Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sallaiz

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vállgazd Blog ÉFM - 1. kérdés 2013.11.18 10:21:40
A városi logisztika egyre bonyolultabb problémákat vet fel a közutak mind nagyobb fokú leterheltsége, a városi dugók miatt. Mit gondol: ki kellene telepíteni a pl. Csarnokot, és a hasonló logisztika-igényes létesítményeket a városközpontból? Vagy mi a megoldás? Inspirációként:…..
Vállgazd Blog ÉFM - 2. kérdés 2013.11.18 10:22:37
Az üzleti szakemberek szerint a vevők ma nem annyira termékeket és/vagy szolgáltatásokat akarnak vásárolni, hanem komplex "megoldást" szeretnének kapni problémáikra. Mi a véleménye: ténylegesen igénylik a fogyasztók a komplex megoldást, vagy a gyártók/szolgáltatók "sózzák…..
Az internet terjedésével lehetővé válik az otthonról végezhető távmunka, ami nem követeli meg egy adott feladaton dolgozó érintettek személyes együttműködését ill. ismeretségét. Milyen előnyei és hátrányai lehetnek az internetre alapozott otthoni távmunkának? Szívesen…..
sallaiz 2013.11.16 00:34:15
Én nem szeretnék távmunkában dolgozni, ezt a munkarendet csak gyermekvállalás mellett tudnám elképzelni. A távmunka azért nem jó, mert a munkavállaló kiesik a társadalomból, nehezebben tud visszarázódni a mindennapokba, a társadalomban szerepet vállalni, mert egyszerűen kizáródik belelő, azzal, hogy otthonról dolgozhat. Hajlamos ilyenkor elkényelmesedni, ellustulni az ember. Nehezebb rendszert tartani a mindennapokban, ami a távmunkával megszűnik. De ez persze emberfüggő, lehet, hogy valakinek éppen ez tesz jót.
A távmunka előnye, hogy több időt tud valaki a munkájára fordítani, nem veszi el az utazás az időt, ezáltal kényelmesebb is, olcsóbb is. Nincs nyomás a dolgozón a főnöke által. Kiegyensúlyozottabban, nyugodtabban tud dolgozni. Jobban oszthatja be az idejét a munkavállaló. Van például aki a reggeli, van aki pedig az esti órákban tud jobban koncentrálni.
A távmunka során, ha interneten keresztül kommunikálunk a munkatársakkal, sok félreértés alakulhat ki. Nincs személyes érintkezés, tehát nem látjuk a mimikát, nem halljuk a hangsúlyt. Persze más a helyzet egy videó konferencia, vagy egy webkamerás megbeszélés során. Szerintem távmunka során csak az önállóan végezhető munka végezhető hatékonyan, mivel a csoportmunkához egyszerűen szükség van a személyes jelenlétre. Hasonlóképpen ahhoz, hogy hatékonyan tudjon működni a cég, egy projekt, ahhoz szükség van a munkavállalók személyes kapcsolatára, ismertségére. Ennek hiánya gátolhatja a munkát. Hiszen a munkatársak között bizalmi ,közeli kapcsolat is kialakulhat, illetve barátságok is és kiismerik egymást. A távmunka ezt ellehetetleníti és a kapcsolatok elszemélytelenednek, idegenek dolgoznak egymással, mely akadályozza az együttműködést.
Alkalmazottként vagy vállalkozóként vonzóbb-e a munka világa? Milyen érvek szólnak az alkalmazottként és milyenek a vállalkozóként való pályakezdés mellett? Inspirációként: http://evinet.hu/2011/07/korlatok-nelkul-esely-vagy-teher http://fivosz.hu/article/2010/mi_a_fivosz/…..
Mit gondol, hogyan lehet értékes és kapós munkavállalóvá válni az egyetemi évek során? A tanulmányokra vagy a vállatoknál megszerezhető gyakorlati tapasztalatok megszerzésére kell-e koncentrálni? Hazai vagy külföldi elhelyezkedési lehetőséget érdemes-e elsősorban szem előtt…..
sallaiz 2013.11.08 22:32:59
Véleményem szerint fontos teljesíteni a jó tanulmányi eredményt is, de a gyakorlati tapasztalat, kreativitás, feladatokban való részvétel, egyetemi tevékenységek is fontosak, mivel így látja a munkáltató a jelentkező elhivatottságát, készségét. Saját tapasztalatom szerint is a gyakorlati tapasztalat, tevékenység a fontosabb, a jó tanulmányi teljesítmény pedig alapvetően elvárt. Minél több gyakorlati tapasztalata van valakinek annál értékesebb a munkáltató szempontjából. A munkáltatók jobban szeretik a gyakorlati, mint az elméleti tudást, hiszen ebből látják, hogy a gyakorlatban tudja-e a hallgató használni az elméleti tudást.

