Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Napelemes

16 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2017-es eladások (shipment) alapján nagyon kicsi változások vannak a tavalyihoz képest a világ legnagyobb napelemgyártóinak rangsorában. A lista tehát: Továbbá megjelentek az első összefoglalók a tavalyi inverteres eladásokról, gyártók szerint. 2017. eladásai alapján a világ legnagyobb…..
A napelemeknél a Trina Solar megtartotta első helyét, a teljes lista itt érhető el: http://napelemek.blog.hu/2016/01/23/top_10_napelemgyarto   Az invertereknél a teljesítmények alapján rangsorolva (tehát összesen hány Watt teljesítményű invertert adtak el), akkor a Huawei átvette az első helyet…..
Ugyan a mai Oroszország és a vele egylényegű putyinizmus működési elveit, s világpolitikai és regionális szándékait eddig is lehetett ismerni, ritka pillanat az, amikor a faarcú Vlagyimir Putyin a lehető legnyíltabb kártyákkal játszik, és olyan egyszerű és egyértelmű szavakkal mondja el, mik a…..
Napelemes 2016.01.13 16:10:05
@BircaHang Média: dehát egy romhalmaz Putyin alatt, nagy nyomorral, és visszaeső GDP-vel, ld: www.tradingeconomics.com/russia/gdp-growth

tegnap kellett 10%-kal (!) csökkenteniük az idei költségvetést. news.google.com/news/story?ncl=d5zkiWqWNsTzRUMCK0vg8Lup_9CvM&q=russian+gdp+quarterly+2016&lr=Hungarian&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjAgYTiiKfKAhXFfnIKHZZMAK0QqgIIIzAB
Napelemes 2016.01.13 16:40:28
@BircaHang Média: miről beszélsz? a tegnapi orosz 10%-os költségvetés fűnyíró? Dehát Putyin jelentett be.

A zuhanó GDP-t meg az orosz statisztikai hivatal közli.

már az oroszoknak se hiszel? ;)
2015. november 19-én végre megkaptuk az Európai Bizottság (EB) belső piaci szabályozásért felelős biztosának levelét. A brüsszeli állásfoglalásra közel két évet kellett várnunk. Hosszú idő, pláne annak fényében, hogy 2013 novembere óta rendszeresen folytatunk tárgyalásokat…..
Napelemes 2015.11.22 21:35:44
@vizsla_barat: Ilyesmire nem fogsz itt választ kapni, csak másik kérdést vagy mellébeszélést (ld efeletti hozzászólást).

Egy hazai átlag család fogyasztását 2kW napelem fedezheti.
2kW-os rendszer felszerelve, engedélyeztetve, 1 millió és 1,2 millió között van, olcsóbb az előbbi, Sharp vagy Hyundai, vagy valami minőségi az 1,2m. (nettó, de gondolom paksi költségeknél is nettóval számolnak a 3000 milliárdnál).

Nem minden háztartásra lehet napelemet rakni (pl. panel, régi és rossz tető, árnyékos, stb), de ha a 4 millió háztartásból 2 millióra kerülne, az 2000 milliárd lenne.

Paks 3000 milliárd, ha a történelemben először tartani tudja egy atomerőmű a tervezett költségeit.
Napelemes 2015.11.22 21:53:58
@Kovacs Nocraft Jozsefne: és Paks2-nál mennyi lesz a hálózatfejlesztés?

mert az ugye nincs a 3000 milliárdban, ugyanúgy.
Ha egyik oldalon számonkéri, akkor Paks2-nél miért nem? :)

És az nem lesz 2 forint Paks2-nél sem: nagyon komoly hálózatfejlesztés kell arra a kb 10 évre, amíg a régi és új blokkok együtt termelnek. Azt nem csak rákötjük ugyanarra a hálózatra. És az bizony még további 500-1000 milliárd lehet. A smart-grid hálózatfejlesztés sem lenne sokkal több a napelemeknek.

