Regisztráció Blogot indítok
Adatok
varosépítési főosztály

22 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tavasszal elkezdtük boncolgatni a fővárosi közterület-használat témáját, melynek tapasztalatait egy mestertervben foglaltuk össze, ennek egyik eleméről, a KIOSKokról már korábban írtunk. Az ideiglenes pavilonokra hamarosan pályázatot írunk ki, szeretnénk mi is a bódéktól…..
Nem lőttünk túl mellé, amikor elindítottuk a SPORTIFICATION programot; azt mondják, - ha egyedül kóvályogsz az erdőben, akkor nagyon eltévedtél!  Forrás: http://www.pavillon-arsenal.com/expositions/sports.php "Sport, egy metropolisz portréja" című kiállítás nyílt a párizsi…..
Elkészültek a margitszigeti futókör tervei! Megkértük a tervezőket, hogy mutassák be a jelentősebb változásokat, melyeket egyrészt a szakma, másrészt pedig - a márciusi felmérésünk eredményeképpen - a lakosság javasolt. A legfontosabb, hogy a pálya szélesebb lesz, minimum…..
varosépítési főosztály 2014.07.08 18:20:56
@Prosectura3: sajnos lesz egy kis csúszás, a tervezett összeg kevésnek bizonyult, egy pályázat sem érkezett a közbeszerzésre. Június 30-án a közgyűlés megszavazott további 30 millió forintot (hogy az öltöző épület se maradjon ki), melynek pályázatát most írjuk ki. Kérjük türelmetek és megértéseteket, folyamatosan tájékoztatunk a fejleményekről a facebook-on.
Nem is értem, hogy nem volt eddig a sportnak éjszakája, hiszen már mindennek van éjszakai változata? Nem is volt kérdés, hogy beszállunk és segítjük a rendezvényt; bár kicsit bizonytalankodtunk az elején, hogy tízféle sport egy napra sok lesz - mert hát a több általában kevesebb…..
tér köz mix from balazs on Vimeo. Június 12-én a Bálna Budapest emeleti termében megtartottuk a TÉR_KÖZ pályázatra beérkezett anyagokból összeállított kiállítás megnyitó rendezvényét. A kiírás szellemiségét leginkább képviselő 12 +1 pályamű külön kiemelten…..
A sport társadalmi szerepéről egy korábbi cikkben írtunk, így tegnap kimentünk a StreetWorkout világbajnoki selejtezőre, amit a Szabadtéri Testnevelési Egyesület és a HardBodyHang szervezett és mi is támogattunk. A HBH 2012-ben fejlesztette ki a KOCKA-t, ami bekerült a Benetton…..
A Városépítési Főosztály részt vett a Dunai Regatta rendezvényen, még nem mint versenyző, de szerettünk volna kicsit beszélgetni a látogatókkal a Dunáról, városról és a kettő kapcsolatáról. A jelenleg futó TFP (Tematikus Fejlesztési Programok) nevű program egyik eleme ezt…..
A Főváros és KÉK által szervezett NYUGATI GRUND átmeneti hasznosításáról szóló workshop több szempontból is eredményes volt; először is sokan, sok területről jöttek, konkrét eredmények születtek és sikerült átbeszélni, hogy hol tartunk - hogy a kerület még április…..
Pár héttel ezelőtt fórumot tartottunk, hogy a várossal foglalkozó különböző civil-szakmai csoportok bekapcsolódhassanak a NYUGATI GRUND tervezésbe. Mivel a terület kiált a sportért, ezért hasonló céllal sportszakmai fórumot szerveztünk csütörtökön, melyen előadtak és részt…..
Budapest Főváros Önkormányzata elfogadta a margitszigeti futókör felújítására vonatkozó javaslatot, és olyan pályát épít, mely nem csak a szabadidő-, de a versenysport számára is alkalmas lesz nemzetközi szinten is. Molnár Zoltánnal, a MOB volt főtitkárával, a Budapest…..
varosépítési főosztály 2014.02.26 19:02:40
@sarafleischer: Az új burkolat azért kap beton alapot, hogy a víz ne mossa ki.
A szigetkör a legnépszerűbb sporthelyszín a városban, nagyon sokan emiatt kezdtek el futni, így áthelyezni nem biztos, hogy indokolt.
