Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bunny.hu

2 bejegyzést írt és 152 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Checkpoint adásait - vagyis vendéges felvételeket, besztofokat, Miniket és Now-kat - összeadva szoktuk ünnepelni kerek adásainkat (élő felvétel volt például az összesen 100. adásnál vagy a 200. adásnál és legutóbb tavaly a 400. adásnál is). De azért jegyezzük meg, hogy ez a mostani a 200. "nagy"…..
Sasvári "TCFS" Tamás, a Plus/4 legendás hazai portoló mestere  már volt pár éve vendég a Checkpointban, amikor a - nahát - Plus/4 volt a téma. Akkor elmesélte, hogy 1993-ban félbemaradt egy Lemmings-porttal, de 1994 óta nem is portolgat, és ma már nem is tudná befejezni a Lemmings-portot, mert nem…..
bunny.hu 2023.11.25 08:25:38
@Kit Fisto: Egyrészt a nyilak baromira jól működtek, én azt nem értettem, hogy lehet a C64-s megoldást egyáltalán piacra dobni annyira balfa** :) Annál még a C16 is jobb volt egy picivel de nem sokkal.
Kinézet meg szubjektív, nekem a legszebb commodore ház pl, de lehet csak mert plus/4-em volt. Az újabb C64 + Amiga500 ház se ronda, de nekem a pluszi a best.
Egyébként a pluszi vonal valóban vakvágány volt, és pont ezért volt sok embernek mert "nyugaton" a kutya nem vette. Nem játékra tervezték ezért is hagyták ki a felesleges sprite-ot. Csak azt nézték be, hogy az emberek igénylik a játékokat és még olyan gépen is játszanak ami munkára/tanulásra van amúgy használva. Ezért lett pl C16-tal teleszórva az ország, az iskolaszámítógép pályázat keretében ránksózták mert tényleg senki se vette odaát. Az más kérdés, hogy valóban jobb lett volna-e, ha helyette primo, Videoton vagy más hazai cucc kerülnek a gyerekek kezébe.
Magánemberként azért vett az ember pl én szüleim Plus/4-et mert egyrészt olcsóbb volt a 64-esnél másrészt a kölök 16-oson képződött, tehát ismerte (plusz/4=C16 több memóriával és a 4 program). Egyébként programozni ég és föld volt a 64-hez képest, nekem csak pluszim volt mert nem vetett fel minket a zsé (anyu konkrétan hitelt vett fel, hogy megvehesse kicsi fiacskájának a vágyott gépet!) de a haveromék jobban álltak, neki volt 64 és plus/4 is. A 64-en játszott(unk) a de programozni ő is a pluszit használta.
Az eredmény: Mindketten programozásból élünk a C64 tulajok 99%-a meg csak játszott aztán lett ami lett ...
A basic klasszisokkal jobb volt és volt monitora, ami iszonyat nagy segítség volt. Szóval fejlesztére az alapgép jobb volt. 64-et is lehetett pimpelni cardridge-okkal sok pénzért ha hozzájutottál vagy tudtad, hogy létezik.
De nem véletlen dőlt be végül a cég, egyre hülyébb döntéseket hoztak sajnos, és a pluszi vonal is ilyen volt. Ha megkapja a spriteot és a c64 hangképességét a mostani tudása és megoldásai mellé, akár sikeres gép is lehetett volna.
Ha csökkenteni akarjuk a globális szén-dioxid kibocsátást és így csökkenteni a klímaváltozás hatásait, energiaigényünk kielégítésére egyre nagyobb arányban kellene áttérnünk a megújuló energiákra. Igen ám, de mi történik, ha nem süt épp a Nap vagy nem fúj a szél? Örök kérdés, hogy hogyan tudjuk…..
bunny.hu 2020.10.27 23:09:48
@cavalry: Valahogy elveszett a bábák között a gyerek. A károsanyag kibocsátás mióta nem szempont? Hogy a bánatba merülhet fel a fatüzelés, pont arról szól az egész, hogy nap és szél - tehát megújuló és környezetbarát - energiát tárolnánk.
