Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sykth.com

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bocs, kicsit későn fut be a márciusi Now, de még talán időben (bár holnap Fallout sorozatpremier, szóval megértem, ha előbb azt daráljátok le). Márciusban mindent vivő hír nem volt, ezért nincs most hónap témája, több kisebb majdnemhónaptémájáról beszéltünk helyette. (Aki nem tudná még: a Now az a…..
sykth.com 2024.04.11 14:07:08
@Stefan Derrick: konkrétan ez azt jelenti, hogy egy játék szövegkönyvét bedobva egy DeepL-nek érdemben nem kevesebb a munkaóra, vagy hogy képzeljük ezt el? Kevesebb munkaóra, de nőtt a megbízásaid száma, ergo kb. ugyan ott vagy? Vagy lektornak alkalmaznak, a nyers fordítást gép végzi?
sykth.com 2024.04.11 16:13:52
@Stefan Derrick: Köszi a részletezést, így tiszta. Volt egy ilyen sejtésem, de direkt a naiv nézőpontot írtam, hátha :) . Hogy látod amúgy, most az, hogy a DeepL vagy hasonló fordít nektek egy előzetes verziót, az érdemben segítség? Meg tudod tippelni, hogy mennyi munkaidőt spórol? Csak mert úgy tesz körülöttünk a világ, mintha az AI az lenne, ami majd kiváltja az embert, megfontolt hangként hallani ezt, amit írsz, hogy asszisztál az AI, de én akárhány példát néztem mindegyik nagyon kérdéses volt, hogy segít-e, programozásról hallom, hogy hú sokat segít, aztán megnéztem pár példát, és olyat írt meg stabilan, amit nem igazán értettem miért kézzel ír az az adott programozó, illetve több próbálkozásomnál sorra hibás kódot adott, amit néztem, próbálgattam, javítottam, és nem tudom, hogy spóroltam-e időt. Fordításnál lehet mondjuk olyat mondani, hogy az egyszerűbb feladatokat legalább megoldja nagy eséllyel? Illetve mennyire látod azt, hogy a magyar-angol fordítás esetleg le van maradva a többi területhez képest? (Épp a napokban tudtam meg, hogy Windows 10-en nincs gyári hangbemenet értelmezés magyarra, de már Windows 11-re van, talán akkor már nem vagyunk annyira peremterület a Microsoftnak.)
Februárban folytatódtak a leépítések a játékiparban, a legnagyobbat az szólt, hogy a Sony 900 embert küldött el. Pedig jó negyedévet zárt, de azért nem elég jót. A hónap témájának ezt a céget választottuk, kicsit beszélgettünk a helyzetéről, ésvalahogy most a kommentekre reagálós blokkunk is…..
sykth.com 2024.03.12 09:23:25
@molnibalage: A neved melletti link hibás, kimaradt a ":" .
sykth.com 2024.03.12 21:56:35
@molnibalage: Az AI pártiak azt mondják, hogy csak a bemeneti adat mennyiségének és minőségének függvénye az, hogy milyen pontos lesz, és erre elvileg elfogadható bizonyíték az eddigi fejlődése ezeknek a rendszereknek.
sykth.com 2024.03.13 19:25:36
@molnibalage: vannak olyan spekulációk is, hogy jelenleg még nem lehet tisztán látni pl. egy Midjourney valódi használhatóságát, mert egyrészt új, másrészt az egész AI piac teli van beleöntött pénzzel, ami miatt ahogy írod, nem valósak az árak. Rengeteg startup bizonyította már, hogy amit eleinte ingyen adtak, az utána 1 dollárért is drága lesz, ha egyszer termelőre akarják fogni a project-et, tényleg kérdéses, hogy hasznos is lesz-e ilyen pontossággal, vagy pontosabb lesz-e, ...
