Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SZÖRF

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tamás egy sajátos modorú eladóval találkozott az Újmobilshop üzletében, aki szinte azonnal meghibásodó telefonját azóta sem hajlandó visszavenni, valami nyilvánvaló hazugságra hivatkozva: Ez év április 23-án online rendeltem egy mobiltelefont. 23-án e-mailben kaptam az…..
SZÖRF 2014.05.07 17:04:32
@230e:
Van fizikailag megfogható szerződés az online vásárlásnál is, de ez nem a visszaigazoló email és nem a "Megvásárlom" gomb megnyomása, hanem a fuvarlevél, a szállítólevél, az átvételi elismervény, és előre fizetés esetén a tranzakció igazolása. A szerződés akkor jön létre, ha a bolt megkapta a pénzét és Te is az árut. Igazolható az adás-vétel. A fizikális bolttal ellentétben az online vásárlásnál nem láthatod valóságában a terméket, vagyis zsákbamacska az előre kifizetése és ezért véd a törvény elállási joggal, mert a csomag kibontása után fog kiderülni, hogy nem a várt terméket tartalmazza. Ezt a fizikális boltnál kiküszöbölheted azzal, hogy azt mondod az eladónak, bontsa ki és kapcsolja be. Ha nem elégíti ki az igényed, mert nincs olyan, vagy nem működik, akkor a boltból távozás az elállási jogod. Internetes vásárlásnál ezzel a 8 nappal kapod meg a boltból távozás lehetőségét. A fizikális kosarat és az internetes kosarat pedig ne húzzuk már egy tető alá, mert nevetséges lenne.
SZÖRF 2014.05.07 17:57:38
Egyszerűsítsük le. Rendelek a neten egy sárga műanyag sípolós fürdő kacsát. :D Elküldöm a megrendelést és futárral akarok fizetni.

1. verzió: Jön a futárt és elküldöm, hogy nem veszem át. Visszamegy a csomag, a bolt átkozódik. Nem jön létre semmilyen kötelezettség maximum többet nem küld el címemre semmit. Megnyomtam a vásárlás gombot, jött a visszaigazolás, de a csomag átvételének elutasításával nem valósult meg a szerződés. Nem fognak követelni, hogy teljesítsem a szerződést és fizessem ki a kacsát.

2. verzió: Átveszem csomagot, amiben benne van sárga kacsa. Megnyomtam a vásárlás gombot, jött a visszaigazolás, és az átvételemmel megvalósult a szerződés, hiszen kezemben a sárga kacsájuk, a boltnak megy a pénzem. Mindenki boldog! :)

3. verzió: Átveszem csomagot, de zöld kacsa jött. Megnyomtam a vásárlás gombot, jött a visszaigazolás, és az átvételemmel megvalósult a szerződés, hiszen kezemben a zöld kacsájuk, a boltnak megy a pénzem. Sárgát akartam, ezért 8 napon belül elállhatok a szerződéstől és visszakérhetem a pénzem, mert nem tetszik a zöld kacsa. Indokolnom sem kell, egyszerűen visszaküldöm és nekik vissza kell fizetni.

A forgatókönyvben teljesen mindegy, hogy bankkártyával, vagy futárnak fizettem - a lényeg, hogy előre fizettem egy nem látható termékért. A rendelés módja is teljesen mindegy és pontosan ezért az adás-vétel megvalósulásával jön létre a szerződés, mert a termék és annak ellenértéke is gazdát cserélt. (Az autódat sem fogod odaadni, amíg nem kaptad meg az árát, így értelmetlenül irkálnál szerződéseket. Ott is mikor jön létre a szerződés? Ha megkaptad az árát és átadtad az autót, vagyis a termék és ellenértéke gazdát cserélt.)

Példánál maradva azért ne hasonlítsuk össze a két kosarat, mert a fizikálisba fizikális sárga kacsát teszek, míg a virtuális kosárba csak virtuális sárga kacsát tettem, amiből fizikálisan zöld kacsa lett.