Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Macsiság

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vasárnap (2013. november 3.) egy ritka típusú, hibrid napfogyatkozás lesz megfigyelhető, részben Európából is. A hibrid napfogyatkozás viszonylag ritka, egy átmenetet jelöl a gyűrűs és a teljes napfogyatkozás között. A legtöbb hibrid napfogyatkozás gyűrűs…..
Macsiság 2013.10.30 11:40:08
@áasdklfjáasn: Tévedsz! Az, hogy a felkelő, kiterjedt égitestek nagyobbak, egy tipikus optikai csalódás. Az emberi agy érzékeli nagyobbnak, mert tudja mihez viszonyítani ( távoli hegyekhez, fákhoz, épületekhez ), míg a deleléskor fenn az égen nincs mihez viszonyítani.

SŐT! A kelő "korongok" még KISEBBEK is! A fénytörés az alacsonyabban lévő pontokat jobban emeli mint a feljebb lévőket, ezért látszanak a kelő "korongok" laposnak ( értsd a lent lévő szélét jobban emeli a fénytörés, mint a fent lévőt ). Csak megjegyzem, ugyanezen "emelés" miatt, a geometria horizont alá is lelátunk. A kelőnek látszó "korong" még jóval a szemed-horizont síkja alatt van ám!

Az érvelésedben a tévedéseden túl az sem világos, hogy ha az általad vélt "nagyobbodás" a Holdra bekövetkezik, akkor a Napra miért nem?

Egy megjegyzés még a mostani hibrid napfogyatkozással kapcsolatban. Mivel a maximális fázis az egyenlítőhöz közel fekszik, a "kezdet" meg nyilván belépési ponton napkeltekor van, e két pont között a Hold egy földsugárnyit "közeledik", ami több, mint 1.7%-nyi növekedést jelent Hold méretében. Ha te ennyit nőnél, kb 3 cm, azt hiszem mindenki észrevenné. Lehet, hogy el is takarnál valakit akit korábban nem :-)