Regisztráció Blogot indítok
Adatok
F Csaba

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az orosz konyha számomra mindig is misztikus dolog volt, amit megismertem belőle (nem volt sok) az sem nagyon lelkesített fel. Így aztán külön érdeklődéssel olvastam Kutya79 legújabb írását, amely éppen a gasztronómiát járja körül. Kiderül belőle, hogy a menzakaja nem is olyan…..
F Csaba 2013.12.09 10:05:46
Tök érdekes a leírás az orosz konyháról, és sok dolgot juttatott eszembe a mongolról, illetve a belga menzáról, ahol tavasszal ettem, és dolgoztam is néha.

A genti egyetem menzáján is 4€-ból elég jól lehet lakni.
Ott a legnépszerűbb kaja az a főétel, ami egy húsból/halból/vega valamiből és kétféle köretből áll. Az egyik rizs, vagy krumpli rengeteg féle képpen elészítve, a másik fele pedig párolt zöldség vagy friss saláta.
Egészséges, olcsó, finom, és még elég is.

Mivel Belgiumból Mongóliába költöztem át a változás jelentős.
Itt olcsó a hús, de a zöldséget és a gyümölcsöt importálni kell, ezért igen húzós az ára. Az iskolai menzán csak ócska mongol kaját szolgálnak fel, rágós, és zsíros hússal.
A boltok polcai tele vannak, de az árak gyorsan emelkednek a magas inflációnak köszönhetően. Ami nekem hiányzik, az a kenyér, a felvágott, és a sajt. Egy jó szendvics hozzávalói.
Vannak pékségek, de a boltokban csak előre csomagolt szeletelt kenyér van, elég rossz minőségben. Hol vannak a jó belga kenyerek, a baguette és az önkiszolgáló szeletelőgép...
Sok a koreai termék, mint a kimcsi, de már otthon is koreait főznek, nem csak a számos koreai étteremben. A koreai kultúra nagyon erős hatással van a mongolra. Hal csak konzerves van, és nem olcsón, ellentétben az oroszokkal, de van olcsó jégkrém, magyar Tibi csoki és franciasaláta amit itt főváros salátának neveznek, míg a Belgiumban megismert litván barátaim például fehér salátaként ismerik.
A városban két magyar étterem van (bár én még csak egyet láttam), egész jó árakkal, és finom ételekkel, bár kis kínálattal. A magyar konyha Magyarországon híres, itt sok mongol étel is szerepel az étlapon, különben senki sem menne be.
A tipikus mongol étel egyébként zsíros birkahúsból áll, esetleg mindez tésztába csomagolva és úgy párolva, néha olajban kisütve, rizzsel, salátával, és krumplipürével kiegészítve.
F Csaba 2013.12.09 16:21:17
@nigara: egyenlőre írom a blogomat, és néha elnézek ide. Továbbá jelenleg jön a félév vége... :S
F Csaba 2013.12.09 19:26:18
@Chang Yai: Mongol szakos diák vagyok, és alkalmanként angoltanár.
A blogon viszont van belgiumi stoppolás és Róma melletti csövezés is. :D