Szomorú hónapot kellett feldolgoznunk az aktuális Checkpoint Now-ban. Tavaly csak kapkodtuk a fejünket, olyan tempóban rúgtak ki embereket kisebb-nagyobb fejlesztőstúdióktók és videójátékos cégektől (nem függetlenül az Embracer lassú összeomlásától). Idén viszont úgy áll a helyzet, hogy az…..
sykth.com 2024.02.17 17:50:15
@AarPoe: Köszi, igen, elfelejtettem beleírni, kerestem közben a pszichológia területén milyen néven említik, rémlik, hogy olvastam rá nevet, de most csak a kognitív disszonanciát látom mindenhol, ami meg nem (csak) ez. De egyébként szerintem az "x éve együtt vagyunk" indoklás a válás ellen, vagy munkahely váltás, ... bármi ilyesmi is ugyan ez a jelenség, nekem csak az az érdekes, hogy a Star Citizen-nél egész vallásos áhítatot láttam kommentekben, és most, hogy egyre több része az emberek életének publikus, gondolom több dolog is lesz, amiből visszakozni hírnév csorbulással lehetne csak, tehát helyette szektásodás lesz.
Régi hagyományunk, hogy az évet kristálygömbös adással kezdjük, vagyis megnézzük, mi várható az újévben, tippelgetünk és szembesülünk előző évi tippjeinkkel. Az idei starttal kicsit megcsúsztunk, mert a CoVboy-adást mindenképp ki akartuk lőni szilveszter környékén, aztán meg az esedékes Now jött. De…..
Hazalátogatásom miatt kicsit megcsúszott az ehavi CP Now, de ami késik, az már itt is van, és decemberben még sokszor fogunk jelentkezni (legalább hétszer, ha jól számolom). Havi témát most nem választottunk, mert nem volt kiugró egyetlen hír, cserébe inkább kicsit ajnároztuk a The Talos Principle…..
Könnyű dolgunk volt a mostani Checkpoint Now főtémájának kiválasztásakor: októberben a Microsoft megvette az Activision-Blizzardot, pontosabban egy 21 hónapig húzódó egyezkedés és bírósági kötélhúzás után elhárultak az akadályok és megköttetett a biznisz. Szóval az adás elején erről beszéltünk…..
sykth.com 2023.11.10 20:48:03
IT-ban vannak csak ismeretségeim, és csak azt figyelem piacilag, de azt sejtem, hogy a játékiparra is érvényes lehet a következő: IT kirúgásoktól (is) hangos volt a sajtó, hogy amazon/facebook/microsoft/google/... mennyit kirúgott, csak azt nem írták hozzá, hogy mennyit vett fel az elmúlt években, és hogy még így is történelmi csúcspont környékén vannak. Egyszerűen vannak iparági hullámzások, az IT és a gaming hatalmas tőke beáramlást élt meg az elmúlt években, gyakorlatilag akinek volt gy kicsit is jó ötlete IT-ban, az már kapott is tőkét (túlzok), most meg mindenki fékez, mert inflációs szakaszban vagyunk, nincs pénz szórásra. Nyilván túlegyszerűsítek, és nem én vagyok a szakértő, aki megmondja az okokat, de nagyon nem biztos, hogy közelről kellene nézni az eseményeket a megoldás keresése közben, rohadtul sajnálom akiket kirúgtak, a Gollum történet kifejezetten sorozatos ostobaság eredményének tűnik, biztos van még jobb sorsra érdemes stúdió sok, aki be fog csődölni, de iparági szinten ez egyszerűen lehet csak egy általános hangulat a pénzügyi oldalról, hogy kevésbé kockázattűrők, fel kell mutatni egy kis spórolást, ezért kb. kockadobással levágnak egy-egy stúdiót a sok közül ami épp nem remekelt. Stöki ahogy mondta, ilyenkor rendkívül rövidlátóak a manager-ek, bevallottan, aki holnap nem KELL, az mehet isten hírével, majd legfeljebb visszavesszük ha mégis.

