Regisztráció Blogot indítok
Adatok
memoka94

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vállgazd Blog ÉFM - 2. kérdés 2013.11.18 10:22:37
Az üzleti szakemberek szerint a vevők ma nem annyira termékeket és/vagy szolgáltatásokat akarnak vásárolni, hanem komplex "megoldást" szeretnének kapni problémáikra. Mi a véleménye: ténylegesen igénylik a fogyasztók a komplex megoldást, vagy a gyártók/szolgáltatók "sózzák…..
Az internet terjedésével lehetővé válik az otthonról végezhető távmunka, ami nem követeli meg egy adott feladaton dolgozó érintettek személyes együttműködését ill. ismeretségét. Milyen előnyei és hátrányai lehetnek az internetre alapozott otthoni távmunkának? Szívesen…..
Alkalmazottként vagy vállalkozóként vonzóbb-e a munka világa? Milyen érvek szólnak az alkalmazottként és milyenek a vállalkozóként való pályakezdés mellett? Inspirációként: http://evinet.hu/2011/07/korlatok-nelkul-esely-vagy-teher http://fivosz.hu/article/2010/mi_a_fivosz/…..
Milyen előnyei vannak a saját márkás termékeknek a fogyasztó számára? Veszélyben vannak-e a gyártók márkái? Ön melyiket és miért részesíti előnyben? Inspirációként: http://kereskedelem.tlap.hu/magazin/sajat-markas-termek-fogalma/;…..
memoka94 2013.10.24 22:38:09
A saját márka a kereskedelmi egység védjegyével ellátott más gyártó által előállított termék. Sok esetben tapasztalhatjuk, hogy a ezek a termékek olcsóbbak, mint a gyártó cég saját terméke. Mitől is olcsóbbak tehát ezek a termékek? Elsősorban, hogy maga a kereskedő cég neve az érték, a márka, amely kifejezi a termék minőségét. Ezeknél a termékeknél is beszélhetünk marketing költségről azonban kevesebbet. A második indok az egyszerűbb, ezért költséghatékonyabb csomagolás, amely szintén a marketingtevékenység egyik megnyilvánulása egy vállalat számára. Továbbá azért is lehetnek kedvezőbbek a Private Label termékek, mert a kereskedő már egy hatékony technológiát vásárol meg a gyártótól illetve innovációt. Az előző gondolatban fontos a hatákonyság, tehát azhogy egy termék ára alacsonyabb, mint versenytársai, nem jelenti azt, hogy az rosszabb minőségű is. Ellentmondásos feltevés, hiszen a közgazdaságtanban éppen az ár az, amely mutatóként szolgálhat a termékről.Egy 2013-as kutatás eredménye szerint a magyarok 168 milliárd forintot költöttek az adott időszakban saját márkás élelmiszerekre (www.elelmiszer.hu/fmcg_szakmai_hirek/cikk/igy_fogytak_iden_a_sajatmarkak). Érdekes lehet az a kérdés is, hogy melyek azok a terméktípusok, ahol a legnépszerűbbek a saját márkák. Napjainkban, a fogyasztók árérzékenysége miatt, a helyes árpozicionálás igen fontos tényező, a sikeres kereslet eléréséhez. Véleményem szerint azoknál a termékeknél választják a vásárlók a saját márkás lehetőséget, ahol a minőséget nem tartják elődlegesnek, ahol nem jár nagyobb hátránnyal a minőség hiánya, mint amekkora nyereséget jelent a maga a minőség. Ez a jelenség főleg akkor következhet be, ha a fogyasztónak túl sok termék közül kell választania, és a termékek egyedisége nem mérvadó. A másik ok talán a presztízsmárkák esete, amikor az adott termék mellé egy kulturális szemléletet is vásárolunk (környezettudatosság, családcentrikusság, adományozás). Zárásképp, nem gondolom, hogy veszélyben lennének a gyártók saját márkái, hiszen nem minden fogyasztó tért át az effajta tudatos vásárlásra, és még megőrizték márkahűségüket, amely igen nagy érték. A másik nyomós érvem pedig, hogy végső soron a saját márkás termékek forgalma is nyereséget produkálhat a gyártók számára.
Milyen információkat tartana fontosnak megismerni állásra pályázóként egy cég küldetéséből és stratégiájából? Miért lenne célszerű ezekről tájékozódnia? Honnan gyűjtene információkat? Inspirációként:…..
memoka94 2013.10.10 18:15:05
Egyetértek sok esetben az előttem szólókkal, de remélem, még tudok újdonságot is megemlíteni ebben a témakörben.
