Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lovászi Fruzsina

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Tanáraim! Decemberben, diákként, azért mentünk utcára, mert tudtuk: nincs vesztenivalónk. Nincs mit féltenünk, elvették tőlünk a jövőnket, a kiugrási lehetőségeinket; iskoláinkat, álmainkat feldúlták.  Azt mondtuk, nincs mitől tartanunk, csak Mi vagyunk, és amit…..
Lovászi Fruzsina 2013.10.09 10:38:03
Nagy volt a szombati felhajtás! Volt pár ezer résztvevő, de hol volt a több száz ezer másik pedagógus, és a több száz ezer interneten tiltakozó diák? Hol volt az a sok HaHás és KiHás akik a facebookon osszák az észt? És arról miért nem beszéltek, hogy egyik szervezőtök neki támadt a villamoson a köztereseknek mert nem volt se jegye se bérlete, sőt még egy másik bliccelőt is kimentett?

Ha jobban utána olvastatok volna a törvénynek akkor tudnátok, hogy a kormány elkötelezte magát a pedagógus életpálya modell mellett, melynek első lépéseként jelentősen megemelte a tanárok fizetését. Elismeem ennek némi árnyoldala, hogy a pótlékok és juttatások ezzel párhuzamosan megszűntek, de az emelések így is bőven kompenzálják, sőt meghaladják az ebből fakadó veszteségeket. Arról se feledkezzünk meg, hogy sok vidéki kis településen ezt megelőzően pótlékok sem voltak, így sok pedagógusnak kifejezetten előnye származik az új bértábla modellből. A gazdasági és munkanélküli helyzet következtében nagyon sok munkahely-munkakör és szakterület van ahol nem voltak pótlékok, csak fix fizetések, ugyan akkor legalább annyi munka és felsősség hárult a dolgozókra mint a tanárokra és fizetésük se sokban tért el a pedagógiai pályán dolgozókétól. Érdekes ezen szakmák képviselői soha nem vonultak az utcára és nem uszítottak a közösségi oldalakon. Örültek annak ami van és végezték a dolgukat.
A tanároknak is ezen kellene iparkodniuk. Nem kifogásokat gyártani, hanem a lehetőségeket felkutatni, hogy a törvényi előírásoknak ők és intézményük megfeleljen:
Ha nincs tornaterem akkor keresni kell egy sportközpontot, és nem azon siránkozni, hogy a szegény gyerekek a hideg folyosókon tornásznak. Mivel a tanárok a jövő generációjáért felelősek ezért nekik kellene jó példával a fiatalok előtt járnia. Nem tüntetni és demonstrálni kell, hanem a felmerülő problémákat tantestületileg a szülőkkel közösen megoldani: Ha nincs pénze az iskolának fűtésre akkor a tanárok-szülők dobják össze közösen a pénzt. (bár ez igazán csak azokat az iskolákat érinti, ahol pazarló túlköltekezések folynak -minek egy kis iskolának plazma tévé és házimozi rendszer) Nem gyorsétteremekre, plázákra, és szórakozásra kell a pénzt költeni, hanem arra amire szükséges. Iskolaidőben az iskolára! Senki se halt még abba bele, ha kimaradt a hamburger, vagy nem látta a legújabb filmet a moziban. Úgy látszik a pedagógus társadalom a jelenlegi emelésnél többet akar úgy, hogy közben kevesebb érdemi munkát szeretne végezni miközben elvárják, hogy minden a fenekük alá legyen csúsztatva. Ezzel a jó példával szeretnének a fiatok elé vonulni?
Dolgozz kevesebbet és követeljél többet?
Ha a gyerekek az iskolában nem szoknak hozzá az egész napos tevékenykedéshez, akkor felnőtt korukban is problémáik lesznek a munkavállalással. A tanári pályának meg ez a velejárója, hogy a fiatalabb generációt fel kell készíteniük a nagybetűs életre, ahol nem délután kettőig kell majd dolgozniuk, nem biztos, hogy haza érnek az esti mesére, és hétvégén se biztos, hogy lehetőségük lesz a délig tartó szunyókálásra. És ez sajnos, de azzal jár, hogy ha kell reggel 7-től este 6-ig az iskolában kell dolgozni, hogy a következő generáció minél talpraesettebb legyen, és ez bizony a tanárok felelőssége. Aki erre képtelen az ne menjen pedagógusnak. A tanári fizetéseket illetően sincs okotok panaszra. Bőven száz ezer felett van még a kezdő tanárok fizetése. Sokan három műszakkal se keresnek ennyit. Ahhoz képest a tanároknak szabad a hétvégéjük, őszi, téli, tavaszi és két hónapos nyári szünet is van. Mutassatok még egy ilyen szakmát, ami ennyi szabad időt biztosít? Bár meglátásom szerint ezek a szünetek is mind a tanári szakma mind a gyerekek elkényelmesedéséhez vezet. Az országban nagy a munkanélküliség, ez tény! De csak a töredékük azért munkanélküli, mert nem talál munkát. Nagyon sok munkalehetőség van, de az elkényelmesedett társadalom válogat, hála az elmúlt évtizedek oktatáspolitikájának: Ha nem ér haza az esti szappanoperára akkor inkább el se vállalja a munkát. És ennek tudható be országunk siralmas gazdasági állapota. kevesebb dolgozó ember, kevesebb adó. Kevesebb adó kevesebb elosztandó pénz. Kevesebb elosztandó pénz-kevesebb pénz az oktatásra. A kör bezárult, de a pedagógus társadalom a jelek szerint ezt nem fogja fel. Csak követelőzni tudtok miközben akarva akaratlanul, de magatok és a társadalom alatt vágjátok a fát.

Igaza van Egres Bélának és azoknak akik szigorítani akarnak! Rá fér már a regula a fiatalságra és a tanárokra:

www.peticiok.com/szigoritsunk_a_magyar_oktatasi_rendszeren_es_a_fiatalok_nevelesen