Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hakansukur

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Véleményem szerint egyes „időjósdák” időnként túl „laza csuklóval” adnak ki egy-egy "jóslatot". Mint pl. a hentes, mikor a mérlegre dobja a "saccométer" alapján imént levágott húsdarabot… A február 5-ei posztban a Széljárás.hu által a február 7-ei legmagasabb hőmérsékletre egymás utáni napokon…..
hakansukur 2018.02.09 08:34:57
Most már idefosom ami még bennem maradt:)

Az előrejelzés elején van egy rácsod benne mondjuk 200*100*50 (x, y,z) rácsponttal. A z irány vertikális irányt jelöl azaz nemcsak a földfelszínen van rácshálózat hanem még a légkör felső rétegeiben is Az lenne az ideális ha minden rácspontban lenne mért érték. De az nemigen van, sőt pontosan szinte egyik rácspontban sincs. Vannak mérések a földfelszínen, elég sok, de a légkörben feljebb már csak elvétve (repülők, szondák, stb) . A felszíni állomások is szétszórtan helyezkednek el, nem pont a rácspontokra esnek (ráadásul a tengereken, óceánokon elvétve akadnak a földfelszínen is mérések, szegényebb, lakatlanabb országok területén is elég gyér az állomáshálózat). Ahhoz hogy a modell "futhasson", azaz előrejelzést készítsen, ennek a rácsnak az egymillió rácspontjába kezdeti (azaz az előrejelzés készítésének elindulásakor, minden rácspontban kell lennie értéknek, hőmérséklet, légnyomás, relatív páratartalom,stb) értékeket kell tenni. Ezt csak interpolálással tudják megtenni, (azaz amit fent írtam, csak "visszafelé", nem négy rácspontunk van hanem pl van 5 állomási mérésünk és ebből kell meghatározni az állomások közé eső rácsponti értéket) ami magában hordoz egy hibafaktort (az interpoláció metódusa, a domborzat,s tb miatt). Tehát a földfelszíni állomások földrajzilag szétszórt méréseit a modell rácspontjaiba teszik interpolációs eljárásokkal.

A második lépésben fut a modell, kiszámolja a rácspontokban az értékeket a jövőre nézve, meghatározott időlépcsőre előre (+1 óra, +2 óra, stb). Ebben is lesz hibafaktor természetesen hiszen a jövő meghatározásáról van szó :)

Ezután lesz a modell rács egymillió rácspontjába előrejelzett értékünk. Az előrejelzendő települések persze ismét nem a rácspontokban lesznek ezért ahhoz hogy megmondjuk hogy egy adott településen mi lesz az előrejelzés, a rácsponti előrejelzett értékekből vissza kell interpolálni a településre. Harmadik hibalehetőség.

Emellett még jó pár egyéb hibafaktor is van a rendszerben, de szerintem ezek a legfontosabbak.

Szóval ha megnézed miből indul ki a modell előrejelzése ( az egymillió rácspontnak csak igen-igen kis hányadában lehet meghatározni a kezdő értékeket a mért értékekből, a maradék rácspontokba, a többi rácsponti értékből kerül interpolációval az érték) akkor azért nem olyan rossz az eredmény.

Ahogy fejlődik a számítástechnika ahogy lesznek egyre gyorsabb számítógépek, úgy majd lehet tovább csökkenteni a modellek rácstávolságát, mert minél kisebb a modell rács felbontása annál jobb lesz az előrejelzés..