Másképp: rendkívül sok rosszul managelt cég volt az elmúlt 10 évben, de mivel ömlött a pénz néhol, ezért nem kellett őket bezárni, lehetett bízni a következő project-ben, most nincs következő, most csak a jelen van, ezért mészárolnak.
sykth.com 2023.11.21 20:18:28
@Grath: Köszönet a Tim Cain youtube csatorna ajánlásért! Akit érdekelnek fallout-arcanum-vampire fejlesztési történetek, rövid, általában 10 perc körüli darabokban, könnyeden, nagyon életvidáman, annak ajánlom a csatornáját. Egy kedves nagybácsi, akinek van kb. 40 évnyi munkatapasztalata, és egy elég meghatározó műve.
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
sykth.com 2023.10.24 20:01:54
@CaptainClassic: Ha csak a hasadban érzed, az 1. De lehet 2-nek vagy többnek venni, ha két irányból meg tudod különböztetni, és ténylegesen meg tudod. Ez egyébként a kiskapu a hangkeverés felé, mert végül is, érzékeli az ember a legjobb tudomása szerint egyszerre a kettőt, csak fizikailag nem szól egyszerre a kettő sáv.

A polifónia eredetileg egy szerkesztési, komponálási módszer. A keverőben még két szólam van, de kifelé egy jön már csak, gyorsan váltogatva (jelentősen leegyszerűsítem persze). Attól lett az a jelentése, amit te is mondasz, mert arra használták, a többség, nem azért, mert azt jelenti, nincs olyan, hogy egy szó jelent valamit, csak mi adjuk neki ezt a jelentést. Ha anno valaki polifónia helyett egy másik szót talál meg erre, vagy újat alkot, akkor most igazam lenne, hogy a "hangsávkaszkádoló lejátszás", vagy a "triplex komplexiós biturbonizáció" néven említett lejátszási mód nem polifónia? :)

Szerintem nem pontos a megnevezés, mert az egy hangszóróból váltott lejátszás csak látszólag szólaltat meg két sávot, valójában egyszerre nem éri a testedet a két különböző hang, csak hol egyik, hol másik. Szerintem van különbség aközött, hogy két hangszóró van felém fordítva, vagy 1, de elfogadom, hogy elenyésző, és "látszólag" több szól egyszerre. Valahogy a 3d kijelzés egyik típusa is így működik, hogy váltogatják bal-jobb képeket előtted, sose látod mindkettőt, ha jól emlékszem.

Ne gondolj túl sokat bele, nyilván ez már így marad, rengeteg az ilyen nem pontos hasonlítás, összevonás, csak játékosan megjegyeztem.
sykth.com 2023.10.24 21:06:07
@CaptainClassic: nem a ZX-es megoldásra gondoltam, csak nem jól fogalmaztam valószínűleg, de szerintem semmi szükség nem volt arra, hogy megsúgj valamit, amit fentebb már leírtam, de ha ettől boldog vagy, megsúgom, hogy már fentebb többször leírtam azt, hogy ez a neve, mert a többség ennek hívja, szerintem tévesen, de ez SZERINTEM. Nem tiltottam meg neked, hogy azt gondold, amit akarsz, ne aggódj :) , mindenki elolvashatja, eldöntheti.
sykth.com 2023.10.29 21:12:35
@Kit Fisto:

Nem vitatva amit írsz, hadd pontosítsam magam, fentiekben esélyes, hogy nem találtam a megfelelő szavakat.

Egyik problémám az, hogy a polifónia eredetileg komponálással kapcsolatos szó, és nem tartom jó ötletnek, hogy átkerült a megszólalási részre is. Az, hogy két hangsáv lett lejátszva egyszerre, mert két vagy több hangszer is része a felvételnek, szerintem nem ugyan az, mint hogy egyszerre kettőt érzékelünk, mert, és úgy sejtem itt van a problémám, nem érzékeled a kettőt, nincs mit érzékelni rajta, egy hangot hallasz. Az lehetne egy hangszer is, aminek pont olyan a hangja, mint a két felvett hangszernek egyszerre, ha pl. ez két gitár, viszonylag egyszerűen elő lehet idézni olyan összecsengéseket, ahol egynek is értelmezi a hallgató. De ezt inkább csak elgondolkodásnak szántam, tényleg nem vitatom, hogy így nevezi a szakma, a legtöbb fogalom pontatlan, mert nehéz is leírni röviden valamit, ami okkal volt eredetileg hosszú :) .

