Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sárvári János

122 bejegyzést írt és 135 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Először úgy tűnt, hogy a pluralizálódó szlovákiai magyar pártrendszer jó hatással lesz a politikára és a kulcsfontosságú kérdések megvitatására is. Rengeteg olyan kisebbségi téma van, amely többféle nézőpontból látható, a felvidéki magyarságot érintő kérdésekre nem…..
Harmadik rész - Változások koraA két Dzurinda-kormány idején igencsak aktív vállalkozó a kormányváltás idején „fáradt el”. A tevékenységi körök módszeres szűkítése azt mutatja, hogy Világi eredeti tervei alapján a tíz éves folyamatos hajtás után visszavonulót…..
Sárvári János 2009.07.15 12:00:00
Valóban nem, mindössze tanúvallomásról volt szó. A kezdeményező Antal Ágota.

www.concourt.sk/rozhod.do?urlpage=dokument&id_spisu=281053

"Ez a jedna baba povedala kategóriától csak egy fokkal jobb - annyiban, hogy a neten pletykálsz - ENNYI."

Sehol nem állítottam az ellenkezőjét, mindenki maga dönti el, mennyi igaz belőle. Nincs alternatív forrás, bármilyen linket szívesen fogadok.
Második rész – Üzleti sikerek, politikai bukásokVilági Oszkár karrierje a nagypolitikában amilyen gyorsan indult, legalább annyira hirtelen is ért véget. Ez persze nem azt jelenti, hogy az ügyvéd felhagyott volna a politizálással, 1992-től tíz évet kellett várni arra, hogy az…..
Hosszú idő után oda jutott a blog, hogy foglalkozzon azzal is, akinek a személye megkerülhetetlen, ha a szlovákiai magyar politikáról és közéletről van szó. Világi Oszkár Szlovákia egyik leggazdagabb embere, ezer szállal kötődik a politikához, de valódi hatalmáról néhány…..
A múlt héten elfogadott nyelvtörvényről sokan, sokféle módon írtak már. A szlovák parlament egyik leggyalázatosabb rendelkezéséről van szó, talán a Benesi dekrétumokat megerősítő rendeletet lehetne csak vele egy kategóriába sorolni. Ami viszont a rendelkezés konkrét hatásait…..
Sárvári János 2009.07.06 16:33:19
@guy: Sajnos nem volt időm pontosabban szétírni, itt van egy hosszú link: karpatiharsona.info/index.php?option=com_content&view=article&id=4901:mit-hoz-az-uj-nyelvtoerveny--&catid=41:publikaciok&Itemid=65

@viks: Ez a blog már létezik egy ideje, nem újonnan indult. Kinézetre toldozott-foltozott, olyan, mint a magyar narancs. Egy grafikus váltás tényleg jól jönne neki, ez a jövő zenéje.

Azzal a céllal indult, hogy a magyarországi magyarok is minél többet megtudjanak a Felvidékről, lehetőleg minél korrektebb információk alapján. Ha valakinek az jut az eszébe Szlovákiáról vagy a nyelvtörvényről, hogy határvisszacsatolás, vagy idióta szlovákok, akkor azzal nem értek egyet - de ez attól még egy vélemény marad.

Ami a népességmozgást illeti, nekem nincs olyan ismerősöm, aki pusztán érzelmi okokból települt volna át.
Sárvári János 2009.07.06 18:02:09
@Chrysippos: Ez a legjobb része az egésznek. Nem tudni. A törvény értelmében a "nyilvános érintkezésben" kötelező a szlovák nyelv használata, ugyanakkor senki sem tudja, mit is jelent ez. A szlovák jogrendben nincs pontosítva, mi számít nyilvánosnak.

Ettől kezdve jóindulat kérdése az egész. Ha egy orvos idegen nyelven beszél egy turistához, ha egy cég idegen nyelven vezeti a belső dokumentációját, az jogi értelmezés kérdése, mennyire nyilvános.

