Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zsákos

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vállgazd Blog ÉFM - 1. kérdés 2013.11.18 10:21:40
A városi logisztika egyre bonyolultabb problémákat vet fel a közutak mind nagyobb fokú leterheltsége, a városi dugók miatt. Mit gondol: ki kellene telepíteni a pl. Csarnokot, és a hasonló logisztika-igényes létesítményeket a városközpontból? Vagy mi a megoldás? Inspirációként:…..
Az internet terjedésével lehetővé válik az otthonról végezhető távmunka, ami nem követeli meg egy adott feladaton dolgozó érintettek személyes együttműködését ill. ismeretségét. Milyen előnyei és hátrányai lehetnek az internetre alapozott otthoni távmunkának? Szívesen…..
Alkalmazottként vagy vállalkozóként vonzóbb-e a munka világa? Milyen érvek szólnak az alkalmazottként és milyenek a vállalkozóként való pályakezdés mellett? Inspirációként: http://evinet.hu/2011/07/korlatok-nelkul-esely-vagy-teher http://fivosz.hu/article/2010/mi_a_fivosz/…..
zsákos 2013.11.04 20:37:51
Szerintem teljesen személyiségfüggő hogy alkalmas-e valaki vállalatvezetésre. Persze sok olyan lehetőség van, ami miatt célszerű vállalkozást indítani/vezetni. Ha valakinek családi vállalkozása van, akkor van rá esély, hogy azt örökül kapja. Viszont vállalkozásindításnál fontos szempont az elköteleződés, és szerintem mindenképp szükség van hozzá: jó ötletekre, kiterjedt ismeretégi körre, társakra, és lehetőleg ’elegendő’ tőkére. Vállalkozást kezdeni nagyon bizonytalan dolog, mivel nem lehet előre tervezni. Rengeteg a befolyásoló tényező, a rajtunk kívül álló ok. Aki személyiségéből adódóan nem alkalmas az ilyen helyzetek leküzdésére (pl.: anyagi bizonytalanság kezelése, stb..), annak nem tanácsolnám, hogy indítson vállalkozást. Azonban egy nagyobb cégnél kisebb csoport vezetésére alkalmas lehet egy ilyen személy is, arányaiban így kisebb a felelőssége.
A kisebb vállalkozásoknál, illetve egyéni vállalkozóknál jellemző, hogy vagy nincs elég munka vagy épp túl sok van belőle, tehát tele van kiszámíthatatlan eshetőségekkel. Nyilván sok minden befolyásolja a működést, és ezzel meg kell, hogy tudjon birkózni egy vállalkozó. Ha valaki alkalmazott, az egy sokkal biztonságosabb helyzet. A bére lehet, hogy kevesebb, és a felemelkedési lehetőségei is csekélyebbek, viszont kevésbé kell aggódnia, mivel másfajta teher nehezedik rá. Például egy nagyobb vállalatnál dolgozni nyilvánvalóan biztonságosabb, mivel annak működését a kisebb változtatások kevésbé befolyásolhatják.
Az innovációt a fogyasztói igények magasabb szintű kielégítéseként határoztuk meg. Ez hogyan egyeztethető össze a tartós fogyasztási cikkek (pl. mobiltelefon, számítógép) körében megfigyelhető „beépített avulással”, miszerint a termékek rövidebb élettartammal…..
zsákos 2013.10.31 19:37:44
Bár az előző hozzászólókkal nagyjából hasonló véleményen vagyok, némiképp kiegészíteném gondolataikat. A beépített avulás egyértelműen egy vállalati stratégia. Szerintem egyik ember sem szeretne annak tudatában új készüléket vásárolni, hogy meg van bizonyosodva róla, hogy az rövid időn belül használhatatlanná válik. A beépített avulás és a technika rohamos fejlődése nem egy és ugyanaz habár szorosan összefügg. Ma már az emberek legtöbbje nem tervez hosszú távra, ez a társadalmi gondolkodással is magyarázható. Régen, ha valaki azt mondta: ez egy tartós termék, az alatt azt értette, hogy jó lesz 15 évig. „De manapság melyik feleség örülne neki, ha úgy jön haza a férje hogy, ’ vettem neked egy kabátot, nagyon tartós darab, hordhatod 15 évig, nem kapsz másikat’ ”. (Popper Péter)
Én a tartós termékek híve vagyok, de azon hogy fejlődik a technika változtatni nem lehet, mivel részben kikényszerítik az újítások használatát. Hogyha egy készüléket eleve úgy terveznek, hogy abban egy bizonyos időn belül, valami kicserélhetetlen alkatrész tönkremenjen az bizony nem a fejlődő technika függvénye. Az igenis azért történik, hogy rákényszerítsék a fogyasztót az új termék megvételére (pl.: egy 2 mm-es gomb, ami körülbelül értéktelen elcsúszik/elkopik, és senki nem tudja kicserélni. Miért is?). Régen, ha a másodikról valaki leejtett egy telefont, lement érte és folytatta a beszélgetést, ma már ezután az akció után az üzletben kötnénk ki.
2.Mit gondol, egy termék ill. egy társadalmi ügy vonzerejét növeli-e, ha ismerős arc vagy arcok reklámozzák ill. népszerűsítik? Véleménye szerint pl. a londoni olimpikonjainknak van-e ilyen vonzerő  növelő értéke  vállalatok ill. társadalmi szervezetek…..
Sokat lehet hallani a lakosság eladósodottságáról, különösen a deviza-alapú hitelekről. Egyéni hitelfelvevőként milyen szempontokat mérlegelne annak eldöntésére, hogy igénybe vegyen-e hitelt, milyen összegűt és milyen típusút? …..
zsákos 2013.10.05 20:59:24
Szerintem a fő probléma az, hogy az emberek nem tudják felmérni, hogy az adott jövedelmük mekkora részét képesek törlesztésre fordítani. Ehhez még hozzájön az is, hogy sokak nem tudják, mik a feltételek, itt félretájékoztatásról kevésbé van szó inkább arról, hogy nem tudják értelmezni a szerződés kifejezéseit, hogy ezek valójában mekkora költségeket jelentenek számukra. Sokan bizonytalan anyagi helyzetben is fordulnak hitelhez. Például ha havi jövedelmük nem fix, illetve ha nincs állandó munkahelyük. Számukra még több veszélyt jelent a hiteltörlesztés. A harmadik fő problémának a reklámokat tartom. Éjjel nappal az folyik a médiában, hogy bármi kell, forduljunk hitelhez. Mindenki számára ismerősek a következő sorok: ”Már csak egy kicsi hiányzik?” Az a baj, hogy erre a legtöbbek válasza a hitel, nem pedig, hogy akkor fogjuk vissza pár hónapra a kiadásainkat.
Nem arról beszélek, hogy a hitelfelvétel mindenképp rossz. Sőt néhány esetben igen is indokolt lehet. Például egy lakásnál, egy élet elkezdéséhez. Én például inkább egy pár 10 000 forintos hitelt fizetnék évekig, mint albérleti díjat. Vagy egyes esetekben a diákhitel is indokolt lehet.
A fő szempont szerintem, hogy mérlegeljünk, és felelősségteljesen döntsünk. Egy forint alapú hitel választásánál például nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy lehet, hogy nincs árfolyam különbözet, de a bank például évente új törlesztő részletet szabhat. A devizahitel veszélyeit pedig nem részletezném. Véleményem szerint, nagy hangsúly van a biztos jövedelmen, és a társon akire esetlegesén számíthatunk, ha kilátásaink nem igazolódnának.