Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kávási Mihály

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A pénzt az MNB nyomja, de nincs ingyen. Kondor Péter, a Közép-európai Egyetem (CEU) közgazdasági tanszékének docensének írása a nyomtatott lapból. “Új gazdaságélénkítési programunk keretében kitettünk száz zacskó tepertős pogácsát a Parlament elé. A program…..
Kávási Mihály 2013.11.11 18:35:28
Úgy tűnik, hogy hamarabb volt meg a cikk címe,mint a bizonyítás, ezért a folyamatból ki kellett hagyni néhány lépést, hogy a következtetések megálljanak.

Első megjegyzésem: Ha a visszahelyezett tőke utáni alapkamatot mi fizetjük és ez a felsőoktatás támogatásának fele, akkor az nem tűnt fel, hogy a bankrendszer ezt a pénz pik-pak kiadta ugyanennyiért? Az nem sok, hogy a bankok ezen 2,5 %-ot kaszáltak?

Második megjegyzés: Pékünk, Szabó úr a kemencét nem dísznek vette, hanem a hitel visszafizetésének eszközeként. Tehát termelni fog vele. Eleve az 1 milliós kemence 27 %-a ÁFA gyanánt bekerül első lépésként a költségvetésbe. A kemence gyártójánál is okozott bevételt, tehát tudtak belőle bért fizetni. A kemencével Szabó úr dolgozik és felvesz egy másik péket, mivel a munkája eddig is kitöltötte a napját, most bővített.. A napi péksütemény ÁFA-tartalma ezen túl folyamatosan befolyik, mint ahogy a felvett másik pék után járulékokat, SZJA-t stb. fizet ezen túl Szabó úr. Ha nem is vesz fel senkit, akkor a saját jövedelme növekszik, ami szintén befizetést növel. A helyi adója is megemelkedik Szabó úrnak, mert az iparelűzési adó alapja is megnő.

Harmadik megjegyzés: "csak akkor van érdemi növekedési hatása, ha Kovács úr vállalkozása nyolcszázalékos kamatszintnél nem kapott volna hitelt, 2,5 százalékosnál viszont kap." Nos ez a kitétel teljesen gyakorlati tapasztalat mentes és téves. A vállalkozói hitel általában 10 éves futamidejű. A vállalkozó nem lehet biztos abban, hogy 10 éven keresztül meg fogja tudni termelni a beruházása 8-10 %-át, míg abban biztosabb lehet, hogy 2,5 % haszonnövekedésnél nem lesz kedvezőtlenebb a helyzete. Ha kapna sem vesz fel 10 %-ra hitelt.

Továbbá: "..(a bank megbeszéli) Takács úrral, hogy vegye fel ő a hitelt, és így vagy úgy vegyen rajta állampapírt." Nos ez a kitétel sem lehetséges, mert a kereskedelmi bankok csak KKV beruházás finanszírozásra hívhatták le a pénz. Ezt igen könnyen ellenőrizni tudja az MNB. Nem hiszem, hogy meg tudták tenni.

Kedves Szerző! Ha elemzésbe kezd, elemezze végig a folyamatokat! Lehet, hogy nem mindenki osztja a véleményét. Hála az égnek, nem ön tanította nekem a Makro- és Mikrogazdaságtant.