Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tej Terméktanács

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eszterlánc főz Vajteszt 2012.03.19 08:30:00
Pár hete olvastam egy vajtesztet a Díványon, de be sem linkelem, olyan vacak volt. Almát körtével összehasonlítani, miközben ugyanannyi pontot számít a csomagolás, mint az íz... Nagyon tudományos én sem leszek, ellenben teljesen szubjekltív :) De néhány dologra azért…..
Tej Terméktanács 2013.09.19 15:16:12
Tisztelt Szerkesztő Asszony!
Tisztelt Szerkesztő Úr!

Az elmúlt hónapokban egyre több tej és tejtermék összehasonlító teszt jelent meg a hazai sajtóban, különösen az internetes oldalakon.

Mivel az Ön által üzemeltetett internetes honlapon/blogon is található ilyen (
eszterlancfoz.blog.hu/2012/03/19/vajteszt#comment-form), az alábbiakra szeretném felhívni szíves figyelmét.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a hazai tejipar kétharmadát képviseli, emellett a kézműves sajtkészítőket képviselő legjelentősebb egyesületet is a tagjaink között bírhatjuk.

A közelmúltban a szervezetünkben felmerült néhány súlyos kifogás az összehasonlító tesztekkel kapcsolatosan. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

− nem derül ki, hogy kik, milyen körülmények között, milyen szakképzettséggel, milyen tapasztalattal végzik el a teszteket,
− gyakran tűnik úgy, hogy a tesztek mögött egy versenytárs termelő egyéni gazdasági/piaci érdekei állhatnak (ugyanakkor jól tudjuk, hogy Magyarországon tilos valótlan tény állításával, vagy híresztelésével, valamint valós tény hamis színben feltüntetésével a versenytárs jó hírnevét, vagy hitelképességét sérteni, illetőleg veszélyeztetni),
− az összehasonlított termékek kiválasztásnak módja nem objektív, illetve nem reprezentatív,
− az összehasonlítások gyakran félrevezető címekkel, a szabad véleményformálás és a jó ízlés ’határát’ átlépő tartalommal jelennek meg.

Tagságunk álláspontja értelmében ezek a cikkek - egyes esetekben - súlyos gazdasági károkat okozhatnak, így felmerült már a jogi úton történő kártérítési igény megfogalmazása is.

Sajnálatos tény, hogy az összehasonlító cikkekről nem olvasható sehol sem, hogy az általuk hátrányosan érintett cégek, illetve egyes elmarasztalt termékek előállítói - az európai uniós és a hazai élelmiszerbiztonsági előírások maradéktalan betartása mellett - egészséges élelmiszert állítanak elő, továbbá valós piaci/fogyasztói igényeket elégítenek ki.

Szeretném felajánlani Önnek az együttműködésünket a tej és tejtermék összehasonlító tesztek korrekt lebonyolításához. A Terméktanács többek között kész – a gasztronómiában, a tejtermék előállításban, érzékszervi bírálatokban jártas – szakértőket javasolni, illetve biztosítani. Készek vagyunk a tesztek környezeti feltételeinek biztosításában is együttműködni. Amennyiben igény van rá – tejfeldolgozóban még nem járt, de tejterméket bíráló – újságírók számára üzemlátogatás megszervezésében is készek vagyunk közreműködni.

A jövőbeli együttműködésünk eredményeképpen az összehasonlítások a szakmai közvélemény szemében hitelesebbé válhatnának, eközben a fogyasztók számára valós képet adhatnának. Az így ’komolyabbá’ tett összehasonlítások nem gerjesztenének indokolatlan ellentétet a hazai tejágazat szereplői között.

Mivel mindannyiunk célja a fogyasztók megfelelő tájékoztatása, bízom jövőbeli együttműködésünkben.

Budapest, 2013. szeptember 19.

Üdvözlettel,

Lukács László
ügyvezető igazgató