Regisztráció Blogot indítok
Adatok
edori94

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Milyen érvek szólnak a külföldön folytatott egyetemi tanulmányok mellett, és milyenek ellene? Gondolkodik-e abban, hogy külföldön folytat tanulmányokat?  Inspirációként:…..
edori94 2013.09.30 19:16:16
Véleményem szerint számtalan oka lehet annak, hogy valaki külföldön szeretne tanulni, ahogy mi emberek is különbözünk. Azonban van közös is bennük: új kultúrák megismerése, új emberekkel való ismerkedés, barátok szerzése. Sokakat a kalandvágy hajt, míg másokat az, hogy kipróbálják magukat és határaikat. Egy külföldi félév sok magabiztosságot tud adni egy diáknak, de ezenkívül kialakulhat a felelősségérzete is. Azonban azt fontos megemlíteni, hogy óriási kihívás egy félév eltöltése egy külföldi egyetemen. Ott is ugyanúgy tanulni kell, sőt, az anyag megértését a nyelvi korlátok, akadályok is gátolják, ha nem olyan szerencsés az illető, hogy egy stabil, jó nyelvismerettel menjen ki. Tehát mindenképpen komoly meggondolást igényel. Továbbá, ami fő csábítóerő lehet, az az, hogy mivel beléptünk az Unióba, egy uniós országban szerzett krediteket a hazai egyetemek elismerik. Valamint egyes problémák megoldását egyes egyetemek másként tanítják, másra helyezik a hangsúlyt, így a tanulók látóköre bővül és problémamegoldó képessége is javulhat. Ezen felül, előnyt jelenthet számára egy külföldi félév álláskeresésnél is, mivel több tapasztalattal rendelkezik, mint versenytársai. Hátrány elsősorban azoknál jelentkezhet, akik nyelvtudása nem kifejezetten magas, továbbá számítani kell a beilleszkedési nehézségekre is, bár egy elfogadó országban ez nem lehet probléma. Természetesen velejárója a honvágy, a család barátok, megszokott környezete hiánya is, meg persze számolni kell az anyagiakkal is. Bár az oktatás a legtöbb országban ingyenes, költőpénzt kell a diáknak magával vinnie, amelynél számításba kell venni egyes nyugat-európai országok életszínvonalát (tehát a magasabb árakat). Én személy szerint még fontolgatom, hogy kimenjek-e külföldre az Erasmus-program keretén belül, de talán egyre több érv szól mellette, mint ellene.
Véleménye szerint mi a közös a sportversenyekben és a gazdasági versenyben? Miben térnek el egymástól? Inspirálásként: http://www2.szie.hu/ujsag/v_13/23.html ; http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&st=1&pg=54&m5_doc=2349&m17_act=1;; Kedves Hallgatók!   Ezen a…..
edori94 2013.09.26 17:44:03
Először is a szabályokról szeretnék pár szót szólni, melyek mind a gazdasági, mind asportversenyekben fontos szerepet játszanak. Szabályok megléte és azok betartása lételeme minden versenynek, főleg ha a tisztességre is törekednénk. Azonban egy szabály, törvény sem létezhet egy felügyeleti szerv nélkül: ez a sportban lehet a bíró, esetleg egy bizottság, mely kivizsgálja a szabályszegést, továbbá amely a doppingvizsgálatokat végzi. A Gazdasági Versenyhivatalt tekinthetjük a gazdasági élet irányítójának: ő szabja meg a kereteket, és bünteti a vétkeseket. Sajnos mind a sport, mind a gazdasági verseny területén találkozhatunk szabályszegésekkel: doppingolással, csalással stb. A lényeg, hogy a vétkeseket meg is büntessék. Ez a legtöbb esetben a gazdasági és a sportéletben egyaránt létezik. Továbbá, fontos mind a két téren az állandó felkészültség és a kockázatvállalás. Mindkét helyen a versenyzőknek rendelkezniük kell egy alaptudással, alapképességgel, amelyet később tovább tudnak fejleszteni. Ki kell emelnem továbbá, hogy a csapatmunka elengedhetetlen a sportéletben (akár egyéni versenyző, akkor az edzőével, edzőtársaival, de még fontosabb csapatsport esetén) és gazdasági versenyben egyaránt. Ami különbséget el tudok mondani a két terület között, azok az eredmények, a verseny kimenetele. Sportversenyekben az első helyezetten kívül a második és harmadik helyezettet egyaránt díjazzák, elismerésben részesülnek. A gazdasági versenyek esetén viszont csak győztes és vesztesek vannak. Továbbá a sportversenyeken egy veszteség után egy következő alkalommal ismét meg lehet próbálni nyerni, míg gazdasági versenyeknél nem biztos, hogy mindig van egy második esély.