Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pápacity

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Milyen információkat tartana fontosnak megismerni állásra pályázóként egy cég küldetéséből és stratégiájából? Miért lenne célszerű ezekről tájékozódnia? Honnan gyűjtene információkat? Inspirációként:…..
pápacity 2013.10.08 16:37:41
A kérdés megválaszolása attól is függ, hogy milyen státusban, egzisztenciális helyzetben vagyok. Nyilván egy munkanélkülinek kevesebb lehetősége van mérlegelni, így számára nem annyira releváns pl. az, hogy az adott vállalat mennyire helyezi előtérbe a természeti környezet megőrzését vagy a társadalmi szerepvállalást, mint mondjuk egy feltörekvő menedzser számára.

Nagyon egyet tudok érteni az inspirációs forrásban említett cég, a LinkedIn vezérigazgatójával, Reid Hofmannal, aki szerint „az egyénnek üzleti vállalkozásként kell magára tekintenie, alkalmazkodva a változó körülményekhez, a lehető legtöbbet kihozva magából, és ehhez kapcsolatok folyamatosan bővülő rendszerét kell kiépítenie.” (HVG, 2013. október 5.)
Ez alapján mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy a vállalat milyen fejlődési célokat tűzött ki maga elé, mennyire becsüli meg a munkavállalóit és mennyire akar nekik szociális biztonságot nyújtani. Fontos, hogy a vállalat mennyire tartja fontosnak az érdekegyeztetés kérdését.
Összességében tehát úgy gondolom, hogy azért célszerű tájékozódni a cég küldetéséről és stratégiájáról, hogy a Williamson (1964) által említett nyolc egyéni célt, a lehető legjobban meg tudjam megvalósítani a vállalat stratégiáján keresztül.

Információkeresésre alkalmas lehet az internet, azon belül is a Facebook vagy a már említett LinkedIn, amit az is bizonyít, hogy az utóbbi időben érezhetően megszaporodott az olyan munkakeresők aránya, akik az ingyenes regisztrációt követően fizetnek a prémium szolgáltatásokért, hogy a lehető legjobb munkahelyre kerüljenek.
Milyen érvek szólnak a külföldön folytatott egyetemi tanulmányok mellett, és milyenek ellene? Gondolkodik-e abban, hogy külföldön folytat tanulmányokat?  Inspirációként:…..
pápacity 2013.10.03 23:51:53
Nem szeretném az előttem szólók részletesen összeszedett érveit és ellenérveit ismételgetni, csupán egy érdekes és kissé elszomorító dologra hívnám fel a figyelmet. Talán egy évvel ezelőtt olvastam a HVG-ben (sajnos a cikket nem sikerült megtalálnom), hogy a felsőfokú tanulmányaikat külföldön megkezdő diákok szinte mindegyike a fővárosi és a vidéki elitgimnáziumokból kerül ki. Sőt ezeken az intézményeken belül is a legjobb átlagokat produkáló tanulók választják az ország elhagyását, és lássuk be, arra nincs sok esély, hogy ők tanulmányaik befejezése után itthon helyezkedjenek el. Bizonyos szempontból meg lehet őket érteni, de ahhoz, hogy a magyar felsőoktatás világszínvonalú legyen nemcsak megfelelő infrastruktúra és kiváló oktatok szükségesek, hanem a hazai "elit" diákság is. Velük együtt lehetne megvalósítani azt a színvonalat, amely felveszi a versenyt a nyugat európai egyetemekkel, és akkor talán nem növekedne ilyen arányban az egyetemi tanulmányaikat külföldön megkezdő hallgatók száma.
Természetesen a mai világban egy-két külföldön eltöltött szemeszter nélkülözhetetlen, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy szinte nélkülözhetetlen bizonyos szakokon a piacképes diplomához. Ezért én is csak ajánlani tudom mindenkinek a külföldi félévet, féléveket, de abban, hogy ne itthon kezdjem el a felsőfokú tanulmányaimat, el sem gondolkoztam.
Milyen kiváló magyar termékeket ismer? Mit lehetne azért tenni, hogy a hazai fogyasztók magyar termékeket vásároljanak? Hogyan segítené elő, hogy e termékek külpiacokra jussanak? Inspirálásként: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/%E2%80%9Emagyar-termek%E2%80%9D-cimkek;…..
pápacity 2013.09.26 12:34:08
@d0821: Szerintem túlzás, hogy lehetetlen kiigazodni a különféle besorolások között. Éppen
szeptembertől lépett életbe a Vidékfejlesztési Minisztérium magyar termék rendelete, amelynek értelmében három védjegykategória került bevezetésre (éppen ezért a tudatosvasarlo.hu/cikk/%E2%80%9Emagyar-termek%E2%80%9D-cimkek: cikk ebben a tekintetben elavult):

- Magyar termék: magyar alapanyagból, Magyarországon készült

- Hazai termék: összetevőinek legalább 50 százaléka magyar és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt

- Hazai feldolgozású termék: Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmazó termék

A vállalkozó kizárólag akkor tüntet­he­ti fel a védjegyet az áruján, ha az meg­fe­lel a jog­sza­bály­ban meg­ha­tá­ro­zott kri­té­ri­u­mok­nak, ellenkező esetben komoly büntetésre számíthat.

Véleményen szerint ez a rendelet nagyban hozzájárul a fogyasztók megfelelő tájékoztatásához és elősegíti a minőségi magyar élelmiszerek térnyerését.