(Disclaimer: a felvétel még júliusban készült.) Jöhet egy két és negyed órás adás? Ennyit beszélgettünk egy szuszra a Commodore Világban csak rút kiskacsaként... oppardon, fellegekben szárnyaló flamingóként emlegetett Plus/4-ről. A platform a Commodore egyik nem túl szerencsésen kezelt projektje…..
bunny.hu 2020.09.26 22:56:41
Köszönöm, hogy elővettétek a témát, szuper volt! Magam is erősen hasonló körülmények között kezdtem, csak közel se fejlődtem ennyire fel. Nálam is általános iskolában szakkörön heti 1x gépidő + otthon a spirálfüzetes programírással kezdődött. Aztán anyu hozott haza a melóból egy C-16-ot (senki nem értett hozzá), az első saját gép viszont a plus/4-es volt. Én kimondottam azt akartam, mert már akkor tudtam, hogy inkább programozni akarok mint játszani, meg ugye a C-16 előélet is erre vitt tovább. Szomszédban volt C-64, később középsulis gazdag havernak amigája, de a programozás a pluszihoz kötött.
Szintén vidék, de nem város hanem egy 2500 fős falu, autónk se volt, szóval bezártság ezerrel, így aztán fejlődni is nehéz volt - halmozottan hátrányos helyzet :) A városi klubélet, pláne a Bp-i csak egy távoli, iszonyú rózsaszín ködbe tűnő csoda volt számomra. Viszont a postás előre köszönt, kb naponta jött levél és ment, persze sokszorosan újrahasznált bélyeggel ahogy illik :)
Pluszi fejlesztésen saját kútfőből a keretreírás, finomscroll-ig összejött, ami elég nagy szó volt akkor.

Nagyon sokkal tartozom a plus/4-nek, a mai napig IT-s vonalon mozgok kb minden voltam csak akasztott ember nem, de a fejlesztés vagy másodállás vagy főállásként mindig is az életem része volt és mai napig az. Van is egy pluszi a falon, oltárképként kezelve alatta a commodore magnóval. Elvileg működőképes - legalább is az volt, amikor felkerült.
bunny.hu 2020.09.26 23:04:06
@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Nekem soha nem volt kisebbrendűségi érzésem, szomszéd havernak volt mindkettő. A c64-en játszott a pluszin meg programozott. Átjártam hozzá, persze megsüvegelte az ember a -főleg az elején- látványosan jobb játékokat, de soha fel nem merült bennem, hogy hibás döntés volt a pluszi és átnyergelek 64-re. Az egy játékgép volt a szememben. A pluszi basic és az ott elérhető több memória, az említett monitor -ral behívható gépikód számomra sokkal-sokkal többet ért, mint a 64 jobb hangja, a sprite vagy a sokkal bőségesebb játékkínálat. És ugye idővel jött pygmy, TCFS a portolásokkal és már nem is hiányzott a játék sem annyira.
Szerintem az volt fóbiás, aki elsősorban játszani vette, annak valóban szívás volt a rút kiskacsa, de ők szerintem gyorsan kimorzsolódtak - vagy a számítógépes vonalról teljesen, vagy egyszerűen vettek egy c64-et.
bunny.hu 2020.10.19 11:45:21
@Attila: Nagyon komoly, de úgy látom lóg ott egy űrhajó a plusziból, kérdés, hogy mi az? Mert ugye azért van az amikor gyakorlatilag egy komplett új gép van rádugva és köze nincs az eredeti vashoz max a billenytűzet.
IDDQD Checkpoint 5x14: CD Projekt 2019.09.05 23:36:06
Mivel múltkor a tizenötödik adást előrevettük a téma aktualitása miatt, most érjük be magunkat a számozással, és jön a tizennegyedik adás, mégpedig egy régi ismerőssel, a Gamer365-ös Klárival, aki már Remedy- és Prince of Persia-ügyben is helytállt nálunk. Most egy újabb szerelméről, a…..
Indítsuk 2019-et egy tudatos fogyasztóval, akinek a fogyasztóvédelmi tájékozottságán túl jó adag belső meggyőződésből vagy az eset miatti mérgelődésből fakadó elszántságra, hónapokig töretlen kitartásra, nem kevés feláldozható időre valamint újra meg újra mozgosítható energiára is szüksége volt…..
