Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zamatos turbolya

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az eddigi tapasztalatok alapján jól látszik, hogy a k+f tevékenység előzetes és utólagos minősítését illetően valóban jelentős anomáliák alakultak ki, amelyek miatt szükségessé vált a vonatkozó törvényi helyeken módosítások elvégzése. Az előző írásomban (Szakértői…..
zamatos turbolya 2013.11.20 19:24:43
@Tsülög_Te_ló: akár adhatna is... Senki sem tudná meg, hogy ő volt.
A magyar kormánynál valakinek megint támadt egy ötlete. Cséfalvay államtitkár egy konferencián úgymond „felidézte”, hogy létezik egy BudapestHUB nevű munkacsoport, ami azt tűzte ki célul, hogy az évtized végére Budapest legyen a régió start-up fővárosa. Akkor…..
Pályázatírással foglalkozó vendégszerzőnk előző cikkében bemutatta, mi a kapcsolat az uniós támogatások átmeneti befagyasztása, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése és a Simicska-Nyerges cégbirodalom felhizlalása között. Mostani írásában egy hazai önkormányzat…..
Ha egy állam szeretné tartós emelkedő pályára állítani a gazdaságát és munkaerőpiacát, akkor nincs más dolga, mint támogatni a startup vállalkozásokat.A hazai médiában (is) egyre többször olvashatjuk, hogy mennyire fontosak a startup vállalkozások, vagyis azok a fiatal cégek,…..
  A természettudományok és a műszaki tudományok területén viszonylag kikristályosodott gyakorlat alakult ki a kutatás- fejlesztés menetének a lebonyolítására, az eredmények közvélemény elé tárására.   „A bölcsészjellegű tudományos kutatás módszere…..
zamatos turbolya 2013.10.26 17:29:31
Egy ország K+F teljesítményét jelenleg a GDP arányos ráfordítással igyekszik jellemezni az aktuális politikus réteg, de sok esetben sajnos maguk a kutatók is. Magyarországon ez 1,2% körül van jelenleg, a cél az 1,8% elérése.

Aktuális példával élve ez kicsit olyan, mintha attól jobban fociznánk, ha többet költünk rá. Építünk nagy stadionokat, több pénzt kapnak a játékosok és az edzők és akkor majd jó lesz. Hát a nagy túrót. A fociban az eredményt a gólok jelzik, és ezek jelenleg sajnos köszönőviszonyban sincsenek a ráfordításokkal.

Valószínűleg a K+F területén is érdemesebb lenne a GDP-vel magával, vagy abból képzett viszonyszámmal jellemezni a teljesítményünket, mint a ráfordításainkkal.

A K+F ráadásul nagyon összetett tevékenység, része az alapkutatás, az alkalmazott kutatás éppúgy, mint a kísérleti fejlesztés. Ezeknek az eredményei is mások, s a kockázatuk is más. A legkockázatosabb és a legkevesebb azonnal hasznosítható eredménnyel az alapkutatás jellemezhető, míg a sor végén álló kísérleti fejlesztés jellemzően kisebb kockázatú, s az esetek többségében piacra vihető termékben, szolgáltatásban jelentkezik az eredménye.

Nagyon nem mindegy, tehát, hogy ha már mindenáron a ráfordításokkal akarjuk jellemezni a K+F tevékenységet, akkor melyik területre öntjük a pénzt.

Jelenleg a legfőbb kedvezményezett az elsősorban alapkutatásokban érdekelt Akadémia, ahol a publikáció megjelenésével a maguk dolgát általában befejezettnek tekintik a tudósaink (tisztelet a kivételnek).

Kedves politikusaink! Ha véletlenül egyszer valamelyikőtök tényleg komolyan gondolja az innovációt, és az innováció alapú gazdaságfejlesztést, akkor figyeljetek a sor végére is! A publikációból nem lesz adóbevétel és szárnyaló GDP!
  Az innováció eredményességében a konstruktív szellemiségű társadalomtudományoknak is meghatározó jelentősége van. Ma az egyszerre teljesítményorientált és fogyasztói szemléletű világunkban hatalmas kapacitások mozdulnak meg vállalati megrendelésre az egyik oldalon…..
zamatos turbolya 2013.10.26 17:09:12
Azt hiszem Parragh László mondta valahol egy előadásában, hogy Magyarország olyan futó a nemzetek futóversenyében, akinek nem elég, hogy szakadt a cipője, de a hátán cipel egy 50 kg-os hátizsákot... Hát ebben nagyon igaza volt.

Csodálkozunk, hogy miért van a boltok polcain lengyel tej, spanyol paradicsom, holland alma. Mintha a mi teheneink nem adnának annyi tejet, a paradicsomunk nem lenne olyan jó, nem teremne annyi almánk. Dehogynem terem, csak amíg egy holland almának x hivatalnokot kell eltartania, addig egy magyar almára 5x hivatalnok jut.

Lefordíthatjuk ezt közvetlenül adóterhelésre, és ha megértjük azt, hogy a termékek árába az adó beépül (mert nem tud mást csinálni), akkor nem kell tovább csodálkoznunk azon, hogy a holland termelőnek megéri almát termelni, a magyar pedig kivágja az almafát.

Ha nálunk egy magyar falu vezetőjének az az eretnek gondolata támadna, hogy ne hagyja senki elrohadni az almát a fáján, hanem inkább szedjék le a falu iskolás gyerekei és egyék meg, a polgármestert minimum keresztre feszítenék. Mert nem volt HACCP, Köjál, meg ÁNTSZ, a munkavédelemről már nem is beszélve, na és a feketemunka! Ráadásul gyerekek! Kész, botrány, RTL Klub, Blikk, TV2.

A társadalomtudomány területén az innovációnak itt kellene megjelennie. Hogy az egyik oldalon elrohadó alma, és a másik oldalon az éhes szájak egymásra találjanak, a lehető legkevesebb akadállyal.
  A politika és a sajtó is a hatalomért folyó küzdelem egyik terepe, ahol az anyagi és szellemi javak birtoklása feletti jogok megszerzéséért folyik a harc. Ebben a harcban a sajtó is csupán az egyik fegyvernem, de a tudományt is ide sorolhatjuk.  A média felelősségéről…..
zamatos turbolya 2013.10.17 14:48:31
@HorváthÁ: nem a torta lett nagyobb, hanem a lufi. Sajnos a közgazdászaink a növekedést jellemzően a hitelek és egyéb pénzügyi varázslatok alapján igyekeznek mérni, a valódi termelés, szolgáltatás növekedése ritkán jelenik meg a gondolkodásukban.
Magyarország tortája szerintem nem nőtt az utóbbi években, eladósodnunk viszont sikerült, így azzal is terhelve vagyunk, hogy a most megsülő tortát a hiteleink fejében oda kell adnunk másoknak.
        Az Európai Unió az utóbbi években kényszerűen megváltoztatta az innovációval kapcsolatos álláspontját. A korábban megfogalmazott tudásalapú társadalom fogalmát egyre inkább az innovatív társadalom célkitűzése váltja fel. Ez a…..
zamatos turbolya 2013.10.12 22:26:03
@Tsülög_Te_ló: szerintem ennek az embernek se volt soha semmi köze az innovációhoz. Multik, magas árrés, import, szabadalmak - tolja a szokásos dumát, de gőze nincs róla mit beszél. A multi nem azért jön ide, hogy innováljon. Azt megteszi otthon. Ide aratni jön. Összeszereltetni az alkatrészeket, amiket a szintén külföldi beszállító magyar leányvállalatával állíttat elő.