Regisztráció Blogot indítok
Adatok
veronika1975

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csak tavaly 450 millió forintot szedett össze az egyszázalékos felajánlásokból három nagyon hasonló módszerekkel operáló alapítvány. Egy blogposztban szóvá tettük, hogy nagyon sok pénznek bizonytalan a sorsa. Ennek következtében büntetőeljárás indult – az újságíró…..
veronika1975 2013.09.21 16:23:23
@tisztapista: Elolvasva kommentedet szeretnélek egy-két dologban kiigazítani/felvilágosítani. Elöljáróban, nem ismerem az Alapítványt, de azért konyítok valamennyit a számokhoz, jogszabályokhoz.

..."a 2012-es jelentésben már csak egy mérlegre futotta."...
szeretnélek kijavítani, ahogy látom az Alapítvány a törvényi előírásoknak megfelelő nyomtatványt használta, hiszen - ha utána néztél volna - a civileknek a 2012. évre vonatkozó beszámolójukat (mérleg, közhasznúsági melléklet) már előre meghatározott nyomtatványon kell elkészíteniük, illetve az OBH részére megküldeni.

Az SZJA 1% törvény szerint régebben 30% mehetett működésre és 70% mehetett cél szerintire. Így a 2011-évi működési költség felhasználás (30%) a törvény adta lehetősége minden civilnek - mellyel majdnem mindenki él is.

Egyébként a jelenleg érvényben lévő SZJA 1%-os törvény lehetővé teszi az 50-50%-os felhasználást.

Mivel megnézted az oldalukat, úgy látnod kellett volna még a 2012. évi SZJA 1% (2011. évben felajánlott) felajánlások felhasználását...

Én úgy látom, hogy 2012. évben mindösszesen 373 MFt-ot használtak fel, ebből 95 MFt, ment működésre és 277 MFt ment célszerinti felhasználásra...

A 11KOZ beszámolójuk alapján (ez a nyomtatvány szolgál az SZJA 1% felhasználásának beszámolójául) az Alapítvány a 2012. évi felhasználáskor a törvény által adott 50%-os működési költség felhasználásának lehetőségét még csak meg sem közelítette.

Az oldalukat nézegetve - gondolom te is megnézted azért mielőtt bármit ide kommenteltél volna - láthattad volna a az alábbiakat:

www.daganatos.eu/alapitvanyrol/tevekenysegunk-pontokban

Ezen az aloldalon részletesen megtaláltam (évekre bontva, gondolom kerekítve) azokat a számokat, amelyek a 11KOZ-ben is szerepelnek.

Megnéztem más Alapítványok oldalát is és nem nagyon találtam semmilyen részletezést sem, az esetleges adatokra vonatkozóan. Sőt tovább megyek szinte semmit nem találtam...

Számomra inkább ez az ami nagyon elgondolkodtató... (a hatályos törvények alapján a civil szervezetek által hozott határozatoknak is fent kellene lenniük az oldalukon.) - megjegyzem ezt megtaláltam a Daganatos.hu Alapítvány oldalán -.

Nem akarok egyik fél oldalára se állni, de azt látom, hogy az Alapítvány betartja az előírásokat (nyilvánosság tájékoztatása), amit viszont sok civil egyáltalán nem!!!