Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Argentina Idegenvezetés

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egészen elképesztő utazásra indulunk, egyebek mellett egy olyan erdőbe is ellátogatunk, amit utoljára talán a Harry Potter-filmekben láthattatok. Két jelentős különbség azért akad: ez tényleg létezik, és mai szerzőnk, Ági járt is benne, mi több, fotózott is, és még meg is írta. Persze ezen kívül is…..
Argentina Idegenvezetés 2016.08.17 06:33:07
Na akkor kicsit tegyük rendbe ezt a zagyvaságot :)

@Catgirl: /a posztban/: "Dél-Amerikába az első jezsuita szerzetesek az 1450-es években érkeztek és megkezdték hittérítő munkájukat. "

Dél-Amerikába az első jezsuita szerzetesek az 1560-as években érkeztek, és rövidesen megkezdték hittérítő munkájukat a guaraní indiánok között. 1604-ben Claudio Acquaviva megszervezte a jezsuiták paraguayi tartományát. A San Ignacio Miní redukciót 1632-ben alapították a jezsuiták. Napjainkban Argentínában, Misiones tartományban fekszik.

@szalka240: "Bennem azért felmerült egy kérdés. Vajon kik voltak azok a jezsuiták az 1450-es években? Hiszen az európaiak állítólag csak később érkeztek. "

A jezsuiták természetesen nem léteztek 1450-ben.... A jezsuita rend alapítója Loyolai Szent Ignác. Rendalkotmányukat III. Pál pápa 1540. szeptember 27-én hagyta jóvá.

Az európaiak Amerikát 1492-ben, míg Argentínát 1516-ban fedezték fel.

@Muscari: "ott a pont. Ráadásul szerintem ekkor jezsuiták még Európában sem voltak. Kolumbusz meg még talán még sem született"

Kolumbusznak nem ismerjük a pontos születési dátumát, de kb 1450-ben pont meg is született.... Majd 1492. október 12-én érte el San Salvadore szigetét, és ezzel eljutott az addig ismeretlen földrész, Amerika partjaihoz. Természetesen erősen jezsuita mentesen, hiszen a rend csak 50 évre rá alakul meg. Kolumbusz meg sem érte.
Argentina Idegenvezetés 2016.08.25 09:46:12
@Catgirl: Ha colectivo, hát legyen! Tanultunk valami új helyi érdekességet!!! Köszi!!!!

Sajnálom, nem olvastam a helyesbítést!!! Éjjel aludni kell :P :)

Klassz a poszt!!!!!
Az a paprikáskrumpli argentin, de a mai posztban lesznek szelíd vadállatok is, és rengeteg érdekesség. Nem is csoda, hiszen olyan útra indulunk, amilyenről a legtöbben csak álmodozunk. Amikor Ági először írt arról, hogy milyen körútra indul Dél-Amerikában, akkor már tudtam,…..
Újabb állomásához érkezett Ági dél-amerikai körútja (és még mindig nem irigykedem, nem, egyáltalán), ő pedig ígéretéhez híven erről is küldött beszámolót. Egyelőre maradunk Argentínában, és egészen elképesztő helyekre látogatunk el, lesz itt gleccser és igazán…..
Argentina Idegenvezetés 2016.07.21 09:25:49
@tanato: "Mennyi magyar származású személy élhet jelenleg Argentínában?"

Kb. 800ezer magyar vezetéknevet viselő többed-generációs leszármazott él ma Argentínában. Ezek vagy nem tudják már hogy honnan származik a nevük, vagy halvány sejtés szinten, de nem érdekli őket.

Kb. 6-800 fős azok száma, akik 3-4-5 generációs magyarok, tartják a kultúrájukat, nyelvüket, és magyarnak vallják magukat.
Argentina Idegenvezetés 2016.07.21 11:12:07
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: szó sincs erről :) csak tényeket javítottam. Esetleg tévedett. Argentínában a belföldi tömegközlekedés (repülő is) szabott állami áras szolgáltatás. A legolcsóbb jegy az általam leírt összegbe kerül. Ennél kevesebbért NEM adhatja el a légitársaság :)
Argentina Idegenvezetés 2016.08.25 09:16:16
@Catgirl: Dehogyis :) Mázlitok volt!!!! Gratula!!!

