Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mittelholcz Dóra

157 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A betegség magányossá tesz. Elzár a világtól. És hiába vannak melletted (ha vannak), egyedül maradsz. Az elején még ott van mindenki, aztán idővel elfáradnak, elmaradnak az emberek. Az évek múlnak egyre többen tűnnek el, egyre több olyan lesz, aki távolról megkérdezi, hogy…..
No meg, Feke Pál-, Vastag Tamás-, Serbán Attila- és Nagy Sanyi-rajongóknak is. Őrületes buli otthonává változott a Játékszín, ahol csütörtök este mutatták be a ...Tiéd a világ című darabot. Száz százalék szórakozás. Egy dolgot az elején le kell szögeznünk: a ...Tiéd a…..
Bár valójában Az ördög Pradát visel egy egyszerű kis limonádé, a belőle készült film annyira jó lett, hogy az ördögi főszerkesztőt, Mirandát megformáló Meryl Streep Oscar-jelölést kapott érte. A vele és Anne Hathaway főszereplésével készült alkotás hazánkban is…..
Bridget Jones ötven fölöttiként, két gyermekkel, Mr. Darcy nélkül visszatért. Hogy kellett-e? Szerintünk igen, mi még mindig jókat tudunk nevetni az esetlen szingli (özvegy) történetein, aki bár halad a korral (kénytelen), de valójában szinte semmit nem változik. Bár a kötet…..
Jóképű, gyönyörűen énekel és még tangózik is. Kell ennél több, hogy egy férfi levegyen egy nőt a lábáról? Valószínűleg nem sok minden, mert az Uruguay-i születésű Erwin Schrottnak világszerte rengeteg hölgy rajongója van, április 2-án pedig várhatóan a magyar hölgyeket…..
Korábban dolgozott már  magyar táncosokkal, nagyra is tartja őket, most azonban a saját társulatával és egy különleges, szerelmi háromszöget bemutató előadással érkezik hazánkba, Boris Eifman. A Szentpétervári Eifman Balett kétszer lesz látható a Budapesti Tavaszi Fesztiválon…..
Különleges táncos-akrobatikus előadással érkezik április 22-én hazánkban az Cirque Éloize, akik egyszer már elkápráztatták a magyar közönséget. Ez alkalommal az ID című előadásukkal érkeznek hozzánk.  Tavaly, egy másik produkciójukkal a Művészetek Palotájában léptek…..
Volt kutyám és lesz is kutyám. Utazom a kutyával, viszem magammal mindenhova, ahova lehet. És mégis rengeteg kutyást utálok, bosszantanak és felháborítanak. Hogy miért? Mert nem a kutyák a neveletlenek, hanem a gazdáik. Akik hagyják, hogy kedvencük beletegye a fejét a mellettük…..
Fábián Jankával elfogultak vagyunk: az első könyvének olvasásakor megszerettük a stílusát és azóta nem is igazán tudunk ellenállni neki. Legújabb regényével, A francia nővel pedig újra bizonyította azt, hogy nem véletlen érte el ezt nálunk. Újabb remekül sikerült mű…..
A kínai rendező, Diao Yinan Black Coal, Thin Ice (Fekete szén, vékony jég) című filmje nyerte az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, ennek ellenére ezt az alkotást mi kevésbé várjuk a hazai mozikban. Vannak azonban olyan filmek, amelyekért csuriban van az ujjunk, hogy valamelyik…..
A legjobb filmnek járó Arany medvét az idei Berlinalén Diao Yinan Black Coal, Thin Ice című filmje nyerte. A legjobb rendező Richard Linklater lett. A Generation Kplus szekcióban vetített magyar film elismerő oklevélben részesült. Fanyalogtak idén az újságírók, kritikusok, mert…..
Ez a kérdés merült fel bennem a Berlinalén mutatott viselkedése után, igaz a srácról már korábban is lehetett furcsa híreket hallani. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválra a Nimfonámiás stábjával érkezett, itt vetítették versenyen kívül az első rész rendezői változatát. Az…..
„Sose gondoltam volna, hogy ezt a filmet vígjátéknak tartják majd" - mondta David O. Russell rendező az Amerikai botrányról Berlinben. A filmet a fesztiválon gálavetítésen mutatták be, erről Russell az alkotás sajtótájékoztatóján beszélt. „Annak ellenére, hogy a…..
Legalábbis a Műkincsvadászok berlini sajtótájékoztatója ezt mutatja. A film fesztiválos, a média munkatársainak szóló bemutatója után tartott eseményen értelmes kérdésnek nem igazán sikerült születnie, viszont az újságírók igen kínosan viselkedtek. Volt itt szerelmi…..
Oscar-díjas színészeknek is lehetnek rosszabb filmjei. Ezt eddig is tudtuk, most pedig Forest Whitaker újra bizonyította ezt. A Berlinalén látható, Two Men in Town című filmje az eddigi legunalmasabb mindazok közül, amiket láttunk. De nem a legrosszabb. Forest Whitaker is azon…..
Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című filmjének gálavetítésével indul ma este az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, azaz a Berlinale. Természetesen ezt is megnézzük, de számos olyan film van még a több tucatból, ami érdekel minket. A következő ötöt biztosan nem hagyjuk…..
Márciusban visszatér hozzánk Bridget Jones, nyár elején a még mindig Pradát viselő ördög érkezik, jön az extravagáns Sofi Oksanen új könyve, valamint David Cronenberg filmrendező első regénye is a boltok polcaira kerül – izgalmas könyvek várnank ránk az év első felében. A…..
Vagy akár életeket. Persze átvitt értelemben. De ennél sokkal többről szól a Markus Zusak regényéből készült film, amely A könyvtolvaj címmel a héten került a mozikba. Brutálisan jó, ámde kegyetlen alkotás II. világháborús sztorival, zsebkendő nélkül nehéz kibírni.…..
Csütörtökön megérkezik a hazai mozikba az a film, amelyet a legtöbben az idei Oscar nagy esélyesének tartanak, és amelyben „összecsap" Jennifer Lawrence és Amy Adams. David O. Russell Amerikai botránya(16) remekül összerakott mű, de egy kis lélek mégis hiányzik belőle. Az idei…..
Azért sírok, mert nincs jobb ötletem.  Tudom, hogy egyszer majd minden rendben lesz, és erre kell gondolni, de most úgy érzem, hogy semmi sincs rendben.  Egyáltalán nincs rendben.  Érzem, hogy szétszedtek belülről és máshogy varrtak vissza, és akármennyire hiszem, hogy…..
Kultography Erős évkezdet jön 2014.01.02 09:31:00
Legalábbis, ami a mozifilmeket illeti biztosan. Január-februárban számos ígéretes darab érkezik a hazai mozikba. Rögtön ma, azaz január 2-án például Steve McQueen új filmje, a 12 év rabszolgaság, benne Michael Fassbenderrel, Chiwetel Ejioforral és Brad Pittel. De jön még az új…..
George Clooney legújabb filmje, a Műkincsvadászok is a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be, akárcsak Wes Anderson várva várt filmje, a The Grand Budapest Hotel. Bejelentették az első verseny-, Panorama és Special szekcióban látható filmeket, egyelőre nincs magyar…..
*** English translation on bottom *** A sztómáimhoz való hozzáállásomat nagyon sokáig egy aktív nemtörődés jellemezte. Tudtam, hogy egy ilyen műtét ezzel jár, és azt is tudtam, hogy ez mit jelent, de nem volt se kérdés se szempont a sztóma amikor lehetőséget kaptam a műtétre.…..
Mittelholcz Dóra 2013.12.18 14:59:52
Szia Zsófi,