Hivatalosan semmi akadálya nincs annak, hogy megbüntessék a németül jelentést író céget, persze valószínűbb, hogy senki nem találja majd "irritálónak" ezt a gyakorlatot és feljelentés sem lesz. Az már más kérdés, hogy egy magyar dokumentációt vezető cégnek mennyi haragosa van és vajon születik-e feljelentés...
Sárvári János 2009.07.07 16:36:00
@viks: Ha lekezeltelek, nem szándékosan - mindössze úgy értelmeztem a hozzászólásodat, hogy először találkozol a bloggal és újnak véled. Bocs.

bryan: az elnöki aláírás és a bírósági körök csak most következnek

KopaszMercis: sárga lap
szlovenszko Egy hihetetlen karrier 2009.06.22 08:13:00
Amíg Magyarországon nem és nem bírják megválasztani a Legfelsőbb Bíróság elnökét, addig Szlovákiában talán már első nekifutásra, hétfőn sikerülni fog mindez. Apró szépséghiba, hogy Štefan Harabin egy totálisan alkalmatlan személy, útját perek, botrányok és…..
szlovenszko Az MKP fő bűne 2009.06.10 08:10:00
Most, hogy hosszú agónia után végleg kettévált a magyar párt, el lehet gondolkodni azon, miért is örülhet a magyar közösség a változásnak. Az egységes MKP létezésének tizenegy éve alatt rengeteg betegséggel és hibával küzdött, de volt egy, ami minden mást felülmúlt. Nem…..
A szlovák EP-választás már azért is kuriózumba illő, mert egy magyar párt kezdte el és kettő fejezte be. Persze nem csak az MKP életében jelent majd változásokat a Brüsszelbe való szavazás, több párt is bukott egy nagyot, vagy éppen megerősítette pozícióit. A…..
Magyarországon nem annyira köztudott, hogy Szlovákia és az etnikai szlovákok fogalma nem teljesen fedi egymást. Tulajdonképpen egész szép számmal szóródtak szét a szlovákok szerte a Kárpát-medencében, aztán a történelem viharai miatt több közösség is eltűnt a…..
szlovenszko Orbán a sátán 2009.05.26 08:24:00
Orbán Viktort annyira látványosan nem szereti a szlovák közvélemény, hogy még Nyakó István, az MSZP szóvivője is különórákat vehetne néhány helyi politikustól. Az átlagos lelkületű szavazó képlete egyébként is rendkívül egyszerű a nacionalista problémára: Orbán Viktor…..
Sárvári János 2009.05.26 13:08:49
@seboka: Nem tudok róla, hogy lenne moderálás beállítva. Véletlenül sikerülhetett, ha tényleg van, megváltoztatom.
Sárvári János 2009.05.27 10:03:00
@olajbuvar: a magyar igazolvánnyal semmi baj sincs azon kívül, hogy