A Jóbarátok főszereplői 2004. május 6-án, az utolsó rész sugárzásának napján Jay Leno műsorában / Fotó: Getty Images Hungary Meghosszabbította a Jóbarátok című sitcom forgalmazására vonatkozó szerződést a Netflix és a gyártó stúdió, a Warner 2019-re is. Ezzel még tovább nőhetnek az amúgy is…..
Az a NatGeo Budapesten forgatott, Mars című sorozatának a legnagyobb baja, ami egyben a legnagyobb erénye is: a tudósemberek. A tudósember egyébként sem magában, sem csoportosan nem szokott különösebb veszélyt jelenteni az emberre (jó, Oppenheimeréken kívül), a Marsot viszont pont azzal nullázza le,…..
Ahogy azt korábban megírtuk, a jövőre befejeződő Trónok harcát nem fogja csak úgy elengedni az HBO, hülyék is lennének, hiszen a hetedik évadra nemhogy az HBO de a mai sorozatvilág egyik legnézettebb portékája lett. Egy ilyen franchise-t akkor sem szabad elereszteni, ha elképesztően sok pénzbe…..
bunny.hu 2018.07.13 12:40:22
@Phxmike: teljesen korrekt a young sheldon, tök más mint a BBT és pont ez a jó benne.
Az HBO jövőre elköszönő kváziközépkoros-sárkányos sorozata az idei Emmy 22 jelölésének köszönhetően hivatalosan is a legtöbbször jelölt sorozat lett, mindezt úgy, hogy tavaly nem is nevezték ugye, mert nem volt adásban akkor, amikor kellett volna lennie, és átcsúszott idénre. Mindegy, a sorozat…..
Az ugrás után az van, amit a cím ígér, nem több, nem kevesebb, viszont rajta van MINDEN fontos esemény, szóval csak annak javalljuk a kattintást, aki már látta az első két évadot. Viszont referenciának későbbre is jó lesz. (Innen)..
bunny.hu 2018.07.10 14:10:10
@dolmányos varjú: Manapság a filmek jelentős részében van a stáblista első blokkja után egy kis snitt, úgyhogy aki rutinos az vár még pár percet mielőtt elhagyja a színhelyet.
A reddit.com egy remek közösségi oldal/fórum, amin minden téma és annak rajongói közössége megtalálható, amire csak gondolni tud az ember, legyen az a sajtos melegszendvics (vagy miafasz a grilled cheese magyar megfelelője), vagy egy Ian nevű szemüveges faszi, akit éveken át alvás közben fotóztak…..
bunny.hu 2018.06.27 13:12:58
@Treff Bubi: működik pedig.
A bolgár virágkötő csaj, a mosodás Józsika, a marokkói konyhafőnök – nem, nem egy Rejtő-regény szereplői ők, hanem Ütvefúró kollégái és ismerősei, akikkel időről-időre buliznak egyet „Aprajafalván“. Szóval a posztból kiderül, azért nem csak a magyar vigad sírva,…..
Nyolcadik epizóddal folytatódott az HBO Westworld című sorozata. Az alábbi poszt spoileresen tárgyalja a rész legfontosabb eseményeit...
olajszag Hóban, négyévszakossal 2018.02.25 15:10:01
Nagyon sok mindentől függ egy gumiabroncs viselkedése. Természetesen egyrészt a saját tulajdonságaitól, gumikeverékétől, mintázatától, a karkasz felépítésétől, de nagyon sok függ attól, hogy milyen méretben milyen tulajdonságokkal bíró autón alkalmazzák. A legutóbbi két próbálkozásom is ezt…..
Az ember általában könnyen dobálózik az olyan mondatokkal, hogy „na, ide sem jövök többet”, aztán egyszer csak érkezik egy „visszautasíthatatlan ajánlat”, és máris ott találja magát, ahová nem akart visszatérni. Körülbelül ilyesmi történt Zoliék és New York…..
