Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LustaBéka

18 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vizilófia Migráns 2018.10.17 01:32:10
  Most érünk a határra. Innét már látszik a kerítés. Ha azon átjutunk, elkezdődhet az új életem. Valamitől mégis összeszorul a szívem. Mintha az a drótháló elvágná a jövőmet a vágyaimtól. Otthon minden olyan ismerős volt. Elsétáltam a boltba, és tudtam melyik tészta a kedvencem. Ezután minden étel…..
LustaBéka 2018.10.17 23:12:39
LustaBéka 2018.10.17 23:15:14
@élhetetlen: hááát, az nem volt benne, hogy a 11 évesek tanulják meg nyereg alatt szárítani a húst, és a menzán legyen kumisz
Milyen régen volt! Milyen messze már, mikor megfogadtam, hogy nem írok többé közéleti blog bejegyzést! Akkor azt gondoltam felesleges, mert lényegében nem változtathatok semmin, csak blamálom magam.   És most mégis megteszem :(   Szállj messze, szállj magasra, Szél könnyű szárnyán…..
Vizilófia Áruló haza 2017.07.13 03:46:54
Hosszú évek óta hallok róla, hogy milyen mértékben fordultak el Magyarországon az emberek a politikától. De a politika talán nem is jó szó, használjuk inkább a közéletet – ma már közösségi portálon véleményt nyilvánítani gáz, a macskával pózolás az ász. És tényleg. Jómagam beszüntettem a blogírást,…..
„Talpra magyar,… ” Na itt hányom le a billentyűzet (automatikus ragozás)! Tucatnál is többször mondta már a leszbikus vámpír, hogy 28 nap múlva jövök, de a némaságom gránit szilárdságú vala. Igen barátim, üres az Újbeszél blog, mert süket, ostoba szarok vagyunk! Mert velünk bármit meg lehet…..
Újbeszél Gombaország 2014.05.11 10:26:23
Kerekítettem ide egy hosszú bejegyzést, de heteken át képtelen voltam befejezni. A lényeg két mondatban: Ebben az országban - és nem érdekel, hogy máshol hogyan működik, itt kéne rendbe tenni a dolgokat - a zembereket sötétben tartják, és szarral etetik, de ez nem baj, mert…..
Spanyolviasz Hatalom 2014.02.19 12:34:32
Régóta foglalkoztat, hogy tulajdonképpen mi is az a hatalom, mit jelent, ha valakinek hatalma van egy másik személy fölött és egyáltalán miért hagyjuk, hogy bárki felettünk álljon. A válasz nem lesz rövid, de annál érdekesebb. Először is azt kell tisztáznunk, hogy a hatalom…..
LustaBéka 2014.04.03 15:31:49
Korrekt.
Viszont a közepén érzékelek a lukat.
Az első részben leírod a hatalom forrásait: félelem, jutalom, bizalom. Azután áttérsz az államhatalmak jellemzésére.
Értelmezésem szerint az első rész kifejezetten két személy kapcsolatán keresztül vizsgálja meg a hatalom kérdését, leszűkítve azt a metális irányból történő hatásokra: valamilyen módon átadom az irányítást egy személynek, és ez határozza meg a cselekedeteimet. Az átvezetés (hierarchia) ad egyfajta bővítést, de megmarad a tranzitív bináris reláció szintjén - párosok közti átvihető összerendelés.
Hiányolom a másik irány szrepének vizsgálatát, ez pedig a cselekedetek hatása a mentális beállítottságra.
Például: a mindenkori kormány döntéseket hoz, amiket a környezetem - ilyen, vagy olyan indokkal - elfogad, megtart. Ez kényszerítő erővel bír rám - eltekintve attól a szélsőséges esettől, ha felvállalom a társadalmon kívül helyezkedés állapotát.
Ezt ugyan érinted az adó nem fizetés + börtön példával és a munkatörvénykönyv említésével, de nem érzem elég kifejtettnek.