A kérdőív kiegészítő szolgáltatásokra vonatkozó ötleteket keres, nem a pálya tervezésére keres megoldásokat.
varosépítési főosztály 2014.03.10 11:17:34
@innovation: sajnos erre még nem tudunk válaszolni, a városligeti futópályára egyébként már születtek javaslatok, nem is olyan régen!
A Városépítési Főosztály az elmúlt egy hétben kérdőív segítségével ötleteket (kapcsolódó szolgáltatások, kisebb beruházások) gyűjtött, melyek a margitszigeti futókör népszerűségét, szerethetőségét növelik. Közel 1500 kérdőívet dolgoztunk fel, a javaslatokat…..
forrás: European Commission A hivatalok tevékenységére sokan hajlamosak „felesleges papírgyártásként”, „aktatologatásként” tekinteni. A következőkben kísérletet teszünk arra, hogy megmutassuk, a Városépítési Főosztályon milyen papírokat gyártunk, miért fontosak ezek…..
varosépítési főosztály 2014.03.02 12:13:40
@dr. Orsós András: Ebben a témában jelenleg a budapestfejlesztes.hu oldalon olvashat. Köszönjük érdeklődését!
Ami a közösségi és civil életet illeti, nem nagyon akad tehetségesebb kerület a VII.-nél. Jól látható ez az utcákon, kávézókban és nem csak a romkocsmák forgalmára gondolok. Egy ilyen kerület vezetői szerencsések, hiszen nem kell toborozni a szervezeteket és programokat…..
varosépítési főosztály 2014.02.21 16:56:36
@Sziszifusz: folyamatosan szeretnénk beszámolni a konkrét lépésekről, egyelőre a folyamat itt tart, erről szerettünk volna tájékoztatást adni.
varosépítési főosztály 2014.02.21 17:01:07
@városjáró: az ERVA első körben a helyi szervezetek véleményét, kerülethez való kapcsolódásukat mérte fel, a Budapest Kreatív Szíve koncepció ezt foglalja össze. A lakossági egyeztetés ezt követően történik,, pontosan milyen változásokat szeretnének a lakók maguk és ezeket, hogyan lehet a tervezésben megfogalmazni. Folyamatosan tájékoztatást adunk a konkrét lépésekről.
Következő sorozatukban a fővárosi sportfejlesztésekről számolunk be és további ötleteket gyűjtünk. De miért fontos a sport egy város életében? forrás: charlesfrith.blogspot.hu Gazdaság: A budapesti ingatlanpiac évek óta stagnál, nagyon úgy tűnik, hogy nem csak gazdasági…..
A nyugati pályaudvar mellett van egy óriási terület, nem is olyan rég ezt szemelték ki kormányzati negyednek. Az előnyök egyértelműek, de mire is kéne használni? A Városépítési Főosztály számos érintettel, a tulajdonos MNV Zrt.-vel, a VI. kerülettel és szakmai, civil…..
Elkezdtük boncolgatni a városi pavilonokkal kapcsolatos gazdasági, városképi kérdéseket; mivel zömének 2015-ben lejár közterület használati engedélye esedékessé vált a rendszer átgondolása, újratervezése. Első körben a nagykörúton belüli bódékat vizsgáltuk. forrás:…..
Utolsó találkozónk a bécsi városházán volt, Waltraud Rumpl kommunikációs igazgató asszony fogadott minket, aki több mint 20 éve dolgozik az önkormányzatnál. Rumpl asszony osztálya évi 15 millió euróból gazdálkodik, összesen 110 emberrel. ...persze Bécs teljes…..
...a köztéri művészeti találkozó után metróra szálltunk és egészen a végállomásig mentünk, ahol egy óriási építkezésen kívül csak a főváros halvány vonalait lehetett látni a távolban; valóban új városról van szó és nem éppen a szomszédban; ...de hogy kerülünk mi…..
A TÉR_KÖZ pályázat célja, hogy elinduljon az összefogás és együttműködés a városrészek fejlesztésében a kerületek és a helyi civil szervezetek között. Kevés kerület tudhat magáénak olyan csapatot, akik ennyire aktívan képviselnék az érdekeket, igaz, kevés kerület ismeri…..
varosépítési főosztály 2013.12.07 19:38:19
@sarafleischer: a rendszer szerintünk sem tökéletes, azonban az irány előremutató. A legtöbb szervezet már az indulásnál befagy, hiszen nincs meg a forrás szerzéséhez szükséges tudása, leleményessége. A különböző pályázatok jelenleg relatív könnyű lehetőséget adnak és ezt használni kell, a cél pedig a rendszer fejlesztése, hogy "önfenntartóak legyünk". Egyelőre azt próbáljuk értékelni, hogy van egyáltalán együttműködés, a finanszírozás tehát egy következő lépcső!