Ha nem haragszol, próbálok egy kicsit segíteni. Engem ugyanaz a prof műtét (az U-ból) kiindulva, mint téged, csak májusban és egy másik kórházban. Ugyanúgy két sztómám lett, mint Neked. Egy évvel vagyok fiatalabb nálad.

Az elején marhára nem akartam élni velük, közöltem, ha azok lesznek, akkor fel se ébresszenek, hagyjanak a műtőasztalon :) Azóta nem bántam, meg, hogy nem hagytak ott :)

A sztómák az elején nekem is furcsák voltak, a történet a másik kórházban is hasonló, sokat nem segített a sztómás nővér, se azt nem tudtam meg, hogy mit egyek és mit ne, se nem sikerült megismernem az össze zacsi márkát és fajtát.

A kolosztómára eldobhatósan gondolom a zárhatóra gondolsz, nem az alul nyithatóra. Én is arra vágytam egy ideig, de a hétköznapi életben nekem végülis a nyitható aljó jobban bevált, ugyanúgy eldobható valójában, mert a havi adag 50 darab belőle, így több mint 1 db jut egy napra. A colostomára én egyrészes Coloplastot használok, nekem az jött be a legjobban.

Az urostomámra mivel kicsike és a bőrhöz közel fekszik az egyik része én kétrészes zacsit használok. Eleinte egy részes volt, aztán amikor hazamentem és kisebbedett a sztóma, akkor előfordult, hogy az egy részest leáztatta. Folyt a combon a vizelet. Én meg sírtam, hogy mit bénázok el, miért nem megy. A nővértől persze nem sok tanácsot kaptam, aztán a boltban segítettek, hogy kétrészes kell, mert az kiemeli a bőr mellől. Azóta azt használok és az teljesen jól működik. Abból jelenleg convatecet használok, nekem az jobban bejött, mint a coloplast.

Én próbáltam mediszintek zacsikat, az nagyon rossz volt, málik az egész, nem szellőzik rendesen. Amit én sem próbáltam az a dansaac, meg a bbraun, mert nem mutattak a kórházban, így majd most magamnak próbálom beszerezni, hogy megnézzem, hátha jó.

Az evéssel nálam is gond volt, meg van, amivel még van is. Ami nekem bevált: ha nem vagy éhes, ne egyél, nem muszáj. Ki fog jönni, ahogy írtad. Mindent úgy egyél, hogy agyonrágod (nekem sokszor nem ment, kapkodva nyeltem le nagyobb darabokat, meg is lett az eredménye). Amit nem bírok megenni az a pizza, a tésztája miatt, tésztát sokáig nem bírtam, a hüvelyeseket teljesen elhagytam. Káposzta, karfiol, karalábé szintén nem mennek a mai napig. Mandarin nekem szintén felejtős. Ezeket mind magam tapasztaltam, mert nem volt a nővértől segítség.

Amire figyelned kell majd, hogy igyál nagyon sokat, a sztóma miatt kell a vesének. Muszáj a napi három liternek meglennie.

Bízom benne, hogy egy kicsit segítettem. JObbulást Neked!

Dóra
Zseniális páros, egy zseniális darabban – ez a Hat hét, hat tánc Kulka Jánossal és Vári Évával a Thália Színházban. November 9-én 250. alkalommal kerül színre.  Több mint hat éve mutatták be a Hat hét, hat tánc című előadást Kulka János és Vári Éva…..
De még az is túl hosszúnak tűnt. A Vakszerencse tipikus példája annak, hogy három ismert(ebb) arccal, köztük egy jó nővel,  (Ben Affleck, Justin Timberlake, Gemma Arterton) akarják eladni a felfújt (na azért nem olyan nagyra), ámde eresztő lufit. Ráadásul, azt hogy a lufi ereszt a…..