Ami még érdekes lesz Paks2-nél, hogy az ilyen mértékű hálózatfejlesztést amúgy 50 évre szoktak tervezni.

De itt mi lesz? Mert csak egy ideig mennek együtt a régi és új paksi blokkok.
Aztán majd 10 év után vissza-scale-eljük kicsire? Mert ugye a régi blokkok leállnak kb Paks2 beüzemelése után nem sokkal, mi meg megépítettünk valami plusz hálózatot, ami normálisan 40-50 évre van tervezve, itt meg 10 év után felesleges lesz, tehát rettenetes rossz lesz a megtérülése a hálózati résznek (is).

Arról nem is beszélve, hogy ezzel bebetonozzuk a régi hálózati rendszert itthon. Ugyanis teljesen más hálózat kell majd a régi-új paksi blokkok együttes szállítására, a régi nagy-elosztó típusú, fővezetékek Pakstól, egyre kisebbek felé. Megújulóknak meg ellenkezőleg, rugalmas, smart-grid hálózat kellene.

Kétfelé nem lehet fejleszteni, és nyilván Paks2-nek prioritása lesz hálózatfejlesztésben - azaz ezzel a hálózatfejlesztéssel a megújuló lehetőségét is kinyírjuk a következő 100 évre. Nehogy még unokáink se tudjanak élni a mindenhol máshol dübörgő megújulókkal. Nekünk akkor is orosz atom és orosz gáz kell majd, amikor egész Európa már rajtunk fog röhögni :(

amúgy igaza van, beszéljünk akkor a hálózatfejlesztésről. Vitaindítónak ennyit elsőre.
Napelemes 2015.11.25 14:50:39
@Kovacs Nocraft Jozsefne: ez nem is tetszetős, de igazi paksi bullshit :)

eleve első 4 bekezdése a válasznak nem arról szól, amit felvetettem. Nem beszéltem napelemek teljes termelési részéről, se tárolásról, se teljes mixben arányukról - és ez a 4 bekezdés arról szól.

Tipikus paksi ködösítés és mellébeszélés valami másról, mint a kérdésről.

Nem vagyok Paks ellenes amúgy, szerintem a hazai mix úgy van kialakítva, hogy a régi paksi blokkokat pótolni lehet.
Majd, ha eljön idejük, kb 10 év múlva elindítva az engedélyeztetést, 20 év múlvani üzembelépéssel. Most semmiképp, tök értelmetlen, hálózati szempontból ("majd nagy átkeresztező hálózatokat építünk") soha meg nem térülő és veszteséget még növelő.

Pl- mivel 40-45 euró per MWh a zsinórállam környező országokban, mi meg 80-90-ért fogjuk előállítani az új blokkokban (a nem titkos számítások szerint, pl. Közgázé), akkor az valóban marha jó üzlet lesz ekkora veszteséggel árulni környező országokba.