A másik problémám az, hogy akkor a következő helyzet polifónia tekintetében ugyan az? Van egy hangszóró, amiből a két hangsáv együtt keverve szólal meg, és van egy másik helyzet, amiben két hangszórón, egymásra rakva, elenyésző távolságra egymástól, felém fordítva, egy-egy hangsáv szól. Egyik esetben két hangot hallok, másikban is két hangot hallok? Tényleg csak játékból vetettem fel, hogy egyik esetben valójában egy hangot hallok, kérdés, hogy mennyire tudom értelmezni a különbséget. Elfogadom, ha valaki azt mondja, hogy nem valós a különbség emberi szempontból.

(Érzékelés és értelmezés különbségét próbáltam valahogy körbejárni, lehet így érthetőbb mit forgattam.)
IDDQD Checkpoint Mini #106: Dune 2019.08.19 22:26:12
(Disclaimer: valami hiba volt a felvételnél, amit utómunkában sem tudtam kiszűrni, ezért az első öt perc picit recsegős. Elnézést a technikai malőrért.) Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja.…..
sykth.com 2019.08.21 10:50:44
@arncht: Vannak róla jó anyagok, hogy mennyi dolgot másolt le a star wars a dűnéről (meglepődtem még én is mennyit, mennyire nem vettem észre), és az író is hivatkozott rá sokat, hogy tartozik neki Lucas :). Aki egyébként tudtommal nem titkolta, hogy sokaktól lesett el ezt-azt, több más írótól is, és azt ne felejtsük el, hogy egy sokkal emberközelibb történet a star wars egésze, egy lovagregény (túlegyszerűsítek, tudom), azért lehet rajongani 10 évesen sokaknak, a "ha nincs fűszer akkor nincs navigátor és éhen halnak komplett bolygók", a "jövőbelátás nem áldás hanem átok, elveszik az egyén benne", és a "minden előre meg van tervezve valakik által, báb vagy" azért nem egyszerű gondolatok. Nem mondom, hogy a star wars-ban nincs ilyen, de én nem sokat találtam (ettől még szórakoztató lehet valami, sőt, könnyebben).
sykth.com 2019.08.21 11:00:37
@molnibalage: előttem levők leírták a nagy részét, csak pár kiegészítés:

- a mentat-ok nem képesek navigálásra, nem olyan összetett számításokra képesek, és inkább emberi stratégiák kiismerésére használják őket

- a navigátorok megbakhatják fűszer nélkül, de annyira, hogy még csak élni sem tudnak nélküle, és gyakorlatilag ha a fűszer csak a Dűnén van, akkor kb. mindenki éhendöglik, mert komplett világok vannak mezőgazdaság nélkül (a fűszer az olaj analógiája részben, az olaj alapú iparágakkal sokat foglalkozott az író)

- a navigátorok gyakorlatilag részben olyan jövőbelátók, mint a főszereplő, és mint a bene gesserit-ek, és mindenki más aki használja a fűszert, kb. azt látják, hogy erre és erre beledöglünk, erre túléljük az utazást, sok lehetséges jövőt

