Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mária Ivancsó

1 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Pupa egy lenyűgöző őszi kollekcióval rukkolt elő nemrég, amit mindenképp látnotok kell! Néhány rúzs "mintát" már mutattam Nektek a blog Instagram oldalán, de hamarosan érkezik a blogra egy részletes poszt is. Addig viszont jöjjön egy kis játék! :-) A Pupa újdonságai az…..
A Debreceni Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának frissen felvett hallgatója vagyok. Eddigi kutatásom egyrészt a 18. századi magyar nyelvű katolikus halotti prédikációk, másrészt a máriapócsi könnyező ikonok tisztelete szöveges reprezentációjának témakörében hozott…..
Szeretnétek gyönyörű arcbőrt? Akkor nyerjetek egy L'Oréal Paris Skin Perfection ajándékcsomagot, amely egy Nappali Ápoló Krémet, egy Szemkörnyékápolòt és egy 5 in 1 BB Krémet tartalmaz. A csodás arcbőr megörökítéséhez ezúttal egy klassz Polaroid fényképezőgép is…..
Enntrance Pastel dreams look 2015.03.07 17:15:43
Közeleg a tavasz, most már biztos! Reméljük előbb és nem utóbb, már egy bőrdzsekiben, vagy trench coatban is az utcára merészkedhetünk. Én minden esetre kezdek egyre türelmetlenebb lenni, de persze próbálom egyre több tavaszi virággal, színekkel, illattal körbevenni magam, hogy…..
Enntrance Korean skincare 2015.02.16 09:41:01
Feszes, tiszta, egészséges, alig látható pórusokkal? Ezek a koreai nők bőrének ismertető jelei. Gyönyörű, makulátlan bőr, mintha csak photoshoppal dolgoztak volna rajta. De hogyan csinálják?  Néhány fontos tényt érdemes leszögezni még az elején. Rengetegen pörögnek…..
Mária Ivancsó 2015.02.16 10:54:21
Az ő blogján www.ohmybrush.com/ rengeteg koreai arcápolási termék tesztje megtalálható, a rendeléssel kapcsolatban (ebay-ről, illetve koreai webshopokból) is rengeteg infót szokott megosztani (pl. ebay-es megbízható eladók). Számomra nagyon hasznosak ezek a posztok, én is többször rendeltem már ebay-ről koreai arcápolási termékeket, most éppen ezeket várom: Etude House Face Conditioning Cream Light MINI SPF25, Mizon Hyaluronic Ultra Subbon Cream, TONYMOLY Intense Care 96.5% Galactomyces Lite Essence.
Babák, gyerekek és nyelv 2013.11.23 19:40:55
Ajánló „Nyelvelsajátítás és kétnyelvűség I. és II.” – tudományos ismeretterjesztő rádióbeszélgetés. (Takács Tibor szerk., mások közreműködésével: „Tér-Idő. A tudomány világa.” MR1–Kossuth Rádió. Budapest. 2013. 11. 18. és 11. 19.) Ezúttal egy olyan…..
Mária Ivancsó 2013.11.29 23:31:07
@Cservenyák Dia: az is elhangzott, hogy a kétnyelvű gyermekek intelligenciája magasabb, mint kortársaiké. Szerintem ez azért lehet, mert mindig azon a nyelven "gondolkodnak", amelyiket éppen beszélik, ezáltal bonyolultabb, komplexebb még a szokásosnál is a beszéddel kapcsolatos agytevékenységük.
Babák, gyerekek és nyelv 2013.11.22 23:24:39
Ajánló „Nyelvtörténet: a szociolingvisztika és a pszicholingvisztika keresztmetszetében” – tudományos előadás. (A PPKE Elméleti Nyelvészet Tanszékének és Magyar Nyelvészet Tanszékének „Nyelvelmélet és diakrónia” konferenciája. Budapest. 2013. 11. 19.) Most egy olyan…..
