Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Eleon

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aligha véletlen, hogy Angliában a közép-európai határátkelőket előszeretettel lengyelezik le, függetlenül attól, hogy éppen melyik országból is érkezett az illető. Erre is példa Tibor mai története, ami persze nem csak emiatt érdekes, hanem azért is, mert másodszori…..
Eleon 2014.01.28 16:21:26
@Chang Yai:
Valamelyik nap kerdezted, hogy hogyan anyakonyvezik a kulfondon szuletett magyar gyerek nevet.
A fiam Becsben szuletett, az elso keresztnevet az osztrak anyakonyven ekezet nelkul irtuk (legyen David), a masodik keresztnevet pedig ekezettel(legyen Csanád). A magyar anyakonyve pont igy vezettek at, szuletes helyekent pedig Wien/Ausztria szerepel. Szoval szerintem teljesen korrekt, (mondjuk a harmadik keresztnev lemaradt, mert a magyar anyakonyvbe csak kettonek 'van hely').
Eleon 2014.01.28 16:47:30
@shakti_rom: Meg mindig Ausztria
Eleon 2014.01.28 21:43:49
@Chang Yai: Az elso keresztnevet hasznaljuk (David), nem a masodikat (Csanád). Egyebkent Becsben semmilyen nev nem meglepo, a lakossag kb. 23 %-a kulfoldon szuletett, es valami 38% a kulfoldi gyokeruek szama.

(A tobb keresztnevvel kapcsolatban meg erdekes, hogy itt csak az elsot hasznaljak hivatalos helyeken is - pl a betegbiztositasi kartyan -, igy nem kell mindig leirni a gyerek 3 keresztnevet.)

Gratulalok az egy ev szabadsaghoz, biztos klassz lesz!
Ma tovább boncolgatjuk a nyelv és határátkelés kérdéskörét (a sorozatot Max kezdte a minap, posztját itt olvashatjátok el), ezúttal Tilmir svájci tapasztalatait olvashatjátok. Ami nekem külön tetszett, hogy sok saját példát hozott, folytassuk tehát innen a…..
Eleon 2013.10.08 13:05:33
@kozmopolita: A gyerekeid Mo-on szulettek es ott is kezdtek az iskolat? Mert akkor elhiszem, hogy fennt lehet tartani a nyelvtudast. Az is fontos lehet, hogy a gyerek ketto, vagy harom nyelvu, es hogy milyen nyelverzeke van.

Van egy kollegam, mindket szuloje magyar, de nem Mo-on szuletett. Nagyon jol beszel magyarul, de megis hallatszik a beszeden, hogy nem Mo-on nott fel. Akkor ez most nem eleg jo nyelvtudas? (Egy kicsit mas tema, de Mo-on hozza vagyunk szokva, hogy aki magyarul beszel, az anyanyelvu, nem pedig tanulta nyelvet.)
Eleon 2013.10.08 13:05:33
@andaluzkutya:
en is orulnek, ha ferjem megtanulna magyarul valamennyire, de azt is megertem, ha neki ez eleg nagy energiabefektetest igenyelne. Mas lenne, ha Mo-on elnenk, vagy gyakrabban jarnank oda, de igy azert eleg nehez neki.
Eleon 2013.10.08 16:31:37
@andaluzkutya:
Igen, szerintem is nehez egyidejuleg tobb nyelvet beszelni. Nyilvan nyelverzek kerdese is.
En napi szinten harom nyelvet beszelek, es ugy erzem, hogy megragadtam mind angolbol, mind nemetbol, nem nagyon tudok mar fejlodni.