Megsorozunk benneteket adásokkal a héten és a jövő héten, hogy tudjatok mit hallgatni az ünnepekben (és hogy legyen mire hivatkoznunk, amikor január első hetében pihenünk kicsit). Tegnapelőtt ment ki egy Mini, de máris itt a következő Checkpoint visszatérő vendégünkkel, Hancuval. Ebből következően…..
bunny.hu 2017.12.26 08:51:13
@Stöki: Az jutott eszembe, hogy ha már retró és újság, mi lenne ha a régi diskmag-okról lenne egyszer egy beszélgetés? Én pl. a Terror News-ban tevékenykedtem egy picit, és tök jó lenne tudni kivel mi lett, mai napig nem tudom ki volt Taylor, a főszerkesztője. De ezen kívül rengeteg diskmag volt még magyarul, ami egy szerintem a mai fiatalság számára teljesen elképzelhetetlen dolog volt, kb. mint a BBS amit esetleg szintén bele lehetne szőni.
bunny.hu 2017.12.26 17:01:46
@manson karcsi: Igen, ennyit tudok róla pont én is :D Nem igaz, a 74-et nem tudtam, de a nevét és Balmazújváros tudtam. De pl. biztos van fb-ja, vagy esetleg blogja vagy valami, mert valószínűleg ő is maradt a kocka vonalon. Pl. Hamstert megtaláltam: hampage.hu
Egészen változatosra sikerült az eheti válogatás, hiszen kicsit kultúrsokkoljuk majd magunkat a brit fővárosban (mondjuk van mivel), aztán belemászunk a svájci bürokrácia legmélyebb bugyraiba, végül pedig kiderül, hogy finom-e a rókahús. (Igen, a rókahús.) Vágjunk is…..
bunny.hu 2017.12.17 09:46:01
Ez az idegen kérdés egy roppant nehéz kérdés, főleg, ha az ember nem éli meg személyesen és csak a tévéből fröcsögő szemetet hallja.
Egyrészt minden országnak jót tesz a "vérfrissítés", nem genetika hanem kultúra szempontjából. Gondolj bele ha Mo-on nem lenne csak echte magyar, mennyi ételünk van ami nem magyar, sőt ha belegondolunk a nagymagyar paprika, paradicsom, kukorica is ugye ... naugye. Vagy nézzük csak a gyrost vagy a sütiket az araboktól, a görög, a mexikói vagy épp a kínai kaják nélkül is szegényebb lenne az életünk.
Viszont ne feledjük, ezek az értékek úgy érkeztek európába, hogy alkalmazkodtak hozzánk, egy európában felszolgált kínai ételnek köze nincs az eredetihez. Asszimilálódott, és szerintem ez a kulcs. Ha Rómába mész élj úgy, ahogy a rómaiak - tartja a mondás.
Az, hogy valaki egy háborús övezetből elmenekül teljesen normális, én is ezt tenném, elsők között húznék a francba ha háború lenne. Viszont nem kényszeríteném rá a saját értékrendem a befogadó országba, nem követelőznék, hanem asszimilálódnék. Mert én ott vendég vagyok, akit befogadtak. Azért mentem oda, mert OTT úgy élnek ahogy nekem tetszik. Azért megyek Németországba, mert tetszik ami ott vár rám.
És én ezt hiányolom a bevándorlóknál, legyen az Török vendégmunkás a németeknél aki nem beszél németül és nem is akar, vagy akár a Szír menekült aki mecseteket követel és Saria törvényeit akarja a környezetére erőltetni.

Hozzáteszem nem feltétlenül hiszem, hogy ez az egyének hibája és nem bizonyos erők által mesterségesen generált feszültségkeltés. Nem biztos, hogy Ahmed feltétlen ragaszkodik a mecsethez. Egy biztos, Ahmed is békés életet akar és Günter is. És az, hogy miként viszonyulnak egymáshoz nem feltétlen csak Ahmed és Günter döntése. Amíg ugyanis egymással bíbelődnek nem foglalkoznak mással, és ez politikailag előnyös.
A Xiaomi 150 colos képátlóval kápráztat el minket...
