Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Menma

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Migráció és mi címmel körkérdést és cikksorozatot indít a Mandiner. Az eddig megjelent írások ezen a linken keresztül olvashatók. * A migráció és vetületei Gágyor Péter újságíró, rendező, író, költő írása   Most ezt a Nagy Migrációt éljük meg (mióta is…..
Nem szoktam felelőtlenül vezetni, de azon a délelőttön a lóverseny lázában égtem. Nem is volt semmi probléma addig amíg az autópályán mentem. A sebességmérő szinte sohasem ment 160 km/h alá. Az egyik alsóbbrendű úton azonban cserbenhagytak a reflexeim. A pillanat tört része…..
Menma 2013.11.01 11:22:38
Szia. Olvastam az egyik blogon, hogy kritikákat szeretnél kapni a műveidre. Random beleolvastam a fentibe, és gondoltam, megpróbálok kérésednek eleget tenni. Mielőtt belekezdenék, tisztázzuk, én sem vagyok profi író. Lelkes amatőr voltam egykor, s csak azt tudom "átadni" neked, amit egykoron tapasztaltabbak velem is megosztottak. Vágjunk bele!
Ahogy kiderül, ez egy folytatás, de azért jó volna vhogy megtudni, férfiról vagy nőről van szó. Bár ha a Jaguárból indulok ki, gondolom férfi. "Nem is volt semmi probléma addig amíg az autópályán mentem. " Az AMíG előtt vessző van. "Alsóbbrendű út" Érdekes kifejezés, bár szerintem szerencsésebb volna másik szinonímával helyettesíteni. "És én elkaptam a kormányt" Szerencsétlen szóhasználat, olyan, mintha addig a keze nem is lett volna rajta. Inkább elrántottam a kormányt. A "hogy" és "mert" előtt mindig vessző. Szigorú nyelvtani szabály van rá." A következő képem az hogy, állok a kocsi mellett fogom a fejem és annyira görcsöl a gyomrom mint még soha." Olvassuk át szépen ezt a mondatot, és találjuk meg benne a sok vesszőhibát :) Azt, hogy meghalt és a szelleme a testén kívül került, jobb volna részletesebben leírni.Megpróbálni átadni az olvasónak, hogy mit érezhetett, milyen szar is már magad így látni. Ildomosabb a lehető legkevesebb "volt" szót használni. Próbáld helyettesíteni, s meglátod, ezáltal a leírásaid is színesebé válnak. Azt mondják, hogy ha az ember rádöbben, hogy le kell adni a szerelést, akkor először tagad utána dühöng, alkudozik, meg ilyenek.- Ez a mondat egy készre sült bukta. hogy vagy ha, nem a kettő egybe. Vesszők lopása, és talán én vagyok túl öreg, de mi az, hogy leadni a szerelést? "Mindezt" Egybe, nem külön. "élő szem?" Értem én, hogy arra próbálsz utalni, olyan, mintha újra élne, de ezt a szófordulatot ne használd. A szemed nem hordozhatod körbe a folyosón (horrorisztikusan is nézne ki), csak a tekinteted. Őszintén szólva elég sok nyelvtani hiba van az írásban, én csak néhányat emeltem ki az elejéről. Ezt még jó sokszor böngészd át. Ami pedig a történetet illeti: egy megrázó, nem mindennapi dolgot osztasz meg velünk,de körülbelül annyi érzést vált ki, mint egy újságcikk. Sajnálod az áldozatot, de öt percnél tovább nem is agyalsz rajta. Az a szép és egyben nehéz az írásban, hogy láttatni kell az olvasóval azt, amit te látsz és érzel a képek megelevenedésekor. Itt nincs színész, akinek a játékára rábízzuk az érzelmek generálását, sem pedig ügyes vágó és operatőr a feszültségre. Nehéz ezt a tudományt elsajátítani, de ha gyakorolsz, biztosan sikerül :) A nyelvtani hibákat pedig betudom lustaságnak.
Remélem, egy kevesett tudtam segíteni.
Menma 2013.11.01 11:23:15
@Menma: keveset