Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gabika911

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közel másfél hónapja jelent meg Mónika posztja, melyben azt a vívódást írja le, hogy visszaköltözzön-e kislányával Amerikából Magyarországra. Akkor rengeteg hozzászólás érkezett, ilyen is, meg olyan is, erre válaszul írta a mai posztot. Közben ugyanis megszületett a…..
Gabika911 2014.10.16 16:19:41
Mi Indiában élünk jelenleg, és itt is igy működik az iskolarendszer, h újra szétosztják a diákokat minden év elején és új osztályfőnököt kapnak. Ezt a módszert a gyerekeink nagyon szeretik, mert igy több barátra tehetnek szert, és van esélye, hogy a következő évben megszabadulhatnak attól a társuktól akiket nem szeretnek. Nekem is nagyon tetszik ez a rendszer. Mondjuk az igaz, hogy a gyerekek itt kezdték az iskolát és nincs tapasztalatuk az otthoni iskolaredszerben. Igaz a kis barátaikkal szoktak erről beszélni amikor otthon vagyunk. Ezekben az esetekben az tűnt fel, hogy mig a mi gyerekeink örömmel mesélnek az iskoláról, addig az otthoniak inkább kerülik a témát és nem nagyon mesélnek jó dolgokat. Persze erre megint lehet azt mondani h biztos nem jó a tanitonenei, az iskola. Nincs egyikkel sem baj, a szülők szerint rendben van mind a kettő, és a gyerekek mégis igy állnak hozzá....
Az hogy a tanárok is cserélődnek minden évben, az meg a gyerekeket beskatulyázástól védi meg. A tanár-diák kapcsolat is egy nagyon személyes és szubjektiv dolog, ami befolyásolhatja a diák eredményességét. Nekem is volt olyan tanárom otthoni iskolában, hogy bármit csináltam éveken keresztül akkor is 3-ast kaptam. Volt hogy a szomszédommal cseréltünk dolgozatot úgy hogy a másikét adtuk be saját név alatt. Ő akkor is 4-est kapott én meg hármast. Na ez ebben a rendszerben nem marad igy éveken keresztül. Ok, egy évben lehet hogy előfordulhat, de nem tovább.
Az „Én városom” sorozat keretében ma egészen különleges helyekre is eljutunk nektek köszönhetően. Ráadásul ma azok kíváncsisága is kielégülhet, akik nem csak az élet napos oldalát szeretnék látni, mert például Dávid Új-Delhi nem annyira szép arcába is betekintést ad.…..
Gabika911 2014.10.11 10:33:47
India tényleg tele van szeméttel. Viszont azt kevesen látják, hogy szerintem itt van a legtöbb utcaseprő a világon. Szinte folyamatosan sepregetik a nagyobb utakat. A szemetelésre meg a helyiek azt mondják, hogy kell a munka a szegényeknek is...

Szupermarket mint olyan itt is van, bár nem olyan elterjedt mint otthon. Van Auchan is meg vannak helyi boltházatok úgy mint a LeMarche, Spancer vagy a Needs. Mindegyik szinvonalas és jó árukat tart, de szinte kizárólag az indiai igényekhez igazitva. Lehet európai import dolgokat kapni, de az az otthoni áraknak a 3x-ba kerül.

@Mirjam2: Itt Delhiben nem a nappali hőmérséklettel van probléma, mert az olyan 15-20 fokra is fel megy. Hanem az éjszakával, amikor is lemegy 3-5 forka úgy, hogy itt nincsen fűtés a házakban. A sátrakban lakókról meg nem is beszélve. Általában olajradiátorral oldják meg, vagy akinek hűtő/fűtő split klimája van, akkor az azzal. Viszont a leghidegebb itt a január és a február. Márciusban már jóval 25 fok felett jár a nappali hőmérséklet és az éjszakai sem esik le 20 fok alá.
Gabika911 2014.10.11 10:41:47
@DavidToth: Szerintem onnan kell megközeliteni a belépőjegyek árát, hogy a helyieknek olcsóbb, és nem forditva. Viszont az ő olcsóbb belépőjükkel nem mehetnek be a múzeumokba, egyéb kiállitásokra, mig a turisták drágább jegye mindenre szól.
Egyébként ha belegondolunk otthon a múzeumok éjszakáján amikor is ingyenes a belépés, akkor dugig vannak a múzeumok, egyébként meg szinte csak a turisták látogatják, mert olyan drágák a jegyek. Nem lenne jobb ha otthon is ilyen rendszer lenne??? szerintem igen
Gabika911 2014.10.11 11:04:23
@DavidToth: Hát igen, jól érzed ezt az átvágásos dolgot. Fehér bőr = 2x kezdőár :( De hát ezt el kell fogadni, hiszen itt a fehér bőr az angolokat jelenti, akik az uralkodó osztály volt, és tutira van pénzük. A legnagyobb lehúzók a riksások. Velük nagyon vigyázni kell.

A BB-t én nem nagyon szeretem, de ha az van közel...