Drága vezetéken, amit 10 év után lebonthatunk. De lehet, hogy 2-3 év után, ahogy írja :)
A csúszás és költségvetés túllépés persze részletkérdés megint, vagy hogy addig is fizettük az orosz kamatot.
Vagy hogy leállítjuk a tényleg olcsón termelő régi blokkokat. Vagy majd kitalálunk valamit.
Gratulálok, jól átgondolt beruházás.
A Greenpeace idei energia riportjában egy 100%-ban megújuló alapú energiatermelés lehetséges forgatókönyvét vázolta fel. A 2005 óta publikált és évente felülvizsgált Energy [R]evolution riport ki is emeli, hogy bár 10 éve szkeptikusan fogadták első jelentésüket és…..
Az idén 1002 kiállító jelent meg, ami már csak kicsit kevesebb, mint a tavalyi 1100. Azonban drámai a visszaesés a 2011-es csúcshoz képest, amikor 2286 cég jelent meg az Intersolar-on. Mindez jól mutat több hosszú távú folyamatot is: egyrészt, hogy az európai napelempiac ma már…..
Megjelentek az idei elemzések a világ napelemes piacairól 2015-re vonatkozóan, és bár sajnos Magyarországot egyikben sem említik, de itthon is érdemes lehet ismerni a nemzetközi trendeket. Az IHS előrejelzése szerint idén 53 GW és 57 GW között lesz az új telepített napelemek…..
Egyelőre még csak előzetes adatok állnak rendelkezésre, de több forrás szerint is (mint az IHS Research, aki az éves jelentéseket szokta készíteni, és a PV-Tech szerkesztői blogja alapján is) új elsőhelyezett lesz idén a legnagyobb napelemgyártók listáján. A Suntech…..
A múlt héten zárta kapuit az Intersolar expo Münchenben, a napelemes szakma egykor legnagyobb találkozóhelye. Az Intersolar sok tekintetben kiváló barométer az európai napelemes piac állapotára. Sajnos az idén is az egyik fő "hír" a kiállítók és látogatók jelentős visszaesése…..
Panasonic új rekordot állított fel a napelemes cellák hatákonyságában: a nagyüzemi gyártási méretű cellákban 25.6%-ot értek el a HIT technológiával. A korábban Sanyo által itthon is összeszerelt napelemek speciális, mono cellák, egy amorf szilícium vékonyréteggel bevonva. A…..
Nézzünk egy másik hasonló kutatást: 2013-ban az egyik vezető német kutatóintézet, a Freiburgi Fraunhofer intézet tanulmánya azt vizsgálta, hogy a német besugárzási adatok mellett a teljes napelemes rendszer (tehát nem csak a napelem, hanem az inverter és rögzítés is) energia…..
jelenlegi Paks 2 projekt támogatói részéről sokszor olyan kijelentések és támadó, lejárató jellegű kritikák hangzanak el amik vagy egyszerűen propaganda szövegek, vagy téves alapokon nyugszanak, vagy olyan ismerethiányból adódnak amit orvosolni lehetne. Íme: a teljes cikk:…..
A legnagyobb gyártók között az első helyen nincs változás a 2012-es eladásokhoz képest: ismét a Yingli a legnagyobb gyártó a világon. Egyet javítva pedig és a második a Trina Solar: A Sharp sok év visszaesése után újra komolyabban erősödni tudott - ennek főként a japán…..
A Deutsche Bank piaci előrejelzése erős keresletre számít a következő évekre a napelemes szektorban: 2014-re 46GW, 2015-re pedig 56GW összes telepítés a várakozás. A kiadvány egyenesen a “második aranyláz” indulásáról ír, azonban ennek motorja ezúttal már Európán…..
Régi téma a napelemek kapcsán, hogy mi történik tűz esetén ha napelem is van a tetőn, illetve kiválthat-e a maga a napelemes rendszer tüzeket. Utóbbi leginkább azért merülhet fel, mert a tetőn egy rövidzárlat könnyen lángba boríthatja az egész tetőszerkezetet. És ha a tűz…..
A világ legnagyobb inverter gyártója, a német SMA  a negyedéves jelentésében az árbevételek jelentős csökkenéséről és veszteségről számolt be. A harmadik negyedéves eladások 247 millió euróra csökkentek a tavalyi azonos időszakbeli 362 millióról, ami 32%-os…..
A 2013-Q3 az eddigi legjobb negyedév volt a napelemek értékesítése szempontjából, még sose adtak el ennyi napelemet a világban ebben az időszakban, mint idén. A 9 GW összteljesítményű napelem 6% növekedést jelent az előző negyedévhez képest, de a tavalyi számhoz…..
Az egyik leglátványosabb, bár egyáltalán nem meglepő változás a Suntech zuhanása: az évekig első kínai cég már csak tizedik - de borítékolható, hogy év végére a listán se lesz, mivel részleges csődje miatt elfordultak vásárlóik. A Yingli stabilan tartja első helyét,…..