"- Nem tartják be az ország meglehetősen nagy részében a "sztenderdet""

Ez sajnos könnyen elképzelhető....

Levesek: Igaz nem gyakori, de északon/délen azért gyakrabban találni, mint Buenosban....

Sali: Mixta az lehet sokféle... :)))))

Szervízdíj: Sajnos a külföldieket kihasználó helyek voltak. A világon mindenhol előfordul. Ezzel együtt szégyen....
Őszintén bevallom, én magam még nem hallottam az Iguazu vízesésről, de miközben tettem fel a mai posztot, folyamatosan úgy éreztem, hogy ezt nekem egyszer ebben az életben ezt látnom kell. Szerintem nem leszek vele egyedül… Szóval ma egy kicsit lazább téma következik, ismét Ágival tarthatunk…..
Argentina Idegenvezetés 2016.07.21 08:45:29
Argentina Idegenvezetés 2016.07.21 08:59:35
@Ginix: Igazából igen, két (több) árszabás van. De ez sajnos félreértésre ad okot. Nem azt jelenti, hogy a külföldit "lehúzzák". Ennek az oka a belföldi turizmus támogatása. Azaz a teljes ár az, amit a külföldi fizet. A belföldi kedvezményes árat fizet meg, és a különbözetet az argentin állam kifizeti a Nemzeti Parknak. Azaz a belföldi is teljes árat fizet, csak az állam turizmustámogatás címén besegít neki.
Argentina Idegenvezetés 2016.07.21 09:13:16
@Catgirl: Chile nem Mercosur tag, csak gazdasági társult ország. Ezért, nem azért mert gazdag e vagy sem....
Mai utunk Dél-Amerika Itáliájába, a macsó férfiak, a csodás steakek és a Maradona-kultusz földjére vezet, ahol a munkaadók nyíltan diszkriminálják az álláskeresőket, az utcán pedig szemrebbenés nélkül szemetelnek az emberek. Irány tehát Buenos Aires, útikalauzunk, Mariann…..
Argentina Idegenvezetés 2014.01.14 04:37:35
@Bellagamba: A kerdes az az, hogy mit csinaljanak a mellszorzetukkel? :D
Argentina Idegenvezetés 2014.07.17 22:55:08
@Badeni_lakos: Nem vitat kivanok inditani, csak pontositani azokat a dolgokat amiket leirtal.

1., Nem menekulnek az argentinok. Nem jellemzo ma. 2001ben igen. Hidd el, hogy belul nem erzodik ez a nagy valsag. Habar vannak gondok, de ez a kisember eletet nemigen erinti.

2., Argentin allampolgarnak nincs szuksege vizumra Nemetorszagi tartozkodasra. Ha munkat akar vallani, akkor munkavallalasi engedelyre igen.

3., Ugy latom ismerosod Rosariobol szarmazik, ami 220km-re van a fovarostol, igy nem sok ralatasa van a Buenos Airesi helyzetre, anekdotakbol ismeri. Tegyuk hozza, hogy ma a legveszelyesebb varos argentinaban pont Rosario. Amugy a csajok tenyleg szepek.

4., Buenos Aires polgarmestere az elmult 7 evben vilagszinvonalu metropoliszt epitett a varosbol. Soha egyetlen egy gyanus, vagy korrupt ugybe nem keveredett, se O, se a varos. Ez ugy ahogy van egy nepmese.

Az egesz leiras nekem egy kicsit buzlik. Vagy aki meseli annak fogalma sincs a mai Buenos Airesi valosagrol, vagy handabandazik.

Ha barmilyen konkret, es valos informaciora szukseged van, irj nyugodtan.
Eszem megáll ezen az országon, és a képmutatás magasiskoláját jelentő közmédián. Miután az Eurovíziós Dalversenyt egy Conchita Wurst művésznevű, szakállas, de női ruhában fellépő osztrák induló nyerte meg, az lenne a minimum, hogy ha az eseményről beszámol egy magára…..
Érdekes kérdés, hogy vajon mi a jobb: ha az álláskeresés során magadtól kell rájönnöd arra, hogy hiába felelsz meg (szerinted legalábbis) a feltételeknek, a nyíltan meg nem jelölt kritériumok miatt esélyed sincs, vagy ha rögtön az elején kiderül, hogy (diszkrimináció ide vagy…..
Argentina Idegenvezetés 2014.01.14 20:30:19
Érdemben is szeretnék hozzászólni a poszthoz.
A posztírót ismerem, és minden tiszteletem az Övé, tudom hogy amit leírt, az így történt.

