Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsolt Kelemen

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Korábban már írtunk a nyílászárócseréről, mint a lakosság körében legnépszerűbbnek mondható, energetikai megtakarítást célzó beruházásról, éppúgy, mint annak egyik árnyoldaláról, a penészesedésről is. A penészesedést természetesen meg lehet előzni, és utólag is lehet kezelni, ennek egyik eszköze a…..
Zsolt Kelemen 2017.03.20 12:25:16
Akkor egy témában jártas energetikai szakértő korrektúrája a cikkhez:
1. hőtérkép nincs kőkamerás felvétel. Jó felvételekhez stacioner állapotok szükségesek, valamint min. 20Cfok külső-belső hőmérsékletkülönbség, vagyis 0Cfok alatt lehet csak ilyet készíteni. Nem biztos hogy van értelme, bár mér ma már nem drága. Ha valaki mindent leszigetel min. 20cm vtg-ban akkor a hőhídhatás oly mértékben lecsökken, hogy mindegy hol volt előtte hőhidasabb a szerkezet.
2. U érték jövőre már 0,24W/m2K értékre szigorodik, vagyis ami idén még éppen jó (önerős beruházás esetében csak, Otthon melege pályázatnál mér a szigorúbb érték van érvényben most is), az jövőre már nem. A kettő között a különbség zongorázható: B30 falazat+8cm EPS=0,45 körül van, míg a szigorúbb előírás esetén már 14cm EPS kell!, Ez plusz 6cm!
3. A hatékonyság érdekében javasolt a 8-10cm hőszigetelés helyett 14-16cm hőszigetelést alkalmazni, ha már egyszer beruháztunk.
4. kőzetgyapotot főleg tűzálló képessége és magas ára miatt inkább csak közintézményekben használják. Helyett a hatályos tűzvédelmi előírások alapján: 10 cm-nél vastagabb hőszigetelő maggal rendelkező B-D tűzvédelmi osztályú (EPS) anyag, bevonat és egyéb homlokzati vakolt hőszigetelő rendszer akkor alkalmazható, ha a nyílásos külső térelhatároló falfelületeken általánosan alkalmazott burkolattól, bevonattól, hőszigetelő rendszertől A1 vagy A2 tűzvédelmi osztályú hőszigeteléssel (kőzetgyapot) rendelkező, legalább 20 cm szélességű tűzvédelmi célú sávval kell elválasztani!
5. A grafitos hőszigetelés ára 22,5%-kal pont drágább, mint a sima, vagyis azonos árét azonos hőszigetelő ellenállású agyagot vásárolhatunk. A különbség csak a vastagságban lesz.
6. Itt fontos megjegyezni, hogy a lábazati hőszigetelő rendszer nem tehető közvetlenül a járdára. A szigetelő lapok és a járda között 1 cm-es rést kell hagyni, melyet ragasztóhabbal kell kitölteni. HELYETT: lehetőség szerint, ha a pénztárcánk megengedni és a járda is már felújításra érett, akkor a hőszigetelést az alapozási síkig célszerű levinni.