- Nem készítették elő
- Meg sem kérdezték a határon túli magyarokat. mire lenne szükségük
- Meg sem kérdezték a környező országokat, hogy ezt most hogy
- A hivatalos határon túli javaslatok nagy részét nem vették figyelembe
A szlovenszkó eredetileg azzal a szándékkal jött létre, hogy tájékoztassa a (magyar) nagyközönséget a szlovák politikai események állásáról. Két éve alig létezett hasonló blog. Mára jócskán megváltozott a helyzet, többen és többfelé is írogatnak Szlovákiáról. Mivel a…..
szlovenszko Autonómiakomédia 2009.05.22 08:18:00
Egy évre is elég lenne az utóbbi hetek pár botránya, de vegyük elő talán a legaktuálisabb témát. Van benne emberi kicsinység, irigység, titkosszolgálat, magyarkodás. Szlovákiában -a többi környező országbeli magyar közösségtől eltérően- már régóta indexlistán van az…..
Szó szerint drágán megfizeti az ország, hogy Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (tulajdonképpen a magyarok helyett) beugrott a koalícióba vagy három éve. Az SNS minisztereinek tevékenységét vizsgálva egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ezek az emberek nagyon amatőr módszereket…..
Annyira unalmas volt mostanában a szlovákiai magyar politika. Annyira elmondhatatlanul unalmas. Csáky Pál időnként hazudott egy nagyot, Berényi József pedig néha elment beszélgetni a szlovák vitaműsorokba. Most megváltozik minden - Simon Zsolt egykori földművelésügyi miniszter (aki…..
Bakfitty, nulla, zéró, semmi. Nagyjából eddig is sejthettük, hogy a szlovák kormány ennyire tartja a magyar kisebbséget, de az utóbbi időben történt események alapján számszerűsíteni is lehet mindezt. Szóval tényleg nulla, igazából egy fillért nem adnának a minisztériumokból…..
szlovenszko Veszedelmes iszonyok 2008.09.18 08:03:00
Angyal Béla, a Közbeszerzési Hivatal vezetőjének leváltását követeli a két szlovák ellenzéki párt - a KDH és az SDKÚ. Az eset érdekessége, hogy Angyal a szintén ellenzéki magyar MKP jelöltje, tehát egymás közötti megegyezés kérdése az egész procedúra. A tisztviselő…..
szlovenszko Válság 2008.09.11 08:19:00
Dübörög a gazdaság. Mégis, az elmúlt pár hónap (...év?) egyfajta általános válság jegyében telt Szlovákiában, bármennyire furcsa is ezt kijelenteni. Értelmi és érzelmi válságban van a politikai és a közéleti elit, a média, valamint a szlovákiai magyarság is. A…..
szlovenszko A jövőről 2008.08.06 08:45:26
Nemrég olvastam Hírlapíró bejegyzését a szlovákiai magyar blogokról (itt), köszönöm a kedves szavakat. A szlovenszkó különféle okok miatt szünetel, de nem még nem szűnt meg.Egyfajta oknak számít, hogy egyéb elfoglaltságaim miatt nagyon kevés időm jutott rendszeresen írni.…..
Történelmi pillanathoz érkezett a párt: Simon Zsolt személyében meglehet az MKP első hivatalos mártírja. A volt mezőgazdasági minisztert az MKP legújabb manőverei után rájött őszinteségi roham miatt rúghatják ki. Maga a történet szövevényes és hosszú - dióhéjban annyit…..
szlovenszko Girl Power 2007.09.25 08:33:00
Nagyon nem örülök neki, de ez az időszak tele van a szlovák politikusokról és közszereplőkről szóló bicskanyitogató hírekkel. Malina Hedvig sagája a múltkor ott maradt félbe, hogy az ország főügyésze, Dobroslav Trnka kijelentette, megvizsgálja az eljárás és a Hedvig elleni…..
szlovenszko Az ellenzék vége? 2008.02.22 08:18:00
Két nap kellett ahhoz, hogy villámgyorsan átrendeződjenek a szlovák politikai erőviszonyok. Senki sem gondolta volna ugyanakkor, hogy a változások a két szlovák ellenzéki pártot, a KDH-t és az SDKÚ-t fogják érinteni. A kereszténydemokraták négy képviselője egyszerűen beadta a…..
Sárvári János 2008.02.22 13:44:45
szlovenszko Meccsre fel! 2008.02.05 08:37:00
Érthetetlen okokból Szlovákiában és Magyarországon is nagy divat elhúzni a téli felkészülés idejét, a helyi sztárok csak két hónap alatt tudnak ismét formába lendülni a gyilkos őszi szezon megerőltető meccsei után. A szlovák gárdák többször is találkoztak a magyarokkal a…..
Előlegben: a cikk részben Ján Slota legújabb akciójának apropóján írodott, de még a kezdetekkor megfogadtam, hogy egy szót sem szólok egy bizonyos értelmi szint alatt álló politikusokról. Most sem fogok. Két nép akkor tud a legkönnyebben egymásnak esni, ha szent…..