Ezzel együtt fontosnak tartom megvilágítani a másik oldalt, a másik valóságot is. A két valóság szépen megfér egymás mellett. És a miértjét is megpróbálom megfejteni.

Több mint 10 éves argentínai élettapasztalat van mögöttem, úgy gondolom, hogy jól ismerem Őket.

Az argentinok nem köntörfalaznak, nem csomagolják az elvárásaikat, szükségleteiket hamis, és hazug elvek mögé. Hiszen bárhol a világon, bármelyik cég tudja, hogy az adott munkakörre milyen munkavállalót kíván alkalmazni. Maximum nem írja le, és kirostálja a nőket/férfiakat fiatalokat/öregeket vékonyakat/kövéreket. Felesleges energiapocsékolás mind a munkaadó, mind a munkavállaló részéről. Korrektebbnek tartom előre meghatározni, és rostálni, kit keresek, milyen feltételekkel. Ezt nem értékelem diszkriminációnak, csak más típusú kommunikáció.

Az argentin munkakereső nem szorgos, nem tölti fel naponta 20 oldalra az önéletrajzát. Feltölti egy helyre. Vár. Felhívják, tudja hogy, honnan hívták. Csak magukból indulnak ki :) Eszükbe nem jut, hogy valaki ezt nagyüzemi módon csinálja.

Az argentin laza, felületes, és szétszórt. Neki így tökéletesen jó. Elutasító levél? Hahaha El tudom képzelni, hogy a posztolót felvették valahova, és még arról is elfelejtették értesíteni, aztán várták, miért nem áll munkába.... Tökéletesen belefér a jellemükbe....

Külföldi kontra Helyi munkavállaló. Mivel a posztoló nagyvállalatokhoz, és multikhoz jelentkezett, így túl az esetleges személyes jellemhibából táplálkozó diszkrimináción túl, inkább nekem az az elképzelhetőbb, hogy az argentin HR-es alkalmazott a könnyebb utat választja, még ha a külföldi jobb választás is lenne. Miért? Egy helyit egy sima nyomtatvány kitöltése után alkalmazni tudja. Míg egy külföldivel millió papírt kell kitöltenie, rengeteg idő, és munka mire alkalmazni tudja. Mivel nem cégvezető, neki mindegy, így a kisebb ellenállás felé hajlik el. Ugyanaz a gond, ha a külföldi munkaviszonyát meg akarja szüntetni, egy fejfájás.

Hogy jobban megértsétek, olvassátok el az ide vonatkozó kezelési útmutatómat :))) (
argentina.blog.hu/2010/05/14/a_legkisebb_erofeszites_torvenye_latin_modra_a_hetkoznapokban )

Az utcán, a multi, és nagyvállalati szférán kívül én azt tapasztalom, hogy az argentinok többsége elfogadja, szereti, és támogatja a külföldieket, főleg ha az európai.

Ennek két oka van. Az egyik, hogy az alkotmány, amire nagyon büszkék, a 16. paragrafusban kimondja, hogy minden ember egyenlő, nincs helye nemi, vallási, egyéb megkülönböztetésnek. Ennek a megsértése szövetségi bűntett, hiszen a legfelsőbb jogot sérti, az alkotmányt. Ezt komolyan veszik.

A másik ok, hogy majdnem minden argentinnak valamelyik felmenője ugyanúgy bevándorló volt, és erre erősen büszkék, illetve hálásak azoknak az embereknek, akik segítették a nagyszülőket abban az időben amikor Argentínába érkeztek. Úgy érzik, hogy egy európai külföldit segítve, ezt a szívességet tudják viszonozni az általuk nem ismert emberek számára.

