Regisztráció Blogot indítok
Adatok
95

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Milyen érvek szólnak a külföldön folytatott egyetemi tanulmányok mellett, és milyenek ellene? Gondolkodik-e abban, hogy külföldön folytat tanulmányokat?  Inspirációként:…..
95 2013.10.03 23:33:31
Szerintem tanulmányokról van szó, így nem érdemes MÉG munkavállalásról beszélni.
Ezt azért hangsúlyozom, mert rengeteg érvet hoztatok fel, amelyekben a magyar fizetéseket, és az elhelyezkedés nehézségét bíráltátok a hazai piacon. Ezt addig nem láthatjuk, míg tanulmányaink vége felé nem haladunk. Hiszen amíg nem tudjuk pontosan mikor és mit fogunk csinálni, addig nem formálhatunk róla ilyen határozott véleményt. És a kérdés nem is ez volt.
Szóval ami a legfontosabb a külföldi tanulásban, az a tapasztalatszerzés.
Ebbe beletartozik az ottani társadalom, nyelv és kultúra; szűkebb értelemben pedig az új személyes, vagy szakmai társak megismerése.
A mi szempontunkból ez hasznos.
Meg kell vizsgálnunk más nézőpontjából is, mondjuk először a szűkebb környezetünkéből. Ide tartoznak a társak, barátok, rokonok. Persze bizonyos mértékig ők is örülnek annak, ha nekünk jó, de az érzelmi kötelékek miatt nehéz a hosszútávú különlét. Ez egyébként minket ugyanilyen szomorúan érint.
Nézzük most a tágabb környezetet! Mi lehet ez? Hát elég sok minden. Először is az itthoni egyetemünk, a Corvinus. Ezt hátrányosan érinti, ha egy tehetséges hallgató elhagyja, hiszen ekkor a tanuló érdemei másik egyetemnek öregbítik hírnevét. Másrészről viszont az egyetemnek az a jó, minél 'jobb' diplomásokat képeznek, és a külföldi út a fentebb leírtak alapján segít ebben.
Vizsgáljuk még tágabban! Az állam szempontjából:
itt ugyanígy működik. Rossz az, ha a tehetségesebbeknek nem itthon szerzett diplomájuk van, viszont a (talán) hazatért friss végzettek az állam hasznára válnak. (Kérdés, hogy visszajönnénk-e?... De ez nem a meghatározott témához tartozik.)
Összefoglalván tehát a leírtakat: menjünk, lássunk többet és többet, persze addig amíg ebben boldogságunkat megtaláljuk- tehát addig, amíg szívünk, vagy eszünk haza nem húz!

Néhány előttem szólóhoz: lehet, hogy nehéz odafigyelni a helyesírásra, de nem lehetetlen.