Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Erik_JRK

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok életminőségét. Amennyiben törődünk a természettel és a környezetünkkel, válasszuk a hulladék hasznosításának…..
Erik_JRK 2013.11.27 10:31:08
@Lázár Pál: Első hallásra normálisnak tűnik a 9-12 hónap, bár kérdés az is, hogy miben komposztál. A cikkben említett zárt komposztálók megfelelő használat mellett megteremtik a feltételeket a gyors komposztáláshoz (4-6 hónap). Ehhez javasolt akár gyorsítóanyagok (baktériumok, mikroorganizmusok) hozzáadása, főleg friss hulladék esetén.
Ami még nagyon fontos, hogy szén és nitrogéntartalmú anyag megfelelő arányban legyen, lehetőleg minél vegyesebb hulladékból.
Amit még javaslok, hogy gyakrabban forgassa át a komposztot (én 2-3 hetente szoktam).
Erik_JRK 2013.12.02 14:10:18
@Lázár Pál: Igen, a fa kevésbé időtálló, én műanyag komposztáló használatát javasolnám (van, amelyik 20 évnél is tovább bírja). A beruházás mindenképp megtérül.
A baktériumokat komposztálás alatt is lehet használni, vannak kifejezetten komposztálást gyorsító természetes összetevőből álló adalékanyagok, melyeket a komposztálóban kell használni.
Kapanyél Komposztálni jó! 2013.11.08 11:00:00
Magyarországon fejenként átlagosan évi 430 kg-ot is meghaladó mennyiségű hulladékot termelünk. Ennek akár 45 %-a is állhat biohulladékból (településenként ez a szám 40-70 % között mozog), amit főleg a kertekben levágott fű, levelek, ágak, gyümölcsök, növényi hulladék,…..
Erik_JRK 2013.11.11 15:30:35
@pannonfunk: A gyomokkal a következőt teheti: nyáron 15-20 napig tárolja vízben. Amikor a tároló szélén hab jelenik meg, akkor a gyomok behelyezhetőek a komposztba.