A diszkrimináció leginkább a más dél-amerikai országokból bevándorlókkal szemben kézzelfogható, és mindennapos. Ennek is megvan a logikus, és a nem logikus oka :)

Ennyit Argentína, és az argentinok védelmében :)
Argentina Idegenvezetés 2014.01.15 08:27:02
@tanato:

Köszönöm szépen. Ahogy látom, itt inkább friss emigránsok írnak. Én már nehezen számolnék be a megfelelő érzelmi töltöttséggel az első napokról....

Szívesen válaszolok kérdésekre, vagy fejtek ki mélyebben egy-egy témát, ha akarjátok.

Ma Argentína területén kb 2000 leszármazott, 2-3-4. generációs, magyarságát fontosnak tartó, és gyökereit ápoló ember él. Ennek kb a fele beszél is magyarul.

Illetve van egy új kivándorlási tendencia is, de ezeknek az emigránsoknak a száma nem éri el a 100 főt.

Amúgy a kezdeti élményeimet a blogom pár agymenése örzi a jövő részére:
argentina.blog.hu/
Remélem, hogy tetszeni fog.
Pár napja nagy sikere volt annak az ötletnek, hogy egy fényképes posztban mutassuk be, hogyan is karácsonyozunk mi, magyarok a világ körül. Őszintén szólva akkora sikere, hogy gondoltam, megkérdezem, szeretnétek-e hasonlót szilveszterkor is. Miután most itt ez a poszt, a válasz…..
Argentina Idegenvezetés 2014.01.05 02:15:53
Nyelvvesztés és identitás a mai poszt témája, aminek előzménye, hogy megkértem az országfelelősöket, írják meg, hogyan lehet megőrizni és továbbadni a magyar nyelvet külföldön, milyen a személyes tapasztalatuk. A sorozat első részében max val írását adom közre –…..
Argentina Idegenvezetés 2013.10.05 08:35:03
Sziasztok!

Ket tema:

1., a gyerek... vegyuk azt a jo esetet, hogy a szulok akarjak hogy magyarul beszeljen a gyerek. mert ha nem, akkor nincs tema...
itt 3 verziot kell megvizsgalni:
a., mindket szulo magyar: ez a legjobb verzio, mivel itt otthon csak magyarul beszelnek a szulok, egymassal es a gyerekkel is. Aztan a tevebol, a ovodabol, a kulvilagbol ugyis megtanulja a lokal nyelvet.
b., az anya magyar: ez a kozepesen jo verzio, mivel a gyerekkel leginkabb az elso evekben az anya van egyutt, beszel hozza, enekel, meset mond, ovodaba viszi, stb... igy nagy esely van az "anyanyelv" elsajatitasara
c., az apa a magyar: ez a legnehezebb. mivel az apa leginkabb dolgozik, nincs otthon, nincs annyit a gyerekkel, igy a dominans a local anya nyelve lesz. ugyanakkor az apa nem teheti meg hogy a gyerekkel mindig magyarul es csakis magyarul beszeljen, hiszen sokszor a gyerekhez intezett szavakkal tulajdonkeppen "uzenetet" kuldunk az anyanak, vagy fontos hogy azt az anya is megertse. Vagy local csaladi barati ismerettsegi korben vagyunk, ahhol az amugy a local nyelvet beszelo apatol elegge hulyen, antiszocialisan venne ki magat ha a gyerekkel egy mas nyelven beszelne. Kb mintha sugdoloznanak...
mindezen tul barmelyik verzio eseteben erosen hibas dolognak tartom azt a jol megfigyelheto nevelesi modszert, amiben a gyereket a szulok megprobaljak mindenkeppen magyarnak nevelni. ezzel a gyerek antiszocalis lesz, soha nem fog tudni igazabol a helyi tarsadalomba beilleszkedni, hiszen hibas, teves enkepet, a helyi realitassal nem egyezo idegen gyokereket nevelnek bele. Tovabbviszi az elso generacios emigransok hontalansagfajdalmat, ugy, hogy annak se kulturalis, se tarsadalmi alapja nincs.
szerintem a helyes ut: kisfiam te angol/nemet/argentin vagy, apu/anyu magyarorszagrol szarmazik. neki mar a local culturaban, tarsadalomban, kapcsolatrendszerben kell ervenyesulnie. Ezek mellett, persze, lehet neki nyelvet, kulturat tanitani. De teves identitast nem.
Nehezen allom meg, amikor a facebookon olvasom masod/harmad/negyed generacios magyarok buslakodo posztjait, arrol, hogy mekkora fajdalom a hazatol valo elszakadas, a tavollet, etc.... Mivaaa???!!! Ez olyan mintha en arrol posztolnek, hogy mennyire hianyzik a holdseta...
Mitol lesz magyar a magyar? Mitol lesz magyar a nemet szuletesu, de magyarorszagon elo? Es mitol nem lesz soha magyar a magyarul jol beszelo, de teves identitast kapott kulfoldon szuletett magyar leszarmazott?
Nagyon egyszeru....
Meg kell kerdezni: Tudod milyen a pesti rakparton setalni ejjel az elso hoesesben? Tudod milyen erzes tizenevesen eloszor csokolozni a varosligetben? Vagy a lanchidon? Tudod milyen erzes egy majalis? Egy balatoni nyaralas? Egy bucsu, korhintaval? Dudold el neki a estimese dallamat, folytatja? Neeem?
A magyarsagot a magyarsagtudat, es kulturalis identitas hatarozza meg. Amit igenis csak magyarorszagon elve lehet megszerezni... Mashol a vilagon nincs is ra szukseg, illetve nem is hasznos.