Ha majd mindenki belenyugszik, hogy bármikor ki lehet rúgni - tehát megfosztani a megélhetésétől -, akkor hatalmi szempontból egyén és csoport kapcsolatáról beszélhetünk.
Ez a fajta kényszer pedig a másik irányba hat. Egyéniségek törnek meg, és a kényszerített cselekvésen keresztül változik meg maga a psziché. Tehát szerintem fontos kérdés az is, hogy az emberek kvázi szolgává, alárendeltté tehetők-e külső nyomás által.
Vagyis a hatalom sokkal bővebb kérdéskör, minthogy önmagában két személy kapcsolatából - vagy azok láncolatából - le lehetne vezetni az egészet.
LustaBéka 2014.04.07 09:05:34
@Mayer Máté: így már értem a választásod a témát illetően, viszont szívesen látnék tőled egy olyan posztot is, ahol a két megközelítést egyszerre vizsgálod. E nélkül még mindig kicsit „billegni” érzem az elméletet.
Magának az erőszaknak a beemelésétől sem tartózkodnék, hiszen - véleményem szerint - ez óhatatlanul meghatározó jellemzője a hatalomnak. Mondhatnám a hatalom nem más, mint az akarat érvényesítése lett légyen szó tudatok, vagy cselekedetek befolyásolásáról, gondolati, vagy gyakorlati síkról. Természetesen a fizikai erőszak nem kell, hogy kötelező velejárója legyen a hatalomgyakorlásnak.
Ami különösen érdekelne még, az pont az „egy nád / köteg nád” része a mondanivaldnak.
Mi váltja ki az összefogást, a szerveződést? Mikor győzi le az érdek felismerésének és megvédésének igénye a kockázatvállalástól való félelmet, illetve az apátiát? Tapasztalataim szerint egyéni, és csoport szinten valamiféle krízis szükségeltetik mindenféle szembeszegüléshez - már ugye nem kifejezetten konfrontatív személyiségek esetében :)
Beszélhetünk-e társadalmi öntudatról, vagy legalább mérhető mutatója-e egy társadalomnak, hogy mekkora és milyen típusú nyomással szemben kezd ellenállást kifejteni?
Közelegnek a választások. Április 6.-a előtti utolsó bejegyzésemnek a „Játék és mutyika négy évben" címet terveztem adni. Ez semmi mást nem tartalmazott volna, mint egy listát az aktuális kormányzó erő arcpirító cselekedeteiről. ( Alkotmány, magánynyugdíj,…..
Újbeszél Hogyan zsidózzunk ma? 2014.03.11 22:57:01
Elsősorban legyen szabad tisztáznom, ebben a bejegyzésemben szerepelni fognak - sértő szándék nélkül - a "zsidó", "cigány", "néger" szavak. Ennek elsődleges jelentőséget tulajdonítok, függetlenül a politikai korrektségtől. Véleményem szerint a szavak tiltása csak nehezíti az…..
Legutóbbi bejegyzésem (http://ujbeszel89.blog.hu/2014/01/09/talpra_magyar_var_az_urna) volt az első, amely ténylegesen vitát is szült itt a blogon. Ez egyfelől jó, másfelől rávilágított egy hibára, amit elkövettem a cikk írása közben. Nem vettem ugyanis figyelembe, hogy a…..
Úgy látszik az új évben is kijut nekünk a kétes értelmű fogalmakból. Ezúttal a választójog keltette fel az érdeklődésemet. Bár ez a szó nem került bele semmilyen kampányszerű köz-megmozdulásba, de az értelme kezd végzetesen elmosódni. Korábban már említettem, mennyire…..
LustaBéka 2014.01.10 11:04:46
@Muzsikok közt: Úgy érzem, nagyon más próblémákról beszélünk. Mintha Te a nemzethez való tartozás kérdését feszegetnéd, míg én a demokráciáét és az egyenjogúságét.
