Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fazekas Botond

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Háziorvos, kórház – nem feltétlenül azok a dolgok, amelyeket az ember olyan szívesen megtapasztalna, de néha muszáj. Lívia (aki korábban már írt posztot ausztriai kiköltözésükről) saját és családja tapasztalatából írta meg, hogyan élik meg ők az ausztriai egészségügyet. Neked milyen tapasztalataid…..
Fazekas Botond 2021.02.10 15:02:37
Jó kis kolbászkerítés-poszt Líviától, biztos lesznek akik beveszik.
Ennyi hülyeséget egy posztban régen olvastam.

Lássuk mi is a valódi helyzet (ráadásul az osztrák egészségügyben dolgozok):
1) Ha baleseted van, a balesetire mész, nyilván nem a háziorvoshoz.
2) A háziorvosok többsége laborba küld el beutalóval, nem veszi le a vért (vagy ha le is veszik, laborba továbbítják és semmiképpen sem kapsz azonnal eredményt)
3) A háziorvosok a végzettségüknek megfelelő kezeléseket végzik el. Ha egy háziorvos mellé belgyógyász szakorvos, akkor azokban a témákban nyilván (ahogy otthon is), egyből tud segíteni. De ha nem nőgyógyász, akkor elküld nőgyógyászhoz.
4) A szociális hozzájárulás 27.5%, nem 18%, igaz, ennek nagyobbik része a nyugdíjra megy.
5) Az állami kórházak színvonala nagy mértékben függ attól, hogy hol vannak, milyen környéken. Ha épp rossz helyen laksz, egy lelakott kórházba kerülsz, négy ágyas szobába, ahol rajtad kívül senki se tud németül. Valóban vannak nagyon jók és valójában vannak nagyon rossz kórházak is.
6) Magánorvoshoz el lehet menni beutaló nélkül is és ha szerződése van a te egészségbiztosítóddal (mert az a fontos tény kimaradt, hogy több egészségbiztosító van), akkor ingyenes. Kórházi orvoshoz nem mehetsz beutaló nélkül (kivéve persze a sürgősségi, ilyesmi).
7) Ha valaki egyéni vállalkozó, esetleg olyan kasszában van, akkor 20% önrész van - szemben a magyar mindig ingyenes rendszerrel.
8) A szülészeten az alap vizsgálatok ingyenesek. Ha valaki egyéb vizsgálatokat akar, génteszt, stb, akkor kőkeményen fizetni kell, a magyar árak 2-3x-osát. Ugyanez igaz a fogorvosokra: csak a legalapvetőbb dolgok vannak ingyen, a többi ára horror. Szerintetek miért virágzik ennyire a fogorvos-biznisz a nyugati határszélen?!
9) Az ingyenes Covid-tesztek nem PCR-tesztek, hanem antigén gyorstesztek. Nagyon nem mindegy. Ha a gyorsteszt pozitív, akkor jön a PCR teszt.
10) A kontaktok rendes fizetést kapnak a karantén alatt, HA tudnak közben otthonról dolgozni, egyébként teljesen cégfüggő, de általában szabit vetetnek ki (mert ugye a szabadság jó részével rendelkezhet a cég is).
11) Az osztrák egészségügy a világ egyik legkevésbé effektív egészségügyi rendszere, szinte rögtön az amerikai után: Az egy ágyra jutó költségek hihetetlenül magasak, miközben ez arányaiban nem köszön vissza az általános egészségi állapoton - cserébe elképesztően magas a szükséges hozzájárulás.
12) Folyamatosan orvoshiány van, mert az orvosok lelépnek Németországba, közben a meglévő orvosok (főleg Bécsben) túl vannak hajszolva. Ráadásul nem sokkal magasabb fizetésért, mint a magyar orvosok az új rendszerben márciustól (közben sokkal magasabb lakhatási költségekkel).
13) Ápolókból az ország keleti felén nincs hiány, szépen ellátják a feladatot a kelet-európai dolgozók.

+1) Nagyon jónak találom, hogy az önrészes egészségbiztosítóknál csökkenteni lehet az önrészt, ha valaki évente elmegy egy ingyenes egészségügyi vizsgálatra és az ott adott tanácsokat betartja (pl fogy 5%-ot, ha kell, stb). A többi kasszánál is ingyenes ez a megelőző vizsgálat - ez kéne otthon is.
+2) Ami szintén jó, hogy a TB-támogatott gyógyszerek ára egységesen 6.50, nincs az, hogy a felírt gyógyszered TB-támogatott ára 10ezer forint.