Mária Ivancsó 2013.11.29 23:31:10
@szilvási: huh, fejtsd már ki, légy szíves, milyen teóriák vannak az étel melegítése által előidézett hangváltozásokról, nagyon kíváncsi vagyok! :)
Mária Ivancsó 2013.11.29 23:31:12
@ponges: "akkor ez megváltoztathatja az újgrammatikus irányzat eddig felállított elveit vagy nézeteit?" - nem túl naiv azt gondolni, hogy bármilyen nyelvészeti irányzat felülírja a saját kereteit egy másik irányzat hatására? Sokkal fontosabb szerintem, hogy egy-egy irányzat művelőinek a gondolkodása megváltozik-e, vagy sem. Ha pl. egy új szociolingvisztikai elmélet kellően meggyőzőnek bizonyul, akár az összes újgrammatikus szögre akaszthatja az újgrammatikusságát, ha belátja, hogy a msáik gondolatmenet több eredménnyel kecsegtet. Vagy én vagyok naiv? :)
Mária Ivancsó 2013.11.29 23:31:26
Babák, gyerekek és nyelv 2013.11.16 13:13:09
Ajánló „Analógia és hálózatmodell” – tudományos szakcikk. (In: Kádár Edit–Szilágyi N. Sándor szerk.: Analógia és modern nyelvleírás. Erdélyi Múzeum-Egyesület: Kolozsvár. 2013. 66–87.) Ezúttal egy olyan dolgozatot ajánlok, ami látszólag nem kapcsolódik a…..
Mária Ivancsó 2013.11.29 22:44:47
@ponges: "miért nem lehet a nyelvet úgy alakítani, hogy az egyes dolgokra minden esetben általános érvényű szabályokat tudjunk hozni?" - szerintem a legtöbb beszélő nincs annak tudatában, hogy azáltal, hogy kommunikál, alakítja a nyelvet. És az is elmondható, hogy a legtöbb ember nem azért beszél (és ezzel alakítja a nyelvet), hogy szabályokat hozzon létre.
Mária Ivancsó 2013.11.29 22:44:48
@ponges: részlet a tanulmányból, Bárczi Géza gondolatmenete: „ma a szerető, adó-féle szavaknak az egyes 3. személyű birtokos személyragos alakja így hangzik: szeretője, adója, holott a hangfejlődési tendenciák értelmében ilyen alakokat várnánk: szereteje, adaja". És az is szerepel a cikkben, hogy ezek a formák élnek is bizonyos nyelvjárási területeken. Tehát úgy tűnik, hogy egyrészt kétséges a nyelvi adatok alapján a nyelv működésére vonatkozó szabályok elvonása, másrészt a beszélők nem foglalkoznak a szabályokkal.
Az újszülöttek, akik anyanyelvük jellegzetes hanglejtés- és nyomatékmintáit már magzati korukban megismerték, ezeket használják vezérfonalakként ahhoz, hogy a beszédfolyam hangsorainak kódját alaposabban is megfejtsék. A meghatározott hangsúlyviszonyokkal rendelkező nagyobb…..
Mária Ivancsó 2013.11.25 15:41:33
@ponges: A kérdés árnyalásához szeretném ezt hozzátenni: a nyelvjárások megkülönböztetése egy nyelven belül - amennyire én tudom - elég "szubjektív", és nem mindig pusztán nyelvészeti szempontokon alapul. Gondolok itt pl. a cseh és a szlovák nyelv megkülönböztetésére, miközben ezek - jegyeik alapján - akár egymás nyelvjárásai is lehetnének.
Mária Ivancsó 2013.11.29 22:44:41
@Rita Gellért: Néztem most egy sorozatot, svéd-dán koprodukcióban készült, a két főszereplő közül egyik svéd, a másik dán anyanyelvű. szinte teljesen értették egymást közvetítő nyelv nélkül (is), viszont a nézők kedvéért a svéd szövegeket dánul feliratozták a készítők.
Babák, gyerekek és nyelv 2013.10.13 14:59:09
Ajánló „Csecsemők és nyelv – Mit tudhat meg a nyelvészkutató a babáktól?” – tudománynépszerűsítő program. (Kutatók Éjszakája 2013. Debrecen. 2013. 09. 27.) Ha kíváncsi vagy az előadásra, nézd meg a diaanyagot, illetve olvasd el az eseményről készített egyetemi…..
Mária Ivancsó 2013.11.25 15:23:40
@Rita Gellért: az ajánlott NatGeós cikket keresve találtam ezt: www.ng.hu/Tudomany/2004/06/Felvetelek_a_mehben_asitozo_mosolygo_ugralo_magzatrol. Amit ki szeretnék emelni: "A 26. héttől már a babák összes tipikus elfoglaltsága megjelenik: mosolyognak, csuklanak, kaparásznak, ujjat (akár lábujjat is) szopnak. Érdekesség, hogy a mosolygás a szülést követően hat héttel jelenik meg csak ismét." - Tehát szerintem az, hogy a baba fintorog az anyaméhben, vagy gesztusai minket a sírásra emlékeztetnek, nem feltétlenül implikálja azt, hogy a baba tényleg sír. Hiszen e cikk szerint a babák a mosolygást is "elfelejtik" egy időre.
