Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Maverick93

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnapi cikkünk folytatása. A tegnapi írás inkább a tankönyv szakmai minőségét taglalta, ez pedig rátér az erkölcstankönyv erkölcsi problémáira. Erényekről, vallásról, társadalomkritikáról A könyv az első oldalán sorolja az erényeket. Ennek nagy előnye, hogy a könyv…..
Maverick93 2013.09.12 19:52:41
@kovi1970: "Semmi köze az erkölcsnek a valláshoz, és viszont." Ez azért eléggé túlzás! Minden (általam ismert) vallás meghatároz bizonyos erkölcsi normákat, elég csak a Tízparancsolatot nézni, innentől kezdve pedig már egyáltalán nem lehet különválasztani a két dolgot.

Ezzel a fajta erkölcstannal az a probléma, hogy nemes egyszerűséggel mellébeszélés az egész. Nem is lenne semmi szükség rá, csak ott kezdődik a gond, hogy a kormány mindenképp bele akarta venni a hittant a tantervbe, és kellett valami alternatíva a nem vallásos családból származó gyerekeknek is. Általános, nagyjából mindenki által elfogadott erkölcsi normákról pedig csak általánosságokban lehet beszélni, nem építhető fel rá egy egész tantárgy, ezért elkerülhetetlen, hogy valamilyen vallási vagy politikai irányzat, valamint a szerző személyes véleménye beleszivárog a tantervbe. Így lett az erkölcstanból "hittan light", ahogy az egyik előttem kommentelő találóan írta.

Az egész rendszer már onnantól kezdve rossz, hogy értelmetlen belevenni a hittant a közoktatásba. Aki hittanra akarta járatni a gyerekét, az eddig is megoldotta a templomban vagy az iskolában délután, a vallástalan szülők pedig eddig is átadták a számukra fontos értékeket úgy, ahogy a legjobbnak látták, és legalább nem kellett ilyen alibi órákat beiktatni a tantervbe, ami ebben a formában teljesen értelmetlen.