A külföldi tapasztalat nagy előnyt jelent a kiválasztás során. Könnyebb utána elhelyezkedni itthon. Látókör szélesítés, alkalmazkodó képesség szempontjából fejlődik a külföldi tapasztalat során a munkavállaló, illetve értékes munkavállaló lesz a munkáltatók szemében itthon. Az Erasmus adta lehetőségeket is érdemes kihasználni ezért. Ez segítheti a külföldi elhelyezkedést is akár. Mivel ma már egyre többen mennek külföldre, így sok itthoni hely megpályázásánál már elvárás is szinte.

Véleményem szerint úgy lehet értékes munkavállalóvá válni, ha valaki aktív az egyetemi évek alatt, nem pedig csak végig üli az előadásokat, hanem részt vesz más tevékenységekben is. Kihasználja az Erasmus adta lehetőségeket. Részt vesz valamely diákszervezet munkájában, publikációs lehetőségeket keres, pl.:TDK, versenyek. Emellett legyen kreatív,lelkes, tudásra éhes, járjon valamely neves egyetemre, rendelkezzen magas szintű angol nyelvtudással, illetve még más európai nyelvek ismerete nagy előny (francia, spanyol, cseh, lengyel).
Az emberiség életminősége szempontjából milyen területen látna szívesen és tartana fontosnak innovációt (új terméket, szolgáltatást, eljárást, szervezeti megoldást)? Miért?…..
sallaiz 2013.10.29 00:28:11
Két területet emelnék ki: az egészségügyet és a környezetet (pontosabban környezetvédelmet). Ezek kapcsán elengedhetetlen az innováció, hiszen az folyamatos fejlődést biztosít,mivel az innováció nem egy véges folyamat, mindig van hova fejleszteni. (Gazdasági érdeke is van az innovációnak, mivel biztos pontot jelent a piacon, illetve garantálja a versenyt.)
Az egészségmegőrzés talán az életminőség fenntartásának legfontosabb tényezője. Az új gyógymódok, kutatások ezért fontosak. Ez egy kiaknázatlan terület, mindig van mit alakítani. Azonban léteznek olyan nézetek is, melyek szerint egyes betegségek például a rák ellenszerét már feltalálták, de mivel a jelenlegi kezelések jóval jövedelmezőbbek, ezért nem vezetik be az új gyógymódot. Ezért ez visszafogja a fejlődést. Így a gondolkodás módban is szükség lenne bizonyos innovációra ezen a területen, hogy a gazdasági érdeket háttérbe lehessen szorítani, mert az gyakran az életminőség romlásához vezethet. Tehát a létfontosságú dolgokat kellene előtérbe helyezni. Szerencsére az orvosi műszerek, műtéti eljárások egyre modernebbek, és ez "nagy üzlet" is, így gyorsan tud fejlődni.
A környezetvédelem fontossága az életminőség szempontjából pedig az utóbbi években alakult ki. A vállalatok például már igyekeznek ennek megfelelni. Ma már divat "zöld"-nek lenni. Új szolgáltatásokat, termékeket alkalmaznak, hogy környezettudatosak legyenek. De ez nem csak a vállalatokról, hanem általánosságban is elmondhatók. A környezetbarát technológiákat folyamatosan fejlesztik a napelemektől kezdve akár a környezettudatos esküvőig.
Az életminőség területén az innovációt gyakran gátolhatják a gazdasági érdekek, de talán már napjainkban egyre jobban sikerül leküzdeni ezt az akadályt, mert az emberek, vállalatok felismerik ezt a problémát.