Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyendavid1

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pangea Mormonok fővárosa 2014.08.24 19:06:50
Melyik városban található a világ legnagyobb befogadóképességű színháztermétől pár kilométerre a világ egyik legnagyobb rézbányája? Mely várost ostromolta meg az Egyesült Államok hadserege annak érdekében, hogy megszüntesse a többnejűséget? Melyik város az, ahonnan…..
gyendavid1 2014.08.25 15:35:11
@lezlidzsi84: Mivel a cikk Salt Lake City-n keresztül gyakorlatilag az egyházról és tagjairól szól (pl. hogy milyen tehetős), nekem ezt sugallta a korrupció említése. Nem teljesen világos mikor milyen színben tűnik fel az egyház.
A Konferenciaközpont teljesen független a téli olimpiától, egyházi pénzből épült, egyházi célokra. Lehet, hogy városrendezési szempontból ideális volt az időzítés, de nem gondolom, hogy bármi simlisség lett volna a háttérben, ami nekem a cikkből lejön.

Amire szerettem volna rávilágítani, az a cikk sugallata: van valami, amiről igazából nem sok mindent tudnak itt Magyarországon, de van egy alapvetően negatív hozzáállás az egyházhoz (többnejűség, gazdagság, misztikusság), amelyet az ilyen jellegű írások még tovább tudnak mélyíteni, holott van ami nem igaz, van aminek pedig megvan az oka. Ennek ellenőrzéséhez elég lenne ellátogatni egy egyházi gyűlésre itthon, és beszélgetni az érintettekkel.
Nem látom a cikkben, hogy milyen áldozatok árán sikerült az egyház tagjainak létrehozniuk ezt az oázist a semmi közepén; hogy a 19. század utolsó éveiben adatott kinyilatkoztatás a tizedről, alapozta meg az egyház stabil anyagi hátterét (addig ki sem látszódtak az adósságból), és hogy ez olyan dolgok finanszírozását tette lehetővé, amelyek máshol állami finanszírozással valósulnak meg (gyülekezeti házak, templomok építése-fenntartása, szentírások nyomtatása, misszionáriusi munka, oktatás, egészségügy, segélyek a világ minden részére - kizárólag az egyház tagjainak felajánlásaiból, hiszen az egyház nem fogad el állami támogatást). Arról sem olvastam, hogy az egyház, egyedüliként a kor szellemiségével szemben békés kapcsolatot tartott fenn az indiánokkal, nem leigázta, elzavarta, kisemmizte, hanem hirdette nekik az evangéliumot és tanította őket. Az egyház hittételei között szerepel, a vallásszabadság, mint kiváltság tiszteletben tartása a világ minden lakója számára, valamint a világi vezetők támogatása. (vö: "a magát kereszténynek valló közösség némileg aggresszív, és önmagát mások fölébe helyező viselkedése"). Végezetül: a legnagyobb létszámú mormon egyház - akikről az írás szól - vezetőjét valóban prófétának tartjuk, emellett látnoknak és kinyilatkoztatónak. Ez az egyik alapja az egyháznak, miszerint Jézus Krisztus vezeti egy élő próféta által.
Az azonban biztos, hogy mi is csak emberek vagyunk. Néha esendőek, gyarlók, hibázunk, követünk el bűnöket.
gyendavid1 2014.08.25 21:47:17
@McKinney: Természetesen! Igyekszem tényleg röviden. 18-19 éves lehettem, amikor komolyabb hitbéli előélet nélkül kezdtem lapozgatni a Bibliát. Világossá vált számomra, hogy Isten létezik, de ennél tovább nem jutottam. Néhány évre rá a feleségemen keresztül (akkor még csak barátnőm volt) ismerkedtem meg az egyházzal, akkor ő már 5 éve tag volt. Nekem 8 hónap kellett, amíg azt tudtam mondani, hogy megkeresztelkedem. Az elején nagyon sok negatívumot olvastam az egyházról, és ezek igencsak megrémisztettek, de a 8 hónap alatt mind megcáfolódtak, vagy más megvilágításba kerültek. Elfogyasztottam néhány misszionáriust, nem ugrottam fejest rögtön. Senki nem kényszerítet semmire, volt időm belelátni a dolgokba. Most 10 évvel később életem legjobb döntésének tartom, és bár hosszú még az út, de azt is látom, hogy mennyit sikerült fejlődnöm ezalatt. Gyakorlatilag folyamatában élesdik és áll össze az apró darabokból kép az evangéliummal, földi életünkkel, az örökkévalósággal, stb. kapcsolatban és növekszik a hitem, a bizonyságom. Nem mondom, hogy mindent tudok, de amit igen, azok mind egy irányba mutatnak: az örökkévaló boldogság felé, amely részben már itt a földi lét alatt is megtapasztalható. Ha van kérdésed, akár itt, akár privátban szívesen válaszolok. Üdv: Dávid
gyendavid1 2014.08.26 10:24:42
@lezlidzsi84:
Nem változott a tevékenység, sem a módszer (még mindig a 2000 évvel ezelőtti, ld: Lukács 10. fejezete) Járnak kopogtatni, bár elsősorban az a dolguk, hogy az egyháztagok által adott ajánlások (ismerősök nevei) alapján tanítsák az evangéliumot, de ahogy észrevettem, nem túl sok nevet kapnak. Ezen kívül ingyenes angolórákat tartanak a gyülekezeti házakban.