2., Nyelvvesztes, afektalas. Ez nagyon egyszeru kerdes.
A nyelvvesztes ket dolognak tudhato be.
a., a befogado orszag tarsadalmi elvarasaitol
b., az egyen inteligenciajatol, ertelmi kepessegeitol.
Kifejtem:
a., pl az egyesult allamok egy tipikus homogenizalo tarsadalom. ha nem beszelsz tokeletesen, akcentus nelkul angolul, akkor kineznek, nem ervenyesulsz, stb... ezert ott a cel az, hogy mihamarabb elveszitsed a regi nyelvedbol jovo ""hibakat". Ez okozhat rovidebb-hosszabb tavon afektalast, szokeresest, nyelvvesztest, foleg gyengebb ertelmi kepessegu embereknel.
b., pl argentina egy tipikus elfogado tarsadalom, igy az akcentus inkabb elonyt jelent, es az esetleges nyelvi hibak sem jelentenek hatranyt, mindenki tudja hogy kulfoldrol jottel, es senkit nem zavar. Ebben az esetben kevesbe all fent az "atszokas" veszelye.

Sajat tapasztalat: az elso idokben sokszor kevered a ket nyelvet, oda-vissza. ez egy termeszetes reakcio amig az agyad nem valasztja szet az ujat a regitol. Erre mondjak itt argentinaban: Spanyolul meg, magyarul mar nem beszel :)
Amikor nagyon faradt vagyok, es mar nem fog az agyam, a mai napig megtortenik, hogy a spanyol mondatokba magyar szavak kerulnek. Onnan veszem eszre, hogy butan neznek ram :) Ez az evek mulasaval egyre ritkabb. Nem azert van ez, mert nem ismerem a spanyol adott szot, hanem az agyad elfarad.

Par eve jartam eszak argentinaban, Chaco tartomanyban, egy ottani magyar koloniat meglatogatni. Egymas utan talalkoztam ket emberrel.
1., 70 eves ferfi, 1956os menekult. 20 eves volt, amikor eljott magyarorszagrol. Azota majdnem minden kapcsolata megszunt a magyarokkal, nem beszelt magyarul. Hat nem beszelt magyarult :) Semmit....
rogton utana par kmel tavolabb:
2., 90 eves magyar nenike, akit a szulei 3 evesen hoztak ki argentinaba. Otthon magyarul beszeltek. TOKELETESEN akcentus nelkul beszlt magyarul!!! Megkerdeztem tole, nade megis, hogyan? Elsirta magat, es azt mondta: "Kedvesem nincs kivel beszeljek, de ha ugy erzem hogy felejtek, elolvasok egy konyvet magyarul"
Határátkelő Mennyit kerestek? 2013.10.04 06:45:00
Mielőtt bárki a szívéhez kapna, természetesen nem érdekel senkinek a fizetése, ám Heni mai (erősen rendhagyó) írása éppen arról szól, hogy miért nem vagyunk képesek békén hagyni a másik magánszférájának olyan részeit, amelyhez valójában semmi közünk. A poszt…..