Azért gondolj bele, hogy ha már eljöttél ide, akkor ki is fogod fizetni azt a "drága" (500Rs kb 2000Ft) belépőjegyet. És ezt ki is használják. :P

Igen itt élünk Gurgaon-ban már lassan 4 éve.
Egy hete kezdtük az iskolaév kezdete alkalmából indított sorozatunkat. Akkor Németországban jártunk, ma viszont a világ teljesen más tájékára kalauzol minket Gábor, aki Indiában él, és két gyermeke is természetesen ott jár iskolába. Számomra nagyon érdekes volt az írása és…..
Gabika911 2014.08.27 14:33:26
Először is köszönöm a hozzászólásokat. Mindet. :)

Olvasva a hozzászólásokat (aminek nagyon örültem h milyen sok) megfogalmazódott bennem, hogy sajnos az az előítélet még mindig meg van, hogy aki magániskolába jár annak a szülei "kő gazdagok". Hát ezzel az előítélettel most nem kezdek el vitatkozni, mert értelmetlen.
Az biztos, hogy a havi kiadásaink közül az iskolai kiadás a második legmagasabb. Az első a lakásbérlet. Ez a kettő együttesen a bevételeink kb 45%-át visz el havonta.
Itt Indiában az orvosi ellátásért is fizetni kell. Képzeljétek, van vizit díj!!!! :) Ezt csak azért mondom, mert ez a másik nagy terület, amiért nem kell otthon fizetni (elméletileg), itt meg igen (nem csak elméletileg). Na a korháztól dobtam egy hátast, de ez egy másik sztori. Szóval itt olyan a rendszer, hogy igazi kapitalista, és ebbe az oktatás is beletartozik. Én úgy vagyok vele, hogy inkább fizetek azért, hogy minőségi szolgáltatást kapjak, mint hogy ingyen legyen a semmi. (na ezért is kapni fogok most a pofimra  )
Az unokaöcséim mesélték (Magyarországon járnak iskolába, egy jó nevű iskolába), hogy most az a rendszer van náluk, hogy ballagáskor a ballagó osztályoknak ki kell bérelniük az iskolát az iskolától, hogy el tudjanak ballagni.
Otthon tényleg ingyenes az ingyenes oktatás???? Mennyi osztálypénzt kell befizetni havonta? Mennyi kerülnek az osztálykirándulások? A ballagásról nem is beszélve. Olvasom az otthoni sajtót, ami minden augusztusban arról szól hogy a szülőknek szinte kölcsönt kell felvenniük, hogy a gyerekeik el tudják kezdeni az iskolát. Ha tényleg ingyenes az oktatás akkor miért is????
Csak hogy keretbe foglaljam, nem meggazdagodni jöttünk Indiába…
Gabika911 2014.08.27 14:33:26
@Mirjam2: Gurgaon. Egy szó a válasz a második kérdésedre: Multi
Gabika911 2014.08.27 13:10:05
Kalifornia, azon belül is Los Angeles Európából nézve az álmok világa. Közelebbről azonban már egészen más a kép, legalábbis a mai poszt szerzője számára, aki több mint 3 évnyi budapesti élet után nemrégiben költözött vissza a családjával az Egyesült Államokba. A…..
Gabika911 2013.10.15 14:42:04
@Mr. Long [wannabe Briton]:

Miért lenne az!? Ha az ember beíratja a gyerekét angol tanfolyamra Magyarországon, akkor az normális és elvárt, hogy minél kisebb akcentussal tanítsák neki az (oxfordi) angolt. Ez csak abban más, hogy a szülő a tanár. Valamint rengeteg cikizéstől is megmenekülnek ha akcentus nélkül beszélik az anyanyelvüket. (És itt nyomatékosan csak a kiejtésre gondolok, és nem arra hogy bizonyos szavak hamarabb jutnak eszébe angolul.)
Mivel Indiában tanulták meg az angolt, így elég erős az indiai akcentusuk ezen a nyelven. A hindit is itt tanulják, amit ugye nem tudom leellenőrizni egyenlőre, de a barátaink azt mondják hogy van egy kicsi akcentusuk. Jövőre elkezdik a franciát vagy a spanyolt az iskolában. Na valószínű ezt is indiai akcentussal fogják beszélni. Azért szeretném ha legalább az anyanyelvüket akcentus nélkül beszélnék. :)

Hát én igen is elvárom, és ezáltal meg is tanítom a gyerekeimnek azt, hogy Ők honnan származnak. Nem annyira részletesen mint az iskolában, de az alapokat igen is tudniuk kell (történelem, himnusz, vallás...). És ebben szerencsére az iskola is nagyon sokat segít például olyan dolgokkal, hogy csináljanak a gyerekek egy-egy kiselőadást az aktuális témákban (közlekedés, érdekességek az országról, öltözködés, ünnepek, sport) Magyarországról. Ez itt nagyon kuriózumnak számít.
Egyébként nem félek, sőt örülök neki, hogy egy teljesen más kultúrát is megismernek, sőt naponta megélik ezeket. Nagyon különböző ez a kultúra az otthonitól, de ez egyben előny is, mert megtanítja őket a toleranciára minden téren. Mindez csak jobb emberré teszi Őket. Már most sokkal szélesebb a látókörük, mint sok otthoni felnőtté, de ehhez igen is hozzá tartozik a magyar gyökereinek ismerete is. Attól hogy nem Mo-n élünk, attól Ők még azok.
Gabika911 2013.10.15 16:54:17
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Szinte az összes nyelviskola tele van anyanyelvi tanárokkal, akik nem magyar akcentussal tanítanak.
Én nem az állami iskolákról beszéltem, mert az otthoni iskolákban oktatott nyelvoktatással sajnos nem lehet megtanulni idegen nyelvet.