Babák, gyerekek és nyelv 2013.10.07 17:34:34
Ajánló „Dajkanyelv” – tudománynépszerűsítő rádióbeszélgetés. (Elhangzott a Friss Rádió „Egyetem tér” című műsorában. Debrecen. 2013. 10. 01.) Ezúttal egy rádióbeszélgetést ajánlok a felnőttek csecsemőkhöz és babákhoz intézett beszédéről. (A műsorban…..
Babák, gyerekek és nyelv 2013.08.22 23:20:07
Ajánló „Gügyögés kicsiben és nagyban” – tudománynépszerűsítő cikk. (Nyelv és Tudomány 2013. 08. 22.) Hamarosan jön a következő blogbejegyzés, addig is egy kis olvasnivalót ajánlok a dajkanyelvről. Anyát hallgatni jó! (Fotó: Bartha-Tóth Alexandra) A felnőttek a…..
Mária Ivancsó 2013.11.25 14:56:39
@ponges: "Lehetséges az, hogyha egy szülő a gyerekéhez gügyögve beszél, akkor közben egy olyan hangsort is kimond, amit a gyerek a maga gügyögő nyelvén értelmesnek talál?" - van-e értelme azt feltételezni, hogy az anyanyelv "előtt" a baba birtokában van egy olyan nyelvnek, amely vélhetően hasonlóan "működik", mint az egyes emberi nyelvek, csak éppen senki sem érti? Szerintem ez a kérdés nem lehet releváns, hiszen akkor pl. azt is vizsgálhatnák a kutatók, hogy ezen a gügyügő nyelven a babák egymás közt "beszélgetve" megértik-e egymást...
Azt mondják, már az újszülöttek felismerik anyanyelvüket, sőt mintha más nyelvekkel szemben ez iránt valami eredendő lojalitást is éreznének, mintha a szívük kezdettől fogva az anyanyelvükhöz húzna. Vajon van ennek a meglepő kijelentésnek bármiféle alapja, vagy ez is csak egy…..
Amikor a szülőszobában egy baba felsír, meghatódva azt érezzük: egy új élet vette kezdetét. Akkor is óriási jelentőségű pillanat ez, ha ma már a kísérletekből tudjuk, a nyelv szempontjából a születés egyébként nem is egészen a legelső lépések megtételét jelenti, sokkal…..
Mária Ivancsó 2013.10.23 15:11:27
@Fehér Kriszti: A szótagolási készség és a zenei "ritmusérzék" között mutatható ki kapcsolat?
Az emberek egészen eltérően viszonyulnak ahhoz a tényhez, hogy a kismamák gyakran beszélnek magzataikhoz: a különféle vélemények két szélsőséges álláspont között helyezkednek el. Vannak, akik egyenesen azt gondolják, a kis pocaklakók nemcsak hogy hallják, de értik is, amit…..
Mária Ivancsó 2013.10.23 15:11:12
@Fehér Kriszti: Miért pont másfél-kétéves kor körülre tehető a szótárrobbanás?
Az emberek együtt élnek a nyelvvel, nap mint nap beszélnek és meghallgatnak, írnak és olvasnak. Olyan szoros kapcsolat ez az emberek és a nyelvük között, ami erősebb és tartósabb a legjobb házasságnál is. Egyáltalán nem csodálkozhatunk azon, hogy a nyelv valamilyen formában…..
Mária Ivancsó 2013.10.23 15:11:03
@Fehér Kriszti: "a nyelvtanár nem érti" - Egy másik posztnál már tettem fel kérdést ezzel kapcsolatban (köszönöm a választ), de a probléma továbbra is foglalkoztat: miért nem használják ezeket az eredményeket sokkal tudatosabban és reflektáltabban az idegennyelv-tanításban? Olyan sok helyen lehet olvasni, hogy a magyarok idegennyelv-ismerete csekély, vagy bizonytalanok a megszólalásban. Az egyetemen is sokan küszködnek nyelvvizsga-problémával. Szerintem el kellene gondolkozni a nyelvtanítás teljes reformján.