Biztosan emlékeztek még gyerekkorotokból az örök kedvenc, mágneses rajztáblára, amit még mind a mai napig megtalálhatunk az üzletek polcain. Az A4-es papírlap mellett én is ilyennel kezdtem a rajztudományom kibontakozását, ami körülbelül most is ott tart, mint körülbelül 6 évesen. Engem igazából…..
A technológiák gyorsan változnak. Alig szoktuk meg, hogy a különféle -cellek helyett érdemesebb kőzetgyapotot alkalmazni, máris trónjára tör az üveggyapot alapú szigetelés. Egy gyártónak érdekében áll követni termékei népszerűségét a vele dolgozó szakemberek körében.…..
Eltekintve azoktól, akik egy hosszabb nyaralás után is törik a magyart, a kérdés szerintem egyre izgalmasabb lesz, ahogyan egyre több magyar él egyre hosszabb ideje külföldön. Vajon elfelejtheti egy ember az anyanyelvét és ha igen, akkor mi kell hozzá? Nektek is elfordult már, hogy…..
bunny.hu 2017.10.27 08:55:13
Teljesen elfelejteni nem, de "törni", vagy bizonyos kifejezéseken gondolkozni az 100%. Magam se hittem el ez. Aztán miután fél évet voltam úgy külföld, hogy egy szót nem beszéltem magyarul ellenben elkezdtem már angolul gondolkozni. Amikor hazajöttem, volt hogy mondat közben átváltottam angolra én nem tűnt fel, vagy el kellett gondolkozni hogy mondják magyarul azt a bizonyos szót mert csak angolul ugrott be (Zsömle B+ - Hofi :D). Kellett 1-2 hét hogy ezt levetkőzzem, pedig nem játszottam rá. És ez csak fél év volt, igaz annak a fél évnek egy jelentős része intenzív nyelvtanulás volt, viszont 30 évesen mentem ki, tehát az anyanyelv már a cikk szerint stabil volt. És mégis. El tudom hinni, hogy aki több évet külföldön tölt simán gondot okoz neki a folyékony magyar beszéd, főleg az első időkben. Egyszerűen nem ugrik be magyarul, fejben megvan hiszen a gondolatok "saját univerzális" nyelvünkön léteznek, amit aztán amikor fejben kimondasz fordítasz le beszédnyelvre. Viszont az a nyelv épp mi, na az a kérdés. Átlagember számára korlátozott nyelvi memória van, simán lehet kiüti az angol a magyart egy-egy kifejezésnél, vagy ahogy írva van, ha csak angolul tanultad meg a szót nem is tudod magyarul.
Én pl. búvárkodom, a fél év előtt vizsgáztam de kint merültem, és bizony az élőlények neveit utólag kellett sokszor kiszótárazni, mert csak angolul tudtam hiszen úgy tanultam meg a búvárkodás során. A víz alatt amikor valakinek mutogatok, a mai napig angolul gondolom mögé a jelentést (A fu*king big shark behind you :D). Az aki ki se tette a lábát magyarhonból pláne ha nyelvet se beszél csak egy-két szól tud valóban sznobizmusnak tűnik de bizony tényleg képes az ember részben elveszteni akár az anyanyelvi beszédrutinját is. Ami persze visszajön kvázi gyorsan, ha úgyra hazaköltözik pl.
bunny.hu 2017.10.27 08:55:18
@Golf2: Oké, mi a podcast magyarul? Tényleg érdekel, te milyen magyar szót találsz ami kifejezi és nem "mellfekvenc" kategóriás erőltetett magyarítás :)
Ezt az adást még júniusban vettük fel, részben a kiterjedt téma miatt, részben azért, hogy előre dolgozzunk. És jól megszívattuk szegény vendégünket egy kommunikációs fiaskóval. Eredetileg VR-os témát terveztünk, viszont az utolsó nap változtattunk a terven, és ez nem jutott el a vendéghez. Szóval…..
Üdvözlet Tokióból! Éppen véget ért a legnagyobb távol-keleti játékexpo, amin ott voltunk Grathtel. És ha már ott voltunk, egy adást is felvettünk. Méghozzá a vadiúj hangtechnikánkkal, amit Patreon-támogatóinknak hála megvehettünk. Az utolsó pillanatban érkezett meg, ezért csak összedugni és…..