Mindenekelőtt én is fontosnak tartom, hogy egy állás megpályázása előtt informálódjak az adott vállalatról, és ezek után döntsem el, hogy szeretném-e az állást vagy sem. Bár itt egyetértek pápacity-vel, tehát fontos, milyen élethelyzetben van éppen a munkakereső, de az optimizmus reményében, most megengedhető, hogy a munkavállaló válogathasson a jobbnál jobb ajánlatok között. Visszatérve, elsődleges a nyilvános adatbázisokban gyűjtenék információkat a cégről, hasonlóképpen az elhangzottakhoz, közösségi oldalakon,elektronikus cégjegyzékekben (e-cegjegyzek,e-beszamolo), (szak)fórumokon valamint a hivatalos vállalati honlapokon. Azonban fontosnak tartom, hogy kellő kritikával olvassuk el a vállalat saját bemutatkozó oldalait, hiszen a küldetés sok esetben megtévesztő lehet, hiszen alapvetően a fogyasztók elnyerése a célja. Természetes, a vállalat fő irányadó gondolatai már ott is megjelennek, amikből kiindulhatunk, de a folytatni kell a további kutatómunkát. Ezek a személytelen módszerek is hasznosak lehetnek, de tapasztalataim szerint, sokat segít a döntésben, ha belső szemszögből is rálátást kapunk az adott vállalatra, akár a belső érintettek véleményére alapozva is, erre kiváló lehet például a fent említett Karrierexpo, vagy egyéb hasonló rendezvények. Én személy szerint viszont nem támogatnám, a leendő főnök "számonkérését", ha esetleg az eddig felhalmozott információk során kételyeink támadnának, hiszen még is az ő döntésén alapszik a pályázatunk sikeressége, másrészről információink pontatlansága miatt félreértésekbe is bonyolódhatunk. Mindenképpen elengedhetetlenül fontosnak tartom, hogy miután sikerült kialakítanunk magunkban egy remélhetőleg pontos valamint hiteles képet az adott vállalatról, azután kezdjük el mérlegelni a személyünk és a vállalatközi viszonyt. Ezzel arra szerettem volna utalni, hogy a tudatos egyének számára mindig is fontos lesz a jövő a hosszútávú célok elérése, ennek viszont, az az alapja, hogy a saját érdekei összhangban legyenek a vállalat érdekeivel. Ezt a gondolatot kiegészítve, említeném meg a CSR (corporate social responsibility) tevékenységét a vállalatoknak. döntésünkben ez is meghatározó lehet, hogy milyen területeken tartja a vállalat nélkülözhetetlennek, hogy felelősséget vállaljon mint a belső, mint a külső érintettjeiért egyaránt. Végiggondolva, számos lehetőség közül választhatunk, hogyan tájékozódjunk a munkaadókról, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a lehetőség számukra is felkínálkozik, és nem is lenne versenyképesés nagy tapasztalattal rendelkező vállalat, ha nem élne vele.
Mondjon maximum három olyan területet, ahol az adófizetői pénzekért cserébe az állami szerepvállalást elengedhetetlennek tartja! Ezek közé tartozik-e a felsőoktatás nappali tagozatos képzése? Indokolja választását! Inspirációként:…..
memoka94 2013.10.01 13:40:26
Szerintem a következő három területen várható el elsődlegesen az állami támogatás/finanszírozás. Szeretném azonban hangsúlyozni már az elején, hogy ez a három terület szorosan összefonódik, élesen nem különíthetőek el egymástól, és egy igazán felelős államigazgatási intézmény ennek tudatában is van. Tehát a következőkre gondoltam:
- Elsőként említeném a a biztonság megteremtését, mint a jóléti államok többségében. Ez a biztonságérzet számtalan egyéb részterületre kiterjed,amit az előttem szólok külön tárgyaltak. Ilyen az elsősorban az egészségügy, amely megteremti az állampolgároknak azt a tudatot, hogy ha bármiféle baleset vagy betegség éri, modern eszközökkel, szakképzett tudással ( ide szövődik bele az oktatás fontos szerepe!), korszerű technikákkal valamint fejlett infrastruktúrával gyógyulásuk és felépülésük mindenképp biztosított. Sokszor gondolhatjuk, hogy hazánkban még ez az ellátás sok gondokkal küzd és fejlesztésre szorul. Ez igaz is, mint minden tudomány az orvostudomány is folyamatosan fejlődik így türelemmel kell lennünk. Azonban joggal háborodhatunk fel olykor-olykor az egészségügyi rendszer átláthatatlan útvesztőin, számos értelmetlennek tűnő átalakításon illetve a szakemberek kihasználásán.
Számunkra ez a szolgáltatás teljes mértékben természetes, de a nagy liberális államban az Amerikai Egyesült Államokban szó sincs, alanyi jogon járó egészségügyről, ezért is adósodhatnak el polgáraik. Más fajta biztonság a tulajdon és személyi biztonság, azaz a közbiztonság. Harmadrészt pedig a jövőbeni biztonság, gondolhatunk itt a nyugdíjakra például. Teljes mértékben elvárható,hogy amit egy ember élete folyamán tett az országért, azt a későbbiekben támogatások és egyéb juttatások formájában kaphassa vissza idősebb korában. Ezért is tartom tiszteletlennek és felháborítónak a magánnyugdíjpénztárak felszámolását. Ehhez azonban, hogy az állam meg tudja teremti ezt a feltételt biztosítania kell a megfelelő stabil társadalmat, amely képes saját magát ellátnia. Ez vezet tovább az oktatás és humán erőforrás fejlesztésére. Hiszen ez az alapja bármely erős államnak a képzett ( nem feltétlen egy vagy akár tobb diplomával rendelkező) társadalom. Nem feltétlenül gondolom úgy, hogy meg kéne nehezíteni a fiataloknak az egyébként sem könnyű helyzetüket, a pályaválasztás során. Számos esetben a bizonytalan jövőkép és a torz értékrend (diploma=több pénz) miatt válasszák a diákok a továbbtanulást. Azzal, hogy csökkentjük az állami férőhelyeket, megnehezítjük a bejutást magas ponthatárokkal csak még nagyobb bizonytalanságot teremtünk. Inkább a tudatosságot kéne elősegíteni és közvetíteni, hogy nem a diploma az amely az értéket őrzi hanem a belefektetett tudás amelyre más módon is szert tehetünk. Mindenesetre én a színvonalas képzési formákat támogatnám, ami nem egyenlő csak a egyetemek támogatásával hiszen ott is találhatunk egy két már-már fölösleges intézményt. Továbbá szerintem jó ötlet ez a részfinanszírozási (50%-os) forma, hiszen sok esetben a ponthatárokról éppen lecsúszó diákok nem feltétlenül kevesebbek vagy lustábbak a sikeresen felvett társaiknál, így ez a lehetőség kompenzálhatná a felvételi rendszer hibáit.