Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Spy891

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
avagy, kik azok a „kalózok” és hogyan hadakoznak a könyvkiadók ellen? Gyorsul az ekönyvek világa, de nem csak a legális oldalon. Januárban az nCore kifejezett kampányt indított az "ebook kategória felélénkítésére". Természetesen igyekszünk az eredményekről is hamarosan…..
Spy891 2015.02.24 14:12:41
Nagyon sokrétegű ez a téma.
Alapvetően mindenki a másikra mutogat, a kiadó a torrentezőre és fordítva.
Ami biztos, a máshol vagy itt olvasottak ( már nem emlékszem ) alapján sajnos a kiadók csak akkor tudnának egy-egy régebbi címet e formában kiadni, ha papír alapon is újranyomnák. Lássuk be, ez mondjuk egy 90-es években kiadott könyv esetén, a papírforma elég kis bevétellel kecsegtet. Az e kiadás inkább csak az elmúlt két-három évre jellemző igazán.
A torrentezőknek félig-meddig a fent említett esetben elvben, még igazat is tudnék adni, mivel az említett példa alapjául szolgáló könyvek papírformátuma is nehézkesen vagy egyáltalán nem elérhető legális úton, ettől ez persze még kalózkodás marad.
Az igazság valahol talán félúton lehet!
Megnézve pl. az Amazon ( persze a méretekkülönbségek szignifikánsask ) kínálatát, rengeteg régi cím is elérhető e formátumban, tehát valmi útja-módja biztos van a jogok ilyen irányú megvételének. Valószínű valamilyen elmozdulás itt biztos lenne, bár elnézve a hazai kiadások színvonalát, (lásd Calibrével készített, és kiadott e-könyv és hasonlók) is van hova fejlődniük.
Egy nagyon szemléletes példa a saját esetem amikor megvéve legálisan az e-könyvet, nagyon vakartam a fejem, hogy ennél azért még én is jobbat tudnék otthon összehoni.
A warez oldal tekintetében pedig ( ami sajnos jó mélyen beivódott az emberekbe ) újra kéne gondolni, hogy ezt a problémát azért ők is generálják bizonyos mértékig.
Amit még itt említenék az az ár kérdése, (27%-os áfa) talán a forgalom is jobban nőne, ha nem annyiért menne mint a papírkönyv, lásd az Amazon példája újból.
Egy szó mint száz, ezt a témát nagyon át kéne gondolni a kiadóknak és a warezzel foglalkozóknak is.
E-könyv olvasók Spotifydalom 2014.12.23 05:37:52
Intro Az elmúlt hetekben igencsak felpörögtt az ekönyvek körüli hírgyártás, ami alapjában véve üdvözlendő. Az már kevésbé, hogy a hírek, kevés kivételtől eltekintve kimerülnek az anomáliák mantrázásában. Anomáliák vannak, ez tény. De a rájuk adott magyarázatokkal,…..
Spy891 2014.12.25 16:57:52
Ugyan már régóta olvasom a blogot, de most úgy érzem van hozzáfűzni valóm.
Lelkes e-könyvolvasó vagyok, s mint ilyen kíváncsian fordulok mindig az ilyen jellegű témához.
Szerintem a hazai piac egyszerűen még nem tart ott, értsd évekkel le van maradva az olyan robbanásszerűen fejlődő piacoktól mint az USA. Kevesebb a lakos és még ezek közül is kb 10-ből jó ha 4-5 ember van egyáltalán tisztában az e-könyv fogalmával, használatával, milyenségével (saját tapasztalat), talán a fiatalok körében jobb az arány. A másik tényező az az e-könyv - papírkönyv szembenállás, sokan ragaszkodnak a megszokott kézbevehető "papírszagú" könyvekhez, és ez hangsúlyosan megjelenik a könyvterjesztők hozzáállásában is - kereslet-kínálat - .
Nem vagyok marketinges, nem tudom miként lehet a legjobban elérni az embereket, de mindenképp szélesebb körben kellene megismertetni ezzel a válfajjal az olvasókat, emellett pedig rendezni kellene az ÁFA kérdést, talán ezek lehetnének a legelső lépések amik nem a kiadók költsg+árrés témáját érinti.
Szánt szándékkal nem akartam kitérni az olvasó eszközökre - mert van jónéhány különféle árfekvésben - és a kalózkodásra. Talán erre szeretnek leginkább mutogatni a kiadók, a papír - ekönyv ellentéten kívül. Lássuk be van benne igazság, de régi kiadású könyveket pl. egyáltalán nem lehet másképp elektronikus formában fellelni.
Azt hiszem elég sok részt érintettem, de elég összetett is a véleményem erről a témáról