varosépítési főosztály 2013.12.08 07:58:00
@sarafleischer: A rendszer fejlesztése a mi feladatunk is; csak úgy mint bárkié ebben a városban, országban. Köszönjük a kommentet, sokat segítenek a visszajelzések!
varosépítési főosztály 2014.01.07 20:44:03
@Vaandor: Kedves Vaandor, a III. kerületi önkormányzat az alábbi projekttel nyert a TÉR_KÖZ pályázatunkon: indafoto.hu/varosepitesifoosztaly/ter_koz_iii_kerulet
Bécsben jártunk a COMPRESS szervezésében, hogy megnézzük, hogyan kommunikál az ottani főváros önmagával, lakosokkal, civilekkel, piaci szereplőkkel, turistákkal; egy nap, három találkozó, három cikk. forrás: https://www.facebook.com/kunstimoeffentlichenraum (Ernst…..
varosépítési főosztály 2013.12.12 14:22:32
@Hannibal ante portas: köszönjük a biztatást! ...talán annyira mélyen nem vagyunk - megnéztük az egyik bécsi turista programajánlót, hogy mivel töltsük a szabadidőt, a 3-ik helyen ez szerepelt: "menj Budapestre"!
Belváros-Lipótváros Önkormányzata elsőként támogatja a szabad kutyasétáltatást az országban! A Főpolgármesteri Hivatal TÉR-KÖZ programjára beadott pályázatuk ugyanis olyan újfajta közösségi térként kezeli a Jászai Mari téri - jelenleg rendezetlen - parkot, mely nem…..
varosépítési főosztály 2013.11.26 21:56:23
@álfirkász: köszönjük az észrevételt, holnap leszedjük és keresünk egy modellt az utcán!
Új életet a budapesti üzletekbe! - ez a Fővárosi Rögtön Jövök és a KÉK Lakatlan projektjének célja! Kihasználatlan, üres üzlethelyiségek, lepukkant kirakatok, szedett-vedett utcai látkép - Budapestnek ez a nyavalyája nem csak vizuálisan ront a városon, de gazdaságilag is…..
varosépítési főosztály 2013.11.25 15:08:53
@Vicca Verza:
1.) A www.rogtonjovok.hu oldalon már fent vannak a kerületi önkormányzatok által ajánlott ingatlanok.
2.) Konkrét személy jelenleg a rogtonjovok.hu, a lakatlan.kek.org.hu. Amennyiben meglesz a hivatalos háttérrendszer is, vagyis az ingatlanok használatbavételének feltételei, úgy elérhető lesz több konkrét személy is.
3.) A teljes rendszert eszerint dolgozzuk ki.
4.) A parkolás nehéz ügy, hiszen a belvárosban nincs szabad terület, sok az autó, mindenki ezzel szeretne közlekedni.
5.) szintén folyamatban van.
varosépítési főosztály 2013.11.25 22:50:06
A főváros tavasszal pályázatot írt ki közterületek és kapcsolódó épületek, üres és alulhasznosított ingatlanok közösségi célú megújítására, hasznosítására. A kerületi Önkormányzatok civil együttműködéssel pályázhattak innovatív és fenntartható szemléletű…..
varosépítési főosztály 2013.11.22 14:45:57
@Vaandor: Kedves Vaandor! A Nehru parkon belül lehetővé tesszük a kerékpáros közlekedést, azonban a cél a Közraktár utca felújítása a kerékpáros szempontok mentén és ezt követően a Nehru park kerékpáros hivatásforgalmának mentesítése. A Közraktár utca tervezése folyamatban van, a beruházás várhatóan 2014-ben megkezdődik.
varosépítési főosztály 2013.11.22 14:48:29
@Vanda Hakkel: Kedves Vanda, email-en megküldtük Önnek a projektben érintett józsefvárosi kollégák elérhetőségét, akik információt és várhatóan segítséget tudnak nyújtani kérelmével kapcsolatban.
A világhírű várostervező szeptember 24-én a Kortárs Építészeti Központ, a Dán Kulturális Intézet, a Holland Nagykövetség és a Főpolgármesteri Hivatal együttműködésével megrendezett Metropolis programsorozat keretében tartott két előadást a Fugában. Délelőtti…..