Az például, hogy a külföldön lévő magyarok a külképviseleteknél szavazhattak eddig nem tűnt gondnak - talán mert nem voltak ennyien. Ugyanakkor, amennyiben mégis probléma volt, akkor régen meg kellett volna oldani. Ez független az aktuálisan hatalmat gyakorló erők nézeteitől. Szavazzanak levélben, interneten, mindegy, csak szavazzanak!
Bárkinek, aki valamilyen módon akadályoztatva van a Magyarországon történő voksolásban szerintem járna annyi, hogy minden eszközzel támogassuk a szavazásban.
Azt az érvelést pedig, hogy aki levélben akar szavazni, mondja fel az itteni lakcímét, nem tudom elfogadni.
Aki magyarnak érzi magát, lehessen magyar, és, ha viseli a következményeket, szavazzon! Ezt a demokrácia egyik legfontosabb alapkövének tekintem.
Annyira elképzeltem, hogy idén már nem írok új bejegyzést! Csak hát a kisboltba meg le kell menni, az epres tic-tac-ot nem hozzák házhoz. Aztán az ember ugye észreveszi az új pénztárgépet, és ez már egy rövid beszélgetés alapja. Viszont a patika este már zárva, és a thorazine…..
A barlang hideg kövén Remény odamászott az Öreghez, és oldalba bökte, hogy felébressze szendergéséből. A nap már lemenőben volt, amit a levegőben terjengő por szürkéről feketére válása jelzett. Ez volt a mesék ideje. - Nagypapa! Mesélj valamit! - Meséljek? Miről? - Hát a…..
A Terike, komondor, Balogh trió mostanra mémmé vált, és talán túl sokat is hallunk rólunk - mármint túl sokat, semmitmondóan. Épp ezért cseppet bizonytalan vagyok. Hogyan lehetne ezt a kérdéskört racionálisan kezelni, és a probléma mélyére hatolni? Leghelyesebbnek tűnik, ha a…..
Szokásomtól eltérve, ez a bejegyzés erősen személyes jelleget kap, bár igazán közérdeklődésre tarthat számot. Ugyanis, ami most velem történt az érinti kerületem, és felteszem, sok más kerület sok-sok lakóját. Kezdeném is: 2013 szeptemberének közepén kaptam egy levelet…..
A blog felvezetőjében ígértem, hogy megpróbálok majd olyan összefüggéseket keresni, amire kevesen hívják fel a figyelmet. Épp ezért most nem is egy konkrét eseményt választok ki, hanem csak úgy találomra válogatok. Politika: Viktorék (szegényt megint azonosítom a teljes…..
Az arcoskönyvön megemlítém, hogy egyszer szeretném megünnepelni a nemzeti ünnepeinket, és felajánlottam egy karácsonyi és születésnapi kívánságomat erre a célra. Nos 23.-a alapján Дед Мороз (pelenkásoknak: orosz télapó) még nyári szabadságon van. Úgyhogy most hármas…..
Újbeszél Alapműveltség 2013.10.28 00:34:18
Kicsit könnyedebb téma, politika nélkül :) Láttam egy érdekes bejátszást, amelyben egy riporter megállít egy fiatalembert, és megkérdezi, tudja-e mi történt október hatodikán (évszám és helyszín nélkül). Az illető zavarba jön, nem tudja, és gyorsan távozik. A…..
Újbeszél Keresztény értékrend 2013.10.27 09:45:43
Viccet nem minősítünk a poén előtt - Arany igazság (, de lehet, hogy Petőfi - tisztelegve Hofi előtt!). Mégis magyarázkodni fogok e bejegyzésem elején. A „keresztény értékrend” egy a közbeszédben frissen felmelegített fogalom. Akár a számfogalom, nagyjából minden…..
Újbeszél Újbeszél '89-ből 2013.10.24 14:48:01
Kedves olvasó! Első bejegyzésemben szeretnék valamiféle keretet adni ennek a blognak. Miről, hogyan szándékszom itt írni, egyáltalán, miért szánok értékes időt azokra a témákra, amik itt megjelennek majd? 1989-ben vértelen rendszerváltás történt itt Magyarországon, és…..