Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lantal

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mária királyné a nápolyi Bibliában. Soha nem felejtem el Nápolyt.  A nyüzsgést, a számomra kaotikus közlekedést, a motorosok észveszejtő száguldozásait, az örökös dudaszót, a behajtani tilos tábla ellenére bekanyarodó autókat, a káoszt. És soha nem felejtem el Nápolyt, az ég kékségét, a tenger…..
Lantal 2016.12.02 12:06:55
Több fiatalt is megkérdeztem a "tökös" szóval kapcsolatban. Majd mind mesterkéltnek minősitették. Annak ellenére, hogy a tökös szinonimái "merész, rettenthetetlen, halálmegvető, vakmerő, bátor, kalandvágyó, hősies, bevállalós, vagány, elszánt, heroikus, oroszlánszívű, rátermett, tettre kész" mind pozitív viselkedés értékelések - a politikai aktualitás szempontjából inkább kétségbeesettnek mondanám Mária királyné lépéseit.

Valójában lekileg már az apja, V. István is feladhatta azt, hogy az Árpád család kézben tudja tartani az ország sorsát. Ezt a lelki, pszichés kétségbeesettségét az Árpád utódoknak már Szent Istvántól meglévőnek érzem, Szent Imre herceg halála okán.

Mert miként valósúl meg az Ígéret? Miként valósúl meg Emese álma? Főként a Tízparancsolat tükrében!

A kor emberei, akár napjaink ISIS harcosai, hívő emberek, akik az életet a halállal nem befejezettnek, hanem kiteljesedettnek gondolták, érezték. Mert mi egyébért övezné a derekára a semtexet valaki, ha nem azért, hogy a vállalásának jutalmát élvezhesse?

Keresztény királyaink kivülről tudták a Tízparancsolatot, tudták, hogy az ötödik a "ne ölj". És csak öltek, és öltek - ám bűntudatukat - mert kellett, hogy legyen - felmentette az Ígéret.

Ahogy köztudottan Ábrahám esetében, úgy az Emese álmában kapott ígéret, illetve a Capeting-dinasztiának (987-1328) , azaz az Anjou család ősapjának, Capet Hugónak szent Valértól kapott ígérete: "utódaid hét generáción át uralkodnak majd".

Ez nekik be is jött: manapság két ország trónján ülnek Capetingek, mindketten a család Bourbon-ágából származnak, I. János Károly spanyol király és Henrik luxemburgi nagyherceg.

Viszont az Árpádok - pont Mária királyné lépései igazolják ezt a félelmet - úgy érezhették, hogy nekik nem jön be. 1301-óta ez él a köztudatban:kihalt az Árpád ház.

A köztudat nem hibáztatható, esteleg maguk az Árpádok is úgy vélhették - látva a kétségbeesett öldöklések már akkor több százados sorozatát - hogy Emese álma tévedés.

Ezt a lelki elbizonytalanodást csak erősíthette a Jézus hit és a magyar hitvilág közötti "összeegyezhetetlen" ellentét. Ma már sokan megkérdőjelezik ezt az ellentétet. Szemben a középkori hitbeli merevséggel, mára rányílt a tekintet a hasonlóságokra, a hitbeli közelségekre. Ezt a közeledést csak erősitheti az, hogy II. András - a Bánk bános királyunk - harmadszülött fia András, akit apja Halicsba delegált uralkodást tanúlni, 1234-ben bátyjától, Bélától (a későbbi IV. Béla) tartva "Halicsból Velencébe távozik és ott feleségül vette Sybilla hercegnőt, Pietro Cumani velencei szenátor lányát, aki megszülte Márkot. Márk 1266-ban Franciaországba távozott." (Biblioteche Marciana, 1677)

A francia magyar kapcsolat előzményei évszázadosak. Például: 1186-ban III Béla királyunk második felesége Margit francia hercegnő (1157–1197), VII. Lajos francia király és Kasztíliai Konstancia lánya, aki francia köművesekkel renováltattja az esztergomi várat, és a Szent Tamas-hegyen Becket Tamás emlékére templomot építtet.

1266-hoz időben még közelebb van a Pásztorok Kereszteshadjáratát a Szentföldre vezető Magyar Mester - "Le Maître de Hongrie" - aki a Szent Szűztől kapott utasítás alapján seregbe szervezi a francia pásztorokat IX. szent Lajos király uralmának helyreállítása érdekében. A szegény Mester sorsát a politikai mészárosok beteljesítik, de a magyarok franciaországi jelenlétét ez nem vonja kétségbe.

Ugyanis Picardy az a tartomány, ahol korábbi házasságok révén magyar királyi birtokok vannak. Az Amiens melletti, a Somme folyónál fekvő birtokot, 1282. február 9.-én az "illustris dominus Andreas" Márknak és testvérének, Félixnek adományozza. És Márk nőül veszi Catherine de Croy-Airaines -t, akinek leszármazottai a mai napon is élő és dolgozó Croy-Chanell család tagjai.

De mi történt Félix-el? Róla csak annyit tudhatunk, hogy Guigonne de Chambre-t vette feleségül?

Itt kanyarodunk vissza - félő, hogy fájdalmas kanyarral - a "tökös" Mária királynénkhoz.

Ugyanis 1292. augusztus 28.-n egy Anjou hercegnő, a sziciliai Margit, a kedves unokatestvéréért, Félix lelkiüdvéért misealapítványt tesz és azt írja, hogy Félix „élete virágjában, mint gyanítható, cselszövény következtében, hirtelen halt meg.”

Nos, ez is igazolja, hogy a kor bevett öldöklési szokása ellenére, volt lelkiismeret furdalásuk az embereknek. Ugyan az Anjou-k sem lehettek különbek az átlagnál, a fenti megjegyzés azonban azt sejteti, hogy Félix halálától távol tartanák magukat.

Akkor kinek állhatott érdekében sietve eltenni láb alól ezt a fiatalembert? Leginkább annak, aki egyfelől földrajzilag is a közelben van: az Anjou tartomány Picardy tőszomszédja. Másfelől, akinek több érdekeltségét is zavarhatja a jelenléte.

Mária királynét - az ártatlanság vélelme alapján - nem vádolom, csak érzékeltetem, épp "tökössége", meg V. István politikai koncepciója alapján, hogy az Árpádoknak talán elegük volt az uralkodásból, és átjátszották a koronát a jobb ígéret reményében?

Emese mit szólna ehhez?
Kép: Tohtamis Állama (Aranyhorda, Dzsudzsi ulusz) és Timur Állama (Csagataj ulusz). Bekeretezve Madzsar (Magyar) város, amely a két állam közötti konfliktusban pusztult el. A magyar identitástudat – másképpen annak a kérdése, hogy ki tekinti magát magyarnak, illetőleg kit tekintenek mások magyarnak…..