(rég olvastam, és csak az első könyveket, ha az 5-6. megcáfolja a fentieket akkor bocs, ha a 7. vagy az utániak, és a Brian féle előzmények, az meg nem érdekel)
sykth.com 2019.08.23 05:36:35
@Keresztény szellemiségű luxuskurva: a space fantasy besorolásról: nem vagyok oda a besorolásokért ilyen esetekben, de, a star wars és a dűne között alapvető különbség az, hogy a dűne mögött van egy politikai helyzet, a star wars-ban ez kb. annyi, hogy van a gonosz had, meg a lázadók, nincs erőforrás, amitől mindenki függene, a jedik igazából speciális lovagok, de hogy mitől speciálisak? hát csak úgy, és mennyire? hát ügyesebbek, ennyi. nem túl nagy komplexitás, helyette egy jó személyes szemszögből átélhető történet (elveszett kisfiú lesz a nagy harcos, mély személyes titokra fény derül, megharcol az apjával és egyben magával), ami gyakorlatilag a középkorban is játszódhatna hajókkal, lovakkal és kardokkal. a dűnénél az erőforrás szűkösség és irányítás, a jövőbelátás veszélyei, a vallási fanatizmus adnak sokkal több gondolkodni valót, ezek a dolgok szükséges részei a történetnek, nem csak színesítik az amúgy egyszerű történetet.
Van ez a magyar gémersajtót feldolgozó sorozatunk, amiben volt már szó a Zedről, a Gamestarról és a PC-X-ről, és persze fájó hiány még egy (vagy akár kettő) adás a Gururól, az 576 Kbyte-ról és persze a Commodore Világról. Most ugyan nem ezekről lesz szó, de a CoV-ot kicsit azért érintjük, ugyanis…..
sykth.com 2019.03.04 17:31:16
@Helyszíni zsemle: szavazás? amit többször említettek, az ki van fejtve az elején, értékelni kellett a cikkírókat, és aki 5 alatt volt azt kirúgták, vagy mire gondolsz?
sykth.com 2019.03.04 18:13:28
@Stussz: nem összefoglalni akartam, csak kérdezem, mert írta, hogy milyen szavazás. A "majd máshol még írhattok" búcsúztatás röhejes, ez tény, de a szavaztatás után nem közölni az eredményt sem lett volna egy túl okos döntés. Az értékelési rendszer bevezetése meg konkrétan korszakalkotó, ha valakit nem kedvelnek, tudjunk már róla, mert egyszer csak nem veszik majd az újságot. (Ha nem reprezentatív a minta, akkor meg rácseszünk, hangos kisebbség kirúgatja a legjobb írókat, ...)
sykth.com 2019.03.04 18:20:18
@Stussz: ezt írtam én is, nemde?
Akik a kilencvenes években áldoztak némi szabadidőt (esetleg pár vizsgaidőszakot) a M.A.G.U.S. nevű magyar asztali szerepjátéknak, valószínűleg ismeri a Rúna magazin nevét, és akkor már Kis Mészárosét is. KM (mint Kaland Mester, ééérted) egy karikatúrasorozat neve volt, elég jó ahhoz, hogy a…..
sykth.com 2019.02.25 20:51:22
@p)ec: Köszi, megnézem!
sykth.com 2019.02.27 22:48:29
@moli: tipp, 2013-ban már az ATV-n dolgozott Friderikusz, ha jól emlékszem, az atv.hu-n nincs fent? Elég régi felvételeket is néztem már ott vissza.
sykth.com 2019.02.27 23:48:18
@moli: ejj, megváltozott az archívumuk, ahogy látom törölték az összes felvételt, kár érte. Stökiéknek nincs házi archívuma? :)
comment:com Origoception 2018 2018.03.23 14:00:26
Az mennyire a seggnyalás Lola-T-je már, amikor az ezt az Origo-cikket megköszönő és megosztó miniszterelnöki Facebook-posztot az MTI is bő nyállal szemlézi, az Origo meg legott visszaköszöni: ..
Két új sorozat is debütál majd rövidesen az HBO-n és az HBO GO-n: január 20-án indul a History Channel nyolcrészes, Six című akciósorozata, mely a Navy SEAL 6 osztag egyik valóban megtörtént küldetését meséli el. A csoportot azzal a feladattal vetették be Afganisztánban…..
sykth.com 2017.01.19 15:09:19
@gabika32: Az megvan, hogy miért "nem tárgyalunk terroristákkal"? Mert ha igen, akkor holnap lesz 100, aki "csak" 10 milliót kér. Holnapután meg 200.
Nem gondoltam, hogy ekkora szám lesz az Acer meg a 14 colos HP után, hogy még az Index is erről fog cikkezni - de akkor a twitter után itt is megörökítjük ezt a történelmi pillanatot. Kifejező bemutató az Engadgetről - ha keresgéltek, lesz a Chrome Storyn meg mindenhol bőven.. Ami…..