tisztelettel, cutman.
cutman 2013.11.19 17:05:14
@FisherMan: hogy mennyit fizetne egy biztosító a CIG állományáért, az nem egyszerű kérdés, inter alia azért sem, mert az ügyfelek mintegy 14 százaléka jelenleg szünetelteti a díjfizetést, és nem lehet tudni, hogy velük mi történik majd a későbbiekben (újrakezdik-e a díjfizetést vagy nem), miközben a lemorzsolódás alapban is szignifikáns - öt év alatt akár a fele is eltűnhet az ügyfeleknek. Ráadásul, a működési környezet a látszat - a csökkenő banki kamatok - ellenére sem tűnik egyelőre támogatónak a cég számára (lsd. alacsony új szerzés, megújítási díjak visszaesése az előbb elmondottak miatt, csökkenő piaci részsedés, stb.). A jó hír viszont az, hogy az üzemeltetés kltsgei csökkennek, plusz végre van egy olyan főtulaj (Bayer úr személyében), aki a földön jár, és akinek nincsenek fatazmagóriái a cég jövőbeli lehetőségeiről. Az eredmény alapú értékeltség javulásához azonban idővel mérhető eredményt kell termelni, és nemcsak a költségek faragása által (hosszú távú méretgazdaságosság). Ez egyébként részben automatikusan jön majd a portfolióban maradt UL termékek esetében, mivel az eredménytartalmuknak elvileg növekednie kellene az idő előrehaladtával. Maradok tisztelettel, cutman