Regisztráció Blogot indítok
Adatok
k.dori

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az emberiség életminősége szempontjából milyen területen látna szívesen és tartana fontosnak innovációt (új terméket, szolgáltatást, eljárást, szervezeti megoldást)? Miért?…..
Milyen érvek szólnak a külföldön folytatott egyetemi tanulmányok mellett, és milyenek ellene? Gondolkodik-e abban, hogy külföldön folytat tanulmányokat?  Inspirációként:…..
k.dori 2013.10.04 01:36:30
A külföldön folyatott tanulmányoknak sok előnye és hátránya lehet. Először is ez több lehetőséget rejt magában. Vannak akik eleve külföldi egyetemen folytatják tanulmányukat a középiskola után. Ez esetben, feltéve, hogy nem szereztek ösztöndíjat ( amit külföldiként igen csak nehéz ) a legtöbb országban sokkal magasabb összeget kell kifizetniük tandíjra. Ha felveszik a helyi diákhitelt, az akkor éri meg legjobban ha utána kint is terveznek dolgozni. Ez a tanulók többségének, akik neves egyetemekre kaptak bejutást, általában megérheti. Hazánk szemszögéből nézve ez veszteség, hiszen kiáramlik a munkaerő-utánpótlás lehetősége.
A másik szempont, amikor valaki néhány hónapot tölt el külföldön ( pl.: Erasmussal ), miközben hazai tanulmányait folytatja. Véleményem szerint ez egy jó lehetőség több tényezőt figyelembe véve is. Egyrészt nagyon jó tapasztalat szerzés, hogy hogyan tudnánk eligazodni egy idegen országban. Ezen kívül nagyon jó nyelvgyakorlás, ami során 1 szemeszter eltöltésével akár az anyanyelvi szintet is elsajátíthatjuk. Továbbá megismerhetünk idegen kultúrákat és nyitottabbá válhatunk. Szerintem a későbbi munkavállalás során ezek nagy előnyt jelenthetnek.
Jelenleg nem tudom elképzelni, hogy a mester képzést külföldön folytatnám, vagy esetleg egy másik alap képzést, azonban a 3. év során szeretnék 1 szemesztert Erasmussal eltölteni a fent említett előnyei miatt.
Mondjon maximum három olyan területet, ahol az adófizetői pénzekért cserébe az állami szerepvállalást elengedhetetlennek tartja! Ezek közé tartozik-e a felsőoktatás nappali tagozatos képzése? Indokolja választását! Inspirációként:…..
k.dori 2013.10.04 01:27:23
Az adófizetők pénzéből szerintem az államnak a legfontosabb támogatnia a köz- és felsőoktatást, az egészségügyet, illetve különböző támogatásokat adnia a rászorulóknak.
A közoktatásnak nagyon fontos szerepe van, hiszen manapság általános és középiskola nélkül nem lehet elboldogulni az életben. Ezeknek mindenképpen ingyenesnek kell lennie, hiszen a szegényebb emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy erre fordítsák nehezen összekuporgatott pénzüket. Azonban azoknak, akik nem elégszenek meg ezekkel a keretekkel fenn áll a választás, hogy magániskolába járassák gyereküket. A felső oktatás nappali képzése esetén is nagyon fontos, hogy legyenek államilag támogatott helyek, hiszen ha nem lennének a középiskolai tanulók sokkal kevésbé lennének motiváltak felvételijüket illetően. Azonban érthető az a helyzet, hogy nem tanulhat mindenki államilag finanszírozottan. Sajnos igaz, amit a fent megjelölt források tartalmaznak, hogy kisebb szükség van a bölcsészekre. Azonban fontosnak tartom, hogy ezeket a képzéseket se szüntesse meg az állam, a csökkentés érthető, illetve az önköltségesség is, de sokszínűnek kell maradnia a kínálatnak, amiből a hallgatók választhatnak. A külföldi diákokat én nem részesíteném államilag támogatott helyekre való bejutással, hiszen egyrészt ők nem adófizetők, akik ezáltal jogosan részesülhetnének, másrészt, mint a hir24.hu is írja, ez egy jó befektetés országunknak.
A második fontos szempont az egészségügy. Mindenki megbetegedhet, ezért nem fordulhat elő az az eset, hogy valaki azért ne kaphasson orvosi ellátást, mert nincsen rá pénze. Itt is fent áll annak a lehetősége, hogy aki nem szeretne közintézményben ellátást kapni, az elmehet magán klinikára.
Támogatás alatt értek minden olyasmit, amivel az állam a rászorulókat segíti meg. Pl. 3 vagy több gyermekes családok támogatása, egyedül gyermekét nevelő szülők támogatása, munkanélküliek támogatása, GYES, nyugdíj. Ezeknek mind fontos szerepük van és nagy problémát okoznának ha megszűnnének. Különösen a nyugdíj, hiszen az idős emberek sokszor nagyon rossz körülmények között élnek alacsony nyugdíjuk miatt. Egy átlagos ember, aki nem keresett rengeteg pénzt dolgozó évei alatt, nem tud annyit megspórolni, hogy a nyugdíjas éveiben ami akár 20-30 évet is jelenthet, el tudja tartani magét.
Milyen kiváló magyar termékeket ismer? Mit lehetne azért tenni, hogy a hazai fogyasztók magyar termékeket vásároljanak? Hogyan segítené elő, hogy e termékek külpiacokra jussanak? Inspirálásként: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/%E2%80%9Emagyar-termek%E2%80%9D-cimkek;…..
k.dori 2013.09.26 23:58:32
Sok kiváló termékkel rendelkezik Magyarország, de ezek közül talán a legismertebbek és legkülönlegesebbek a Túró Rudi, Pick szalámi, Unicum, különböző márkájú pálinkák és borok, de ugyan akkor gyümölcs-zöldség féléből is a szabolcsi alma, makói hagyma stb. A fő probléma az, hogy a magyar vásárlók azért nem vásárolnak magyar termékeket, mert az áruk lényegesen magasabb, mint a külföldről importált vetélytársukért. Hiába akármilyen akció, amíg az áruk ilyen arányban marad, senkit nem lehet majd rávenni, hogy ne az olcsóbb és ugyan akkor minőségben nem vagy nem sokkal rosszabb minőségű terméket vegye meg. Ahhoz, hogy a magyar termékek árát csökkenteni lehessen az államnak támogatnia kellene a magyar termelőket, így azok olcsóbb áron adhatnák el termékeiket. Ez után a következő lépés az lenne, hogy különböző marketing fogásokkal tudassák ezt az emberekkel, hogy megéri magyar terméket vásárolni mind ár, mind pedig minőség alapján. Továbbá ezzel támogatnák is saját országukat, ami fejlődni lenne képes a továbbiakban. Külföldi piac terén a leghatásosabb szerintem az lenne, amit a németeknek sikerült elérniük más országokban, például Magyarországon is az Aldival, illetve a Lidl-lel. Ezekben az üzletekben szinte csak német termékeket árulnak, és mivel sokkal olcsóbbak mint a többi üzletlánc ( Tesco, CBA, Auchan stb. ), ezért bevonzzák az embereket, hogy vásároljanak.
Véleménye szerint mi a közös a sportversenyekben és a gazdasági versenyben? Miben térnek el egymástól? Inspirálásként: http://www2.szie.hu/ujsag/v_13/23.html ; http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&st=1&pg=54&m5_doc=2349&m17_act=1;; Kedves Hallgatók!   Ezen a…..